Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 februari 2014.

Cultuurmaandag, 3 februari 2014

Eerste namen bekend van festival Aaipop

Nijland | De Hûnekop, Piter Wilkens, Die Twa en Jitiizer zijn enkele van de acts die tweede paasdag te zien zijn op Aaipop in Nijland. Dat heeft de organisatie gemeld. Het festival voor Friestalige muziek wordt dit jaar voor de 27e keer gehouden. Tijdens Aaipop is er dit jaar onder meer muziek te horen van wereldberoemde artiesten. Zo zal Martijn Kentie werk van Bruce Springsteen in het Fries ten gehore brengen. De band NICSZ speelt nummers van de Red Hot Chili Peppers in het Fries.

Cultuurmaandag, 3 februari 2014

Nieuw filmmateriaal van Elfstedentocht van 1954

Leeuwarden | In het archief van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek is onlangs filmmateriaal opgedoken van de Elfstedentocht van 1954. Het is door het Fries Film Archief in Leeuwarden gedigitaliseerd en op videowebsite YouTube geplaatst. Bij Slieker Film in Leeuwarden is de hele week een trailer te zien met beelden van de Elfstedentocht van 1954 die vandaag precies zestig jaar geleden werd gereden.

Hoofdartikelmaandag, 3 februari 2014

Christelijk: naam en toenaam of juist niet?

De kerkelijke vredesbeweging IKV Pax Christi heet voortaan Pax (vrede). De organisatie wil mensen nog meer aansporen tot het werken aan vrede, aldus een verklaring van directeur Jan Gruiters. Met deze nieuwe naam kan dat nóg krachtiger, verwacht men. De nieuwe naam is een ‘jasje’, ‘maar Pax blijft werken vanuit dezelfde inspiratie en waarden’.

Regiomaandag, 3 februari 2014

Hondentraining: niet schoppen en vloeken

Oudemirdum | Je hond vrij laten lopen in de natuur. Ieder baasje gunt het zijn hond. Zaterdag begonnen twaalf eigenaren en hun honden aan een driedelige cursus in het bos van Staatsbosbeheer in Oudemirdum. Compleet met huiswerk.

Regiomaandag, 3 februari 2014

Kanselbijbels, truien en stekjes, alles is welkom

Skingen | Elke eerste zaterdag van de maand wordt in het dorpshuis Op Healwei van Skingen-Slappeterp het Repair Café gehouden. Het trekt mensen uit de hele regio die wat voor een ander willen betekenen, en mensen die graag willen dat hun kapotte spulletjes worden gerepareerd. Vaak is het zo dat reparatie duurder is dan nieuwkoop, en dus beginnen speciaalzaken er dan niet meer aan. Wie toch duurzaam met zijn spullen wil omgaan, kan terecht in het Repair Café.

Regiomaandag, 3 februari 2014

Scholenfusie is in veel dorpen onvermijdelijk

Leeuwarden | In veel Friese dorpen zullen de basisscholen de komende jaren moeten fuseren of op een andere manier samenwerken. Dat verwacht directeur Klaas Fokkinga van PCBO Dantumadeel. De extra toeslag voor scholen met minder dan 145 leerlingen blijft weliswaar ongewijzigd in stand, maar door de bevolkingskrimp is het in sommige dorpen straks nagenoeg onmogelijk om met hetzelfde aantal scholen door te gaan. ,,Der komme hieltiten mear skoallen wêr’t lokalen leech steane. Wy geane dit foarjier ek mei de ûnderwiiswethâlder yn petear oer de takomst.”

Geloof & Kerkmaandag, 3 februari 2014

Nieuwe bundel in de maak met liturgische liederen

Groningen | Na het vorig jaar verschenen nieuwe Liedboek is er opnieuw een bundel met liturgische liederen in voorbereiding. Zangen van zoeken en zien is de titel van de bundel die zo’n zeshonderd liederen gaat tellen. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens een liedmiddag in kerkcentrum De Ark in Groningen.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Hoekstra mist interland door enkelblessure

Dordrecht | LDODK moet vrezen dat het de komende weken geen beroep kan doen op Geertje Hoekstra. De Friezin zou gistermiddag in de interland tegen België haar debuut maken voor Jong Oranje, maar dat feestje ging niet door toen ze in de laatste training een zware enkelblessure opliep. ,,Ik soe yn ‘e basis stean. Dit is hiel soer’’, zo zei Hoekstra, die vanaf de bank toezag hoe Jong Oranje met 19-13. Het ‘grote’ Oranje won met 31-24 van de Belgen.

Sportmaandag, 3 februari 2014

It Heidenskip grijpt drie keer goud op NK indoor

De Lier | De touwtrekkers van It Heidenskip hebben zich zaterdag op het NK indoor in het Zuid-Hollandse De Lier met drie gouden medailles uitstekend gemanifesteerd. De drie winnende ploegen waren de heren 8-tallen tot 680 kilogram, de heren 6-tallen tot 540 kilogram en de jeugd tot 20 jaar. Met één zilveren medaille (voor de junioren) en twee bronzen medailles in de seniorenklassen deed ook de combinatieploeg Deinum/Britsum in De Lier van zich spreken.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Grillig Sneek zoekt naar de toppen van het eigen kunnen

Sneek | Dat de volleybalsters van VC Sneek op de ranglijst van de eredivisie niet kunnen tippen aan Sliedrecht en Alterno, is zo klaar als een klontje. In de aanloop naar de play-offs bleek zaterdag dat de formatie van Petra Groenland ook binnen de lijnen nog niet is opgewassen tegen laatstgenoemde Apeldoorners: 1-3 (17-25, 23-25, 25-19,19-25). Wat rest is het met hand en tand verdedigen van de derde plaats. Maar toch ook de hoop dat juist onder de Waterpoort nog een inhaalslag gemaakt kan worden.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Fries-Gronings gevecht om erfenis van VIOD

Van spanning in de vierde klasse B was vorig jaar amper sprake. Maar wie gaat er met de erfenis van het ongenaakbare VIOD aan de haal? Misschien wel het Groningse Grootegast, dat zaterdag koploper Birdaard met 5-0 versloeg.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Heerenveen verklaart de nul heilig tegen ADO Den Haag

Heerenveen | Het kon zaterdagavond niet op voor sc Heerenveen. De ploeg van de scheidende trainer Marco van Basten pakte zaterdag drie punten tegen ADO Den Haag, scoorde drie keer en hield bovendien achterin de nul vast. Voor de tweede keer dit seizoen in competitieverband en dat was reden tot tevredenheid in het Friese kamp. ,,De focus lag erop in ieder geval te zorgen dat we geen goals tegen zouden krijgen’’, aldus Van Basten.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Cambuur kan niet stunten, maar ziet wel perspectief

Enschede | Geen punten, wel de complimenten. SC Cambuur had er in de strijd tegen degradatie gisteren niks aan. Maar na een 3-1 verlies in Enschede tegen FC Twente mocht de begrijpelijke teleurstelling op zijn minst hand in hand gaan met optimisme. Bijna een uur lang hield de ploeg gelijke tred met de tukkers, nota bene titelkandidaat. ,,Die eerste uitzege, die komt wel”, concludeerde trainer Dwight Lodeweges.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Van Basten in Fryslân was kitscherig alledaags

December 1995. Een achterafgymzaaltje in mijn geboortedorp. Tijdens de winter trainde onze F2 overdekt. Vijf jaar waren we. De leeftijd dat je de wereld ontdekt via woorden. ‘Hooghouden’ - ik had er nooit over gehoord tot de trainer zei dat je ,,daarmee net zo goed kon worden als Van Basten.” Nog zo’n naam die ik niet kende. Maar het klonk magisch.

Sportmaandag, 3 februari 2014

Om je te handhaven zal je aan 34 punten niet genoeg hebben

Het is nog maar februari, maar de spanning onderin de eredivisie is nu al om te snijden. Het verschil tussen hekkensluiter ADO Den Haag en nummer acht FC Groningen is slechts acht punten. De vraag is dan niet zo moeilijk, het antwoord erop wel. Wie degradeert er uit de eredivisie?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties