Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 oktober 2009.

Cultuurdonderdag, 29 oktober 2009

Friese band Jitiizer stopt volgend jaar

Leeuwarden - De Friese rockband Jitiizer houdt ermee op. De band gaat nog een jaar door, maar houdt het dan voor gezien, zo heeft de gitarist van de band in een persbericht laten weten. Het laatste optreden staat gepland op 13 november 2010 in Sint Nicolaasga.

Cultuurdonderdag, 29 oktober 2009

Tryaterstuk in race voor Publieksprijs

Leeuwarden - Het Tryaterstuk Fan de stÍd en it libben is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2009-2010. Dat heeft het Fries theatergezelschap bekendgemaakt. Het is het derde stuk dat tot nu toe door het publiek is genomineerd voor de prijs. Dat gebeurt als bezoekers de voorstelling beoordelen met een cijfer van 8,1 of hoger. De winnaar wordt op 12 september volgend jaar bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 29 oktober 2009

Advies Rabo: groei voorzichtig

Leeuwarden Ė Rabobank adviseert melkveehouders die willen investeren in hun bedrijf, eerst grondig te kijken naar de hoeveelheid eigen vermogen in het bedrijf. ,,Je moet eerst voldoende gespaard hebben voor je leent en investeertĒ, zei financieel directeur Bert Bruggink gisteren op het Fries Zuivelcongres in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 29 oktober 2009

IdeeŽn gevraagd om minder voedsel te verspillen

Den Haag - Minister Verburg van Landbouw roept partijen uit de voedselverwerkende industrie op om ideeŽn aan te leveren over hoe er minder voedsel kan worden weggegooid en hoe voedsel beter kan worden benut. Samen met TNO worden kansrijke ideeŽn uitgewerkt tot businesscases die echt kunnen worden uitgevoerd.

Economiedonderdag, 29 oktober 2009

Van Meijel neemt LIP Automatisering uit Breda over

Emmeloord - ICT-bedrijf Van Meijel uit Emmeloord, leverancier van IT-oplossingen voor de bouw, heeft LIP Automatisering uit Breda overgenomen. LIP Automatisering heeft zich net als Van Meijel helemaal op de bouwsector toegelegd. Het bedrijf, dat twaalf medewerkers telt, heeft eigen software ontwikkeld voor de beheersing van bouwprojecten. Ook levert het bedrijf ICT-systemen voor voor postverwerking en documentenbeheer.

Hoofdartikeldonderdag, 29 oktober 2009

Blair wordt genoemd...

Wordt de Britse oud-premier Tony Blair de eerste president van de Europese Unie? Zijn naam wordt het meest genoemd nu volgens het Verdrag van Lissabon de EU een officiŽle president krijgt die vanuit Brussel de eenheid moet bevorderen onder de EU-regeringsleiders. Andere namen die minder vaak worden genoemd zijn die van premier Jan-Peter Balkenende, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, bondspresident van Duitsland, en de Ierse premier Bertie Ahern.

Regiodonderdag, 29 oktober 2009

Pabo mogelijk gesplitst naar leeftijd kind

Leeuwarden/Den Haag - De pabo wordt mogelijk opgesplitst in een opleiding tot leerkracht voor jonge of oudere kinderen in het basisonderwijs. Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs overweegt aan de opleiding twee verschillende bevoegdheden toe te kennen. Studenten moeten dan een specialisatie kiezen.

Regiodonderdag, 29 oktober 2009

Aparte status voor huizen in Lage Midden

Leeuwarden - Wonen moet erkend worden als aparte functie in het Friese veenweidegebied. Dat vindt een meerderheid in Provinciale Staten. Door aan wonen zoín functie toe te kennen, wordt het mogelijk daar speciale peilvakken voor te maken. Dat moet voorkomen dat huizen paalrot oplopen door peilverlaging voor de landbouw.

Regiodonderdag, 29 oktober 2009

Provincie bij uitbreiding en krimp actiever

Leeuwarden - De provincie Frysl‚n wil in de toekomst kunnen helpen bij goede bouwprojecten die een zetje nodig hebben. Dat gaat verder dan de ondersteunende rol die de provincie nu heeft bij de aanleg van huizen, bedrijventerreinen en de omvorming en verbetering van bestaande wijken.

Regiodonderdag, 29 oktober 2009

Krimp kan voor dorp juist reclame zijn

Regiodonderdag, 29 oktober 2009

Overgewicht aanpakken maar ook een McDonaldís

Dokkum - Jesse Jacob Lei (11) uit Dokkum is de rest van het schooljaar de eerste kinderburgemeester van Dongeradeel. Hij mag de echte burgemeester vergezellen op Koninginnedag en bij de intocht van Sinterklaas. Maar er zijn ook serieuze taken.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 oktober 2009

Synode van Protestantse Kerk kan wel gehalveerd worden

Koudum - De omvang van de regionale kerkvergaderingen (classes) en de landelijke Generale Synode kan wel worden gehalveerd. Dat is conclusie van een commissie die de Kerkorde (wettekst) van de Protestantse Kerk in Nederland heeft geŽvalueerd. Kleinere organen moeten leiden tot meer bestuurlijke slagvaardigheid.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 oktober 2009

Margot KšŖmann hoofd Duitse protestanten

Ulm - Voor het eerst in de geschiedenis van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft een vrouw de leiding gekregen. De 51-jarige bisschop Margot KšŖmann van Hannover kreeg gisteren 132 van de 142 stemmen tijdens de synodale vergadering in Ulm.

Sportdonderdag, 29 oktober 2009

Všyrynen voelt zich na rentree weer voetballer

Heerenveen - Bijna negen maanden geleden speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Heerenveen. Zijn rentree stond voor begin 2010 gepland, maar eerder dan verwacht maakte Mika Všyrynen gisteren in de bekerwedstrijd tegen RBC Roosendaal zijn comeback. Zonder groots te spelen won de bekerhouder met 4-2.

Sportdonderdag, 29 oktober 2009

Schepers (Cambuur) blijft op de bank

Enugu (Nig) Het Nederlandse voetbalelftal onder zeventien jaar heeft gisteren op het wereldkampioenschap in Nigeria een goede stap gezet richting de achtste finale. In Enugu werd Gambia met 2-1 verslagen. Invaller Tom Boere maakte twintig minuten voor tijd de winnende treffer. Bob Schepers (SC Cambuur) kwam niet in actie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties