Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 maart 2007.

Cultuurvrijdag, 30 maart 2007

Bachvereniging voert vroege ‘Matthäus’ uit

Leeuwarden - De Nederlandse Bachvereniging (NBV) voert dit jaar de vroegst overgeleverde versie uit van de Matthäus Passion van Bach. Het is voor het eerst dat het werk uit 1727 op de lessenaar van het koor staat en ,,vermoedelijk de eerste keer dat deze versie in Nederland is te horen”, aldus een woordvoerder. Doorgaans brengen koren Bachs definitieve versie uit 1736 ten gehore.

Cultuurvrijdag, 30 maart 2007

Volstrekt gelukkig in een wijnvat

April is de Maand van de Filosofie. Ter gelegenheid daarvan neemt Eric Hoekstra (1960) in navolging van Diogenes van Sinope (412-368 v. C.) een week lang zijn intrek in een houten ton. Vanaf vandaag staat deze ton voor boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. De taalkundige, filosoof en Nietzsche-vertaler wil hiermee, net als Diogenes, laten zien dat een mens maar weinig nodig heeft om gelukkig te zijn.

Economievrijdag, 30 maart 2007

.‘Personeelsproblemen zijn dit jaar op te lossen’

Eelde - Dat er grote personeelstekorten voor de deur staan, is inmiddels bekend. Maar de vraag is of er ook oplossingen voor zijn. En die oplossingen zijn er, bleek gisteren tijdens het noordelijke symposium Tekort aan banen, tekort aan mensen, georganiseerd door het CWI en werkgeversorganisatie MKB-Noord. Er waren zelfs zoveel oplossingen dat dagvoorzitter Aize Bouma de middag afsloot met de opmerking: ,,Ik hoop dat u een stationcar hebt, want u krijgt een hoop mee vandaag!”

Economievrijdag, 30 maart 2007

‘De ene blinde werknemer is de andere niet’

Drachten - Hoe krijg je werkgevers zo ver dat ze arbeidsgehandicapten aannemen? Er bestaan nog veel vooroordelen, een keer een slechte ervaring blijkt door te werken. ,,Maar de ene blinde is de andere niet”, benadrukt visueel gehandicapte Joleen (25). ,,Ik ben snel ingewerkt en werk dan net zo hard als ieder ander.”

Economievrijdag, 30 maart 2007

Mislukt cao-overleg transportbranche

Drachten – In de laatste ronde over een nieuwe cao hebben werkgevers en vakbonden gisteren geen akkoord kunnen bereiken. Volgens woordvoerder A. Meijerman van vakcentrale CNV hebben de werkgevers wel een aantal ingediende verslechteringen van tafel gehaald. ,,De brancheorganisaties wilden de zaterdag als normale werkdag betalen en wilden een werkperiode van 160 uur voor vier weken invoeren. Dat is nu niet meer aan de orde. Het zou voor het personeel betekenen dat ze veel minder verdienen omdat de overuren nog een mooie aanvulling zijn op het lage basisloon.”

Economievrijdag, 30 maart 2007

‘Omslag nodig bij gemeenten in re-integratie’

Eelde - Friese gemeenten leggen de focus bij re-integratie van werknemers te veel op jongeren. Na de stopzetting van de Taskforce Jeugdwerkloosheid moeten gemeenten meer gerichte acties opzetten om ouderen, arbeidsgehandicapten en vrouwen weer aan het werk te helpen. Gemeenten moeten meer geld investeren in begeleiding en scholing.

Economievrijdag, 30 maart 2007

Metselbedrijf Postma failliet

Lelystad/Burgum - Verschillende onderdelen van Metselbedrijf Postma uit Burgum zijn failliet verklaard. De faillissementen van de bv’s zijn door verschillende rechtbanken in Nederland uitgesproken. Het bedrijf heeft een schuld van naar schatting enkele miljoenen. Het bedrijf had vestigingen in onder andere Burgum, Lelystad, Noardburgum en Oostwold. Bij het bedrijf werken er in totaal ruim honderd mensen. Door de rechtbank in Lelystad is een curator aangesteld die de faillissementen behandelt.

Hoofdartikelvrijdag, 30 maart 2007

Het ingebakken groeidenken...

Het is niet zo verwonderlijk dat bestuurders (van Friese gemeenten) het liefst ontkennen dat het aantal inwoners in de nabije toekomst terugloopt of dat ze de gevolgen daarvan bagatelliseren. Bestuurders stellen over het algemeen groei gelijk aan succes. Krimp is voor losers. Tekenend voor het ingebakken groeidenken is een opmerking van gedeputeerde Ploeg onlangs in deze krant. Hij rekende het tot zijn succes dat de omvang van de portefeuille sociale zaken flink was gegroeid: er was maar liefst 9 miljoen euro aan uitgaven bijgekomen!

Regiovrijdag, 30 maart 2007

Bodemdalingscijfers worden openbaar

Franeker - De inwoners van Noordwest-Fryslân krijgen alle cijfers die ze maar hebben willen over bodemdaling door gas- en zoutwinning. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de provincie Fryslân, gaswinner Vermillion en zoutfabriek Frisia hebben gisteren afgesproken dat ze ,,volstrekte openheid” gaan geven. Dat moet de geesten rijp maken voor een discussie over een andere toekomst voor het landbouwgebied.

Regiovrijdag, 30 maart 2007

Met weer wat zelfvertrouwen de deur uit

Oosterwolde - Het mooiste is als vrouwen de deur uitgaan met weer wat zelfvertrouwen. Met het besef dat ze er gewoon goed uit kunnen zien, ondanks de borstamputatie. Anneke Annema-de Jong startte zeven jaar geleden haar eigen speciaalzaak in protheses en lingerie voor borstkankerpatiënten in Oosterwolde. Komend weekeinde houdt ze een modeshow in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.

Regiovrijdag, 30 maart 2007

Passage mikt op de jonge vrouw

Leeuwarden - Een gevarieerd aanbod van projecten moet er voor zorgen dat meer vrouwen zich aanmelden bij de Vrouwen Passage. Dat bleek gisterochtend tijdens de jaarvergadering van de christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging Passage Fryslân in de Kurioskerk in Leeuwarden. Voorbeelden van de nieuwe projecten zijn de artistieke cursus Drieluik op de Tien Woorden en Samen-Wonen, een project dat zich vooral richt op allochtone vrouwen.

Regiovrijdag, 30 maart 2007

Meldpunt problemen in thuiszorg

Leeuwarden/Utrecht - Het ministerie van Volksgezondheid en de werkgevers en vakbonden in de thuiszorg gaan de gevolgen van het systeem van aanbestedingen voor het personeel in de thuiszorg in kaart brengen. Dat moet harde cijfers opleveren over het aantal mensen dat zijn baan dreigt kwijt te raken.

Regiovrijdag, 30 maart 2007

Actie tegen drinkgedrag van jongeren

Siegerswoude - De moeders uit Siegerswoude die zich inzetten voor vervroegde sluitingstijden in de horeca, gaan een burgerinitiatief indienen bij Provinciale Staten. Zo hopen ze alle Friese gemeenten zo ver te krijgen de regels aan te passen. Ook het CDA komt in actie: de partij lanceert een provinciale aanpak van de alcoholproblematiek onder jongeren.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2007

Nieuw orgel voor kerk in Harlingen

Harlingen - Drie jaar na de brand die het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Harlingen verwoestte, heeft de gemeente niet alleen een compleet vernieuwde kerk, maar ook een nieuw orgel. Morgen wordt het Reil-Strumphler-Van Vulpen-orgel in een feestelijke bijeenkomst officieel in gebruik genomen.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2007

PKN belegt 4 miljoen duurzaam

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland vindt dat de microkredieten van Oikocredit te weinig rendement opbrengen (2 procent) om veel van het eigen vermogen in te stoppen. De PKN heeft 725.000 euro in Oikocredit geďnvesteerd, en wil dat bedrag niet vergroten omdat dat ,,een te grote druk zou leggen op het financiële rendement”. Dat staat in de nota ‘Duurzaamheid en beleggingen van de PKN’, die op de agenda staat van de ‘kleine synode’ die vandaag vergadert.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2007

Kerk Lytsewierrum bestaat 450 jaar

Lytsewierrum - Wie wil weten wat de broodprijs in 1557 was kan te rade gaan bij de Gertrudistsjerke in Lytsewierrum. In de gevel van de zuidkant van de kerk zit namelijk een gedenksteen waar dat op staat. Morgenmiddag wordt met een plechtigheid herdacht dat de Gertrudistsjerke 450 jaar oud is.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 maart 2007

Numeri gaat leden tellen

Utrecht - Het nieuwe landelijke ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk in Nederland krijgt de naam ‘Numeri’. Dat is een bewuste verwijzing naar het gelijknamige bijbelboek vol namen en cijfers. Op de website van de SMRA is inmiddels een portal voor Numeri te vinden.

Weervrijdag, 30 maart 2007

Vrij zonnig

Het is vanmiddag en morgen vrij zonnig en het blijft morgen droog. De temperaturen liggen morgenmiddag rond 14 graden, bij een matige tot aan zee krachtige wind uit het noordoosten. Zondag wordt het zonnig met 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties