Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 januari 2003.

Bijschriftvrijdag, 3 januari 2003

De tijd is vervuld

In het Evangelie naar Marcus zijn dit de eerste woorden van Jezus. Nadat Johannes de Doper is gevangengenomen, gaat Jezus naar Galilea om daar het blijde nieuws te vertellen.

Cultuurvrijdag, 3 januari 2003

Verdi en Strauss in nieuwjaarsconcert NNO

Het nieuwjaarsconcert van het Noord Nederlands Orkest, donderdagavond in De Harmonie te Leeuwarden, bestond uit twee zeer verschillende delen. Voor de pauze werden bekende gedeelten uit diverse opera’s van Guiseppe Verdi uitgevoerd en na de pauze kwam muziek van de Strauss familie en Franz Lehár aan de beurt.

Economievrijdag, 3 januari 2003

Stijging verkoop industriegrond in Harlingen

Harlingen – In 2002 is ruim vijf hectare grond op industrieterrein Oostpoort in Harlingen verkocht. Dat is een verdubbeling van het jaar daarvoor. De gemeente Harlingen verwacht dan ook dat de laatste grond op het industrieterrein snel verkocht zal zijn. Dat maakte burgemeester Arlman gisteren bekend in zijn nieuwjaarstoespraak.

Economievrijdag, 3 januari 2003

Samen alle spijkerbroeken tellen

Zwaagwesteinde – De uitverkoop is begonnen. Dat betekent drukte in de winkels, graaiende menigtes bij de voordeelbakken. Het winkelpersoneel heeft het druk. Niet alleen met klanten helpen. Het is ook de tijd waarin de balans wordt opgemaakt.

Hoofdartikelvrijdag, 3 januari 2003

De toekomst…

Het is bijna nooit voorgekomen dat zo vlak na kerst en nieuwjaar verkiezingen moesten worden gehouden. Terwijl die verkiezingen plaatsvinden na een kabinetscrisis zonder precedent.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Brandweer wil de ME mee bij het blussen in de oudejaarsnacht

Leeuwarden – De brandweer wil alleen nog maar in actie komen tijdens oudejaarsnacht als de Militaire Eenheid (ME) meegaat. Dat zegt brandweercommandant M. van de Velde van de brandweer in Tytsjerksteradiel. ,,Ik wil nooit meer zo’n situatie meemaken als in Garyp waar jongeren ons met strijkers en stenen belaagden”, aldus Van de Velde. Hij vindt dat brandweer, politie en gemeente om de tafel moeten zitten om dit probleem aan te pakken. ,,Ik laat mij niet weer lek schieten. Mijn manschappen waren echt bang en dat zegt wat. Zij deinzen niet snel voor iets terug.”

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Wensen, voornemens grapjes en vermaningen

Leeuwarden – Met verlanglijstjes en goede voornemens, met kritiek op de hogere overheden én steunbetuigingen, met lolligheden en ernstige gedachten hebben Friese burgemeesters gisteren hun bevolking toegesproken. Het bestuurlijk jaar is begonnen zoals altijd: met nieuwjaarsrecepties en een speech op het gemeentehuis.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Gemalen in Fryslân maken overuren

Leeuwarden – Gemalen in Fryslân draaien op volle toeren om de provincie zo snel mogelijk te verlossen van overtollig regenwater. Ook het historische Woudagemaal in Lemmer is vanmorgen weer op stoom gebracht. Het peil in de Friese wateren ligt momenteel elf centimeter boven het streefniveau.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

PvdA-leider tegen eirapen

Leeuwarden – PvdA-lijsttrekker Wouter Bos gelooft niet dat het rapen van kievitseieren ,,ecologisch onschuldig’’ is. Hij is daarom ,,aanmerkelijk minder positief’’ over het aaisykjen dan z’n partijgenote in het Europees Parlement Dorette Corbey. Als het aan Bos ligt geldt voor het eirapen de regel ,,nee, tenzij’’; ,,we moeten bij de natuur beginnen, niet bij de mens’’.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Rotonde bij Joure zorgt weer voor problemen

Joure – De gemeente Skarsterlân wil snel overleg met Rijkswaterstaat over nieuwe problemen met het verkeersplein bij Joure. De doorstroming van het verkeer vanuit Heerenveen is door aanpassingen verbeterd, maar nu staat het verkeer vanuit Sneek en Joure vast voor de rotonde.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

‘Een gelukspolletje, dat zou mooi zijn’

Leeuwarden - Klavertjes vier staan al eeuwen symbool voor voorspoed. De vier blaadjes staan voor hoop, geloof, liefde en geluk. Klavertjes vier zijn zeldzaam, ze worden gezien als een mutatie is van de gewone, driebladerige witte klaver (Trifolium repens) . Zo zeldzaam zijn ze echter niet voor de negentienjarige Jaro Redczus uit Leeuwarden. In een enkele graspol in een bloempot in de ouderlijke woning aan de Schrans heeft hij maar liefst acht klavertjes vier, een klavertje zes en zelfs een klavertje zeven.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Tolberter afpersers weer uit de cel

Amsterdam/Tolbert – De twee Tolberter ‘afpersers’ zijn weer vrij. De mannen werden verdacht van afpersing van het Van Gogh Museum. De poging tot afpersing bleek een uit de hand gelopen oudejaarsstunt te zijn. De politie zag er de humor niet van in en sloeg de beide mannen op nieuwjaarsdag in de boeien. Gisteren zijn zij weer vrijgelaten en werden de ‘afpersers’ als helden onthaald in het steakhouse in hun woonplaats.

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Vierde in rijtje warmste jaren sinds 1706

Leeuwarden - Warm en nat. Zo kan kort en krachtig het jaar 2002 worden omschreven. Maar geen nieuw weerrecord. Het zojuist afgesloten jaar belandde landelijk gezien op de vierde plaats in het rijtje van warmste jaren sinds het begin van de temperatuurwaarnemingen in 1706. De gemiddelde temperatuur kwam in De Bilt uit op 10,8 graden (normaal 9,8 graden).

Regiovrijdag, 3 januari 2003

Veel Friezen kampen met overgewicht

Leeuwarden – Veel mensen in Fryslân zijn te zwaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het farmaceutische bedrijf Roche Nederland. Ongeveer 65 procent van de Friezen kampt met overgewicht. Dat is meer dan gemiddeld in Nederland. Landelijk blijkt 56 procent overgewicht te hebben.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 januari 2003

Zendingsmissie in Afghanistan

Sneek - Toen Hilje Zandberg acht jaar oud was schreef ze al in haar dagboek dat ze ooit in het buitenland wou werken als zendingsarts. ,,Toen had ik natuurlijk hele romantische voorstellingen van dat werk’’, zegt de nu 31-jarige Sneker glimlachend. 9 januari begint ze daadwerkelijk aan een zendingsavontuur. Hilje vertrekt naar Afghanistan om daar als tropenarts te werken.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 januari 2003

Lekkumse nieuwe perschef van bisdom Groningen

Leeuwarden – S.G. Boukema-Koopman (50) uit Lekkum wordt per 1 februari de nieuwe perschef van het bisdom Groningen. Ze volgt Ton Kuis op die afgelopen woensdag met pensioen ging.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 januari 2003

De Mesivta is basis voor een nieuwe bloeiperiode

Reeds lang bestaat binnen het orthodox levende deel van de Joodse gemeenschap in Nederland de wens en noodzaak om het religieuze segment te vergroten. Met de hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica voor orthodox-joodse Talmoedstudenten, wordt een basis gelegd voor een nieuwe bloeiperiode in Joods Nederland, vindt rabbijn Lody B. van de Kamp.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 januari 2003

Vaticaan telt 2,8 miljoen bezoekers in 2002

Leeuwarden - Meer dan 2,8 miljoen mensen hebben vorig jaar paus Johannes Paulus II ‘ontmoet’ tijdens publieke bijeenkomsten in het Vaticaan. Dat heeft de Heilige Stoel becijferd.

Weervrijdag, 3 januari 2003

Kouder

Vanmiddag en vannacht is het bewolkt met soms wat regen of sneeuw. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. Er waait een zwakke tot matige wind uit noord tot noordoostelijke richting. In en na het weekend wordt het winterweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties