Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 mei 2007.

Agendawoensdag, 30 mei 2007

Klassiek

Dossierwoensdag, 30 mei 2007

Engels was een makkie, nu wiskunde nog

Arum - Een makkie, het examen Engels. Elf teksten moesten de havo-examenkandidaten analyseren. Een van de opvallendste teksten ging over een microchip. Die kon je in je hand laten plaatsen. Lekker handig, hoef je nooit meer een portemonnee bij je te hebben en bij een ongeluk ziet de dokter via de scan welke bloedgroep je hebt. Boeiend? ,,Nou nee, niet echt.” Desondanks ging het Arjan de Boer uit Arum heel behoorlijk af. Slechts twee keer hoefde hij het woordenboek erbij te pakken.

Dossierwoensdag, 30 mei 2007

De earste kear eksamen sűnder spyke

Ja, dęr sitte je dan yn ’e banken 08.45 moarns (en dat is betiid foar in musikant as ik) op it Comenius College yn Ljouwert. Ik leau dat it sa’n 17 jier lyn is dat ik havo muzykeksamen dien ha. Dat wie in moaie tiid op it Bogerman College yn Snits. Ik ha der sân jier oer dien (normaal wiene dat fiif...) en at ik it oerdwaan mocht, soe’k der acht jier oer dwaan wolle. Wat in machtige tiid, in soad musyk makke!

Economiewoensdag, 30 mei 2007

Glasvezel is veelal binnen handbereik

Luxwoude - Aansluiting op het glasvezelnetwerk is voor veel mensen in het buitengebied nog lang een utopie. Voor ondernemer Pepijn Lavrijssen (40) van het bedrijf Fryslân Ring uit Luxwoude liggen de zaken er net even anders voor. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in de aanleg van een glasvezelnetwerk in Fryslân. ,,Bij ons ligt de kabel aan de andere kant van de weg. Het is alleen maar een kwestie van even de dijk doorsteken.”

Economiewoensdag, 30 mei 2007

Overname Westermann door Damstra

Leeuwarden - Westermann Installaties in Leeuwarden is overgenomen door branchegenoot Damstra Driesum Holding in Driesum. Voor 41 mensen van de 52 werknemers is er bij de nieuwe eigenaar plaats. Westermann ging eind vorige week failliet.

Expowoensdag, 30 mei 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

‘Jeugd doet het goed, maar dat hoor je niet’

Zwaagwesteinde - Het valt best wel mee met het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Dantumadeel. Jongerenwerker Wiebe Kootstra kon de raadsleden tijdens het rondetafelgesprek wat dat betreft geruststellen. Er gebeurt juist heel veel goeds in de gemeente.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

Fouten bij hout Blitsaerd

Leeuwarden - Bij de aanleg van de walbeschoeiing in de prestigieuze nieuwbouwwijk Blitsaerd hebben ambtenaren en wethouder Waanders van gemeente Leeuwarden fouten gemaakt in de besluitvorming en de communicatie. Ook is er mogelijk sprake geweest van belangenverstrengeling. Dat schrijft de Rekenkamer in een rapport over ‘fout hout’.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

‘Er is een politiek spelletje gespeeld’

Leeuwarden - Een vooropgezet politiek spel om schoon schip te maken voor het nieuwe college. Zo betitelen de verantwoordelijk gedeputeerden Baas (VVD) en Ploeg (CDA) de wijze waarop de grootste fracties van Provinciale Staten, het CDA en de PvdA, omgaan met de resultaten van een accountantsrapport over de tijdelijke huisvesting van de provincie. De motie van treurnis die zij aan de broek zouden krijgen over de gang van zaken lieten ze niet in stemming brengen. Ze legden hun functie voor de vragen van de Statenfracties in de tweede termijn beantwoord konden worden neer.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

Onderzoek huisvesting provincie

Leeuwarden - Er komt zeer waarschijnlijk een nieuw, diepgaander onderzoek naar de gang van zaken rond de tijdelijke huisvesting van de provincie. De SP heeft hierover een motie ingediend, die op voldoende steun kan rekenen. Verder krijgt de hoogste ambtenaar, algemeen directeur Jan Wibier, op last van de Statenleden een berisping.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

Deel college stapt op om huisvesting

Leeuwarden - Drie van de vijf gedeputeerden zijn gisteravond opgestapt, een dag voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Fryslân wordt geďnstalleerd. Baas (VVD), Ploeg en Bijman (beiden CDA) voelen zich beledigd, door een motie van treurnis die een overgrote meerderheid van Provinciale Staten wilde steunen.

Regiowoensdag, 30 mei 2007

Fries CDA woest op Hollandse collega’s

Leeuwarden - De Friese Statenleden van het CDA zijn woedend op de collega’s uit Zuid-Holland. Negen van de dertien Zuid-Hollandse Statenleden hebben tegen de afspraken van het landelijk partijbureau in een voorkeurstem uitgebracht op Hans Klein Breteler, de nummer dertig op de lijst van verkiezingen voor de Eerste Kamer. Die komt daardoor in de senaat ten koste van de Friese kandidaat Geart Benedictus uit Joure. Het Friese CDA eist van het landelijk bestuur dat Klein Breteler zijn plaats opgeeft.

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Franeker zaterdag trekt zich terug

Franeker Het eerste elftal van Sportclub Franeker heeft zich teruggetrokken uit de zaterdag vijfde klasse A. ,,Er is een stroming binnen de club waarin spelers praktisch allemaal voor recreatief voetbal kiezen”, aldus voorzitter Richard Westra. ,,Dat proces woekert al een aantal jaren.”

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Herder naar WHC

Wezep Arnold Herder speelt volgend seizoen voor zaterdag hoofdklasser WHC uit Wezep.

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Vandenbussche haakt geblesseerd af

Brussel Brian Vandenbussche heeft zich bij de Belgische voetbalbond afgemeld voor de EK-kwalificatieduels tegen Portugal en Finland, die op respectievelijk 2 en 6 juni plaatsvinden. De doelman van SC Heerenveen heeft te veel last van een teenblessure. Hij wordt vervangen door Logan Baily van Racing Genk.

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Alves in voorselectie Copa America

Rio de Janeiro Afonso Alves is door de Braziliaanse bondscoach Dunga opgenomen in de voorselectie voor de Copa America dat van 26 juni tot en met 15 juli in Venezuela plaatsvindt.

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Jeugd Surhuisterveen verder als ‘Feanstars’

Surhuisterveen - De jeugdafdelingen van voetbalverenigingen ’t Fean’58 en VV Surhuisterveen gaan met ingang van komend seizoen een samenwerkingsverband aan. De naam waaronder de jeugd deel zal nemen aan de competitie is ‘Feanstars’. Het gaat voorlopig om de A-, de B- en de C-junioren. Na evaluatie zal worden bekeken of de totale jeugdafdeling van beide verenigingen zal gaan samenwerken.

Sportwoensdag, 30 mei 2007

Neusje van de zalm van dartsport komt bijeen in Thialf

Heerenveen - Raymond van Barneveld, Mervyn King, Jelle Klaassen, Michael van Gerwen; allemaal staan ze komend weekeinde in Thialf. Regio Events houdt samen met de ijshal de eerste Thialf Darts Trophy. Op zaterdag is er ook een open toernooi.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties