Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 30 juni 2006.

Cultuurvrijdag, 30 juni 2006

Ede Staal Project komt met nieuw streektaalkoor

Leeuwarden - Het Ede Staal Projectkoor, dat gisteravond afscheid nam, brengt een nieuw koor voort. Het gaat om een koor dat in de streektalen uit het Nedersaksische taalgebied zingt. De nadruk ligt op het Gronings en Drents, maar ook wordt in het Stellingwerfs gezongen. Het zogenoemde Nedersaksisch Vocaal Ensemble wil op hoog niveau, vierstemmig en a capella zingen en wil daarbij gaan samenwerken met componisten en tekstdichters uit Drenthe en Groningen. Het koor is een initiatief van leden van het Ede Staal Projectkoor, dat in maart optrad tijdens het Ede Staal Festival ter nagedachtenis aan de in 1986 overleden Groningse zanger Ede Staal.

Cultuurvrijdag, 30 juni 2006

Expositie World Press Photo naar Leeuwarden

Leeuwarden - De reizende tentoonstelling World Press Photo 2006 komt naar Leeuwarden. Dat heeft de organisatie gisteren gemeld. De expositie van de beste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar is van 5 tot en met 26 augustus te zien in Post Plaza. De tentoonstelling staat tegelijkertijd ook in onder meer Santiago de Chile en Seoul.

Economievrijdag, 30 juni 2006

Vordering goederen failliet Enna afgewezen

Dokkum - De rechtbank in Leeuwarden heeft de eis van de Duitse bedrijven Western Maschinenhandel en Chemie & Aerosols afgewezen in het kort geding om goederen terug te vorderen uit het faillissement van Enna Aerosols. De bedrijven hadden eerder deze maand een kort geding aangevraagd tegen de curator van het failliete bedrijf Enna Aerosols in Dokkum E. Rotshuizen en de nieuwe eigenaren van het bedrijf.

Economievrijdag, 30 juni 2006

Uitwisseling van personeel

Leeuwarden - Bedrijven die te maken hebben met sterke groei en krimp hebben deze week contact met elkaar gezocht bij het CWI in Leeuwarden. De bijeenkomst stond in het teken van het maken van afspraken tussen de bedrijven. Door organisaties die te maken hebben met krimp of groei vroegtijdig met elkaar in contact te brengen, kan werkloosheid preventief aangepakt worden, zo is de inzet van het CWI. Dertig bedrijven kwamen op de bijeenkomst af.

Hoofdartikelvrijdag, 30 juni 2006

Het einde...

De gebeurtenissen in politiek Den Haag geven alle aanleiding om nog eens te bedenken hoe ingewikkeld het is oorzaak en gevolg in de werkelijkheid aan te geven. Is D66 de schuldige aan de val van Balkenende II? Is het de VVD die veel te lang een minister met een hoog risicogehalte heeft laten zitten? Of is het gebrek aan regie geweest van Balkenende? Het lijstje vragen kan gemakkelijk worden uitgebreid, zonder uitputtend te zijn. De vele reacties en analyses van politici en anderen geven aan hoe zeer de opvatting over het gebeurde uitdrukking is van belangen van degene die een reactie geeft: de verkiezingen zijn begonnen. Wouter Bos van de PvdA wil zo snel mogelijk verkiezingen, omdat ’de mensen dan eindelijk kunnen kiezen voor beter beleid’. Verhagen van het CDA wil voortzetting van het kabinetsbeleid, omdat het ’landsbelang’ dat vraagt; daaronder ligt natuurlijk de wens om ’leuke dingen’ uit te delen aan het kiezersvolk; de oogst van drie jaar hard beleid. Jongerius van de FNV vindt dat er zo snel mogelijk een nieuwe regeringsploeg moet komen om te werken aan een ’prettiger land’. De werkgevers betreuren het einde van het kabinet, omdat daarmee een periode van gezondmaking van de economie ontijdig wordt beëindigd en de effecten van dat beleid niet optimaal kunnen zijn, tot schade van het land.

Regiovrijdag, 30 juni 2006

Oorlogsveteranen staan stil bij toen en nu

Leeuwarden - Kijk, daar was het, zegt Simon van der Meer. Hij staat voor een landkaart die aan de muur hangt. Op de kaart is de Indische archipel getekend. Met zijn vinger wijst hij het eiland Java aan. ,,Hjir ha ik sitten.”

Regiovrijdag, 30 juni 2006

‘Liever zwembad bij strand dan mfc Workum’

Workum - Er kan beter geen zwembad komen in het nieuwe multifunctionele centrum in Workum. De gemeente Nijefurd kan beter steun geven aan het initiatief van de eigenaar van camping It Soal. Die heeft plannen om bij het Workumer strand een zwembad te bouwen.

Regiovrijdag, 30 juni 2006

Doosje rozijnen in plaats van chips

Ureterp - Nederlanders worden dikker en ongezonder. Het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van gisteren bevestigde het nog eens: qua gezondheid scoren de ooit zo gezonde Nederlanders ergens in de middenmoot van Europa. Er moet meer voorlichting worden gegeven, aldus de onderzoekers. Wat dat betreft hebben de kinderen in Sneek en Ureterp wellicht een voorsprong op hun leeftijdsgenootjes. De basisscholieren en hun ouders kregen de afgelopen twee jaar voorlichting over gezonde voeding en beweging.

Weervrijdag, 30 juni 2006

Zonnig zomerweer

Het wordt het een zonnige zomerdag met middagtemperaturen tussen 23 graden op de wadden tot 26 graden in het zuidoosten van Fryslân. De wind is matig en komt uit het oosten tot noordoosten. Morgen wordt het ook stralend weer met maxima rond 27 graden


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties