Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 mei 2008.

Cultuurvrijdag, 30 mei 2008

Als liefde zoveel jaar kan duren

Bijna dertig jaar geleden ontdekte ik Herman van Veen. Of was hij het die mij ontdekte? In ieder geval hoorde ik de klanken van zijn eerste lp Carré I’ dwars door de muren heen. Een orgel, een piano, een magnifieke silliputtistem. Mijn zus had de inmiddels beroemde dubbel-lp, met de zwarte hoes waarop Van Veen in de spotlights als voor dood op de vleugel ligt, aangeschaft. Maar haar kamer was voor haar kleine broertje een totáál verboden gebied. Maar een nog ondefinieerbaar verlangen maakte zich van mij meester en ik besloot dan ook deze lp te ‘lenen’. Ik heb hem grijs gedraaid en nooit, nooit meer teruggegeven.

Cultuurvrijdag, 30 mei 2008

Wergea komt volgend jaar met theaterstuk ‘Cascada’

Wergea - Wergea voert volgend jaar het theaterstuk Cascada op, een productie met beeldend theater waarin water een grote rol speelt. Dat heeft de Wergeaster Iepenloftspulkommisje bekendgemaakt. Het theaterstuk waaraan tal van Wergeaster meewerken, komt in plaats van een iepenloftspul. Eind 2006 gaf de commissie aan na acht iepenloftspullen toe te zijn aan iets anders.

Economievrijdag, 30 mei 2008

Friesland Vlees: 13 juni kort geding

Leeuwarden - Friesland Vlees uit Leeuwarden treft het ministerie van LNV op vrijdag 13 juni bij een kort geding in Den Haag. Eigenaar Aaldert Wildeboer wil dat minister Verburg uitspraken rectificeertdie zij over het bedrijf deed in het programma Buitenhof. Wildeboer eiste eerder al excuses van Verburg omdat ze had gesproken over misstanden bij zijn bedrijf, terwijl daar volgens hem geen bewijzen voor zijn. Zij weigert dat tot nu toe. ,,Voor ons is het deze dag erop of eronder”, laat zoon Harry Wildeboer weten. ,,Voor de algehele beeldvorming en de toekomst van ons bedrijf is het van wezenlijk belang dat die rectificatie er komt. Zo niet, dan komt definitieve sluiting van het bedrijf steeds dichterbij.”

Economievrijdag, 30 mei 2008

Fietsen langs bedrijven van Sakeklup Reduzum

Reduzum - Op de fiets langs 31 bedrijven van Sakeklup Reduzum, Friens, Idaerd en Eagum. Dat kan morgen wanneer al deze bedrijven hun deuren openen voor het publiek. De Sakeklup heeft op deze dag een fietsroute van een kleine zestien kilometer uitgeschreven waarmee alle bedrijven bereikbaar zijn. ,,De diversiteit van de bedrijven is groot”, legt organisator Fetze Tighelaar uit. ,,We hebben bedrijven die met name lokaal werken maar bijvoorbeeld ook een handelsfirma die zaken doet in China, India of Polen.”

Economievrijdag, 30 mei 2008

Groot melkveebedrijf groeit sterk in 2007

Wageningen - De melkveebedrijven die vorig jaar bij de 25 procent grootste bedrijven behoorden zijn vorig jaar 9,2 procent gegroeid in grootte. Het vol te melken melkquotum kwam met een groei van negentigduizend kilo uit op ruim een miljoen. Dat blijkt uit gegevens van Alfa-accountantsorganisatie.

Economievrijdag, 30 mei 2008

Koeien op de catwalk bij open dag op boerderij

Ouwster-Nijega - Op het boerenbedrijf van de familie Markus in het Utrechtse Papekop wordt morgen in het kader van een open dag een modeshow gehouden. Niet met mannen of vrouwen zoals Friezin Doutzen Kroes die daarmee internationaal goede sier maakt. ,,In dit geval gaat het om koeien die over de catwalk lopen”, zegt melkveehouder Peter ten Hoeve uit Ouwster-Nijega en voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV).

Hoofdartikelvrijdag, 30 mei 2008

Een revisieraad...

Wetenschappers, advocaten en enkele bekende Nederlanders hebben in een oproep aan onze volksvertegenwoordigers deze week gepleit voor een onafhankelijke revisieraad. Die zou moeten beslissen over de herziening van afgesloten strafzaken waarbij twijfel is ontstaan over de werkwijze van het Openbaar Ministerie (OM) en beslissingen van rechters.

Regiovrijdag, 30 mei 2008

‘Slachtoffer dupe sobere registratie’

Leeuwarden - De verkeersdeskundigen in het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid FrysIân (ROF) maken zich zorgen over de versoberde wijze waarop verkeersongevallen landelijk geregistreerd worden. ROF-voorzitter Piet Adema, gedeputeerde van Verkeer en Vervoer, vreest dat letselslachtoffers dubbel gedupeerd worden.

Regiovrijdag, 30 mei 2008

‘Skûtsje Gay Pride helpt homo-emancipatie niet’

Leeuwarden - Hoe kun je laten zien dat Leeuwarden een stad is die homo-emancipatie een warm hart toedraagt? Volgens een meerderheid van de raadsleden kan dat het beste door een skûtsje te laten meevaren op het homofeest Gay Pride in Amsterdam. De ChristenUnie en het CDA zien weinig in het plan. Het met een skûtsje meevaren zal de homo-emancipatie in Leeuwarden niet helpen, stellen zij.

Regiovrijdag, 30 mei 2008

Nascheiding plastic is onzeker

Leeuwarden - Het is nog niet duidelijk of en wanneer afvalverwerker Omrin plastic aan het huishoudelijk afval kan onttrekken voor hergebruik. De regels schrijven nu nog gescheiden inzameling voor, terwijl nascheiding net zo goed voor het milieu is. Voor het eind van het jaar moet er duidelijkheid zijn.

Regiovrijdag, 30 mei 2008

‘Het woordenboek heeft me er door gesleept’

De eindexamens zitten er bijna op voor 7870 Friese scholieren. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Veerle van Dieren heeft alles gegeven. Nu is ze ,,helemaal op”.

Regiovrijdag, 30 mei 2008

Fryslân wil pardonners houden

Leeuwarden - Oud-asielzoekers met een permanente verblijfsvergunning zijn van harte welkom in Fryslân. Die boodschap wil de gisteren opgerichte Taskforce Wolkom uitdragen. Dit netwerk van overheden, woningcorporaties en werkgevers wil in twee jaar 1079 zogenoemde statushouders en pardonners aan woning, opleiding en werk helpen.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2008

Voetballiefhebber tegenover asceet

Amersfoort - De Nederlandse theoloog Van Ruler werd donderdag als tegenpool van de theoloog Noordmans aangehaald tijdens de jaarlijkse Noordmans-studiedag. Van Ruler was een levensgenieter die Johan Cruyff verbond met het geloof, terwijl zijn hervormde collega meer had met ascese en eenvoud.

Geloof & Kerkvrijdag, 30 mei 2008

Flevo Festival aan strand van recreatiemeer

Apeldoorn - ,,Vorig jaar zochten we een nieuw terrein voor het Xnoizz Flevo Festival, ons doel was dat het meer centraal in Nederland zou liggen”, aldus Peter Noordhuis, directeur van stichting The Crown, dat in samenwerking met Xnoizz van de Evangelische Omroep het festival organiseert. Dat is gelukt. De 31ste editie van het ‘Flevo’ wordt gehouden van 14 tot en met 17 augustus op het recreatieterrein Bussloo bij Apeldoorn.

Sportvrijdag, 30 mei 2008

Zonderland definitief naar Spelen in Peking

Moskou - Turner Epke Zonderland gaat naar de Olympische Spelen in Peking. De Lemster voldeed gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Moskou aan de eis van NOC*NSF tot vormbehoud. De Fries kwam in de kwalificaties tot een score van 15,175 op rek. De eis lag op 15,000. Hij plaatste zich als zevende voor de finale. Zonderland is de eerste Nederlandse mannenturner bij de individuele meerkamp op de Spelen sinds Klaas Boot in 1928.

Sportvrijdag, 30 mei 2008

Andries Weening langzaam uit de schaduw

Gerkesklooster - Wouter van Zanten uit Apeldoorn was gisteravond de grote onbekende in een kopgroep van zeven man die de hele Ronde van Gerkesklooster-Stroobos voor het peloton uit fietste. Na tachtig kilometer verraste de renner uit het B&E team van ploegleider Jelle Nijdam de Friezen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties