Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 februari 2005.

Bijschriftdonderdag, 3 februari 2005

Luisteraars

We weten er alles van in ons drassige land.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

Armen: ‘waar zitten de kerken?'

Leeuwarden - Diaconieën en parochiële caritas instellingen die werk willen maken van materiële hulpverlening, kunnen zich daarop voorbereiden met het boekje Helpen onder protest, een handreiking voor kerkelijke, materiële hulpverlening. De brochure wordt uitgegeven door Kerkinactie en de Werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

‘Wij prettige feestdagen, zij prettige feestdagen'

Balk - Moet je als diaconie/caritas de mensen met een minimuminkomen een extraatje willen geven voor de feestdagen? Of maak je het de burgerlijke overheid daarmee te gemakkelijk? In Gaasterlân-Sleat zijn de kerken er nu wel uit. ‘Wij fijne feestdagen, zij fijne feestdagen', is daar de redenering.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

Helpen bij formulieren invullen

Veel ouderen leven van een minimuminkomen. Er zijn voor hen wel allerlei fiscale tegemoetkomingen, maar die worden maar beperkt benut. De drempel om belasting terug te vragen is velen te hoog. De regelingen zijn ingewikkeld. En je hand ophouden, dat ‘doe je niet'.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

‘Ze praten maar raak met de politici'

Sint Annaparochie - ,,Het is prima dat het Fries Samenwerkingsverband Uitkeringsgerechtigden (FSU) probeert bondgenootschappen te sluiten met de kerken, om gezamenlijk sterk te staan tegenover de politiek. Ik hoop dat het hen lukt om bij alle Friese gemeenten gedaan te krijgen dat de minima een kerstuitkering van 50 euro krijgen. Maar zo lang dat niet lukt - en ik geef ze weinig kans - ga ik door met mijn actie. Ze praten maar raak met de politici; dat doen ze al jaren. Ik ga gewoon door.”

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

‘De armoede zit ver weg'

Heerenveen - De diaconie van de Protestantse Gemeente van Heerenveen in wording (5400 leden) heeft een jaarbudget van 70.000 euro. Daarvan gaat 30.000 euro naar het werelddiaconaat en 10.000 euro naar het binnenlandse diaconale werk. Voor de hulp aan behoeftigen in de eigen omgeving staat er een bedrag van 3800 euro op de begroting, vertellen diaken B. Schaap en oud-diaconievoorzitter D. Hiemstra.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

Lotgenoten helpen lotgenoten in Drachten

Drachten - Werken aan de bewustwording van stille armoede in de eigen omgeving is goed. Maar mensen concreet helpen bij hun problemen is nog bevredigender, zegt Marieke Wiersma (58) uit Drachten. Twee middagen in de maand werkt ze mee aan de spreekuren van het Steunpunt Uitkeringsgerechtigden en gehandicapten Smallingerland (SUS). Daarnaast zit ze in de werkgroep Arme Kant van Drachten, die uitgaat van de Drachtster Raad van Kerken.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

Aanloophuis Leeuwarden opent op zaterdag de deuren

Leeuwarden - Het Aanloophuis in Leeuwarden opent vanaf februari naast de zondag ook op zaterdagmiddag de deuren. Een wervingscampagne heeft twintig nieuwe vrijwilligers opgeleverd, en alle deelnemende kerken hebben hun bijdrage verhoogd om het aantal uren van de coördinator te kunnen uitbreiden. Openstelling gedurende het hele weekeinde is voorlopig niet aan de orde, zegt voorzitter Bartle Vianen.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

‘Invloed uitoefenen op het beleid'

Sneek - De diaconie van de rooms-katholieke Sint Martinus Kerk in Sneek heeft het initiatief genomen voor de oprichting van een werkgroep Cliëntenraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). ,,De diaconie wil meepraten over het gemeentebeleid dat gaat gelden als de WMO vanaf 2006 wordt ingevoerd'', legt diaken Ton Maas uit. ,,De gemeente moet straks op veel meer terreinen dan nu het geval is, het geld gaan verdelen. Daar willen we bovenop zitten.''

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

‘Een half lam kopen is er voor velen niet meer bij'

Diaconieën in Fryslân doen op plaatselijk niveau veel om mensen met een minimuminkomen te helpen. Moskeeën kennen niet zoiets als een diaconie; voor moslims is het omzien naar minderbedeelden de plicht van íedere gelovige.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005

De werken van barmhartigheid in praktijk

Leeuwarden - ,,Vroeger kochten mensen pas iets als ze er het geld voor bijeengespaard hadden. Tegenwoordig geven ze geld uit op basis van het krediet wat ze bij een bank kunnen krijgen''. Ed Schweigmann, voorzitter van de Caritas van de Titus Brandsma-parochie in Leeuwarden ziet daarin een van de oorzaken waarom steeds meer mensen in financiële problemen geraken.

Dossierdonderdag, 3 februari 2005


Dossierdonderdag, 3 februari 2005

Solidair tafelen in de veertigdagentijd

Scharnegoutum – ,,Diaconie is kijken vanuit het perspectief van de mens in nood. Ontferming vanuit het hart’’, vindt predikante Anna van der Maas (34) uit Scharnegoutum. De diaconie van de Protestantse Gemeente Skearnegoutum-Loaiingea wil dat het diaconaat meer een plaats krijgt in de gehele gemeente. Op zeven woensdagen in de veertig-dagentijd houdt de gemeente solidariteitsmaaltijden waarbij de ‘zeven werken van barmhartigheid’ worden belicht.

Economiedonderdag, 3 februari 2005

Extra impuls landbouw en landinrichting

Den Haag – Het Rijk en de provincies willen klassieke landinrichtingsprojecten versneld uitvoeren. Ze trekken in acht tot tien jaar extra geld uit voor kavelruil en versnellen daardoor de inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur en verbeteren de concurrentiepositie van de betrokken boeren. Met de afspraken is 250 miljoen euro gemoeid. De investeringen in de afronding van de landinrichtingsprojecten leggen nu nog een dusdanig beslag op de budgetten die voor inrichting voor de landbouw beschikbaar zijn, dat er geruime tijd geen ruimte was voor landbouwinvesteringen in nieuwe projecten.

Hoofdartikeldonderdag, 3 februari 2005

Een jaar voor…

Het zal de gemiddelde kiezer nog niet of nauwelijks bezighouden, maar binnen lokale partijafdelingen zijn de voorbereidingen voor de verkiezingen al begonnen. Er moet een kandidatenlijst komen, een campagneteam, een programma met aansprekende items. Achter de schermen broeden fracties op geruchtmakende plannetjes om mee te scoren in dit laatste jaar voor de grote periodieke afrekening. Volgend jaar rond deze tijd zal de verkiezingskoorts het hoogtepunt bereiken, want 8 maart 2006 worden de nieuwe gemeenteraden gekozen. Het is de eerste lokale stembusronde na Pim Fortuyn, die op 6 maart 2002 nog bij leven zo’n schokkende uitslag teweegbracht in veel gemeenten.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

‘Gemeente doet te weinig tegen extreem rechts’

Dokkum – Dongeradeel doet te weinig om extreemrechtse sympathieën onder jongeren te bestrijden. Dat schrijft het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie in een rapport dat gisteren is verschenen. Wethouder Appelhof stelt dat er inmiddels al veel is gedaan om de spanningen tussen lokale jeugd en asielzoekers te verminderen.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

Onderzoek naar achterstand

Leeuwarden – De Fryske Akademy kan per direct een onderzoek beginnen naar achterstanden van Friese basisschoolleerlingen in taal en rekenen. Uit het onderzoek moet blijken hoe het kan dat Friese scholieren in groep 4 nog een lichte voorsprong hebben, maar in groep 7 een achterstand hebben ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

Garnalenvissers in grote nood

Lauwersoog – Het gaat slecht met de tien garnalenvissers in Dongeradeel. Als de gemeente Dongeradeel niet snel een garantstelling aan de bank afgeeft, dreigt een faillissement voor de ondernemers. Dat zegt woordvoerder O. van der Galiën van de Friese Statenfractie van ChristenUnie/SGP.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

Groot bouwplan Franeker

Franeker - Aannemer Burggraaff uit Leeuwarden wil zo’n honderd huizen bouwen op de voetbal- en sportvelden, atletiek- en ijsbaan van Franeker. Hij biedt de gemeente drie miljoen euro voor de grond, en is daarnaast bereid om voor slechts één euro een nieuw sportcomplex aan te leggen.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

Critici laken gebrek aan ambities Fries

Leeuwarden – De veranderingen die op stapel staan in het Friese taalonderwijs wekken de indruk dat het Fries er niet zoveel toe doet. Daarom moeten Provinciale Staten en de Tweede Kamer er niet mee instemmen.

Regiodonderdag, 3 februari 2005

Nog lang geen steun voor camera’s

Leeuwarden – Het invoeren van cameratoezicht is nog lang niet beklonken. Zowel raad als het voltallige college van de gemeente Leeuwarden zijn nog lang niet overtuigd van het succesvolle effect dat toezicht met camera moet sorteren.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 februari 2005

‘Koppen dicht, nieuws over de paus’

Rome - Het zal overal ter wereld wel hetzelfde zijn: waar gepensioneerden ‘s morgens vroeg hun kopje koffie drinken wordt er gepraat; luidkeels. Zoals gistermorgen in de Bar Giulia, aan het haventje van Porto Santo Stefano, ‘om de hoek’ bij Porto Ercole.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 februari 2005

Theologe Hack: ‘de mens is niet van zichzelf’

Kampen – ,,Wie organen afstaat aan een ander, handelt alsof hij daarover beschikt en ze zelf geproduceerd heeft. Als gelovige weet ik echter dat ik niet van mezelf of van mijn naaste ben, maar dat ik in de eerste plaats een kind van God ben. En in die relatie bepaal ik mijn keuze over orgaandonatie.” Dat zei theologe dr Christine Hack woensdag op een symposium over orgaandonatie in Kampen.

Sportdonderdag, 3 februari 2005

Vadeko Flyers leidt dure thuisnederlaag

Heerenveen - De ijshockeyers van Vadeko Flyers hebben woensdagavond in de strijd om de Coupe der Lage Landen en dure misstap begaan. In Thialf verloor de ploeg met 4-6 van Eaters Geleen. Jamie Schaafsma was de man bij de Limburgers: hij scoorde maar liefst vier keer.

Sportdonderdag, 3 februari 2005

Henk van Steeg keert terug in basis Cambuur Leeuwarden

Leeuwarden – Na bijna vierenhalve maand blessureleed maakt Henk van Steeg donderdagvanavond in Oss zijn rentree als basisspeler bij Cambuur Leeuwarden. Door de schorsing van centrale verdediger Koen Brack ruimde Jan Schulting een plaatsje op het middenveld in voor de 30-jarige Van Steeg. Met hem zal Cambuur Leeuwarden vanavond moeten proberen de toppositie in de stand om de derde periode zien vast te houden.

Sportdonderdag, 3 februari 2005

Elma de Vries pakt op Weissensee criteriumzege

Techendorf – Elma de Vries heeft haar eerste overwinning als marathonschaatsster behaald. De 21-jarige schaatsster uit Haule won woensdag op de Oostenrijkse Weissensee de tweede opwarmronde voor de Alternatieve Elfstedentocht die zaterdag wordt gehouden. Bij de mannen won Arjen Smit uit Nijeveen zijn eerste marathon op natuurijs.

Weerdonderdag, 3 februari 2005

Miezerig

Het is wisselend bewolkt met nu en dan zon, en het is zacht met temperaturen rond 8 graden. Morgen wordt het wat miezerig, met opnieuw kans op motregen en mist. De temperatuur ligt ook morgen rond de 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties