Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 september 2012.

Cultuurmaandag, 3 september 2012

Buitenpodium bij 35e Tsjoch Festival

Wommels | De 35e editie van het Tsjoch Festival in oktober krijgt een buitenpodium. Het aantal aanmeldingen van artiesten is zo groot dat de organisatie van het festival, de vereniging van Friese Volksmuzikanten, dat heeft besloten.

Cultuurmaandag, 3 september 2012

Wouter Hamel treedt op met De Bazuin

Drachten | Jazz- en popzanger Wouter Hamel is volgend jaar te gast bij het Valentijnsconcert van De Bazuin in Oentsjerk. Dat heeft de brassband gisteren gemeld.

Hoofdartikelmaandag, 3 september 2012

Succes in verleden bepaalt mede toekomst

Het is in Nederland nog niet zo erg als in andere landen, maar verkiezingen worden steeds meer bepaald door het succes van politici in de media. Daarom is het niet mogen meedoen aan de grote televisiedebatten extra zuur. ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus en nog een paar klein partijen beseffen dat ze te lijden hebben van het feit dat ze geen podium hebben zoals de grote vier.

Regiomaandag, 3 september 2012

Ze zijn daar in Langezwaag toch wel wat veranderd na 45 jaar

,,Wy misten it feest eigentlik noait!” Coby Bruinsma (71) is voor het eerst in 45 jaar terug op haar Floralia in Langezwaag. Dit weekend bestond het dorpsfeest honderd jaar.

Regiomaandag, 3 september 2012

Mysterie rond bult van kerk Vinkega opgelost

Vinkega | De betonnen vloer van het kerkje van Vinkega bolt vermoedelijk op door verzakkingen onder het gebouw. De muren rondom zakken echter niet mee, en dat doet de vloer enkele tientallen centimeters omhoog stuwen. Afgelopen zaterdag is de vloer opengebroken om het mysterie rond de bult op te helderen.

Regiomaandag, 3 september 2012

Sluiting dreigt voor vier biebs in SW-Fryslân

Sneek | Handhaaft de gemeente Súdwest-Fryslân de bezuinigingen op het bibliotheekwerk, dan is sluiting van minimaal vier vestigingen in de gemeente onafwendbaar. Er is dan geen geld meer om de bibliotheken in Witmarsum, IJlst, Koudum en Workum open te houden. Ook de nieuwe bibliotheek in Makkum komt in de gevarenzone.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2012

Pommerantendienst voor breed publiek

Leeuwarden | De stichting Pommerant als Predikant heeft - naast het bevorderen van onderling begrip tussen samenleving en geloofsgemeenschappen (christelijk en niet-christelijk) - een ,,dubbel missionair doel” met de Pommerantenpreken die in november beginnen. ,,We willen mensen die anders door de kerk niet worden bereikt bewust maken van de waarden die de kerk de maatschappij biedt, en omgekeerd; kerken kennis laten nemen van de waarden uit de cultuur en niet-kerkelijke samenleving”, aldus initiatiefnemer Rommert Krijtenburg.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2012

Friese editie van Preek van de Leek

Leeuwarden | Fryslân krijgt een eigen editie van de Preek van de Leek. Onder het motto ‘Uit op de zondagmiddag’ zijn er in november vier pommerantenpreken in de doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Volgend jaar maart volgt een serie in drie andere Friese plaatsen.

Geloof & Kerkmaandag, 3 september 2012

Leeuwarder Koepelkerk wil zelfstandig verder in PKN

Leeuwarden | Er komt een diepgaand onderzoek naar een zelfstandige positie van de Leeuwarder Koepelkerkwijk in de Protestantse Kerk (PKN). Dat is gisteren meegedeeld aan de gemeenteleden. Het is al jaren onrustig in Leeuwarden door de sluiting van vier van de zeven PKN-kerken. Ook de monumentale Koepelkerk hoort bij de te sluiten kerken, maar een deel van de gemeente verzet zich nog steeds tegen het besluit van de Algemene Kerkenraad.

Sportmaandag, 3 september 2012

Wolvega krijgt nog meer Franse koersen

Wolvega | ,,Een groot succes”, zo noemde voorzitter Fabregas van de Franse Drafbond zaterdag de samenwerking tussen zijn organisatie en de drafbaan Victoria Park in Wolvega. Met een forse Franse delegatie woonde hij de seizoenstart van de Friese drafbaan bij. Hoezeer de Fransen in hun nopjes zijn met de Friese koersen bleek uit de verrassing die hij in petto had.

Sportmaandag, 3 september 2012

Bakker verrast met sprintzege in Trynwâlden

Oentsjerk | Dennis Bakker (18) heeft de tiende editie van de Omloop van Trynwâlden op zijn naam geschreven. De jonge renner uit het Noord-Hollandse De Rijp bleef in de eindsprint Sierk-Jan de Haan uit Dokkum en Geertjan Jonkman uit Andijk voor.

Sportmaandag, 3 september 2012

Haarsma neemt sportief revanche met super trio

Drogeham | Met het achtste kampioenslint van dit seizoen revancheerde Ule Haarsma zich zaterdagmiddag in Drogeham. Een week nadat de paarden de rijder en eigenaar in de steek lieten in het kampioenschap vierspannen, werd alles op sportieve wijze rechtgezet met de nationale titel klavertje drie. ,,Foarige wike ha wy it grandioas ferprutst en no foel alles wer op syn plak”, glunderde de kampioen uit Tjerkwerd.

Sportmaandag, 3 september 2012

ONS doet mee voor de titel, maar Harkemase Boys? Dat weet ik niet

Na de topklasse is ook al het andere amateurvoetbal begonnen. Bijvoorbeeld de zaterdaghoofdklasse, met Harkemase Boys en ONS Sneek. Op basis van de voorbereiding en de versterkingen, hopen velen dat de twee Friese clubs om de titel mee kunnen doen. Terecht? Of ijdele hoop?

Sportmaandag, 3 september 2012

En als je ‘Kroel’ ooit nog ziet...

Sportmaandag, 3 september 2012

Nederland sluit z’n beste WK kaatsen in stijl af

Franeker | Het Nederlands team is tijdens het WK kaatsen in Franeker op veel fronten de sterkste gebleken. Dat bleek zaterdagavond vooral tijdens het slotbuffet in de Tulip Inn in Franeker toen het gros van de belangrijke prijzen naar de oranjehemden ging. Illustratief was dat Nederland zowel het landenklassement voor mannen als voor vrouwen won. Daarnaast was er goud voor het Friese spel (vrouwen en heren) en het llargues. Taeke Triemstra werd als beste kaatser van het toernooi gekozen. Beste kaatsster was Jessica Lopez van Puerto Rico.

Sportmaandag, 3 september 2012

Jeugdig Drachtster Boys toont nu al potentie

Ooit was Drachtster Boys een ‘poenerige’ club, maar die tijd is geweest. Eigen jeugd en een opbouwtrainer moeten de eersteklasser succes gaan brengen. De potentie is er, zo luidde de conclusie na de 3-1 winst in het openingsduel met Balk.

Sportmaandag, 3 september 2012

Valse start ONS Boso Sneek en rood voor Mark de Vries

Sneek | Scheidsrechter Fabian de Lima Schepens heeft zaterdag de seizoenstart van ONS Boso Sneek verpest. Hij stuurde ‘goedbloed’ Mark de Vries al binnen tien minuten weg en in de laatste minuut kwam Berkum ook nog langszij (2-2). Het gelijkspel voelde als een nederlaag, omdat de ploeg van trainer Jan Vlap tachtig minuten lang ondanks de numerieke minderheid vol overgave had gestreden. In de negentigste minuut sloeg het noodlot toe toen verdediger Ale de Boer een voorzet met het hoofd beroerde, waardoor doelman Ale Geert de Vries werd verrast in de korte hoek, 2-2.

Sportmaandag, 3 september 2012

Sneek Wit Zwart is niet bij de les tegen HSC’21

Het seizoen begon voor SWZ Boso Sneek met een zege, maar sindsdien staat de debutant in de zondagtopklasse ‘droog’. Gisteren was de ploeg niet bij de les in de thuiswedstrijd tegen HSC’21. Het resultaat: de derde competitienederlaag op rij.

Sportmaandag, 3 september 2012

Heerenveen maakt een goede beurt tegen Ajax

Na alle commotie rond de uitschakeling in de Europa League maakte sc Heerenveen gisteravond een goede beurt tegen Ajax. Gewonnen werd er niet, maar wel genoten. Van begin tot einde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties