Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 3 juli 2012.

Economiedinsdag, 3 juli 2012

Pioniers mestvergisters dupe van lagere vergoedingen

Leeuwarden | Veel boeren die tegen hoge kosten een mestvergister hebben aangeschaft, komen in financiële problemen. Vooral boeren uit de beginjaren stoppen doordat de steun die ze ontvangen te laag is. De kosten voor co-producten zijn hoog en de financiële opbrengst uit de geleverde stroom valt tegen. ,,Ongeveer twintig boeren zijn al gestopt. Het gaat om boeren die onder de oude MEP-regeling een installatie hebben laten bouwen. Landelijk zijn er zeventig boeren die mee hebben gedaan met deze regeling en daarvan zijn er ook enkele in Fryslân”, zegt LTO-woordvoerder Eric Douma. Hij weet niet of ook Friese boeren hun installatie hebben uitgezet.

Economiedinsdag, 3 juli 2012

Friese mkb vraagt duidelijkheid en bèta’s

Leeuwarden | De Friese economie heeft daadkracht uit Den Haag nodig. Dat houdt in: duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek en (subsidie)regelingen die een volle kabinetsperiode meegaan. Voor toekomstige innovaties zijn keihard technici nodig. Dat was gisteren de boodschap van een vijftal prominenten uit het Friese bedrijfsleven aan PvdA-leider Diederik Samson.

Hoofdartikeldinsdag, 3 juli 2012

Mexico in de greep van drugsgeweld

De meesten van de tachtig miljoen kiezers hebben hun stem aan de oude garde van de Partij van de Institutionele Revolutie (PRI) gegeven. Dat is tekenend voor de moedeloosheid in het door drugsgeweld geplaagd Mexico. Na meer dan twaalf jaar aan de zijlijn te hebben gestaan, mag de PRI, de grootste oppositiepartij, het weer proberen. Dat is opmerkelijk gezien de staat van dienst van de partij. De autoritaire partij was van 1929 tot 2000 aan de macht en werd decennialang geassocieerd met buitensporige corruptie, vriendjespolitiek, verkiezingsfraude en smeergeld.

Regiodinsdag, 3 juli 2012

Inwoners Súdwest mogen mooie bomen nomineren

Sneek | De gemeente Súdwest-Fryslân wil alle waardevolle bomen binnen de gemeentegrenzen opnemen in een bomenregister. Bomen die in dit register staan, mogen slechts bij hoge uitzondering worden gekapt. Daarvoor moet een vergunning worden aangevraagd. Als een boom niet op de lijst voorkomt, mag de grondeigenaar zelf bepalen of de boom wordt gerooid of niet.

Regiodinsdag, 3 juli 2012

Friese leerling loopt achter maar niet qua intelligentie

Leeuwarden | Friese kinderen lopen op het gebied van taalvaardigheid achter bij hun leeftijdsgenoten uit andere provincies. Ook krijgen kinderen uit zowel Fryslân als Zeeland vaak een minder hoge opleiding dan ze aankunnen, omdat deze provincies geen eigen universiteit hebben.

Regiodinsdag, 3 juli 2012

Compensatie weidevogels moet anders

Leeuwarden | Het weidevogelbeleid in Nederland moet weer op de politieke agenda komen. Dat vinden de PvdA en het CDA in de Leeuwarder gemeenteraad. Volgens PvdA’er Klaas Zwart worden er weliswaar miljoenen in compensatiegebieden voor weidevogels gestoken maar hebben die gebieden hun nut niet bewezen. Het CDA sloot zich hierbij aan.

Regiodinsdag, 3 juli 2012

Vaker op vakantie naar het buitenland

Leeuwarden | Ondanks de moeilijke economische omstandigheden vieren Nederlanders steeds minder uitsluitend vakantie in eigen land en gaan juist vaker alleen maar naar het buitenland toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Nederlands Vakantie- en Vrijetijdsonderzoek.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 juli 2012

VU krijgt Franeker-collectie

Amsterdam | De universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft de theologische privécollectie van dr. Ferenc Postma en dr. Margriet Gosker gekregen. De collectie van het echtpaar omvat talloze uiterst zeldzame en unieke protestantse werken uit de 15e-18e eeuw. Het archief krijgt de naam Postma-Gosker-bibliotheek.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 juli 2012

Waakzaamheid geboden voor Egyptische christenen

De islamist Mohammed Mursi werd zaterdag beëdigd als president van Egypte. Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen belicht in een drieluik de positie van de christenen in het nieuwe Egypte. Vandaag deel 1: Welke kant gaat het op met de grondwet?

Sportdinsdag, 3 juli 2012

Björn Borg is met recht de ‘koning van Wimbledon’

In Londen is gisteren de finaleweek begonnen van het prestigieuze tennistoernooi op gras. In Wimbledon. Waar reputaties sneuvelen en sterren worden geboren. En dat allemaal dankzij een racket. Daar begint het allemaal mee en dat gold ook jaren geleden voor Björn Borg. De Zweedse tennisser vierde in de tachtiger jaren hoogtijdagen door liefst vijf keer op rij Wimbledon te winnen.

Sportdinsdag, 3 juli 2012

Drie Friezen bij eerste vijf in tussenklassement zesdaagse

Nieuw-Roden | Pieter Postma is gisteren als vijfde geëindigd in de tweede etappe van de 30e Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De renner uit Tjerkgaast was met die prestatie de beste Fries in de tweede rit van de wielerzesdaagse door Drente en Groningen. In het algemeen klassement van de etappekoers bezet Postma na gisteren plaats drie. Ook daarmee is hij de beste Friese renner. Bram Verweij uit Haren is de nieuwe drager van het geel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties