Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 december 2007.

Cultuurmaandag, 3 december 2007

Fryske Music Night nu al traditie

Na twee keer al heeft de Fryske Music Night een vaste plek veroverd op de Friese evenementenkalender. In een opnieuw uitverkocht WTC Expo Centre gaf hoofdsponsor Holland Casino de 7400 aanwezigen al te kennen dat er volgend jaar opnieuw een Fries muziekfeestje komt. Want een feestje was het. Meteen vanaf het begin vlogen de knallers je om de oren. Ik lig op mijn kussen stil te dromen van Hepie en Hepie, Leeuwarder Blues van Piter Wilkens en It Woanskip van Anneke Douma kregen de stemming er al snel in. Een beetje carnavalesk, dat wel. Zeker toen Van Wieren met twee in Friese vlaggen gehulde danseressen bezit nam van het podium.

Cultuurmaandag, 3 december 2007

Dans die te gek voor woorden is

Tar and Feathers, het kwam me bekend voor. Opeens wist ik het weer: het was de titel van een verhaal van Poe. The System of Doctor Tarr and Professor Fether om precies te zijn. Het verhaal gaat over een gesticht waar de patiënten onder leiding van een gek geworden directeur de macht hebben gegrepen.

Cultuurmaandag, 3 december 2007

Engelse adventstraditie herleeft in Sneek

Een schitterend initiatief, om in 1995 in Sneek een jongenskoor op ter richten naar voorbeeld van de Engelse jongenskoren. Men had toen twee doelstellingen voor ogen: het uitvoeren van typisch Engelse koormuziek en het pedagogisch aspect, namelijk de muziek- en zangontwikkeling van de jeugd, met name de jongens. Gistermiddag verzorgde het Martini Jongenskoor Sneek een Festival of Lessons and Carols in de Martinikerk te Sneek.

Dossiermaandag, 3 december 2007

Het lot van de Oranje-supporters is bezegeld


Hoofdartikelmaandag, 3 december 2007

De verWildering...

Hij is er een beetje beduusd van: zoveel steun had Doekle Terpstra niet verwacht na zijn oproep om zich tegen de verWildering van de samenleving te keren. In een artikel in Trouw roept hij burgers, maatschappeljke organisaties, kerken, groeperingen en bewegingen op om de ‘handen ineen te slaan’ en het ‘tij te keren’.

Regiomaandag, 3 december 2007

Vogelaar: corporaties, zeur niet zo over geld

Raerd - Wacht maar tot de discussie over maatschappelijke ondernemingen is afgerond, dan wordt mogelijk het hele belastingregime weer omgegooid. Wellicht blijft de winstbelasting van corporaties maar een paar jaar bestaan. ,,In 2010 kan dat best weer veranderen”, zei minister Vogelaar zaterdag in Raerd.

Regiomaandag, 3 december 2007

Opsterland zet visie uiteen

Beetsterzwaag - De sterke punten van Opsterland moeten de komende acht jaar worden versterkt. Dit staat in de bestuurlijke visie Romte en Ferskaat, die vanochtend werd gepresenteerd.

Regiomaandag, 3 december 2007

Een vrij normale herfstmaand

Leeuwarden - Een maand zonder uitschieters: November 2007 was een vrij normale herfstmaand. De maand was iets zachter dan normaal. Het regende iets minder dan we gewend zijn in de slachtmaand en het aantal uren zon lag iets onder het langjarige gemiddelde. Op de 9e november kwam een storm(pje) voorbij, maar in combinatie met springtij was er wel sprake van uitzonderlijk hoge waterstanden langs de Nederlandse kust.

Regiomaandag, 3 december 2007

Rompslomp funest voor natuurbeheer

Drachten - De regelgeving voor natuurbeheer door boeren is zo gedetailleerd, dat het draagvlak voor het hele systeem uitgehold raakt. Boeren in het nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden hebben de afgelopen tijd meer dan honderd bezwaarschriften ingediend tegen onbegrijpelijke beslissingen van het ministerie. ,,Dit is niet uit te leggen.”

Regiomaandag, 3 december 2007

Opsterland zet visie uiteen

Beetsterzwaag - De sterke punten van Opsterland moeten de komende acht jaar worden versterkt. Dit staat in de bestuurlijke visie Romte en Ferskaat, die vanochtend werd gepresenteerd.

Geloof & Kerkmaandag, 3 december 2007

Doopsgezinde Gemeente Buitenpost viert 50-jarig bestaan vermaning

Geloof & Kerkmaandag, 3 december 2007

De beeldenstorm voorbij

Drachten - Een protestantse kerk met 120 beelden van Maria met kind. Daar klopt iets niet, zal menig protestant, met ergens in het achterhoofd een stukje kerkgeschiedenis, fronsen. Toch is het realiteit, en wel in de Grote Kerk in Drachten. Sinds zaterdag is daar de expositie Maria is jouw naam te zien.

Geloof & Kerkmaandag, 3 december 2007

Lintje voor Geertje Oppenhuizen

Sneek - In het Witte Kerkje in Sneek werd Geertje Oppenhuizen-Huisman zondag geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Locoburgemeester Jan Bargboer van de gemeente Sneek overhandigde haar de koninklijke onderscheiding.

Sportmaandag, 3 december 2007

Knappe winst Mid Fryslân

Grou - Mid Fryslân heeft zich alleen aan kop genesteld in de hoofdklasse A door voor eigen publiek in de Grouster Twine af te rekenen met medekoploper Vada uit Wageningen. Naast Mid Fryslân was het talrijke publiek in Grou uiteindelijk de grote winnaar, want het werd een schitterende pot korfbal met bijna vijftig doelpunten.

Sportmaandag, 3 december 2007

De blik is omhoog gericht bij E&W team/LHS

Leeuwarden - Het E&W team/LHS, dat valt onder de stichting Leeuwarden Handbalstad, heeft zaterdagavond de handbalderby tegen het Jouster VHK gewonnen. In de laatste drie minuten dreigde de ongelijke strijd in de regioklasse A nog bijna een echte wedstrijd te worden, maar het team van coach Piet Feddema sleepte de winst, in de lijn van de doelstelling, binnen. ,,We willen naar de bovenste drie.”

Sportmaandag, 3 december 2007

Handbalduel Stiens gestaakt na beenbreuk

Klazienaveen De handballers van Stiens hebben gisteren in Klazienaveen de wedstrijd tegen Actief niet uit kunnen spelen. Keeper Paul Koopmans kwam bij het verdedigen van zijn doel ongelukkig in botsing met een tegenstander en brak zijn been op drie plaatsen. De Stiensers konden het niet meer opbrengen om nog verder te spelen en het is nu aan het handbalverbond om te bepalen wat er verder gebeurt met deze gestaakte wedstrijd.

Sportmaandag, 3 december 2007

Heerenveen wint ‘watergevecht’

Nijmegen - Als een baby in een tubby tub zaten NEC en sc Heerenveen gistermiddag in de Goffert gevangen in een arena waarin door de aanhoudende regenval een persiflage op een voetbalwedstrijd werd ge-speeld. Door een gelukkige treffer van Jakob Poulsen trokken de Friezen aan het langste einde.

Sportmaandag, 3 december 2007

Dolle pret in de bus op weg naar Nijmegen

Nijmegen - Ver voordat sc Heerenveen zich gistermidddag zeker wist van een kostbare overwinning op NEC was het al dolle pret binnen de spelersgroep. Op het EK volgend jaar komen Kroatië, Polen en Oostenrijk in één poule uit en dat was voor Danijel Pranjic, Thomas Prager en Radoslaw Matusiak aanleiding om elkanders capaciteiten en die van hun vaderland eens flink op de korrel te nemen. In groep B is Duitsland de vierde tegenstander.

Sportmaandag, 3 december 2007

Zwaluwen gelooft er weer in

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen werd er bijna moedeloos van. Goed mee kunnen komen in de grauwe middenmoot, maar nauwelijks punten. Zaterdag schudde de ploeg van Johan Groote een last van zich af door de eerste zege dit seizoen te pakken. Nota bene bij Blauw Wit’34.

Sportmaandag, 3 december 2007

Terschelling wil dank in promotie uitdrukken

Midsland - Met het uit de grond gestampte sportcomplex op Midsland heeft Sportclub Terschelling een nieuwe start gemaakt. De eilandbewoners barsten van de ambitie en schromen er niet voor die hardop uit te spreken. De vijfde klasse is wat voorzitter Jan Atsma en trainer Nairn Smith betreft na dit seizoen passé. Begrijpelijk, want het duo speelde ruim tien jaar geleden nog samen in, jawel, de vierde klasse.

Sportmaandag, 3 december 2007

Flyers heeft niets te duchten van Eaters

Heerenveen - Vadeko Flyers heeft gisteravond weinig problemen gekend met Ruiters Eaters Geleen. De ijshockeyers uit Heerenveen waren heer en meester en lieten de Limburgers met 5-0 (2-0, 1-0, 2-0) puntloos achter. Dankzij de zege lijkt Heerenveen zich, na het behalen van de bekerfinale ten koste van HIJS Den Haag, ook tot een titelkandidaat te ontpoppen in de competitie.

Sportmaandag, 3 december 2007

Vandenbosch blijft schrikken van Aris

Leeuwarden - Met een uitgebalanceerd team dacht Aris Friesland dit seizoen mee te kunnen doen om een plek in de play-offs. Inmiddels is duidelijk dat de Leeuwarder basketballers samen met Omniworld het lachertje van de eredivisie zijn. Wat de club ook probeert, niks lijkt te werken. Zaterdag werd opnieuw een smadelijke nederlaag geleden, ditmaal tegen Giants uit Bergen uit Zoom.

Sportmaandag, 3 december 2007

Stal Vrieling slaat weer toe

Burgum - Suzanne Tepper heeft zaterdag tijdens het indoor concours van Burgum - net als vorig jaar - haar leermeester Jur Vrieling afgetroefd. De hoofdprijzen gingen opnieuw naar stal in Holwierde. Tepper won zowel de klasse Z als ZZ. De zege op het hoogste niveau kreeg nog een Fries tintje, omdat de succesvolle paard Riadne Velvet uit Lemmer komt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties