Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 januari 2014.

Hoofdartikelvrijdag, 3 januari 2014

Sneller opraken gas heeft grote gevolgen

De gasvoorraad in de Nederlandse bodem slinkt snel. De afgelopen jaren werden enkele nieuwe wingebieden ontdekt, onder meer in Noordoost Fryslân, maar de hoeveelheid gas uit bestaande en nieuwe gasvelden is kleiner dan de hoeveelheid gas dat wordt gewonnen. Er zijn ooit afspraken gemaakt over de hoeveelheid gas die jaarlijks uit de bodem gehaald zou mogen worden, maar sinds een aantal jaren wordt die hoeveelheid fors overschreden. Gas is veruit de belangrijkste energiebron. Zo’n 98 procent van alle huishoudens is op het gasnet aangesproken en de electriciteitsproductie in ons land is voor 60 procent afhankelijk van aardgas.

Regiovrijdag, 3 januari 2014

Verzamelaar Dam Jaarsma fietste met zijn bandrecorder de Friese Wouden door

Eastermar | ‘In Hurdegaryp stond een hek en daarmee was het niet pluis. Precies om twaalf uur ging het altijd open. Het was het inrijhek van Bennemastate.’ Zo luidt een vertelling over een spookhek in Hurdegaryp, in 1968 uit de volksmond opgetekend door Dam Jaarsma uit Eastermar. Met een bandrecorder en notitieblokje fietste hij kilometers door de Friese Wouden, op zoek naar sterke verhalen, sprookjes en sagen. De Eastermarder wist er in dertig jaar tijd zo’n 17.000 te verzamelen en zorgde er daarmee voor dat deze volksvertellingen niet verloren gingen. Om het cultuurhistorische belang van zijn werk onder de aandacht te brengen, heeft de stichting 100 jaar Dam Jaarsma 2014 uitgeroepen tot het Dam Jaarsmajaar.

Regiovrijdag, 3 januari 2014

Lekkend raadslid Tuithof laat zich niet uit raad Heerenveen zetten

Heerenveen | Met klem werd Dirk Tuithof door het interim-bestuur van GB Heerenveen verzocht af te zien van het raadslidmaatschap in de gemeente Heerenveen. Hij lekte zonder overleg een interne gemeentemail naar de Leeuwarder Courant, waardoor uiteindelijk wethouder Age Hartsuiker het veld moest ruimen. Volgens interim-voorzitter Jan Hemminga is de destijds al geroyeerde Tuithof dermate beschadigd dat het ,,heel onverstandig” zou zijn hem weer een plek in de fractie te geven.

Regiovrijdag, 3 januari 2014

Burgemeesters roepen op om te stemmen

Kollum | Verschillende Friese burgemeesters spraken in hun nieuwjaarstoespraken gisteren hun hoop uit dat de burgers op 19 maart massaal hun stem gaan uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De voortekenen wijzen niet op een hoge opkomst, getuige het lage percentage stemgerechtigden dat in november een stem uitbracht in de fusiegemeenten Leeuwarden, Heerenveen en De Friese Meren.

Regiovrijdag, 3 januari 2014

Oppositie De Friese Meren verwijt coalitie gestuntel en geblunder

Joure | De gemeente De Friese Meren heeft een slechte start gemaakt. Dat vinden vijf partijen die buiten het college blijven. De partijen - PvdA, VVD, D66, GroenLinks en NPP - betichten de coalitiepartijen FNP en CDA van ‘gestuntel’ en ‘geblunder’.

Sportvrijdag, 3 januari 2014

Waar is de tijd toch gebleven


Sportvrijdag, 3 januari 2014

Marianne Vos weer klasse apart in Surhuisterveen

Surhuisterveen | Een Vos verliest misschien dan wel zijn haren, maar Marianne is het kunstje nog steeds niet verleerd. De 26-jarige Noord-Brabantse was gisteren in de negentiende editie van de Centrumcross opnieuw een klasse apart. De regerend wereldkampioene zegevierde op het loodzware parcours in het centrum van Surhuisterveen alweer voor de zesde keer en voor de vierde keer in successie.

Sportvrijdag, 3 januari 2014

Van der Haar glorieert in de Centrumcross

Surhuisterveen | Lars van der Haar heeft zijn veelbelovende opmars in de veldritwereld ook in Surhuisterveen kracht bijgezet. De 22-jarige Woudenbergers schreef gisteren met groot machtsvertoon de negentiende editie van de Centrumcross op zijn naam.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties