Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 november 2012.

Cultuurvrijdag, 30 november 2012

Vijftig kunstenaars door naar tweede ronde Muse

Leeuwarden | De jury van de talentenjacht Muse heeft uit de tweehonderd inzendingen vijftig kunstenaars geselecteerd voor de tweede ronde. Hun werk is binnenkort te zien in het nieuwe Fries Museum.

Cultuurvrijdag, 30 november 2012

Kunstexpositie over nieuwe Theater Sneek

Sneek | Galerie Bas in Sneek besteedt volgende maand met een expositie aandacht aan het pas geopende Theater Sneek in de stad. Dertig kunstenaars verbeelden ieder op eigen wijze de opening van het theater. De expositie De voorstelling is begonnen is van 8 december tot en met 15 januari te bezichtigen.

Economievrijdag, 30 november 2012

Empatec neemt WpT Halewijn in Marknesse over

Sneek | Empatec, de uitvoeringsinstantie van de sociale werkvoorziening in dertien gemeenten in Noordwest- en Zuidwest-Fryslân, neemt WpT Halewijn in Marknesse over per 1 januari. De productie van houten speeltoestellen en tuinmeubilair wordt verplaatst naar Franeker.

Economievrijdag, 30 november 2012

Productie Smilde Bakkerijen geconcentreerd in Edam, Mijdrecht gaat dicht

Heerenveen | Smilde Bakery, onderdeel van het Heerenveense Royal Smilde, produceert vanaf 2014 nog maar op één locatie in Nederland. De fabriek voor bakkerijproducten in Mijdrecht wordt komend jaar gesloten en de activiteiten verplaatst naar de vestiging in Edam. De vijftig werknemers kunnen mee over.

Economievrijdag, 30 november 2012

Klanten Friesland Bank in Dokkum en Sneek naar kantoor Rabo

Leeuwarden | Klanten van Friesland Bank in Dokkum en Sneek moeten voor hun bankzaken voortaan naar het kantoor van Rabobank in hun plaats. Maandag sluiten de vestigingen van Friesland Bank en verhuizen de medewerkers.

Hoofdartikelvrijdag, 30 november 2012

Erkenning Palestijnen versterkt positie Abbas

De gesprekken over de relatie tussen Israël en de Palestijnen wordt vanaf heden met andere woorden gevoerd. De Palestijnen hebben sinds gisteren een status binnen de Verenigde Naties die hen een stapje dichterbij de erkenning als staat brengt.

Regiovrijdag, 30 november 2012

Social media: kans en bedreiging voor taal

Leeuwarden | Sociale media als Facebook en Twitter kunnen helpen om minderheidstalen als het Aragonees levend te houden. Dat stelde Juan Pablo Martinez Cortes van de universiteit van Zaragoza, gisteren tijdens het zesde Europese expert seminar dat werd gehouden bij de Fryske Akademy in Leeuwarden. Deskundigen uit heel Europa zijn daar bijeengekomen om kennis met elkaar te delen over minderheidstalen. Thema van de tweedaagse bijeenkomst zijn de sociale media. De deskundigen spraken onder meer over hoe de verspreiding van minderheidstalen mede wordt beïnvloed door het gebruik van zulke netwerksites.

Regiovrijdag, 30 november 2012

Eilanders vrezen forse huurverhoging

West-Terschelling | De huurprijzen voor sociale huurwoningen op de Waddeneilanden moeten vanaf 2014 mogelijk flink omhoog. Het nieuwe kabinet stelt een koppeling voor van de huurprijzen aan de WOZ-waarde van iedere woning. Dit zou betekenen dat op de eilanden de maandelijkse huurprijs soms met honderden euro’s omhoog moet, omdat de gemiddelde woningprijs hier relatief hoog ligt.

Regiovrijdag, 30 november 2012

Ook dorp in Dongeradeel houdt huurhuis

Dokkum | De gemeenteraad van Dongeradeel is gisteravond akkoord gegaan met een nieuw woonakkoord tussen de gemeente Dongeradeel en woningcorporatie Thús Wonen. In dat akkoord zijn alle afspraken tot en met 2020 tussen de gemeente Dongeradeel en de woningcorporatie vastgelegd.

Regiovrijdag, 30 november 2012

Kleine opleving Friese huizenmarkt

Leeuwarden | De Friese huizenmarkt kent een kleine opleving doordat veel huizenkopers nog voor 1 januari hun slag willen slaan. Na die datum gelden strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek. Die is dan alleen nog maar mogelijk voor een hypotheek waarbij ook wordt afgelost. Daardoor vallen de maandlasten hoger uit.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 november 2012

Eerste Fairtrade Kerk in Smallingerland

Drachten | De doopsgezinde gemeente Drachten-Ureterp mag zich voortaan Fairtrade Kerk noemen. Donderdag onthulde burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland het bord bij de doopsgezinde kerk in Drachten. Smallingerland streeft ernaar een Fairtrade gemeente te worden.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 november 2012

Opnieuw Kerstsamenzang Grote Kerk Leeuwarden

Leeuwarden | In de Grote of Jacobijner Kerk te Leeuwarden wordt op dinsdag 18 december de jaarlijkse Kerstsamenzang gehouden. Het Groninger Studenten Kerstkoor, organist Theo Jellema en pastor Sipke Draisma werken mee aan deze avond.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 november 2012

Celstraffen in Orissa voor geweld tegen christenen

Bhubaneswar | In de Indiase deelstaat Orissa zijn deze week twaalf mensen tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege hun betrokkenheid in de golf van geweld tegen christenen in het district Kandhamal in 2008. Dat heeft Christian Solidarity Worldwide (CSW), een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, bekendgemaakt. De snelrechtbank sprak tien andere verdachten in de zaak vrij, wegens gebrek aan bewijs.

Sportvrijdag, 30 november 2012

COLUMN: Verfrissend individualisme

,,In het eerste kwartier krijgen we een aantal honderdprocentkansen. Die benutten we niet. Dan krijg je uit een standaardsituatie zo’n knullig doelpunt tegen en loop je achter de feiten aan. In de slotfase moet zo’n balletje net een keer goed vallen. Als zij de wedstrijd dan op slot gooien uit een counter, gaan bij ons de koppies hangen. We hebben vandaag tegen ons zelf gevoetbald. Gelukkig heb ik ook dingen gezien waar we mee verder kunnen.”

Sportvrijdag, 30 november 2012

Wildpoeper De Visscher en Emmen uit elkaar

Emmen | Oud-Cambuurspeler Jeffrey de Visscher is ontslagen bij zijn huidige club FC Emmen. De rechtsbuiten blijkt de dronken wildpoeper te zijn die twee weken geleden in Emmen door de politie bekeurd werd en zijn rijbewijs moest inleveren. Zijn contract wordt per 1 januari beëindigd, maar Emmen zal per direct al geen beroep meer doen op De Visscher. De aanvaller en de clubleiding lagen dit seizoen al meerdere malen met elkaar overhoop.

Sportvrijdag, 30 november 2012

Schokker went snel aan leven als prof bij Cambuur

Eindelijk was het dan zover, afgelopen zomer: Harkemase Boys-icoon Oebele Schokker maakte de stap van amateur- naar profvoetbal. Een stap waarvan velen dachten dat hij die al eerder zou maken. Maar dat de timing een juiste bleek, bewijst de aanvaller dit seizoen bij SC Cambuur. Hij is fit, gretig én een vaste waarde. Met nu al de meeste assists op zijn naam.

Sportvrijdag, 30 november 2012

Fanavond: Van Basten grapt en is zelfkritisch

Heerenveen | ,,Ik had er geen voorstelling van, dus ik liet me graag verrassen”, sprak sc Heerenveen-coach Marco van Basten gisteren na afloop van zijn eerste ‘fanavond’ in het Abe Lenstra Stadion. ,,Het niveau van de vragen was prima.”

Sportvrijdag, 30 november 2012

sc Heerenveen verwacht 1,5 miljoen winst

Heerenveen | Voorzitter Robert Veenstra van sc Heerenveen verwacht over dit seizoen een winst van zo’n 1,5 miljoen euro te kunnen noteren voor de club. Dat zei de preses gisteren tijdens een supportersavond in het Abe Lenstrastadion. Ondanks de winstverwachting, is Veenstra voorzichtig over de economische toekomst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties