Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 30 augustus 2008.

Cultuurzaterdag, 30 augustus 2008

Een ‘slaapverwekkend’ sprookje voor kinderen

In slaap vallen mag, tijdens de jeugdvoorstelling Het meisje, de jongen, de rivier die vanavond te zien is in De Harmonie in Leeuwarden. Sterker nog, het is juist de bedoeling. Kinderen die de voorstelling bezoeken, blijven namelijk een nachtje logeren op het toneel. Pyjama en tandenborstel moeten dus mee, voor een ontbijtje de volgende ochtend wordt gezorgd.

Economiezaterdag, 30 augustus 2008

Friesland Bank ziet toch wel lichtpuntjes

Leeuwarden - De superwinst van vorig jaar zal Friesland Bank niet snel evenaren. De bank presenteerde gisteren haar halfjaarcijfers waarin een forse daling van de nettowinst werd bekendgemaakt. De nettowinst kwam uit op 41 miljoen euro. Het nettoresultaat in 2007 was 106 miljoen euro. Het balanstotaal van Friesland Bank steeg met 4 procent naar 10,6 miljard euro. Friesland Bank verwacht voor heel 2008 een verdere groei van de activiteiten, maar een veel lagere jaarwinst dan in 2007.

Economiezaterdag, 30 augustus 2008

Nijholt Heerenveen neemt Dakex over

Heerenveen - Staal- en machinebouwbedrijf Nijholt in Heerenveen heeft branchegenoot Dakex uit Biddinghuizen overgenomen. Het bedrijf is overgenomen uit een faillissement. Dakex is gespecialiseerd in de productie van metalen leuningsystemen. De onderneming in Flevoland zal verder gaan als Nijholt Leuningsystemen. Nijholt is ook specialist in het ontwerpen en produceren van designtrappen, trapleuningen en exclusieve glasbalustrades.

Economiezaterdag, 30 augustus 2008

Edelweiss maakt straks Koegelwieck schoon

Leeuwarden - Het Leeuwarder schoonmaakbedrijf Edelweiss neemt schoonmaakbedrijf Stam Dienstverlening op Terschelling over. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Het Leeuwarder bedrijf voert werkzaamheden uit voor onder andere woningbouwverenigingen, aannemers en scheepswerven.

Economiezaterdag, 30 augustus 2008

Tuinders dupe van krapte op stroomnet

Den Haag - Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) werkt aan oplossingen voor de krapte op het elektriciteitsnet. Sommige netbeheerders willen met nieuwe aanbieders van stroom slechts contracten afsluiten voor enkele jaren, omdat afname van stroom daarna niet te garanderen zou zijn. Van die voorwaarde zijn de tuinders de dupe.

Hoofdartikelzaterdag, 30 augustus 2008

Gekke berichten...

Het stond deze week in de krant: Japanse bedrijven gebruiken muziek van Bach, Mozart of Beethoven om het gistingsproces van rijst- en sojaproducten te versnellen. Soortgelijke berichten waren er al eerder: de melkproductie van koeien zou omhoog gaan als er klassieke muziek in de stal wordt hoorbaar gemaakt. Het zijn merkwaardige berichten. Dat muziek mensen beïnvloedt, kunnen we nog begrijpen. Maar dat gistingsprocessen en melkproductie door klassieke muziek te beïnvloeden zouden zijn? Dat wil er niet in, toch?

Regiozaterdag, 30 augustus 2008

Fryske Gea ziet af van vergassen grauwe gans

Olterterp - It Fryske Gea gaat niet opnieuw proberen grauwe ganzen (skiere guozzen) in natuurgebieden te vangen en vergassen. Dat stelt directeur Ultsje Hosper. De natuurorganisatie ziet er na een mislukte proef en veel kritiek vanaf de methode toe te passen. Grauwe ganzen veroorzaken overlast voor boeren, omdat ze nabijgelegen weilanden kaalvreten.

Regiozaterdag, 30 augustus 2008

‘Relaxte sfeer, dat zijn we niet gewend’

Leeuwarden - Ze hebben hun ogen uitgekeken, de drie verpleegkundigen uit Tanzania die de afgelopen twee weken in het kader van een uitwisseling op bezoek waren bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De zorg die wordt besteed aan familie van patiënten maakte bijvoorbeeld indruk. ,,Bij ons is daar vaak geen tijd voor”, zegt Hulda Magoma, verpleegkundige op de afdeling intensive care. MCL-verpleegkundige Gryte Vaatstra-Schaafstal vult aan: ,,Als een patiënt komt te overlijden, krijgt bij ons de familie voorrang. Voor we bijvoorbeeld stervende patiënten morfine geven, krijgt de familie eerst gelegenheid afscheid te nemen. In Tanzania handelen ze eerst. Vaak is de patiënt al overleden voor het eerste familielid er is.” Veel mensen zijn niet eens bereikbaar, omdat ze geen telefoon hebben.

Regiozaterdag, 30 augustus 2008

Taxichauffeurs Kijlstra samen aan het sporten

Drachten - Of ze niet via het bedrijf aan het sporten konden. Die vraag van de taxichauffeurs van Kijlstra personenvervoer in Drachten - tijdens een personeelsbijeenkomst - zette directielid Rudy Verwoert aan het denken. ,,Eigenlijk leek ons dat wel wat”, vertelt hij. ,,We zijn met het Bewegingscentrum Drachten om de tafel gegaan en ook met De Friesland Zorgverzekeraar. En toen was het zomaar geregeld.”

Regiozaterdag, 30 augustus 2008

Een rijk man door Google-prijsvraag

Waskemeer - ,,Ja, ik ben inderdaad een rijk man nu!” Blij, maar nuchter vertelt Eric Wijngaard (27) uit Waskemeer over het telefoontje dat hij donderdag kreeg van Google. Van het Amerikaanse bedrijf, dat vooral bekend is van de zoekmachine op internet, krijgt hij een bedrag van 275.000 dollar (ruim 186.500 euro) op zijn rekening gestort.

Regiozaterdag, 30 augustus 2008

Vertrek topman remt fusie GGZ

Leeuwarden - Bestuursvoorzitter Max Becherer van GGZ Friesland heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. De 49-jarige voorzitter verschilde fundamenteel van inzicht met de Raad van Toezicht over de manier waarop de gezondheidszorginstelling geleid moet worden. Het vertrek van Becherer heeft tot gevolg dat de grote fusie die GGZ Friesland voorbereidt, met Lentis, op een lager pitje is gezet.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 augustus 2008

‘Je toevertrouwen aan God, onder tranen’

Drachten/Zuidlaren - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in de praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding en geloofsbeleving. Vandaag deel 8 (slot): Annie (75), Anco (21) en Harriëte (19) Born.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 augustus 2008

Gestolen truck van Opwekking gebruikt bij ramkraak

Leeuwarden - De vermiste vrachtwagen van Stichting Opwekking blijkt te zijn gebruikt voor een ramkraak. Onlangs bleek dat de truck gestolen was van het terrein in Putten, net na de Pinksterconferentie.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 augustus 2008

Burdaarder kerken vieren fusie

Burdaard - De Protestantse Gemeente Burdaard viert zondag dat de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk officieel zijn gefuseerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 30 augustus 2008

Extra aandacht voor student in kerkdienst

Amersfoort/Leeuwarden - Christelijke studentenorganisatie IFES-Nederland heeft stadsgemeenten opgeroepen om zondag extra aandacht te geven aan studenten. Op de zogenoemde Student en gemeentezondag staat de relatie tussen student en gemeente centraal.

Sportzaterdag, 30 augustus 2008

Cambuur geeft show weg en scoort er op los

Leeuwarden - Thuiswedstrijden moeten te allen tijde drie punten opleveren, luidt het motto bij Cambuur dit seizoen. En tot nu toe wordt dat goed vorm gegeven. Na VVV-Venlo twee weken geleden, moest ook FC Emmen er vrijdagavond in Leeuwarden aan geloven. En hoe: met een wervelende voetbalshow en liefst zes treffers, werd het weer massaal opgekomen publiek flink verwend.

Sportzaterdag, 30 augustus 2008

Heerenveen treft met Vitória FC oude bekende

Heerenveen - Met Vitória Futebol Clube uit Setúbal treft sc Heerenveen in de eerste ronde van het UEFA Cuptoernooi een oude bekende. Twee jaar geleden werd de Friese ploeg van de huidige trainer Trond Sollied door het lot ook al gekoppeld aan de Portugese club. Die vormde destijds in 2006 geen enkele belemmering voor de Friese club om voor de tweede keer de groepsfase te bereiken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties