Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 januari 2005.

Bijschriftmaandag, 3 januari 2005

De derde dag

Door alle eeuwen heen zijn er zuurpruimen en zwartkijkers geweest die zich hebben afgevraagd of Jezus ooit in zijn leven heeft gelachen.

Cultuurmaandag, 3 januari 2005

Sublieme dans bij Sleeping Beauty

Het sprookje van Doornroosje heeft een lange geschiedenis, het is vooral een Europees sprookje. De oudste literaire versie van dit sprookje stamt uit 1340, maar het is bekend geworden door de gebroeders Grimm en Charles Perrault, hoewel beide versies wel uiteenlopen. De Russische choreograaf Marius Petipa gebruikte het verhaal voor zijn ballet The Sleeping Beauty dat in 1890 in het keizerlijk Marijinsky Theater in Sint Petersburg zijn eerste voorstelling beleefde. De muziek was van niemand minder dan Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Het geheel was een lofzang op de tsaar en in kostuums en decors werd niet voor niets verwezen naar de grandeur van de Franse Zonnekoning Louis XIV. Nadien werd het ballet regelmatig uitgevoerd; het geldt als één van de grootste klassiek-romantische balletten.

Cultuurmaandag, 3 januari 2005

Te veel wildebrassen, zatlappen en mafkezen

Zo'n tien jaar geleden verraste de Bosnische filmregisseur Emir Kusturica met zijn film Underground de Europese filmelite. Op een luchtige, absurde en met nostalgie overgoten film deed hij verslag van het uiteen vallen van het voormalige Joegoslavië.

Dossiermaandag, 3 januari 2005

Een sportief topjaar


Hoofdartikelmaandag, 3 januari 2005

De feestdagen…

Het konden geen gewone feestdagen worden; daarvoor is de rouwrand van de gevolgen van de zeebeving te dik. Er is weliswaar ‘gewoon’ geknald tijdens de nieuwjaarsnacht, maar het was overigens opvallend rustig. De meeste oudejaarsdiensten in de kerk stonden ook mede in het teken van de ramp. Hoe is het kwaad in de wereld, dat zich zo afschuwelijk liet zien in het monster van de zee, te rijmen met God die de wereld in zijn hand houdt en aan wiens zorg het nieuwe jaar kan worden opgedragen? En hoe klinkt het ‘wat vlied’ of bezwijk’, getrouw is mijn God’? in de nacht waarin zo veel doden moeten worden herdacht en waarin de gedachten moeten uitgaan naar zovelen die huis en haard verloren hebben?

Regiomaandag, 3 januari 2005

36 Vuurwerkslachtoffers

Leeuwarden – 36 Personen hebben zich tijdens de jaarwisseling in de Friese ziekenhuizen moeten laten behandelen aan verwondingen door vuurwerk. Dat zijn er negentien meer dan vorig jaar. Vijf van de gewonden hadden ernstig letsel en moesten worden opgenomen. De overigen zijn licht gewond geraakt aan vooral de handen en het gezicht.

Regiomaandag, 3 januari 2005

Oud en Nieuw: brandjes en vernielingen

Drachten – De viering van Oud en Nieuw is rustig verlopen in Fryslân. Er waren ‘slechts’ brandjes, vernielingen en andere kleine incidenten, stelt de politie. De brandweer heeft 79 maal in actie moeten komen. Het vaakst moesten de brandweerlieden optreden in Smallingerland: dertien maal.

Regiomaandag, 3 januari 2005

Steeds meer Friese acties voor Azië

Leeuwarden – Steeds meer Friezen komen in actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Zuidoost-Azië. De initiatieven variëren van een spontane collecte met een spaarpot tot het sturen van afgeschreven medicijnen.

Regiomaandag, 3 januari 2005

Oudejaarsploegen vragen aandacht voor ramp in Azië

In Fryslân zijn wederom diverse nieuwjaarsstunts uitgehaald. Drie oudejaarsploegen kozen er voor aandacht te vragen voor de slachtoffers van de natuurramp in Azië. Frijsteat Folgeren uit Drachten collecteerde, de Apostelen van de Heilige Sixtus uit Sexbierum riepen mensen op geld te storten op giro 555 en de Geitefok uit Oldeberkoop doneerde zelf voor Azië.

Geloof & Kerkmaandag, 3 januari 2005

Een Franciscaans avontuur in Fryslân

Meppel - Een kleine groep kloosterlingen kwam in 1933 naar Drachten om de onkerkelijkheid te bestrijden. Zo begon 71 jaar geleden de Franciscaanse aanwezigheid in Drachten. Zij bleven er tot 1970. Tijn Hottinga uit Meppel heeft die vier decennia Franciscaanse geschiedenis in Fryslân vastgelegd in een fraai boek: Het Fransciscaanse avontuur van Drachten .

Geloof & Kerkmaandag, 3 januari 2005

Kerkelijke acties voor zeebeving in Azië

Leeuwarden – Verschillende kerken in Fryslân zijn begonnen met acties voor Azië. Gisteren werd er in veel kerken al gecollecteerd voor de hulp aan de slachtoffers. Daarnaast worden nog aanvullende campagnes opgezet.

Sportmaandag, 3 januari 2005

Hofstra grijpt West op Frimley Green bij de keel en laat los

Frimley Green – Het was een jaar later, maar voor Sneker Rick Hofstra lag Frimley Green er nog net zo bij als in 2004 bij zijn debuut op Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts. Net als een jaar eerder (toen tegen Mervyn King) greep de 27-jarige Fries zondag zijn gelouterde tegenstander naar de keel, om vervolgens weer los laten.

Sportmaandag, 3 januari 2005

Yildirim is ‘s werelds vrije trappen-koning

Marbella – Voor de ultieme uitvoering van de perfecte vrije trap bestaat geen geheim. Wie wil weten hoe Ugur Yildirim (22) het ‘m toch telkens weer flikt moet een stoel pakken en zich tegen het einde van de training van Sportclub Heerenveen langs de kant van het trainingsveld posteren. Dan zal Yildirim z’n benen laten spreken.

Sportmaandag, 3 januari 2005

Wesseling in beeld als trainer van Cambuur

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden is druk doende een trainer voor volgend seizoen aan te nemen. De club is in gesprek met een aantal kandidaten, onder wie Roy Wesseling. De huidige oefenmeester van Haarlem lijkt goede papieren te hebben om de opvolger te worden van de vorige week ontslagen Dick de Boer.

Sportmaandag, 3 januari 2005

Meesterknecht Van der Veen verdient goud

Alkmaar – Drie overwinningen op kunstijsbanen in vier jaar maakt een marathonschaatser niet bepaald tot een topper. Bij Bertjan van der Veen ligt dat anders. In Alkmaar werd de 36-jarige Jouster zondag voor de derde keer in zijn loopbaan kampioen van Nederland. De meesterknecht werd zo beloond voor het werk dat hij dit seizoen opknapte voor ploeggenoten.

Weermaandag, 3 januari 2005

Zacht

Het blijft vandaag en morgen zacht en wisselvallig weer. De temperaturen liggen vanmiddag rond 8 graden en morgen wordt het nog zachter. De wind is prominent aanwezig en vanmiddag hard aan zee; morgen stormachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties