Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 juni 2011.

Cultuurdonderdag, 30 juni 2011

Fries Museum wil 100.000 bezoekers per jaar trekken

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden moet een museum van, voor en over Fryslân worden. Dat zei zakelijk directeur Roel Woering gisteren bij de presentatie van de inhoudelijke plannen van het nieuwe museum aan het Zaailand. De ambitie is om in 2016 100.000 bezoekers per jaar te trekken. De verbinding tussen Friezen, Fryslân en het Fries Museum krijgt uitdrukking in een nieuw beeldmerk waarin het woordje ús centraal staat.

Economiedonderdag, 30 juni 2011

PTH verlengt contract met Saxion

Kollumerzwaag - PTH Groep mag ook komend jaar het onderhoud plegen en de vernieuwingen doen aan de audiovisuele systemen van de Saxion Hogescholen. In de zomer van 2008 sloot het bedrijf een contract voor 2,5 miljoen euro. Dat is nu verlengd. 180 lokalen in Deventer, Enschede en Apeldoorn werden eerder onder meer voorzien van digitale schoolborden, touchscreens en beamers. PTH Groep bedacht ook een systeem waarmee op één plek kan worden gezien of de beamers aan of uit zijn. Hoeveel geld er met het nieuwe contract gemoeid is, is niet te zeggen volgens PTH Groep.

Economiedonderdag, 30 juni 2011

Uitbreiding akkerbouw in Dongeradeel

Dokkum - De gemeente Dongeradeel wil de akkerbouwers in de gemeente meer ruimte geven. Aanleiding zijn twee recente bouwaanvragen van akkerbouwers. Voor de loodsen boeren is nu een goothoogte van maximaal 4,5 meter toegestaan. Voor de beide akkerbouwers is een goothoogte van 6,5 meter echter nodig, vanwege het opstapelen van de kuubskisten. Omdat het in de toekomst makkelijker te maken voor andere boeren, wil de gemeente de regels verruimen. Tijdens de raadscommissie Grondgebied kwamen de verzoeken aan de orde.

Hoofdartikeldonderdag, 30 juni 2011

Een noodgedwongen breuk bij Defensie

Met zijn lezing gisteren voor de NAVO heeft minister Hillen (Defensie) opvallend gebroken met het Nederlandse defensiebeleid. De NAVO moet zich richten op puur militaire taken in gebieden waar dat strikt nodig is. Hillen neemt hiermee afstand van de Nederlandse 3D-aanpak. Deze drie D’s waren: defensie, diplomatiek en development (ontwikkelingshulp).

Regiodonderdag, 30 juni 2011

Zoeken naar plaggenwand bij Firdgum

Firdgum - Kaal en nat. Zo moet het in de zevende en achtste eeuw zijn geweest in het noordwesten van Fryslân. ,,Denk de bomen eens weg. En de waddendijk. En die kerktoren. Dan krijg je een idee hoe het hier toen was”, zegt Johan Nicolay.

Regiodonderdag, 30 juni 2011

Noordoosten had op meer geld gerekend

Dokkum - De gemeenten in het noordoosten van Fryslân hadden op meer provinciaal geld gerekend dan de 22,7 miljoen euro die Gedeputeerde Staten beschikbaar heeft gesteld. Het geld is bedoeld om de regio economisch sterker te maken. ,,We zijn blij met het beschikbaar gestelde bedrag maar we hadden, op basis van uitspraken van de provincie, toch meer verwacht”, aldus waarnemend burgemeester Adema van Achtkarspelen.

Regiodonderdag, 30 juni 2011

Bibliotheken flink dupe van bezuinigingen

Leeuwarden - Bibliotheekservice Fryslân vreest de gevolgen van de door Gedeputeerde Staten voorgestelde bezuinigingen. De instelling krijgt de komende vier jaar 600.000 euro minder aan subsidie. Stichting Partoer levert 300.000 euro in. Daar hopen ze korting op de subsidie op te vangen door marktgerichter te werken.

Regiodonderdag, 30 juni 2011

FD-tabloid doet het goed

Leeuwarden - De introductie van het Friesch Dagblad op tabloid-formaat is bijzonder goed verlopen: de abonnees zijn tevreden; de krant trekt veel nieuwe vaste lezers en er zijn minder bedankers.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 juni 2011

Meer dan alleen blij door Opwekkingslied

Wat is de aantrekkingskracht van evangelische kerken? De hele mens - lichaam, emoties en denken - wordt er aangesproken, concludeert Miranda Klaver. Participatie en beleving zijn nodig.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Hulder pakt in Joure schansrecord, maar verliest leiderstricot

Joure - Age Hulder ljepte gisteravond bij de junioren in de achtste bondswedstrijd in Joure een nieuw schansrecord en won daarmee zijn vierde dagtitel. Maar de Burgumer raakte en passant wel zijn leiderstricot kwijt aan clubgenoot Alwin Fonk. ,,Dat maakt niet zo veel uit. Het is toch steeds wat stuivertje wisselen aan kop.” Met een afstand van 19.07 meter sprong Hulder het record van Nard Brandsma op 29 mei vorig jaar (18.43) royaal uit de boeken.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Baanrenner Schep grote smaakmaker in Zevenhuizen

Zevenhuizen - Peter Schep was gisteravond dé smaakmaker van de wielerronde van Zevenhuizen, de vierde etappe van de Zesdaagse van het Westerkwartier. Schep ontsnapte al vroeg in de koers en kreeg gezelschap van Jos Harms en Christoph Haxsen. In de finale plaatste de Amersfoorter wederom een splijtende tempoversnelling en dat bleek genoeg voor de winst. Schep werd daarmee opvolger van Jo de Boer die 43 jaar geleden (in 1968) de laatste ronde van Zevenhuizen won.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Tweet van de dag: De Rooij: man met kennis van zaken

Vandaag: Theo de Rooij gaat naar de schaatsbond KNSB.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Basketbalinterland dames -18 bij Sportstad Heerenveen

Heerenveen - Sportstad Heerenveen organiseert in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond en Dyna’75 een vierlanden basketbal toernooi dames -18. Het toernooi wordt op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli aanstaande gespeeld in de accommodatie van Sportstad Heerenveen.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Ernst houdt koploper Spoelman op remise

Boxtel - Wouter Spoelman heeft in de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap schaken zijn voorsprong van een punt met succes verdedigd. De verrassende 21-jarige koploper uit Zwolle hield met wit concurrent Sipke Ernst (Damwâld) op remise. De andere naaste achtervolgers wonnen evenmin. Anish Giri kwam tegen Friso Nijboer niet verder dan een deling van het punt. Daan Brandenburg uit Beetsterzwaag hield titelverdediger Jan Smeets in bedwang.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

De Jong voor derde keer op rij Fries kampioen schaken

Sneek - Migchiel de Jong uit Leeuwarden is gisteravond in Sneek voor de derde achtereenvolgende maal schaakkampioen van Fryslân geworden.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Heerenveen verhuurt trio talenten opnieuw aan FC Emmen

Heerenveen Doelman Harm Zeinstra (21) en de verdedigers Johnny de Vries (21) en Bart de Groot (21) van sc Heerenveen spelen ook komend seizoen op huurbasis bij FC Emmen. Bart de Groot tekende bovendien een nieuw contract voor een jaar bij sc Heerenveen.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Kainz tekent voor twee jaar bij Heerenveen

Heerenveen - Het Oostenrijkse talent Tobias Kainz (18) heeft een tweejarig contract getekend bij sc Heerenveen.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Heerenveen loopt over amateurs Gaasterlân-Sleat heen: 1-14

Sloten - Naar goed gebruik fungeerde de selectie van Gaasterlân-Sleat gisteravond als het eerste oefenpartner voor Heerenveen op weg naar een nieuw seizoen. In Sloten draaide de professionele machine in begin- en eindfase op volle toeren hetgeen zich in de eindscore liet aftekenen: 1-14.

Sportdonderdag, 30 juni 2011

Speelschema Heerenveen: van NEC tot Feyenoord

Heerenveen - Het officiële speelschema van Heerenveen voor het komende seizoen is deze week definitief geaccordeerd door gemeente, de voetbalbond KNVB en Heerenveen zelf. De club begint op zaterdag 6 augustus met een thuiswedstrijd tegen NEC. Exact negen maanden later sluit Heerenveen de competitie ook in het Abe Lenstrastadion af. De tegenstander luistert dan naar de naam Feyenoord.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties