Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 30 april 2012.

Cultuurmaandag, 30 april 2012

Friese fanfares zijn de beste van Nederland

Drachten | De Friese fanfares zijn afgelopen weekeinde in De Lawei in Drachten oppermachtig gebleken. In alle vijf divisies streken Friese muziekverenigingen met de hoogste eer op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK).

Cultuurmaandag, 30 april 2012

Negen scholen naar finale Sjongfestival foar Bern 2012

Leeuwarden | Negen basisscholen uit de provincie zijn doorgedrongen tot de finale van het Sjongfestival foar Bern. Dat heeft een woordvoerder van Cedin gemeld. Het Friese taalcentrum is met Omrop Fryslân de initiatiefnemer van de tweejaarlijkse liedjeswedstrijd voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Aan de voorrondes, die op 23, 24 en 26 april werden gehouden in Wommels, Joure en Burgum, deden 25 basisscholen uit de hele provincie mee.

Cultuurmaandag, 30 april 2012

Thijs Oud onmiddellijk weg bij Spijkerpakkenband

Ureterp | Dirigent Thijs Oud uit Heerenveen is vrijdag met onmiddellijke ingang gestopt bij de Spijkerpakkenband Opsterland. De leden zagen het niet zitten om met hem verder te gaan, vertelt Thies Nicolaï, bestuurslid van brassband De Spijkerpakkenband.

Economiemaandag, 30 april 2012

Aantal landbouwbedrijven met ruim een kwart gedaald

Zoetermeer | Tussen 2000 en 2011 is het aantal landbouwbedrijven met 28 procent gedaald, van 97.390 tot 70.390. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een overzicht. Bijna een kwart van de huidige bedrijven is een melkveebedrijf, en akkerbouwbedrijven zijn goed voor 17 procent. Ongeveer 44 procent van de totale cultuurgrond is in gebruik bij de melkveehouderij en een kwart bij de akkerbouwers. De oppervlakte grond die alle boerderijen in gebruik hebben, is in elf jaar met 6 procent afgenomen, van 1,975 miljoen hectare tot 1,858 miljoen hectare. De oppervlakte grond van een doorsnee bedrijf steeg met 30 procent van 20 tot 26 hectare.

Hoofdartikelmaandag, 30 april 2012

De funeste combinatie van jeugd en drank

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar weer gestegen. Er moesten 762 comazuipers worden opgenomen, in 2010 waren dat er nog 684. Volgens kinderarts Nico van der Lely, oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren, is het wachten tot de eerste dode valt.

Regiomaandag, 30 april 2012

Drukke Noordzee kan niet zonder verkeersleiding

Ameland | Voor de drukke vaarroute over de Noordzee die dicht boven de Waddeneilanden langsloopt, moet er zo snel mogelijk een soort verkeersleiding komen. Die oproep doen de kustgemeenten in Nederland, Duitsland en Denemarken. Hun pleidooi voor een VTM-systeem (vessel traffic management, ofwel het regelen van het scheepvaartverkeer), wordt komende maand op de vergadering van het Wadden Sea Forum besproken. Dat moet uiteindelijk resulteren in een breed gedragen oproep aan de drie verantwoordelijke ministers in de landen aan de Waddenzee.

Regiomaandag, 30 april 2012

Lantaarnpaal raakt zes auto’s

Leeuwarden | Op het parkeerterrein bij de Albert Heijn XL aan de Tijnjedijk in Leeuwarden is zaterdagmiddag iets voor zessen een grote lantaarnpaal omgewaaid. Het gevaarte kwam op zes geparkeerde auto’s terecht. Niemand raakte bij het incident gewond.

Regiomaandag, 30 april 2012

Grillig eind aan natte maand

Leeuwarden | Het weer laat zich eind april van zijn grilligste kant zien. De maand was volgens het KNMI al vrij koud, somber en nat, maar zaterdag kwam daar nog een portie wind en regen overheen.

Regiomaandag, 30 april 2012

Nog nooit alleen op de fiets naar school gegaan

In de regen en kou staan ze klaar, zaterdagmorgen bij Berltsum en Ried. Vaders en moeders met hun kinderen en pakes en beppes met hun kleinkinderen. Al regent het pijpenstelen, actievoeren zullen ze. Voor een fietspad van een paar kilometer.

Geloof & Kerkmaandag, 30 april 2012

Pioniersplek Nijkleaster start in oktober

Wirdum | Het project Nijkleaster kan beginnen. Dat is gistermorgen bekendgemaakt in de kerk van Wirdum. In de kerk van Jorwert komt de ontmoetingsplek in de stijl van Iona en Taizé.

Geloof & Kerkmaandag, 30 april 2012

Kerken in Noord-Amerika: inkomstenverlies 1,2 miljard

New York | De kerken in de Verenigde Staten en Canada worden keihard getroffen door de economische crisis die in 2008 begon. Dat blijkt uit cijfers uit het nieuwste jaaroverzicht van de kerken in Noord-Amerika die staan in het Yearbook of American & Canadian Churches 2012.

Sportmaandag, 30 april 2012

Cambuur wil Peters, Haastrup en Rosheuvel

Leeuwarden | In de jacht op versterkingen voor volgend seizoen heeft SC Cambuur de pijlen gericht op Jordens Peters (FC Den Bosch), Philip Haastrup (Helmond Sport) en Michael Rosheuvel (Almere City FC). Gerald van den Belt, algemeen directeur van de Leeuwarders, bevestigde gisteravond de interesse in het drietal. ,,We hebben deze spelers een aanbieding gedaan.” Het drietal heeft die aanbiedingen overigens in eerste instantie afgewezen.

Sportmaandag, 30 april 2012

Doe ’t niet, het kan je een transfer kosten

Wat hebben Lionel Messi, CristianoRonaldo, Burak Yilmaz (Trabzonspor) en Bas Dost gemeen. Ze scoorden dit seizoen alle vier dertig competitiedoelpunten of meer. Met de bekerwedstrijden erbij staat de aanvaller van Heerenveen op 36 goals en dat is eentje minder dan het seizoenrecord van Afonso Alves. ,,We gaan proberen dat te evenaren”, zegt Dost, die had overwogen om zijn masker te ‘beschilderen’. ,,Het zag er niet uit en daar hebben we wel over nagedacht. Maar dat vond ik niet echt nodig.”

Sportmaandag, 30 april 2012

Heerenveen steelt show in gemaskerd (voet)bal

Na de historische winst op het kunstgras van Almelo is sc Heerenveen terug in de race om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Ron Jans kan weer over het eigen lot beslissen.

Sportmaandag, 30 april 2012

‘61 punten, wie had dat gedacht?’

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening op de voetbalfora over het duel Heracles Almelo - sc Heerenveen (2-4).

Sportmaandag, 30 april 2012

Spelersrapport Heerenveen

Nordfeldt - 7 Hield zijn ploeg voor rust overeind; heeft wel fratsen

Sportmaandag, 30 april 2012

‘Promotie? Het moet nu maar eens gebeuren in Leeuwarden’

SC Cambuur begint morgen met een uitwedstrijd bij MVV aan de play-offs om promotie naar de eredivisie. Maken de Leeuwarders na drie jaargangen zonder succes kans om komend seizoen een treetje hoger te acteren?

Sportmaandag, 30 april 2012

De tranen bij moeke waren ontroerend, de knuffel was mooi

Als journalist schrijf je elk jaar tig artikelen en zeker als je de vaste verslaggever van een betaald voetbalclub bent. Zoals artiesten specifieke herinneringen hebben aan bepaalde liedjes of acteurs aan films, zo hebben journalisten dat aan bepaalde verhalen die ze schrijven. Ook ik. Zoals dat ene verhaal over de band van een profvoetballer met zijn overleden vader.

Sportmaandag, 30 april 2012

Droomduel van Derbywinnaars gaat de mist in

Wolvega | Twee Derbywinnaressen tegen elkaar, een mooier affiche had Victoria Park in Wolvega niet nodig om de echte liefhebbers naar de drafbaan te trekken. Maar van het gedroomde duel tussen Bibi Barosso en Lobell Countess kwam helaas niets terecht. De laatste was al kansloos voordat de koers daadwerkelijk van start ging.

Sportmaandag, 30 april 2012

Primeur voor Goutum op Bangmapartij

Voor de eerste keer in de 61-jarige geschiedenis van de Bangmapartij ging de winst gisteren na Goutum. Dat was een pluim op de hoed van nieuwkomer Cornelis Terpstra, die aan de zijde van Hendrik Tolsma en Daniël Isger de winst greep.

Sportmaandag, 30 april 2012

Mid Fryslân zingt nog altijd vals liedje

Met de komst van een nieuwe lente hoopte Mid Fryslân ook een nieuw geluid te verkondigen. Het liedje dat de Friese hekkensluiter in de ereklasse gistermiddag tegen DOS’46 zong was evenwel doorspekt met valse klanken: 13-20.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties