Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 april 2008.

Cultuurdonderdag, 3 april 2008

Live verslag op fanfarefestival

Heerenveen - Musicus, dirigent en muziekuitgever Sijtze van der Hoek uit Veenhuizen gaat de komende drie dagen live verslag doen van het Frysk Fanfare Festival. Zijn commentaar is te volgen op de website van het fanfarefestival dat voor de 27ste maal in de Rinkelbom in Heerenveen wordt gehouden. ,,It is wer ris wat nijs”, reageert Van der Hoek.

Cultuurdonderdag, 3 april 2008

Ruim honderd inschrijvingen Kunstbende

Leeuwarden - Ruim honderd acts hebben zich aangemeld voor de Friese voorronde van de Kunstbende. Daarmee doen dit jaar zo’n 350 Friese jongeren mee aan de cultuurwedstrijd, aldus de organisatie gisteren. Kunstbende Friesland wordt op 12 april voor de achttiende keer gehouden in De Lawei in Drachten. Het thema is dit jaar Geheim.

Cultuurdonderdag, 3 april 2008

Schilderij van Jan van der Kooi verdwenen

Eelde - Het schilderij Zomer 2006 van de Friese schilder en tekenaar Jan van der Kooi is tijdens transport naar Zuid-Frankrijk verdwenen. Dat heeft Museum De Buitenplaats in Eelde gisteren laten weten. Het doek was het belangrijkste schilderij dat tot 17 februari te zien was in de grote Van der Kooi-tentoonstelling in het museum.

Hoofdartikeldonderdag, 3 april 2008

Bevolkingsafname...

Moeten we wakker liggen van alweer een rapport over krimp van de bevolking? Deze week scheidden twee adviesorganen van de overheid een studie af naar de gevolgen van een kleiner wordende bevolking: de ROB (adviseert over bestuur) en de RFV (over geld). Teneur van hun conclusies: nog steeds sluiten veel gemeenten, provincies én Rijk de ogen voor de op ons af komende bevolkingsdaling. Bestuurders missen het vermogen om ,,over de toppen van de groei” heen kijken, en de waaghalzen die dat wél durven, die ondergaan ,,een rouwproces” waar ze kennelijk door worden lamgeslagen.

Regiodonderdag, 3 april 2008

Vervolg van merenproject is onzeker

Leeuwarden - Het staat niet vast of het ambitieuze Friese Merenproject een vervolg krijgt. Provinciale Staten willen meer helderheid over wat de investeringen in het project aan werkgelegenheid opleveren. Eerder stellen zij geen krediet beschikbaar. Dat werd gisteren duidelijk tijdens een commissievergadering.

Regiodonderdag, 3 april 2008

Groot gemaal antwoord op wateroverlast

Leeuwarden - Door de bouw van een groot gemaal bij Lauwersoog kan Wetterskip Fryslân de komende jaren veel andere geplande maatregelen uitstellen of schrappen. Dat is de uitkomst van het Veiligheidsplan, dat het waterschap vanochtend presenteerde. Vooral de lopende ophoging van oevers en kaden kan teruggeschroefd worden.

Regiodonderdag, 3 april 2008

Wonen in een Wikipedia-wijk; zelf bedacht

ARNOUD WOKKE

Regiodonderdag, 3 april 2008

Bruggen zijn te snel versleten

Bolsward - De Kruiswaterbrug in de A7 (Afsluitdijk-Heerenveen) bij Bolsward en de Scharsterrijnbrug in de A6 (Joure-Emmeloord) bij Scharsterrijn moeten binnen vijf jaar worden versterkt of vervangen, anders wordt het te gevaarlijk om er overheen te rijden. Dat zegt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, naar aanleiding van onderzoek naar de staat van alle viaducten en bruggen in de snelwegen.

Regiodonderdag, 3 april 2008

Niks Hûs en Hiem; beslis zelf over je woning

Joure - Toekomstige bewoners van de wijk Wyldehoarne 3, een uitbreidingswijk ten noorden van Joure, mogen zelf bepalen hoe hun huis eruit ziet. Welstandscommissie Hûs en Hiem krijgt niets te zeggen over de ontwerpen, zo heeft de gemeente Skarsterlân bepaald.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 april 2008

Het geheim van het Woord bij depressie

Leeuwarden - Depressiviteit lijkt wel een volksziekte. Therapeuten draaien overuren, en vele mensen slikken antidepressiva. Het betreft hier vaak symptoombestrijding, betoogt ds. Sytze Ypma van Terschelling. Op zoek naar de diepere oorzaak van de depressie blijkt al gauw de heilzame werking van geloof en religie bij depressie. Zijn boek Geloven als antidepressivum verschijnt deze week.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 april 2008

Een harde aanval op de islam

Varkens, apen en ezels zijn benamingen voor ongelovigen of andersgelovigen in de Koran. Die Koran gaat ook niet zachtzinnig om met ongelovigen, betoogt arabist Hans Jansen in zijn boek De islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten. Een mooie ‘islam voor dummies’, maar ook een harde aanval op het wezen van deze godsdienst.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 april 2008

‘Laat psalm 43 op 4 mei klinken’

Utrecht - De Raad van Kerken (RvK) in Nederland doet landelijk de suggestie om op zondag 4 mei psalm 43 vers 1 en 4 een plaats te geven. Het idee om deze zogeheten psalm van de verzetsgroep de Geuzen overal in kerken en bijeenkomsten op de dag van de dodenherdenking een plek te geven, is afkomstig van de brede werkgroep 4 mei uit Dordrecht en de Dordtse verzetskerk de Wilhelminakerk. Al eerder hadden In Dordrecht de Raad van Kerken en het Evangelisch Contact zich achter de inzet gesteld van de brede werkgroep 4 mei en de Wilhelminakerk.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Hallum en Wolvega in wereldbeker skeeleren

Leeuwarden - Nederland heeft komende zomer voor het eerst in de historie skeelerwedstrijden op het programma die meetellen in het wereldbekercircuit. Het zijn op 18 mei de Ster van Wolvega en 23 augustus de Bartlehiemtocht met start en finish in Hallum.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Alle Friese clubs uit districtsbeker

Joure Met SC Joure verdween gisteravond de laatste Friese vertegenwoordiger uit het districtsbekertoernooi. De ploeg van Wieb Rodenhuis hield op eigen veld over negentig minuten gelijke tred (0-0) met zondaghoofdklasser WKE, maar schoot vanaf de stip te kort.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Allbäck maakt cirkel rond

Heerenveen Marcus Allbäck keert terug naar Zweden. De Zweedse spits, die begin deze eeuw anderhalf seizoen voor sc Heerenveen speelde. keert na acht jaar terug naar zijn vaderland om te gaan spelen bij de club waar hij in 1992 zijn carrière begon: Ögryte IS. De 34-jarige Allbäck begint aan zijn derde periode bij Ögryte IS, dat zich opmaakt voor de terugkeer op het hoogste niveau.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Visser start NK schaken met winst

Hilversum De outsiders Yge Visser en Friso Nijboer zijn het Nederlands kampioenschap schaken in Hilversum gisteren begonnen met een winstpartij. De in Amsterdam woonachtige Fries, die al aangekondigd heeft na het NK te gaan stoppen, was in de eerste ronde te sterk voor Ruud Janssen.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Werle verliest van Kramnik

Enschede Schaker Jan Werle heeft gistermiddag in Enschede van Vladimir Kramik verloren. De nummer één van de wereldranglijst maakte in een simultaanpartij tegen de Friese en Franse grootmeester Marie Sebag duidelijk dat hij de nummer één is.

Sportdonderdag, 3 april 2008

Zeilsters aan kop bij EK Yngling

Blanes De zeilsters Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Merel Witteveen gaan na de tweede dag van het Europees kampioenschap Yngling in het Spaanse Blanes aan kop. Het trio, dat in de tweede Nederlandse boot vaart, kwam gisteren in de vierde en vijfde race als vierde en eerste over de streep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties