Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 februari 2006.

Achtergrondvrijdag, 3 februari 2006

Oorlog leeft nog erg onder jeugd

Het verzetsmuseum Friesland moet haar thema verbreden van de Tweede Wereldoorlog naar zoiets als Fryslân en Vrijheid, vinden Gedeputeerde Staten van Fryslân. Volstrekte onzin, vindt voorzitter mr. J. van Bodegom van Stichting Verzetsmuseum Friesland. Volgens hem leeft het oorlogsthema nog zeer bij jongeren: bezoekerscijfers en exposities bewijzen dat. Van Bodegom is sterk voorstander van het kiezen van moderne vormen, maar ,, wij zijn niet voor een pimp the war aanpak. Dat nooit.’’

Achtergrondvrijdag, 3 februari 2006

CDA consequent met ‘nee’

Het CDA is niet voor toetreding van Roemenië tot de Europese Unie, werd vorige week bekend. Dat kwam de partij op veel kritiek te staan. Onterechte kritiek, vindt Arie Oostlander. Volgens hem is de partij consequent in de ‘ja’ of ‘nee’ tegen kandidaat-landen. Toetssteen is of het land een democratische rechtsstaat is.

Achtergrondvrijdag, 3 februari 2006

‘Helpbaby’ ongewenste ontwikkeling

Het geboren laten worden van ‘helpbaby’s’ om zieke broertjes of zusjes beter te kunnen maken is een ongewenste ontwikkeling, vindt de Nederlandse Patiënten Vereniging. Van embryo’s moet je afblijven, vindt directeur R. Seldenrijk. Hij heeft ook grote vraagtekens bij de gevolgen voor het kind zelf.

Achtergrondvrijdag, 3 februari 2006

Maatregelen nodig tegen scheidcultuur

Scheiden is niet alleen schadelijk voor betrokkenen, het kost de samenleving ook handenvol geld. Scheiding drijft bovendien veel mensen de armoede in, en werkt criminaliteit in de hand. Het is tijd dat er drastische maatregelen worden genomen om de wijdverbreide scheidcultuur tegen te gaan, vindt Wim Orbons.

Achtergrondvrijdag, 3 februari 2006

Samenleving aanpassen aan kinderzorg

Nederlandse ouders combineren steeds vaker betaalde arbeid met de zorg voor kinderen. Verreweg de meeste vrouwen blijven werken wanneer ze kinderen krijgen. Als ze dat niet doen, is er een specifieke reden waarom ze stoppen. Dit is het spiegelbeeld van de situatie van 40 jaar geleden. Toen was het een uitzondering als een vrouw na de geboorte van haar kind weer haar baan oppakte. Dit geeft in een notendop aan, hoe de situatie in gezinnen is veranderd. Maar de samenleving heeft zich daarop nog niet ingesteld, stelt CDA-Kamerlid Margreeth Smilde. Hoog tijd dat er actie wordt ondernomen.

Bijschriftvrijdag, 3 februari 2006

Spoed

Paulus dringt er bij Timoteüs op aan om spoed te betrachten met zijn bezoek aan hem.

Cultuurvrijdag, 3 februari 2006

Opera’s in ongedwongen sfeer

Getooid met ijsmuts en op Friese klompen kwam Ernst Daniël Smid, bekend operazanger en presentator van het televisieprogramma Una Voce Particolare , donderdagavond op bij het zingen van de bekende aanvangstune van dit programma. Hiermee zette hij de toon voor de avond: in een ongedwongen sfeer opera- operette- en musicalfragmenten op de planken brengen. Dezelfde vlotte en geestige wijze van presenteren op televisie, past hij donderdagavond ook toe bij Una Notte Particolare.

Hoofdartikelvrijdag, 3 februari 2006

Prijsschieten op D66…

Het was gemakkelijk prijsschieten op D66, gisteravond. Fractieleider Dittrich erkende het openlijk: ik ben behoorlijk over de knie gegaan. En terecht. De regeringspartij moest toegeven dat zij tijdens de roerige weken voorafgaande aan het Kamerdebat over Afghanistan had gedreigd met een kabinetscrisis, om de besluitvorming te beďnvloeden. Dat is nogal wat; een regeringspartij die tegen de zin van de coalitiegenoten een spelletje speelt met het dreigen van een kabinetscrisis. Bestuurlijke vernieuwing van D66…

Regiovrijdag, 3 februari 2006

Friezen openlijk tegen verhuizing museum

Leeuwarden – Honderdzestig Friezen roepen Provinciale Staten vandaag in een advertentie in de Friese dagbladen op niet in te stemmen met de verhuizing van het Fries Museum naar het Leeuwarder Zaailand.

Regiovrijdag, 3 februari 2006

CPB kraakt Zuiderzeelijn

Leeuwarden – De aanleg van de Zuiderzeelijn is geen oplossing voor de economische problemen van Noord-Nederland. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na bestudering van het Ecorys-rapport: Probleemanalyse Zuiderzeelijn . Minister Peijs van Verkeer vindt de conclusie te voorbarig.

Regiovrijdag, 3 februari 2006

Weinig animo voor speelbos

Leeuwarden – Friese gemeenten hebben nog geen interesse getoond in het project Speelbossen van Staatsbosbeheer.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2006

Undersyk nei kristlik-Fryske beweging

Ljouwert – Der komt in grut űndersyk nei de kristlik-Fryske beweging yn de tweintichste ieu. It űndersyk wurdt útfierd troch Jan Popkema fan Burgum en bart űnder oare yn it ramt fan it hűndertjierrich bestean fan it Kristlik Frysk Selskip yn 2008.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2006

‘Stop de bureaucratisering in de kerk’

Leeuwarden – Het ‘brede midden’ van de Nederlandse kerken is veel te veel verambtelijkt. Als predikanten van deze middenstroom hun snel kleiner wordende kudde nog bij elkaar willen houden, moeten ze de bureaucratie afzweren en de gemeenschapszin bevorderen. Dat vindt prof. dr. Henk Vroom, theoloog aan de Vrije Universiteit.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2006

Belijdenis doen op stageplek

Stiens - Nog maar een paar jaar geleden dacht Inge Groeneveld: ‘De kerk, dat is niks voor mij.’ Een jaar in Amerika bracht daar verandering in, en inmiddels loopt ze stage voor haar studie theologie in de Gereformeerde Kerk van Britsum, Cornjum en Jelsum. Komende zondag, de laatste zondag van haar stageperiode, doet ze in die gemeente belijdenis.

Sportvrijdag, 3 februari 2006

Nipte nederlaag voor Sneek in bekerduel

Sneek - De volleybalsters van Sneek hebben de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de nationale beker thuis in de Sneker sporthal gisteravond met 1-3 (29-31, 25-27, 25-23, 23-25) verloren. Kansloos waren de volleybalsters absoluut niet, in alle vier sets bedroeg het verschil exact de minimaal vereiste twee punten.

Sportvrijdag, 3 februari 2006

Holwijn vervangt Brack bij Cambuur

Leeuwarden - Roy Wesseling, de trainer van Cambuur Leeuwarden, moet vanavond tegen FC Omniworld passen en meten om een representatieve verdediging samen te stellen. Koen Brack kampt met een hamstringblessure en Chris de Wagt is verre van fit. Melvin Holwijn speelde tegen Helmond Sport rechtsback en deed dat verdienstelijk. Hij vormt samen met Rick Hooijboer het centrale duo. Tim Nijssen speelt op zijn vertrouwde rechtsbackpositie.

Sportvrijdag, 3 februari 2006

Huntelaars avond: goal, assist en een gekkenhuis

Heerenveen – Als voormalig keeper van SC Heerenveen, had Ajax’ reservedoelman Hans Vonk voorafgaand aan het onderlinge duel van gisteravond al zijn vermoedens over hoe de ontvangst voor zijn nieuwe medespeler Klaas Jan Huntelaar zou zijn bij diens terugkeer in het Abe Lenstra Stadion. Het applaus dat er bij het voorlezen van Huntelaars naam van de Heerenveense tribunes klonk, verbaasde Vonk niet. En dat Huntelaar een goal maakte evenmin. ,,Hans zei voor de wedstrijd: je zult net zien dat je vanavond tégen Heerenveen je eerste goal voor Ajax maakt”, sprak Huntelaar na de 0-3 bekerwinst met een glimlach.

Sportvrijdag, 3 februari 2006

Heerenveen schenkt Ajax de halve finale

Heerenveen – Het bekeravontuur van SC Heerenveen strandde gisteravond in de kwartfinales. De Friezen schonken Ajax, dat ten onrechte te veel ontzag had voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek, een plaats in de halve finale. In een van beide kanten tegenvallende partij kwam bij Heerenveen andermaal de onmacht in aanvallend opzicht naar boven.

Weervrijdag, 3 februari 2006

Zacht

Vandaag is het bewolkt met soms wat motregen en temperaturen rond 5 ŕ 6 graden. Vannacht zakt het kwik niet verder dan 2 graden. Morgen hebben we ook bewolkt weer met wat motregen bij 5 graden en op de wadden 7 graden. Het waait zwak tot matig uit het noordwesten. De maand februari is begonnen en daarmee gaat de winter de laatste en beslissende fase in. De ontwikkelingen op de weerkaarten moeten de komende week flink omslaan. We hebben nog altijd het idee dat een koude inval mogelijk is, maar de pogingen van hogedrukgebieden om een winterse luchtdrukverdeling tot stand te laten komen, zijn tot nu toe nog niet echt geslaagd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties