Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 februari 2012.

Cultuurvrijdag, 3 februari 2012

Princessehof koopt bijzondere kevers

Leeuwarden | Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft een wandinstallatie van 36 gekleurde kevers van de kunstenaars Beate Reinheimer en Ulrike Rehm (RaR) gekocht. Dat heeft een woordvoerder gemeld.

Cultuurvrijdag, 3 februari 2012

Fanfares allemaal zelfde slagwerk

Drachten | Stichting Frysk Fanfare Festival, organisator van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK), wordt de komende jaren gesponsord door Van der Glas uit Heerenveen en Majestic uit Nijehaske. Dat heeft een woordvoerder van de ONFK gisteren gemeld

Cultuurvrijdag, 3 februari 2012

2200 zangers voor Provinciekoor

Leeuwarden | Voor het Provinciekoor dat op 22 mei moet zingen bij de opening van het nieuwe provinciehuis in Leeuwarden hebben zich in totaal zeventig koren met 2200 zangers aangemeld. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren gemeld. ,,Geweldig. Dit is het mienskipgefoel”, aldus Commissaris van de Koningin John Jorritsma.

Economievrijdag, 3 februari 2012

Grote plaatsen stellen Fries belang voorop

Leeuwarden | Een cluster van watertechnologiebedrijven in Leeuwarden met kennisinstituut Wetsus als blikvanger. Heerenveen, waar ijsstadion Thialf de internationale allure heeft en in Sportstad het ideale bewegingspartroon van de topsporter in kaart wordt gebracht. Die technieken kunnen weer worden toegepast bij bedrijven die zich bezighouden met gezond ouder worden (het zogenaamde healthy aging) rond Philips in Drachten. En in Sneek vestigen zich watersportbedrijven en betrekken werknemers uit alle sectoren een ruime woning aan het water.

Hoofdartikelvrijdag, 3 februari 2012

De rechtspraak moet onafhankelijk blijven

Voor een partij die zich erop laat voorstaan vast te houden aan haar principes, maakte de PVV deze week een opmerkelijke draai. Rechters die lage straffen geven, hoeven niet meer te worden ontslagen, zo zei Tweede Kamerlid Helder. Deze opmerking is volledig in strijd met de partijlijn. Want PVV-leider Geert Wilders had eerder gezegd dat rechters die te slap straffen maar wat anders moeten gaan doen. Woordvoerster Helder noemde dit woensdag echter als donderslag bij heldere hemel een ,,fout standpunt’’. Het denkbeeld dat de regering rechters kan ontslaan is namelijk in strijd met het principe van de scheiding der machten, een van de grondwettelijke pijlers van de democratische rechtsstaat, zo liet ze weten. Volgens de scheiding der machten (Trias Politica) mogen bestuurders en wettenmakers zich niet bemoeien met de rechtspraak en dienen rechters zich afzijdig te houden van de politiek.

Regiovrijdag, 3 februari 2012

Denk ook aan vocht voor vogels in vorstperiode

Leeuwarden | ,,We zorgen vaak voor genoeg eten, maar denk ook aan vocht.” Vogelbescherming Nederland geeft tips om het tuinvogels wat aangenamer te maken in de vorstperiode. Toegegeven, aan voedsel was nog geen gebrek, maar volgens woordvoerder Christiaan Kooistra kan het geen kwaad de dieren extra bij te voeren.

Regiovrijdag, 3 februari 2012

Blokhuispoort blijkt in trek

Leeuwarden | Het onderzoek van de Rijksgebouwendienst naar mogelijke commerciële exploitatie van de Blokhuispoort in Leeuwarden heeft veel belangstelling opgeleverd. Dat blijkt uit een verslag van de dienst.

Regiovrijdag, 3 februari 2012

Sneeuw maakt schaatsen nog gevaarlijker

Leeuwarden | De sneeuw maakt het schaatsen op het buitenwater in Fryslân nog gevaarlijker. Er ligt te weinig ijs om banen uit te zetten. Schaatsers merken windwakken niet meer op. Daarnaast heeft de sneeuw een remmend effect op de ijsaangroei.

Regiovrijdag, 3 februari 2012

Weinig problemen door sneeuw op de weg

Leeuwarden | De sneeuwval van vanochtend heeft voor zover bekend niet voor grote problemen gezorgd in het Friese verkeer. Wel deden de meeste automobilisten iets langer over hun rit dan gebruikelijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2012

Sint Nyk viert jubileum Nicolaaskerk met blik op toekomst

Na tien jaren van restauratie staat de Sint Nicolaaskerk in Sint-Nicolaasga er weer in volle glorie bij. Precies op tijd: met een hoogmis viert de parochie zondag dat het godshuis 125 jaar bestaat.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2012

Kerk Egypte: morele steun van westerse kerk nodig

Cairo | Westerse kerken kunnen de vervolgde kerk in Egypte vooral helpen door morele steun te bieden. Dat stelt dr. Atef Gendy, voorzitter van het Evangelical Seminary (ETSC) in Cairo.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2012

‘Leven.nu’ brengt verhaal van Titanic

Ommen | Het blad Leven.nu dat met Pasen wordt verspreid in vele honderden kerken in Nederland bevat dit jaar een verhaal over de Titanic, waarbij de link wordt gelegd tussen de God die redding brengt in mensenlevens. Het is in april precies honderd jaar geleden dat het luxe passagiersschip verging. Daar kwamen 1504 mensen bij om; 704 mensen overleefden de ramp.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 februari 2012

Ontvoerde priesters vrijgelaten

Khartoem | Twee Sudanese priesters die door rebellen werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Dat meldt het aartsbisdom Khartoem. De priesters Joseph Makwey (40) en Sylvester Mogga (35) werden in hun parochie in Rabak ontvoerd. Volgens het aartsbisdom werd geen losgeld betaald voor hun vrijlating, ook al werd dat door de ontvoerders geëist. Volgens plaatselijke media is er in het gebied een strijd aan de gang om de olierijke gebieden in de grensstreek. Daardoor zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

Elma de Vries winnares criterium Weissensee

Techendorf | BAM-rijdster Elma de Vries heeft op het ijs van de Weissensee het criterium gewonnen. In een korte wedstrijd over veertig minuten en één ronde was de in Meppel woonachtige Friezin haar concurrenten allemaal te snel af. Lisanne Soemanta werd tweede en Mariska Huisman eindigde als derde. Bij de heren was de uit Heerenveen afkomtige Crispijn Ariëns na vijftig minuten en één ronde de rapste in de eindsprint voor Jochem Uithoven en Simon Schouten.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

En zo is Kramer ineens favoriete in ‘Alternatieve’

Wieteke Cramer is morgen op de Weissensee een van de favorieten in de Alternatieve Elfstedentocht. Wie had dat enkele jaren geleden gedacht toen ze nog als langebaanschaatsster actief was, of vroeger toen ze zelfs op de kortebaan furore maakte? Na haar sterke debuut vorig jaar (zevende) in de wedstrijd over 200 kilometer, moet er nu meer in zitten. Het Friesch Dagblad sprak de 30-jarige Lemster, die zichtbaar geniet van de overstap van langebaanschaatsen naar de marathon.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

Uilesprong voor een dag weer even beroemd

Uilesprong | Uilesprong is een dorp met zo’n 150 inwoners, gelegen vlak achter Tijnje. Een dorp dat op weinig wegwijzers staat aangeven en waar een zeer gedetailleerde kaart of goed geprogrammeerde TomTom voor nodig is om het te vinden. Maar zodra koning winter ons land betreedt, verandert dit nietige gehucht in een alom bekend dorp. Althans bij de schaatsliefhebbers.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

Kruiswijk vervangt Zomer in basis in duel tegen Roda JC

Heerenveen | Trainer Ron Jans van sc Heerenveen kan vanavond in de thuiswedstrijd tegen Roda JC nog niet beschikken over aanvaller Oussama Assaidi en verdediger Ramon Zomer. De Marokkaanse vleugelspits is al wel teruggekeerd van de Afrika Cup, maar is nog niet helemaal fit. Volgens de Friese club moet Assaidi eerst pijnvrij zijn voordat hij kan spelen. Ramon Zomer ontbreekt bij sc Heerenveen vanwege een hersenschudding, die hij dinsdag in de bekerwedstrijd bij Vitesse opliep (1-2). Hij wordt in de basis vervangen door Arnold Kruiswijk.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

Michal Svec, van basiself tot anonieme wisselspeler

Heerenveen | Sommige voetbalcarrières kennen een even onverwachte als onverklaarbare wending. De loopbaan van Michal Svec bij Heerenveen is er een voorbeeld van. Vier jaar geleden werd hij als Tsjechisch talent gehaald en in zijn eerste volledige seizoen speelde hij bijna alles en stond hij in de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente in de basis. Tegenwoordig speelt de 24-jarige middenvelder amper nog in het eerste elftal.

Sportvrijdag, 3 februari 2012

Heerenveen speelt halve finale thuis tegen PSV

Leeuwarden | In de halve finales van het KNVB bekertoernooi is sc Heerenveen gisteravond gekoppeld aan PSV. Het duel staat gepland voor 21 of 22 maart in het Abe Lenstrastadion. De loting werd verricht door Dries Mertens van PSV, dat NEC gisteravond met 3-2 versloeg.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties