Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 30 augustus 2012.

Economiedonderdag, 30 augustus 2012

Werk Holwerda mogelijk verdeeld

Joure | Het transport dat het failliete Jouster bedrijf Holwerda deed voor de Duitse pakketvervoerder DPD wordt mogelijk overgenomen door koeriers uit Groningen, Overijssel en Drenthe. Curator Harry Poort is in gesprek met de bedrijven die in hun eigen provincie de distributie voor DPD doen. Een deel van de 37 werknemers maakt kans door te kunnen werken bij de overnamepartijen.

Economiedonderdag, 30 augustus 2012

Scheepstimmerbedrijf Lemmer op de fles

Lemmer | De slechte marktomstandigheden in de watersport zijn Aquamar in Lemmer fataal geworden. Elf werknemers krijgen ontslag door het bankroet. Na het mislopen van een laatste order voor de vakantie waren er geen opdrachten meer. Weinig vraag samen met grote concurrentie zorgen voor hele kleine marges in de jachtbouw. Aquamar maakte ook houtcontructies als steigers. Bij schuldeisers blijft zo’n 2,5 ton achter. De eigenaren willen graag door in afgeslankte vorm.

Hoofdartikeldonderdag, 30 augustus 2012

Tijd van experimenten is nu echt voorbij

Nog twee weken en dan weten we hoe de nieuwe Tweede Kamer eruit ziet. Daar is nu volstrekt geen zicht op, in dertien dagen kan er nog veel gebeuren. Een ding weten we al wel: het politieke krachtenveld raakt verder versnipperd.

Regiodonderdag, 30 augustus 2012

Weer is goed voor vlinders

Hemrik | Het warme weer van de laatste weken heeft verschillende vlindersoorten in Fryslân goed gedaan. Dit constateert Siep Sinnema uit Hemrik, voorzitter van de Vlinderwerkgroep Friesland.

Regiodonderdag, 30 augustus 2012

NAM wil extra gas winnen bij Blije

Blije | De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil een tot anderhalf miljard kuub extra gas uit de grond halen bij de gaswinningslocatie bij Blije. Het bedrijf doet dat met de zogeheten fracking-techniek, waarbij vloeistof onder hoge druk via de boorput in het gasveld wordt gepompt. Door de hoge druk ontstaan er scheurtjes in het gashoudende gesteente, ongeveer drie kilometer diep in de aarde. De vloeistof - bestaande uit water, chemicaliën en keramiekkorrels - moet de scheuren openhouden, zodat het gas beter naar de boorput kan stromen. Het bedrijf past de techniek al sinds de jaren vijftig toe in Nederland.

Regiodonderdag, 30 augustus 2012

Waddenfonds voortaan per regio gevolgd

3Leeuwarden | Met ingang van vandaag houden de Noordelijke en de Randstedelijke Rekenkamer toezicht op het Waddenfonds. Voorzitter Gerrit de Jong van de Algemene Rekenkamer heeft de onderzoekstaak vanochtend symbolisch overgedragen aan zijn regionale collega’s bij een overleg in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 30 augustus 2012

Friese gevallenen Nederlands-Indië herdacht

Leeuwarden | De 168 Friese gevallen van de oorlog in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn gisteravond voor de twintigste keer herdacht in het Leeuwarder Rengerspark. Zo’n driehonderd oud-militairen, familieleden en belangstellenden bezochten de plechtigheid bij het monument voor de Friese gesneuvelden, de Deadenwacht. In een toespraak haalde Generaal Majoor b.d. Leen Noordzij verschillende van de Friese gesneuvelden naar voren, om de verhalen, de ziel achter de namen op het monument levend te houden. ,,Pieter Boonstra zat in een vliegtuig dat werd geraakt en tegen de helling van een berg vloog. De piloot en Boonstra kwamen om. Boonstra was 23 jaar. Frederik Pol, hij sprong uit een brenn-carrier, bovenop een mijn. Slechts 22 jaar.”

Regiodonderdag, 30 augustus 2012

Henk Prins raapt elke dag een Eendje aan afval

Harlingen | Elke dag maakt Harlinger Henk Prins zijn rondje door de stad en langs de dijken. Onderweg raapt hij zwerfvuil op. Soms vult hij wel een ‘eendje’ per dag. Dat eendje is zijn auto, een 2CV. Waarom Prins dat doet? Volgens hem is met name het plastic een groot gevaar voor het milieu als het de zee in waait. En aangezien noch de gemeente, noch de havendienst de kaden schoonmaken, doet hij het maar.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 augustus 2012

Bisdom Den Bosch zoekt gesprek scholen over afschaffen katholieke identiteit

Den Bosch| Het bisdom van ’s Hertogenbosch is overvallen door het bericht dat de Raad van Bestuur van scholenkoepel Signum overweegt de katholieke signatuur op te geven. Dat meldde het bisdom vanmorgen in een persbericht. Het bisdom wil op korte termijn in gesprek met de koepel.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 augustus 2012

‘SPREEK!’ nieuw tijdschrift voor noordelijk bisdom

Groningen | Het bisdom Groningen-Leeuwarden komt met een nieuw bisdomblad. Op 8 september, de dag waarop bisschop De Korte zijn 25-jarig priesterjubileum viert, verschijnt het blad voor het eerst.

Geloof & Kerkdonderdag, 30 augustus 2012

Koekeaksje zette Pieltsjerke op de kaart

Tijdens de negende editie van Tsjerkepaad zetten ruim 260 kerken op zaterdagmiddag hun deuren open. Het Friesch Dagblad portretteert enkele deelnemende kerken. Deze week de Pieltsjerke van Gaastmeer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties