Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 30 mei 2011.

Cultuurmaandag, 30 mei 2011

Friese Kapriol’! naar Amerika

Leeuwarden - De Friese folkgroep Kapriol'! presenteert zijn tweede cd tijdens een tournee door de Verenigde Staten. De groep, bestaande uit Marita Kruijswijk en Marian Nesse uit Haulerwijk, Rutger Dijkstra uit Drachten en Ad Bos uit Heerenveen, vertrekt volgende week naar Amerika. Daar treedt Kapriol'! onder meer op tijdens het Mystic Sea Music Festival in Mystic Seaport, Connecticut en het Old Songs Festival in Altamont, New York State.

Cultuurmaandag, 30 mei 2011

Van Reybrouck gast in Sandfirden op Vlaams-Friese avond

Sandfirden - David van Reybrouck, schrijver van Congo. Een geschiedenis, is 18 juni een van de gasten op een Vlaams-Friese avond van de Gerben Rypma Stifting in Sandfirden. Zijn maatschappelijke betrokkenheid vormt de rode draad in het programma.

Cultuurmaandag, 30 mei 2011

Gloria Deď flikt het opnieuw: eerste plek

Schiermonnikoog - Gloria Deď, de brassband uit Gerkesklooster-Stroobos, slaagde er zaterdag opnieuw in om de grootste prijs van een concours in de wacht te slepen. Voor de derde maal binnen een half jaar tijd was zij de beste. Ditmaal van het jaarlijkse zang- en muziekconcours van Schiermonnikoog. Met 91,5 punten bleef men fanfare Oranje uit Minnertsga een half puntje voor.

Economiemaandag, 30 mei 2011

Uitbraken van EHEC treft tuinders hard

Zoetermeer - De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is door de ziekteuitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland ingestort. Dat meldt het Productschap Tuinbouw. Het ministerie van Landbouw, het Productschap en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden vanmiddag spoedoverleg over de uitbraak. In Duitsland is er beraad tussen de bondsregering, de overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw.

Hoofdartikelmaandag, 30 mei 2011

Het raadsel van energiebeleid

De Duitse regering heeft afgelopen nacht een compromis bereikt over de kerncentrales in het land. De regering-Merkel heeft besloten af te wijken van het vorig jaar vastgestelde schema van sluiting van kerncentrales. De strekking van het nieuwe besluit is dat Duitse kerncentrales eerder worden gesloten.

Regiomaandag, 30 mei 2011

PvdA-leider Job Cohen zat aan de keukentafel bij Ruud

Achlum - Femke Halsema struint over het kaatsveld met een broodje. André Rouvoet duikt het toilet in van cbs Rehoboth voordat hij moet spreken. En wie gluurt daar door het raam? Ach natuurlijk, Peer Ulijn, die journalist-met-het-gekke-snorretje van het NOS Journaal. Welke bekende Nederlander was zaterdag eigenlijk níet in Achlum?

Regiomaandag, 30 mei 2011

Straatfestival in Leeuwarden heeft veel last van regen en harde wind

Het Fries Straatfestival heeft dit weekeinde flink last gehad van het slechte weer. Verschillende voorstellingen konden niet doorgaan en de regen van zaterdagmiddag verjoeg veel mensen uit de stad.

Regiomaandag, 30 mei 2011

Hulpdiensten aan de bak op Friese wateren

Leeuwarden - Veel watersporters zijn het afgelopen weekend door het stormachtige weer in de problemen gekomen op de Friese wateren. De hulpdiensten kregen in totaal tien meldingen. Ook waterrecreanten schoten te hulp bij de ongelukken. Alle betrokken opvarenden zijn gered en er vielen geen gewonden.

Regiomaandag, 30 mei 2011

Stegen Sneek schoongemaakt

Sneek - Drie bewoners van de Eeltjse Halbertsmastraat staan zaterdagochtend in de nauwe steeg achter hun woningen te schoffelen.

Geloof & Kerkmaandag, 30 mei 2011

Gebedsweek in 2012 knipoogt naar EK Voetbal

De Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie (EA) hebben voor de Week van Gebed volgend jaar gezamenlijk het thema ‘Winnen met gevouwen handen’ vastgesteld.

Geloof & Kerkmaandag, 30 mei 2011

Antwoord op de boze burgers: vertrouwen

De belangrijkste stap om onvrede weg te nemen bij de boze burgers is bouwen aan vertrouwen. Dat klonk zaterdag op het alumnidag van de 130-jarige Vrije Universiteit in Amsterdam.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Friese zeilers op dreef in Medemblik

Medemblik - De Friese zeilfamilie Bouwmeester uit Warten is weer twee fraaie medailles rijker. Marit Bouwmeester verdedigde gisteren bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik haar titel in de olympische Laser Radial met succes. De 22-jarige Friezin eindigde als vierde in de afsluitende medalrace. Die klassering was ruim voldoende om de eerste plaats in het klassement te consolideren. Haar broer Roelof pakte in de olympische Laserklasse brons.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Tennissers ’t Nijlân spelen zich op slotdag in veiligheid

Leeuwarden - Tennisclub ’t Nijlân speelde zich gisteren op de slotdag van de competitie in veiligheid. Tegen het Utrechtse ULTC behaalden de Leeuwarders een overtuigende 7-1 overwinning. Dat resultaat was voldoende om degradatie te ontlopen.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Wielrenner Jan Bos heeft zijn eerste seizoenszege binnen

Rhenoy - Jan Bos heeft zijn eerste seizoenszege binnen. De wielrenner uit Bontebok was zaterdag de sterkste in de wielerronde van Rhenoy. Sander Lormans uit Heemskerk finishte als tweede. Vorig jaar was Bos nog dé ‘criteriumkoning’ van het Noorden. Toen boekte de 25-jarige coureur veertien overwinningen.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Vier rare minuten, twee keer rood, één bekerwinnaar: Harkemase Boys

Met de noordelijke districtsbeker heeft Harkemase Boys zaterdag toch nog een prijs gepakt. Vier knotsgekke minuten, met twee keer rood, waren bepalend in de met 3-1 gewonnen finale tegen WKE.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Derbykoorts loopt verder op bij Jetten na zege van Bas J

Wolvega - Eind augustus wordt op Duindigt de Derby B verreden. In deze belangrijkste klassieker van het drafsportjaar ligt 60.000 euro klaar voor de winnaar. Voor veel eigenaren is dat niet eens de belangrijkste motivatie om de Derby te winnen. De eer en het feit dat de winnaar definitief de boeken in gaat als het beste paard van de jaargang zorgt in de aanloop naar de grote dag voor een gestaag oplopende Derbykoorts. Zaterdag wonnen in Wolvega twee talentvolle driejarigen, die beide nog staan ingeschreven voor de Derby.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Zwemster Marrit Steenbergen met elf jaar al recordverzamelaar

Leeuwarden - Klein van stuk is zwemster Marrit Steenbergen al niet meer, maar groots van daden des te meer. De pas elfjarige Oosterwoldse raast al een tijdje als een olifant door een met records gevulde porseleinkast van haar leeftijdscategorie. Zaterdag was het opnieuw meerdere keren raak voor het Friese talent tijdens de Friese sprintkampioenschappen voor junioren en jeugd in Leeuwarden.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Iseger is in Dongjum de koning van de armoede

Dongjum - De vierde vrijeformatiepartij van de hoofdklasse in Dongjum werd gistermiddag een prooi voor het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger. Het was de tweede seizoenzege voor het trio dat eerder ook in Franeker zegevierde. Vijf kilometer verderop was het gisteren andermaal raak; goed voor een totaalscore van 50 procent. Maar hoogstaand was het allemaal niet, waarbij Iseger werd gekroond tot koning van de armoede.

Sportmaandag, 30 mei 2011

‘Je zag soms driehoekjes... alsof Barcelona aan het trainen was’

Magistraal. Buitenaards. Eigenlijk is er geen superlatief om het voetbal van FC Barcelona te omschrijven. De Catalanen legden zaterdag Manchester United in de finale van de Champions League hun wil op en wonnen na een wervelende show met 3-1. Maar spannend op Wembley was het amper. Is een wedstrijd dan nog wel leuk?

Sportmaandag, 30 mei 2011

Het sprookje van Foppe de Haan

Er was eens een voetbaltrainer uit Fryslân, die op een goede dag bondscoach werd van Tűvalű. Zo zou het sprookje van Foppe de Haan kunnen beginnen. Het begin van een mooi avontuur van de Friese voetbalprofessor op een Polynesische archipel van negen atollen in de Stille Oceaan. Daar in het ‘zinkend paradijs’ gaat De Haan vier weken lang voetbal doceren. Iets wat hij al bijna zijn hele leven doet. Maar dit is anders.

Sportmaandag, 30 mei 2011

Sportquiz: Voor wie viel Kluivert in tijdens CL-finale?

FC Barcelona won zaterdag voor de vierde keer in de geschiedenis de Champions League. Daarmee hebben de Catalanen nu evenveel Europese titels als Ajax op hun naam. De laatste keer dat een Nederlandse club de cup met de ‘grote oren’ in de lucht mocht houden was in 1995, toen Ajax in Wenen met 1-0 won van AC Milan. Daarom deze keer een kennisquiz over die finale.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties