Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 30 mei 2005.

Achtergrondmaandag, 30 mei 2005

Marktwerking niet per se fout

Marktdenken is niet per definitie fout, betoogt hoogleraar internationale economie Eelke de Jong. Het gaat vooral om de voorwaarden waaronder de marktwerking wordt ingevoerd: weet de consument wat hij koopt, is er keuzemogelijkheid en is het product geschikt voor marktwerking. Dat betoogt De Jong in onderstaande reactie.

Achtergrondmaandag, 30 mei 2005

Het wetenschapsgeloof viert hoogtij

Het voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs om een debat te houden tussen aanhangers van de evolutietheorie en wetenschappers die een intelligent ontwerp vermoeden achter de wording van de wereld heeft tot ongemeen felle reacties geleid. ,,Aanhangers van de evolutietheorie vonden het voorstel van de minister het meest verschrikkelijke wat ze zich konden voorstellen. Ik heb me verbaasd over hun felle aanvallen’’, zegt prof. dr P. G. Smelik, medisch bioloog. Hij publiceerde onlangs samen met theoloog G.D.J. Dingemans een boek waarin fundamentele kritiek wordt geleverd op de kern van het evolutiedenken.

Bijschriftmaandag, 30 mei 2005

Riskant

Ruth op haar mooist. Ze lijkt wel een bruid.

Cultuurmaandag, 30 mei 2005

Het ritme van je hart voelen bij ‘Marthijs’

Het is een lust om in een musical zo’n honderdvijftig enthousiaste kinderen te zien acteren, dansen en zingen. Dit weekend was in De Koornbeurs te Franeker Marthijs te zien, een musical die speciaal voor deze gelegenheid geschreven was door Nikolai van den Hoek, oprichter van het jeugdtheatergezelschap JP. De muziek was van de hand van Marcus Veenstra, leider van het musicalorkest van het Sintrum foar de keunst yn Fryslân Ritmyk.

Cultuurmaandag, 30 mei 2005

Spannend toneel in ‘Potemkin’

Het moest een feestje worden en het werd een feestje! De Harmonie viert dit jaar haar tienjarig jubileum in haar fraaie gebouw. Eerder werd dat gedaan met een sjiek diner, aangekleed met top-acts; nu mocht het publiek zelf op de planken gaan staan. Het Noord Nederlands Toneel, ervaren in bijzondere projecten, werd uitgenodigd om deze gedachte gestalte te geven en maakte de keus om het verhaal van pantserkruiser Potemkin- naar de gelijknamige film van Sergei Eisenstein- te bewerken tot een spektakelstuk.

Cultuurmaandag, 30 mei 2005

Kaartverkoop openluchtspel het Bildt succesvol

Oude Bildtzijl – Voor het openluchtspel De Wraak fan ’t Wadwiif in Oude Bildtzijl zijn tot nu toe al ruim tweeduizend kaarten verkocht. Dit aantal overtreft de verwachtingen ruimschoots, meldt de organisatie van het openluchtspel in een persbericht.

Cultuurmaandag, 30 mei 2005

Kunstveiling levert 2000 euro op voor het goede doel

Heerenveen - De kunstveiling van stichting Casa Ospetiei, die zaterdag werd gehouden in Heerenveen, heeft 2000 euro netto opgeleverd. Dat heeft Geale Nauta, een van de organisatoren, maandag gemeld. In totaal werd voor 6600 euro aan kunst verkocht.

Cultuurmaandag, 30 mei 2005

Fries seniorenkoor derde op landelijk zangconcours

Sneek – Het Frysk Christelijk Seniorenkoor Friesland uit Sneek onder leiding van G. Dam-Riemersma heeft op het Zangconcours voor Ouderen in Gorssel een eerste prijs met lof behaald. Het koor kwam uit in de hoogste afdeling.

Dossiermaandag, 30 mei 2005

Vlieland herdenkt zijn late bevrijding

Vlieland – Op Vlieland is de afgelopen dagen herdacht dat het eiland zestig jaar geleden is bevrijd, bijna een maand na de rest van Nederland. Vrijdag werd een monument onthuld dat herinnert aan het neerstorten van een Stirlingbommenwerper op 23 maart 1945. Het vliegtuig was op de terugweg naar Engeland toen het door een op Vlieland opgestelde batterij werd geraakt. Zes bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Dossiermaandag, 30 mei 2005

Wind tegen


Dossiermaandag, 30 mei 2005

Ik ben gekke Gerritje niet


Hoofdartikelmaandag, 30 mei 2005

Het nee van Frankrijk…

Het is dan toch nee geworden in Frankrijk. Tien procent maakt het verschil tussen tegenstemmers en voorstemmer. Dat is een behoorlijk percentage; gevoegd bij de hoge opkomst van stemmers kan worden geconcludeerd dat de Franse afwijzing van de Europese grondwet democratisch overtuigend is.

Regiomaandag, 30 mei 2005

Nijpels: waak voor onvrede

Leeuwarden - De grote politieke partijen moeten aan de ronde tafel plaatsnemen om tot staatkundige vernieuwingen en hervormingen te komen. Daarvoor pleit Nijpels als Commissaris van de Koningin van Fryslân. Als het de politiek niet lukt de roep om meer invloed van de burgers te kanaliseren, is het wachten op de volgende uitbarsting van onvrede.

Regiomaandag, 30 mei 2005

Talant uit rode cijfers

Heerenveen – Gehandicaptenorganisatie Talant is uit de rode cijfers. Over 2004 is 331.000 euro winst gemaakt op een omzet van 145 miljoen euro. ,,De winst is nog heel bescheiden’’, zegt M. Leemeijer van de raad van bestuur. ,,Maar we zijn erg blij met het resultaat. In 2003 leken we nog af te stevenen op een verlies van zeven miljoen.’’ Talant heeft toen 243 banen laten vervallen.

Regiomaandag, 30 mei 2005

Historische Friese snik is weer in de vaart

Oudega (Sm) - Fryslân is weer een historisch scheepje rijker. De laatste Friese snik, die in 1913 bij scheepswerf Draaisma in Franeker van de helling gleed, is sinds zaterdag na een grondige opknapbeurt in de vaart als charterschip. De snik staat bekend als voorloper van het skűtsje en was in Fryslân vooral in de bouwhoek populair. Vooral op het Bildt was het scheepje geliefd, omdat er ook mee gevaren kon worden op de ondiepe Waddenzee.

Regiomaandag, 30 mei 2005

Van de geelgerande waterkever en de slechtvalk

Easterein - ,,Oh, wat treffe dy bern it dochs prachtich’’, roept Daan de Hoop uit. Het is allereerst schitterend weer, deze zaterdag op de Jeugdfűgelwachtdei bij Easterein. Bovendien verloopt de demonstratie van beroepsvalkenier Johan Keuning uitermate spectaculair. Om te beginnen zweven er hoog in de lucht boven het weidevogelreservaat Skrok van Natuurmonumenten bij Easterein drie ‘wilde’ roofvogels. In elk geval een buizerd ( műzefanger ), en twee waarover de kenners twijfelen of het nu sperwers ( sparwer ) of haviken ( hauken) zijn. Consternatie onder de driehonderd ademloos toekijkende kinderen. En als Keuning zijn slechtvalk ( Noardse falk ) – ,,een echte killer , als ik mijn andere roofvogels niet in de auto zet, maakt hij ze allemaal af’’ – een vlucht laat maken, slaat de paniek onder twee scholeksterkoppels ( strânljippen ) toe. Als jachtvliegtuigen die een Boeing een richting op dwingen, buitelen ze om de gevreesde roofvogel heen.

Geloof & Kerkmaandag, 30 mei 2005

Bottenbley: ‘Deze generatie ontmoet Jezus’

Drachten - ,,Deze generatie maakt het mee dat Jezus terugkeert op aarde.’’ Dat zei voorganger Orlando Bottenbley van de Vrije Baptisten in Drachten zondagavond tijdens een themadienst over de wederkomst. De speciale dienst trok 2300 mensen. Verschillende belangstellenden moesten naar huis worden gestuurd: de grote zaal van de Bethelkerk zat bomvol.

Geloof & Kerkmaandag, 30 mei 2005

‘Het Heil’ 150 jaar: helpen, preken en bekeren

Amsterdam – Tot Heil des Volks: de naam klinkt archaďsch en enigszins aanmatigend. Oud is de stichting inderdaad: 150 jaar om precies te zijn. En ja, de jubilerende stichting heeft nog steeds scherpe opvattingen over welke leefwijze wel, en welke niet heilzaam voor de mens is.

Sportmaandag, 30 mei 2005

Een weekje ‘GTST’ aan De Dijk in Harkema

Over een weekje Goede Tijden, Slechte Tijden aan De Dijk; een tikkende tijdbom die na ontploffing een ravage in een voetbalbolwerk veroorzaakte.

Sportmaandag, 30 mei 2005

Harkemase Boys-spelers buigen niet: ze gaan weg

Leeuwarden – Binnen Harkemase Boys was er nog enige hoop, maar het is duidelijk: geen van de negen spelers die vorige week zeiden te vertrekken, komt op zijn schreden terug. Ook Martijn Groenewold niet, die nog wel welkom was in de B-selectie. De spelers in kwestie hebben hun keuze inmiddels gemaakt: de helft van het tiental dat naar aanleiding van de crisis bij de Harkemasters vertrekt, kiest voor Drachtster Boys of ONS Sneek.

Sportmaandag, 30 mei 2005

Helmholt zet de toon in eerste fierljepwedstrijd

Burgum – Meestal wordt van een openingswedstrijd in een nieuw seizoen veel verwacht en valt het eindresultaat tegen. Net als vorig jaar bij de eerste wedstrijd van het fierljepseizoen in It Heidenskip, viel dat zaterdag in Burgum alleszins mee. Winnaar Bart Helmholt zette alvast de toon door drie keer over zeventien meter te springen. Het enig smetje op de redelijke wedstrijd was dat een achttien-metersprong ontbrak.

Sportmaandag, 30 mei 2005

Steigenga de strijdlustigste én de rapste in Twijzelerheide

Twijzelerheide - Vanaf de eerste meters voorin mee koersen, 65 kilometer met drie man in een kopgroep rijden, vier ronden voor het einde opgeslokt worden door een jagende groep en dan toch nog als eerste de fiets over de meet duwen. Het lijkt een utopisch verhaal. Sierd Steigenga (Exmorra) maakte het zaterdagavond bewaarheid. Hij besliste in de sprint het criterium ‘op ’e Heide’.

Sportmaandag, 30 mei 2005

De Vries vindt zijn weg terug

Oosterwolde – Hans de Vries won gisteren in competitie om de Rabo Talenten Trophy de klasse ZZ. De concurrentie was niet groot, maar voor de springruiter uit Gytsjerk was het met de negenjarige Oreade echt een opsteker, omdat het paard meer dan een jaar geblesseerd was en het concours hippique in Oosterwolde pas weer de eerste krachtmeting was.

Sportmaandag, 30 mei 2005

Kromkamp pijnigt zichzelf en vooral de rest

Bantega - Zesvoudig nationaal kampioen Arjan Smit uit Nijeveen won zaterdagavond de Elfmerenskeelerklassieker rond Bantega, maar Martijn Kromkamp was ruim tachtig kilometer lang de man die iedereen en vooral zichzelf tot het uiterste dreef. De Wolvegaster zorgde er vanuit vertrek voor dat de klassieker in de harde wind rond de boorden van het Tjeukemeer een slagveld werd. Heel even kwamen de beelden terug van een kwart eeuw geleden, toen pa Jan Eise als de ‘kannibaal’ regeerde in het peloton. Junior moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. ,,Maar het is wel mijn beste klassering op skeelers van de afgelopen vijf jaar’’, toonde die zich toch wel tevreden, al moest hij na Smit ook nog Ingmar Berga (Hoogeveen) en de Belg Stijn Vanhove voor laten gaan.

Weermaandag, 30 mei 2005

Zon


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties