Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 september 2009.

Cultuurdinsdag, 29 september 2009

Staande ovatie voor ‘Zelle’ in Amsterdam

Leeuwarden - ,,Bűten ferwachting”. Zo reageert acteur Freark Smink op de Nederlandstalige premičre van Zelle gisteravond in theater Bellevue in Amsterdam. Na afloop beloonden de 150 bezoekers de Tryater-voorstelling waarin Smink de rol van de Leeuwarder dominee Zelle vertolkt, met een staande ovatie. ,,Dat is wier bysűnder foar Amsterdam. Hjir yn Fryslân giet it publyk gau stean, mar dęr net. Der waard ‘bravo’ roppen, it publyk wie tige entűsjast.”

Cultuurdinsdag, 29 september 2009

Majorette Linda Bits uit Dokkum naar EK in Kroatië

Dokkum - De tienjarige majorette Linda Bits van showband Domuko uit Dokkum neemt komend weekeinde deel aan het Europees Kampioenschap majorette. Op 1 oktober vertrekt zij met de Nederlandse equipe, haar ouders en trainster Aafke van der Schaaf naar het EK dat wordt gehouden in Kastela bij Split in Kroatië. Het is voor het eerst in de geschiedenis van showband Domuko dat een lid van deze vereniging deelneemt aan het EK. Linda Bits is de enige Friese deelnemer op het kampioenschap. Vorig jaar haalden de Nederlanders in het Tsjechische Brno negen keer goud en vijf keer zilver en brons.

Cultuurdinsdag, 29 september 2009

Sutelaksje heeft eerste ton binnengehaald

Leeuwarden - De Sutelaksje heeft tot nu toe ruim een ton opgeleverd. Afgelopen zaterdag werd de grens van 100.000 euro overschreden, zo heeft Stichting It Fryske Boek bekendgemaakt. De verkopers van Friestalige boeken, cd’s en dvd’s zijn nu drie weken op pad.

Economiedinsdag, 29 september 2009

Meeste consumenten kopen nog steeds uit gewoonte

Wageningen - Een meerderheid van de consumenten koopt producten uit gewoonte zonder er veel bij na te denken. Meer kennis over gezondheid en duurzaamheid leidt niet per definitie tot een ander aankoopgedrag, blijkt uit de gisteren gepubliceerde Peiling, Consument en Voedsel van Wageningen UR.

Economiedinsdag, 29 september 2009

Onderzoek naar beregenen met bruinrotmiddel

Sexbierum - Aardappelteler Godijk bij Sexbierum voert een proef uit met het beregenen van consumptieaardappelen waarbij oppervlaktewater wordt gebruikt dat besmet kan zijn met de ziekte bruinrot. Door aan het water het ontsmettingsmiddel Clamarin toe te voegen moeten de ziektekiemen worden gedood. Het water wordt door keuringsorganisatie PD constant onderzocht op de aanwezigheid van de ziekte. Wanneer de proef slaagt, kan de procedure wellicht worden gebruikt in de pootgoedteelt. Landbouworganisatie LTO Noord is voorstander. ,,Vooral op schurftgevoelige grond zou het een optie zijn in het begin van het seizoen wanneer de nieuwe knollen ontstaan”, zegt Upt Hiddema. ,,Maar dan moet er maximale zekerheid zijn dat de ziekte niet kan worden overgebracht. Anders raken we zeer belangrijke exportmarkten kwijt.”

Hoofdartikeldinsdag, 29 september 2009

De piloot, Argentinië...

Er is grote verontwaardiging ontstaan om de Argentijnse piloot die meewerkte aan de dodenvluchten van het Argentijnse schrikbewind van Videla (1973-1978). De feiten zijn gruwelijk: de militairen pleegden onder Videla schanddaden. Tegenstanders van het militaire bewind, of mensen die alleen maar verdacht werden van verzet, werden gedood. Enkele duizenden van hen werden in vliegtuigen geladen en als voer voor de haaien in zee gegooid. In totaal zijn er tussen de tien- en dertigduizend mensen door de militaire junta gedood.

Regiodinsdag, 29 september 2009

MCL gaat in ambulances met Kijlstra

Leeuwarden - Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) stapt in de ambulancezorg. Het grootste ziekenhuis van Fryslân heeft voor enkele tonnen een belang genomen in Kijlstra Ambulancezorg in Drachten. Kijlstra hoopt met het MCL meer kans te maken op de vergunning voor het verlenen van ambulancezorg per 2011.

Regiodinsdag, 29 september 2009

De ov-chipkaart zit nog niet helemaal in het systeem

Leeuwarden - Op de eerste dag dat de ov-chipkaart in Fryslân geldig is, reizen de meeste mensen nog met een strippenkaart of abonnement.

Regiodinsdag, 29 september 2009

Laatste kans Ferwert voor Elfstedenvaarroute

Ferwert -Ferwerderadiel heeft nog één kans om mee te blijven doen bij het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Als de gemeenteraad op de vergadering van 15 oktober niet alsnog de gevraagde 82.000 euro vrijmaakt, wordt de gemeente uitgesloten van verdere deelname.

Regiodinsdag, 29 september 2009

Grote toestroom dakloze gezinnen in crisisopvang

Naar schatting worden jaarlijks duizenden dakloze gezinnen niet goed geholpen, omdat opvangcentra vol zitten en gemeenten niet genoeg middelen uittrekken om deze groep op te vangen. Dat stelt de Federatie Opvang. De koepelorganisatie heeft op verzoek van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid onderzoek laten doen naar het stijgende aantal dakloze gezinnen. De federatie maakt zich daar ernstige zorgen over.

Regiodinsdag, 29 september 2009

Een verfrissend kijkje op het landschap

Leeuwarden - In het Fries Museum hangen twaalf foto’s van Fryslân. Ze zijn gemaakt vanuit de lucht en bieden daardoor een verfrissend kijkje op de provincie.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 september 2009

Via gelovigen de hele stad vernieuwen

Piet de Jong, zelf predikant van de bloeiende Oude of Pelgrimsvaderkerk in Rotterdam-Delfshaven besteedde zijn studieverlof aan een onderzoek naar het succes van Tim Kellers Redeemer Church. Een terugblik en conclusies na zes weken New York.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 september 2009

Kerk met uitstraling ook weggelegd voor kleine kerk

Utrecht - Een kleinere kerk is ook kerk van Christus. Het gaat er vooral om volgeling van Jezus te zijn. Dat schrijft scriba van de Protestantse Kerk ds. Arjan Plaisier in zijn maandelijkse rubriek in Kerkinformatie, het magazine van de PKN. Met het jaarlijkse ledenverlies - per week verliest de kerk zo’n 1200 leden - ontstaan er steeds meer kleine kerken in Nederland. Die hebben soms veel moeite om het hoofd boven water te houden. De kerkleden die er nog wel zijn, verliezen soms de moed.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 september 2009

Grieks-Orthodoxe Kerk als redder en hoeder van volkscultuur

Sjoerd P. Hoekstra reisde veel, privé en voor zijn werk in diverse functies in de landbouw, en maakte in vele landen kerkdiensten mee. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Drafbaan Joure zet toon in trieste drafsportcrisis

Wolvega - Donderdag, als de schuldeisers van de Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) bij de rechtbank in Den Haag stemmen over een eventueel faillissement van de sport, zou voor de dravers en volbloeds in Nederland weleens definitief het doek kunnen vallen. Zelfs een topmeeting op Friese bodem kan daar niets aan veranderen.

Sportdinsdag, 29 september 2009

‘Het duurt even voordat we het op de rails hebben’

Heerenveen - Jong sc Heerenveen/FC Emmen slaagt er maar niet in te winnen - laat staan te scoren - in de eredivisie voor beloften. Na vier wedstrijden staat de ploeg van trainer Johnny Jansen op de laatste plaats met nul punten en slechts één doelpunt. Ook gisteren tegen Jong Vitesse/AGOVV stond er voor de thuisclub na negentig minuten geen doelpunt op het scorebord.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Club-TV: gevaar voor lokale media of aanvulling op het nieuws?

Groningen - Met het thema ‘De macht van het voetbal’ gingen verschillende personen uit de lokale sportjournalistiek gisteren in het Euroborg stadion in Groningen met elkaar in discussie over de opkomst van club-tv. Steeds meer eredivisieclubs hebben een eigen tv-kanaal. Welke gevolgen hebben die televisiekanalen op de rol van de lokale media?

Sportdinsdag, 29 september 2009

Beter: boek over toeval, pech en geluk in het leven

Wie kent hem niet, Maarten van der Weijden? De openwater zwemmer die de gouden medaille won op de tien kilometer bij de Olympische Spelen van Peking in 2008. Ook het feit dat hij genas van de vreselijke ziekte kanker zullen de meeste mensen wel weten. Van der Weijden heeft het na zijn succesvolle machtsgreep enkele honderden keren moeten vertellen. Hij besloot het verhaal van de man die genas van leukemie en Olympisch goud won in zijn eigen woorden op te tekenen en gaf het boek de titel ‘Beter’ mee.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Popov en Bak-Nielsen aangeslagen

Heerenveen Het is nog onduidelijk of Goran Popov en Kristian Bak-Nielsen donderdag met Heerenveen in de Europa League bij FK Ventspils kunnen voetballen. Beide verdedigers zijn zondag niet ongeschonden uit de door hun ploeg gewonnen uitwedstrijd tegen Sparta (0-2) gekomen.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Hertha BSC ontslaat trainer Favre

Berlijn Hertha BSC heeft gisteren trainer Lucien Favre ontslagen. Hertha staat onderaan in de Bundesliga met drie punten uit zeven wedstrijden. Zondag verloor de ploeg voor de zesde keer op rij in de Duitse competitie. Hoffenheim was met 5-1 te sterk. Heerenveen speelt in de derde poulewedstrijd van de Europa League op donderdag 22 oktober uit in Berlijn tegen Hertha BSC.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Heerenveen op 28 oktober tegen RBC

Heerenveen Heerenveen speelt de thuiswedstrijd in de derde ronde van het nationale bekertoernooi tegen RBC Roosendaal op woensdag 28 oktober. RBC Roosendaal, dat vrijdagavond in Leeuwarden nog een punt pakte van Cambuur, versloeg in de tweede ronde LRC. Het duel in het Abe Lenstrastadion begint om 20.00 uur.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Zonderland in twee toestelfinales

Doha Turner Epke Zonderland heeft gisteren op twee onderdelen de finale van de wereldbekerwedstrijd in Doha bereikt. De geboren Lemster werd derde op rek (15,050) en vijfde op brug (15,100). De finale van de wereldbekerwedstrijd in de golfstaat Qatar, waar Doha de hoofdstad van is, wordt vandaag afgewerkt.

Sportdinsdag, 29 september 2009

Bouma elfde op WK duathlon

Concord (VS) Atlete Stefanie Bouma uit Drachten is in het Noord-Amerikaanse Concord als elfde geëindigd op het WK duatlon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties