Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 30 juni 2009.

Cultuurdinsdag, 30 juni 2009

Twee Friese componisten bij verplicht werk NBK

Leeuwarden - Onder de verplichte werken die de deelnemende muziekverenigingen moeten spelen op het NBK 2009 zijn twee muziekstukken van Friese componisten. De Tweede divisie speelt een werk van Jan de Haan, de derde divisie een werk van Jacob de Haan. Dat heeft Durk Dam, voorzitter van de christelijke bond van muziekverenigingen in Fryslân, bekendgemaakt

Economiedinsdag, 30 juni 2009

Inspectie streng over toevoegingen aan veevoer

Den Haag - De mengsels van vitaminen, mineralen, zuren en sporenelementen die aan veevoer worden toegevoegd, zijn eigenlijk gevaarlijke stoffen en moeten ook zo worden behandeld. Dat stelt de VROM-Inspectie.

Economiedinsdag, 30 juni 2009

Uitstel van betaling voor Technical Services Gorredijk

Leeuwarden - Het bedrijf Technical Services Noord Nederland uit Gorredijk heeft uitstel van betaling gekregen. Dit meldt Omrop Fryslân. Het bedrijf ontwikkelt en vervaardigd transport- en handlingsystemen van materialen in fabrieken.

Economiedinsdag, 30 juni 2009

Mkb krijgt extra tijd voor aflossingen bank

Den Haag - Het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgt tijdelijk twee extra jaren de tijd voor zijn aflossingen aan de bank. Nu geldt een maximale termijn van twee jaar. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dat gisteren aan de Tweede Kamer gemeld.

Hoofdartikeldinsdag, 30 juni 2009

De skries, duurzaamheid...

Een ‘Friese’ grutto (skries) die in een paar dagen naar Senegal vliegt; een bericht van vorige week dat verwondering oproept. De betrekkelijk tengere vogel presteert iets ongelooflijks, voor menselijke begrippen.

Regiodinsdag, 30 juni 2009

45 jaar lang op de bijrijderstoel: opletten én luisteren

Leeuwarden - Gisteren deden zijn laatste leerlingen examen. Gespannen keek rijleraar Gerard Sijtsma toe hoe ze zonder hem aan de test begonnen. Na 45 jaar lesgeven stopt de rijschoolhouder er mee.

Regiodinsdag, 30 juni 2009

Toch nog dispuut over de zeilformule van de SKS

Leeuwarden - De nieuwe zeilformule van de SKS zal niet de door de commissie gehoopte duidelijkheid geven. Straks volgt er geheid weer discussie. Dat voorspelt althans Jappie Meeter, schipper van het Leeuwarder skűtsje en een van de twee schippers die tegen de nieuwe formule stemden.

Regiodinsdag, 30 juni 2009

Crisisplan van Opsterland op de lange baan

Beetsterzwaag - De gemeenteraad van Opsterland heeft gisteravond het plan van het college om de gevolgen van de kredietcrisis het hoofd te bieden op de lange baan geschoven. Pas als in het najaar de begroting behandeld wordt, valt er een beslissing over de lijst maatregelen, waarin veel projecten naar voren gehaald zouden worden.

Regiodinsdag, 30 juni 2009

Ouderen zoeken vaker hulp bij alcoholprobleem

Leeuwarden - Ouderen kloppen steeds vaker aan bij instellingen voor verslavingszorg in verband met alcoholproblemen. Het aantal 55-plussers dat staat ingeschreven bij hen is gestegen van 3154 naar 7231, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 juni 2009

In de cyberspace-kerk mis je de geloofsdynamiek

Hoe googelen we ons een weg naar God? Voor termen als Geloof 2.0, internetspiritualiteit, podcastpriesters en twitterende predikanten lijkt plotseling flinke aandacht te ontstaan. Boele P. Ytsma schreef er recent over in deze krant. Volgens Frank G. Bosman en Eric van den Berg is het internet echter niet zaligmakend.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 juni 2009

Drijvende kracht achter de schermen

Amerongen - Op bijna 97-jarige leeftijd is zondag evangelist en bijbelleraar Albert Ramaker na een periode van ziekte en lichamelijke zwakheid overleden. Ramaker was in 1965 samen met Jan Kits en Johan van Oostveen de drijvende kracht achter de oprichting van de Evangelische Omroep.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 juni 2009

Helft van de Amerikanen is moe van traditionele kerk

Washington - De religieuze en kerkelijke kaart in de Verenigde Staten is bezig grondig te veranderen. Dat concludeert onderzoeker George Barna op grond van het onderzoek The Rabbit and the Elephant.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 juni 2009

Encyclopedie van eerste periode van christendom

Leiden - Een encyclopedie die het vroege christendom in al zijn enorme verscheidenheid behandelt. Dat is de prestigieuze opzet van de Brill Encyclopedia of Early Christianity. Authors, Texts, Ideas, and their Reception. De encyclopedie is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de gerenormeerde Uitgeverij Brill in Leiden. Loes Schouten van Brill vertelt dat de encyclopedie uit moet groeien tot een ,,standaardwerk wereldwijd”. De uitgave is in het Engels.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Zeiler Postma stapt uit kernploeg

Amsterdam Pieter-Jan Postma maakt geen deel meer uit van de Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond (KNWV). De uit Terkaple afkomstige zeiler wilde het topsportprogramma wel blijven volgen, maar wilde daarnaast zelf eindverantwoordelijk zijn voor zijn zeilcampagne. Daar kon het KNWV zich niet in vinden.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Gert-Anne Van der Bos op eenzame hoogte

Berlikum De vierde koningstitel op rij die kaatser Gert-Anne van der Bos uit Holwerd zondag in Berlikum behaalde is een record. Dat heeft kaatsjournalist Jan Braaksma (www.kaatsen.nl) uitgezocht.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Cambuur vist achter het net

Leeuwarden De kans is groot dat Antoine van der Linden zijn carričre vervolgt bij Heracles Almelo. De 33-jarige verdediger, die ook in de belangstelling stondvan SC Cambuur, onderhandelt met de club uit Almelo over een contract. Van der Linden kwam de voorbije twee seizoenen uit voor het Portugese Maritimo Funchal. Daarvoor speelde de geboren Rotterdammer bij Sparta, het Engelse Swindon Town, FC Emmen en FC Groningen.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Ontwerp stadion Cambuur blijft geheim

Leeuwarden Het ontwerp van het nieuwe stadion van Cambuur zal voorlopig nog niet wereldkundig worden gemaakt. De tekeningen moeten eerste door de gemeenteraad van Leeuwarden ingezien worden. Wel is duidelijk dat Zwarts & Jansma Architecten zijn ingehuurd voor het ontwerp van de nieuwe accommodatie.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Sloveense doelman op proef

Delden De Sloveense doelman Aleksander Seliga is deze week op proef bij sc Heerenveen. De 29-jarige keeper van Celje zal morgen zo goed als zeker speeltijd krijgen in het oefenduel met Go Ahead Eagles in Terwolde.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Heerenveen stalt Beda bij Emmen

Heerenveen Sportclub Heerenveen leent opnieuw een speler uit aan FC Emmen. Pedro Beda speelt in het nieuwe seizoen voor de eerstedivisionist. De twintigjarige Braziliaan voetbalde vorig seizoen 24 duels met Jong Heerenveen en kwam twee wedstrijden in actie voor de hoofdmacht.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

‘Dick Discipline’ is alleen maar geobsedeerd door voetbal

Schotland schijnt een heel mooi land te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dat zo is, maar ik heb er nog niet veel van gezien.’ Aan het woord is Dick Advocaat op het moment dat hij al een flinke tijd aan het werk is als trainer van Glasgow Rangers. ‘Ik zal je zeggen dat ik niet graag met hem getrouwd zou willen zijn, omdat hij 24 uur per dag met voetbal bezig is. Absoluut honderd procent toegewijd aan zijn werk’, voegt pr-manager en oud-verdediger John Greig van de Rangers eraan toe.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Revanche voor Theo Postma, maar geen zege

Nieuw-Roden - Theo Postma heeft gisteravond in Nieuw-Roden in de tweede etappe van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier revanche genomen voor zijn slechte eerste dag in Peize. Maar de overwinning ging met een fietslengte aan de neus van de Friese wielrenner uit Zwagerbosch voorbij. In de eindsprint moest Postma zijn medevluchter Peter-Jan Polling (Nieuw Weerdinge), die gisteravond ook de gele leidertrui pakte, voor laten gaan.

Sportdinsdag, 30 juni 2009

Menzo tempert te hoge verwachtingen

Leeuwarden - De vakantie duurde slechts drie weken, eigenlijk te kort om na een enerverend seizoen de batterij weer helemaal op te laden. Toch begonnen trainer Stanley Menzo en de selectie van Cambuur gisteren vol goede moed aan het nieuwe seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties