Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 3 februari 2010.

Cultuurwoensdag, 3 februari 2010

‘Wij laten onze muziek spreken’

‘Nederland moet kennis maken met Monstertux. En snel’, schreef muziekmagazine Oor na het beluisteren van het debuutalbum The Allison Album. Toch wil het niet vlotten met de Leeuwarder band. ,,Onze agenda is behoorlijk leeg”, zegt frontman Sjoerd van Kammen.

Cultuurwoensdag, 3 februari 2010

Inschrijving voor BildtBeat in Sint Anna geopend

Sint Annaparochie - Muzikanten kunnen zich sinds gisteren inschrijven voor de vierde editie van BildtBeat, een gratis toegankelijk muziekfestival dat jaarlijks in augustus plaatsvindt in Sint Annaparochie. De komende editie is op zaterdag 21 augustus.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

Melkprijs van FrieslandCampina daalt met 1,5 cent

Amersfoort - Zuivelconcern FrieslandCampina verlaagt per direct de prijs per liter melk van dertig eurocent per liter naar 28,5 cent per liter. Hiermee komt voorlopig een einde aan de stijging van de melkprijs.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

Fusie tussen Rabobank Heerenveen en Gorredijk

Heerenveen/Gorredijk - De Rabobanken Gorredijk-Haulerwijk en Heerenveen gaan fuseren. De leden van de beide Rabobanken zijn in grote meerderheid akkoord gegaan met de voorgenomen fusie. De twee banken gaan met ingang van 1 april samen verder als onder de naam Rabobank Heerenveen-Gorredijk.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

Bonusbeleid is anders voor topvrouwen

Tilburg - Vrouwen in de top van een bedrijf krijgen een andere bonus dan mannen in vergelijkbare functies. Mannen die in een goed presterend bedrijf werken, krijgen soms wel 400 procent meer bonus dan mannen in een bedrijf waar het slecht gaat. Bij vrouwen is dat verschil hooguit 30 procent. Anderzijds krijgen topvrouwen wel bijna altijd een bonus, terwijl die prestatiebeloning soms aan de neus van slecht presterende mannen voorbij gaat.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

Gevolgen van verzilting vallen mee

Ternaard - Friese boeren ondervinden nauwelijks extra hinder door de verzilting van de bodem. Voor het gros van de boeren die gisteren waren afgekomen op de informatieavond over Landbouw en Verzilting van Plattelânsprojekten Noordoost Fryslân is er dan ook geen reden om op korte termijn over te schakelen op de teelt van zilte gewassen. Hoogstens is het voor de komende tien tot vijftien jaar nodig om meer rassen te telen die toleranter zijn voor zout. Vooral voor aardappelrassen zal dat nodig zijn.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

‘Maak calamiteitenfonds tegen financiële rampen’

Leeuwarden - De financiële sector zou een calamiteitenfonds moeten oprichten tegen financiële rampen. Dat schrijft de Nijmeegse hoogleraar Internationale Economie Eelke de Jong vandaag in het Friesch Dagblad. Een strenger toezicht is niet voldoende om de financiële sector in het gareel te houden. De marktpartijen zelf moeten verantwoord gedrag vertonen. Een dergelijk fonds kan dit stimuleren.

Economiewoensdag, 3 februari 2010

CNV wil een ‘cao-politie’ in

de supermarkten

Hoofdartikelwoensdag, 3 februari 2010

De schaduw van Mao

China botst met Amerika over wapenverkopen aan Taiwan, over het bezoek van de dalai lama aan de Verenigde Staten en over internetcensuur die Google van Peking moet toestaan. Op de klimaattop in december in Kopenhagen blokkeerde China een overeenkomst. Ook binnenlands schuwt China de confrontatie niet. Andersdenkenden worden vervolgd en elke roep om meer vrijheid in Tibet of Xinjiang wordt hard onderdrukt. De repressie gaat zelfs zo ver dat een film als Avatar wordt verboden om te voorkomen dat onderdrukte Chinezen zich vereenzelvigen met het verdreven natuurvolk in de film.

Regiowoensdag, 3 februari 2010

Schaars zout wordt steeds prijziger

Leeuwarden - In Groningen is het strooizout bijna op. Fryslân heeft nog genoeg voor de provinciale wegen. Frisia Zout kan de vraag naar strooizout nauwelijks aan. De prijs van zout schiet dan ook omhoog. De vorstschade aan de provinciale wegen is vooralsnog niet verontrustend, meldt de provincie.

Regiowoensdag, 3 februari 2010

Tal doden in verkeer moet gehalveerd

Leeuwarden - De provincie Fryslân wil de komende vijftien jaar het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer met de helft terugbrengen. De laatste jaren vallen er gemiddeld dertig verkeersdoden te betreuren. In 2025 mogen dat er niet meer zijn dan veertien. Ook het jaarlijkse aantal ziekenhuisgewonden moet met de helft omlaag, tot 154.

Regiowoensdag, 3 februari 2010

Troonsbestijging Prins is stadspromotie

Leeuwarden - Het moment dat prins Willem-Alexander de troon overneemt van koningin Beatrix kan onverwacht positief uitpakken voor de stad Leeuwarden. Media zullen voor achtergronditems in de geschiedenisboeken duiken en dan móét de naam van de Friese Nassaustad wel een paar keer vallen. Zulke aandacht is weer goed voor het toerisme. Dat verwacht althans Marketing Leeuwarden.

Regiowoensdag, 3 februari 2010

Huisartsen stoppen met bevallingen

Jubbega - De huisartsenpraktijken in Jubbega en Nieuwehorne zijn gestopt met het begeleiden van zwangere vrouwen en het verzorgen van bevallingen. Om bevallingen te mogen doen, moet een huisarts in vijf jaar minimaal vijftig keer een bevalling begeleiden.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 februari 2010

Hour of Power Nederland stelt donateurs gerust

Laren - Hour of Power Nederland heeft de donateurs verzekerd dat ze zich geen enkele zorgen hoeven te maken over hun giften aan de stichting. De berichtgeving over de bezuinigingen bij de Crystal Cathedral in de Verenigde Staten leidde er gisteren toe dat er direct een persbericht is opgesteld voor allen die bellen. Dat wordt aan donateurs voorgelezen, mochten ze vragen hebben.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 februari 2010

Ledental vGKN is een stabiel wondertje

Boornbergum/Smilde - In het jubileumjaar 2009 is het aantal leden van de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN) uitgekomen op 2922. Een daling met slechts zestien leden. Een klein wonder in een tijd van secularisatie. Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 februari 2010

Bouw landelijke ledenregistratie PKN begonnen

Utrecht - De bouw van het nieuwe landelijke Ledenregistratie Protestantse Kerk (LRP) is vorige week officieel begonnen. Dat gebeurde met het leggen van de eerste ‘steen’ door de directeur van de dienstenorganisatie, Haaije Feenstra. Hij deed dat in het bijzijn van allen die aan het project LRP gaan meewerken: vrijwilligers uit plaatselijke gemeenten en medewerkers. Ook werd de authenticatiesleutel gepresenteerd. Alle personen die toegang krijgen tot het systeem – of delen van het systeem daarvan – krijgen straks een dergelijk apparaatje.

Sportwoensdag, 3 februari 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport

Sportwoensdag, 3 februari 2010

Venlo - Afgedroogd en met een grote kater terug de bus in. Voor de vijfde keer op rij wist sc Heerenveen gisteren geen punt te pakken in een uitwedstrijd. VVV-Venlo was na ruim een kwartier al klaar met de zwalkende ploeg van de geschorste Jan de Jonge.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties