Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 december 2010.

Economiedonderdag, 30 december 2010

Minder bedrijven failliet gegaan in Fryslân in 2010

Leeuwarden - Het aantal faillissementen in Fryslân is dit jaar met 14 procent afgenomen in vergelijking met 2009. In totaal gingen 161 bedrijven over de kop. In 2009 waren dat er nog 187. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland.

Hoofdartikeldonderdag, 30 december 2010

De economie voorspellen...

Het is een populair spelletje dat in veel media aan het einde van het jaar wordt gespeeld. Economen en analisten doen voorspellingen over het jaar dat komt. Hoe zal het gaan met de economie, de huizenmarkt, de euro, de werkgelegenheid, de aandelen op de beurs en de goudprijs? Veel realiteitswaarde blijken dit soort voorspellingen meestal niet te hebben. Want een jaar later komt naar voren dat sommige ontwikkelingen zich totaal onverwacht aandienden, zoals de eurocrisis, en dat voorspelde gebeurtenissen (stijgende werkeloosheid) uitblijven. Niettemin zijn er veel mensen die waarde hechten aan de voorspellingen, anders zouden zoveel serieuze kranten, tv-programma’s en sites zich er niet mee inlaten.

Regiodonderdag, 30 december 2010

Verzekeraars mogelijk te sterk in Fryslân

Leeuwarden - De fusie tussen de verzekeraars De Friesland en Achmea moet nader onderzocht worden. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit vanochtend bekendgemaakt. De verzekeraars krijgen mogelijk een te sterke inkooppositie in Fryslân. De fusie zou daarmee nadelig kunnen zijn voor de betaalbaarheid van de zorg.

Regiodonderdag, 30 december 2010

Zuidlaren mag weer beurzen organiseren

Leeuwarden - Als het aan het WTC Expo in Leeuwarden ligt, mogen er weer beurzen in de Prins Bernard Hoeve in Zuidlaren gehouden worden. Het beursbeding waar de Prins Bernard Hoeve aan vast zit, wordt door de twee partijen herzien. Een grote beurs als de Horecavakbeurs Horesca kan dan weer naar Zuidlaren toe.

Regiodonderdag, 30 december 2010

Kotters geweerd uit zeezones

Leeuwarden - Een deel van de visgebieden in de Noordzee gaat op slot voor de viskotters. In zeker 20 procent van de Noordzeezone tussen Noord-Holland en Duitsland is visserij met sleepnetten straks niet meer mogelijk. Dat is de inschatting van Pim Visser, directeur van VisNed en de regionale visafslagen. Visser is betrokken bij onderhandelingen over de inperking van de visserij in de Noordzee. Hij vertegenwoordigt daarbij de kottervissers.

Regiodonderdag, 30 december 2010

Na een uurtje zijn de 1500 stempelkaarten al op

Rohel - Zeker zesduizend schaatsers kwamen gisteren af op de Tjeukemeertoertocht. De organisatie was compleet verrast door de gigantische toeloop. Ruimte op het ijs was er genoeg, maar stempelkaarten en koek en zopie waren moeilijk te krijgen. ,,Hier leren we van.”

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2010

‘Jezus is geen mascotte van christenen’

Rotterdam - Als je Christus gebruikt als mascotte, om jezelf beter te voelen en anderen te veroordelen die Hem niet kennen, dan heb je totaal gemist waarom het gaat in de boodschap van het christendom. Dat betoogde PKN-scriba dr. Arjan Plaisier gisteren voor honderden jongeren in Ahoy in Rotterdam.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2010

Berlijn krijgt Europese Taizé-ontmoeting in 2011

Rotterdam - De Europese Taizé-ontmoeting zal in 2011 in de Duitse stad Berlijn plaatsvinden. Dat wordt vanavond officieel bekendgemaakt.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 december 2010

De ideale kerk wekt honger naar God op

Steeds meer mensen kunnen niet uit de voeten met de huidige manier van kerk-zijn, of die nu een evangelische, katholieke of gereformeerde inslag heeft. Auteur Larry Crabb is ook zo iemand. In zijn nieuwste boek beschrijft hij waarom hij teleurgesteld is in de kerk. Hij ging ook op zoek naar hoe de ideale kerk eruit ziet.

Sportdonderdag, 30 december 2010

Leenstra dient zich aan als ijsprinses

Heerenveen - Marrit Leenstra diende zich gisteren in ijspaleis Thialf met haar eerste nationale allroundtitel aan als de nieuwe ijsprinses. De 21-jarige Friezin bloeide bij Hofmeier onder de vleugels van coach Jan van Veen op en is weer terug op het niveau van twee jaar geleden. De Wijckelse heerste op het NK van begin tot eind.

Sportdonderdag, 30 december 2010

‘It is in raar slagje miskien, mar ik gean wol hurd’

De zon staat op het ijs van het Schildmeer in Oost-Groningen, de thermometer op het terras van camping De Otter geeft woensdag rond het middaguur vijf graden onder nul aan en op de aangrenzende grote recreatieplas van amper anderhalve meter diep ligt een glasplaat van zeker achttien centimeter. En toch lijkt dit voorlopig de laatste schaatsklassieker van deze prille winter. Jorrit Bergsma uit Aldeboarn sluit in dat decor de tweede 100 kilometer lange slijtageslag binnen twee dagen af met een klinkende overwinning.

Sportdonderdag, 30 december 2010

Grootmeesternorm Brandenburg

Groningen Daan Brandenburg had gisteren bij het Schaakfestival Groningen een heuglijke dag. De Drachtster versloeg in de voorlaatste ronde de Duitser Rotstein en kwam daar niet alleen weer aan de leiding, maar behaalde tevens zijn tweede grootmeesternorm. De pas 14-jarige Oekraďense schaker Ilja Nizjnik kreeg na remise tegen de Indiër Abhijeet Gupta zijn derde grootmeesternorm en is nu de jongste grootmeester ter wereld. Nizjik en Brandenburg zullen vandaag samen met de Canadees Mark Bluvshtein en de Bulgaar Dejan Bojkov de zege in Groningen betwisten. Na acht ronden heeft het viertal zes punten verzameld. Sipke Ernst (Dawâld) zit met een half punt achterstand op het vinkentouw. Jan Werle (Beetsterzwaag) is kansloos voor de zege.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties