Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 maart 2006.

Bijschriftvrijdag, 3 maart 2006

Blind

Net als zijn vader Isaak wordt Jakob blind.

Cultuurvrijdag, 3 maart 2006

Afrikaanse diva’s stelen show

Soepel en beweeglijk, zo zong Yinka Adesina haar openingslied van het optreden van de Afrikaanse Diva’s gisteravond in de Leeuwarder Harmonie. Vloeiend en soulful. Meteen toen er een ‘oud vrouwtje’ het toneel opkwam, veranderde de sfeer naar basaal en kracht. Het stokje waarmee Busi Mhlongo over het toneel hompelde, werd al gauw een maarschalksstaf die ze onder haar oksel parkeerde: er moest tijdens het zingen ook bewogen worden. Dat deed ze vol overgave; niet zelden bewogen armen, billen en benen onafhankelijk van elkaar.

Cultuurvrijdag, 3 maart 2006

Jubilerend dirigent Jan Blanksma: ‘Ik seur altyd’

Tjerkwerd - Zangers en zangeressen die net iets meer willen in de Zuidwesthoek zingen bij Con Amore Musica. Precies 25 jaar geleden richtte dirigent Jan Blanksma uit Tjerkwerd dit koor op. Nog altijd hanteert hij de dirigeerstok voor ‘zijn’ koor. Het jubileum wordt dit weekeinde gevierd met twee concerten. In het najaar volgt een cd-opname.Musiceren op hoog niveau. Dat is wat Blanksma (54) voor ogen staat. ,,Sjonge is hiel bot yn. Elk sjongt mar raak. Shantykoaren űntsteane oeral. Ik fyn it prachtich dat se allegearre sjonge wolle, mar set my net foar sa’n koar. Ik soe direkt sizze: No mannen, en no even moai. Ik seur altyd. Soms bin ik wolris te kritysk, mar sa sit ik yn elkoar; ik wol it moai ha.’’

Economievrijdag, 3 maart 2006

Kooi ziet wel wat er op zijn pad komt

,,Als directeur van de Rabobank ben je ook deel van het maatschappelijk leven’’, zegt Wytze Kooi (62). Na 24 jaar neemt hij afscheid als directeur van de Rabobank Gorredijk-Haulerwijk. Een druk leven, met de meeste avonden sociale verplichtingen. Ook na zijn vroegpensioen hoeft zijn vrouw niet bang te zijn dat hij nu opeens de stofzuiger gaat hanteren.

Hoofdartikelvrijdag, 3 maart 2006

Nederlanderschap…

Minister Verdonk heeft het nieuws gehaald met haar beslissingen omtrent de ‘nationale’ voetballer Kalou en omtrent het Kosovaarse meisje Taďda. De beslissingen omtrent beiden kwamen in één keer en lijken bij oppervlakkige beschouwing op elkaar, maar het gaat om twee wezenlijk verschillende zaken. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat beide mensen en hun omstandigheden veel publiciteit trekken.

Regiovrijdag, 3 maart 2006

Wilde ideeën bedenken op Huis en Tuin

Leeuwarden - Terwijl buiten de sneeuw nog op de daken ligt, lijkt het alsof de lente al begonnen is in EXPO Centrum FEC in Leeuwarden. De geur van hyacinten is in de hal te ruiken en zelfs het fluiten van vogeltjes is te horen op de beurs Huis en Tuin. Gisteren werd het evenement geopend en kan worden bezocht tot en met zondag.

Regiovrijdag, 3 maart 2006

Wél 100 km/uur op de As

Damwoude - De gemeenteraad van Dantumadeel adviseert de statenleden vóór het voorkeurstracé van de centrale as te stemmen. Wel willen de raadsleden graag dat de weg 150 meter oostelijker wordt aangelegd.

Regiovrijdag, 3 maart 2006

Zeegemalen op Terschelling

Terschelling - Met de bouw van twee kleine zeegemalen hoopt Wetterskip Fryslân in de toekomst de problemen met de waterhuishouding op Terschelling de baas te worden. Bij overvloedige regenval kunnen de gemalen er voor zorgen dat het waterpeil in de laaggelegen polders op niveau blijft. De twee zeegemalen vergen een investering van 2,2 miljoen euro.

Regiovrijdag, 3 maart 2006

Stank en lawaai horen bij een plattelandshuis

Deinum – Woonhuizen in he t landelijk gebied moeten worden aangeduid als plattelandswoning. Daarmee wordt voorkomen dat omliggende boeren worden belemmerd bij uitbreidingsplannen. De statenfractie van het CDA gaat zich sterk maken voor een wetswijziging. Stank en lawaai horen volgens de fractie nu eenmaal ook bij het platteland.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 maart 2006

Hagenprediker op doorreis

Hallum - Het is een bijzondere week voor Hallum. Niet alleen wordt vrijdag het samengaan van de gereformeerden en hervormden in het dorp beklonken, het is ook de week van het afscheid van ds. Onno Doorn. Hij vertrekt naar de gecombineerde Gereformeerde Kerken van Zwartebroek- Kootwijkerbroek.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 maart 2006

Wereldgebedsdag wereldwijd gevierd

Leeuwarden – In vele Friese kerken wordt vrijdag Wereldgebedsdag gevierd. Het thema is ‘Tekenen van de tijd’.

Sportvrijdag, 3 maart 2006

‘Te beskieden om de sport goed út te dragen’

Hartwerd - Als alles meezit, dan schrijft Taeke Kooistra uit Hartwerd zaterdag historie. Lukt het de titelverdediger om in de laatste ronde in Wirdum ook zijn laatste twee partijen in het kampioenschap dammen Fries spel te winnen, dan is Kooistra (52) de eerste in de 74-jarige historie van deze titelstrijd die ongeslagen kampioen wordt.

Sportvrijdag, 3 maart 2006

Cambuur wil tegen MVV goaltje maken

Leeuwarden - Het kan weer over voetbal gaan bij Cambuur Leeuwarden. Logisch na de bekendmaking van gisteren dat de club, onder voorbehoud van een akkoord met de crediteuren, weer even vooruit kan. De technische staf kan aan de slag met de contractbesprekingen. De eerste die aan de beurt was, was keeper Peter van der Vlag. Zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink en de technisch manager van Cambuur Peter de Roo deden de eerste verkenningen.

Weervrijdag, 3 maart 2006

Ook afgelopen nacht en vooral gisteravond waren er weer sneeuwbuien actief. Het gaf op veel plaatsen weer 1 tot 5 centimeter sneeuw. En blijft het slot van de winter of het begin van het voorjaar, het is maar wat u wilt, voorzien van een behoorlijk winters karakter. Dat kwam vannacht niet alleen door de sneeuw, maar doordat de wind ging liggen en het even opklaarde, kon het kwik op sommige plaatsen boven het sneeuwdekje een vrij val maken. Dat leverde toch nog spectaculaire temperatuursdalingen op. Zo daalde het kwik op Terschelling tot -6.3 graden. Leeuwarden werd nog kouder met -7.2 graden. Sexbierum kwam tot -5.3 graden, Zwaagwesteinde tot -5.0 -, Lippenhuizen tot -4.6- en Drachten tot -4.4 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties