Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 december 2004.

Bijschriftdonderdag, 30 december 2004

Morgenster

Heel Jeruzalem raakt bij de komst van de drie wijzen in rep en roer.

Dossierdonderdag, 30 december 2004

‘Twa stiennen, in pet en in tűf hea: keatse mar!’


Hoofdartikeldonderdag, 30 december 2004

Verstand en gevoel…

Ongeveer 2400 boeren in Noord-Nederland ‘produceren’ tegenwoordig niet alleen voedsel, maar ook ‘natuur’. Ze zijn aangesloten bij een veertigtal corporaties en verenigingen voor agrarisch natuurbeheer die samen de drie jaar jonge federatie BoerenNatuur vormen. In hun bedrijfsvoering streven de leden niet alleen naar optimale productie, maar houden ze ook rekening met natuurbelangen. Ze gedogen bijvoorbeeld de foeragerende ganzen op hun land, of ze houden bij het maaien rekening met weidevogels, of ze beheren met zorg de dier- en insectrijke houtwallen en elzensingels rond hun percelen. En daar verdienen ze geld mee: de overheid keert een vergoeding uit voor de afgesproken beheersmaatregelen.

Regiodonderdag, 30 december 2004

Kredietbank wordt commerciëler

Leeuwarden – De Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) in Leeuwarden gaat commerciëler werken. De stichting beoogt in 2005 meer kredieten te verstrekken. Door de opbrengsten wordt de GKB minder afhankelijk van steun van gemeenten.

Regiodonderdag, 30 december 2004

Regiotaxi is voorlopig gered

K ollumerzwaag – De regiotaxi in Noordoost-Fryslân is voorlopig gered. Door extra bijdragen van de provincie Fryslân en van de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel en Ameland blijft het aanvullend openbaar vervoer in Noordoost-Fryslân bestaan. De tarieven gaan in februari wel fors omhoog, zegt woordvoerder R. Bergsma van de Taxicentrale.

Regiodonderdag, 30 december 2004


Regiodonderdag, 30 december 2004


Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2004

Twaalf jaar werden 58 jaar

Franeker - In de strenge winter van 1947 vertrekt op Driekoningen (6 januari) pater Jaap Dijkstra naar India. Nu, 58 jaar later, woont hij nog altijd in het land waar hij slechts twaalf jaar dacht te blijven. In die tijd maakt hij mee dat het aantal bezoekers van de Rooms-Katholieke Kerk in Bangalore groeide van twee gezinnen tot 1500 mensen.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2004

Interim-directeur LDC benoemd

Utrecht – Het bestuur van het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland heeft Jan Willem Merkx voor zes maanden benoemd als interim-directeur van het LDC.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2004

Kerk kan jongeren leerwerkplaatsen aanbieden

Leeuwarden - Een spook van massale jeugdwerkloosheid waart door Nederland. Wat betekent dat voor de kerken? Is er een manier te bedenken waarop zij er een uitdaging in kunnen zien? In twee artikelen analyseert Trinus Hoekstra de situatie, en reikt hij oplossingen aan. Vandaag deel 2.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2004

Na de ‘ware kerk’ zoekt men nu ‘fijne gemeente’

Leeuwarden – De fijne gemeente bestaat niet. Zij is een illusie die je slechts kunt koesteren tot de eerste teleurstelling die je in die gemeente opdoet. Tot die uitspraak komt prof. dr Olof de Vries, docent aan het Seminarium van de Unie van Baptistengemeenten.

Sportdonderdag, 30 december 2004

Yge Visser heeft nog half punt nodig grootmeester-resultaat

Groningen – Yge Visser is op het Harmonie schaaktoernooi in Groningen nog een half punt verwijderd van zijn eerste grootmeester-resultaat. De oud-Sneker speelde woensdag remise tegen medekoploper Turiy Kuzubov. Samen met Friso Nijboer, John van der Wiel en Kuzubov strijdt Visser vandaag in de laatste ronde om de hoogste eer in het prestigieuze toernooi.

Sportdonderdag, 30 december 2004

‘De top betekent dag en nacht op het ijs staan’

Leeuwarden - De strijd om de Friesland Wisselbokaal is al veertien jaar een hoogtepunt in het seizoen voor jonge kunstrijders in Nederland. De hoofdprijs ging woensdag in de Leeuwarder ijshal naar Den Bosch. Trias uit Leeuwarden werd tweede. Maar belangrijker dan dat was: de belangstelling voor kunstrijden groeit.

Sportdonderdag, 30 december 2004

Drie Friezen in korfbalselectie

Rotterdam - Bondscoach Jan Sjouke van den Bos van het Nederlandse korfbalteam heeft drie spelers met een Friese achtergrond uitgenodigd voor de dubbele korfbalinterland tegen België. Het zijn Michiel Gerritsen (Nic.), André Kuipers (DOS’46) en Marian de Jong (Blauw Wit Amsterdam).

Sportdonderdag, 30 december 2004

Fabriek middelpunt van rel bij speedwaygala in Exloo

Exloo – Dirk Fabriek uit Jubbega was gisteravond tijdens het Indoor Speedway Gala in Exloo het middelpunt van een rel.

Weerdonderdag, 30 december 2004

Zacht en druilerig

Vandaag en morgen hebben we zacht en druilerig weer. Het wordt vanmiddag rond 8 ŕ 9 graden, bij een matige tot krachtige zuidwestenwind. Het blijft vannacht motregenen bij 6 graden. Morgenmiddag krijgen we te maken met regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties