Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 30 september 2009.

Cultuurwoensdag, 30 september 2009

Kinderen tot twaalf jaar gratis naar Groninger Museum

Groningen - Het Groninger Museum is vanaf 1 oktober gratis toegankelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. Cultuurminister Plasterk wilde aanvankelijk per 1 september alle musea in Nederland gratis toegankelijk maken voor kinderen, maar dat plan is op de lange baan geschoven.

Cultuurwoensdag, 30 september 2009

Platencontract voor Friese punkgroep N.N.B. uit Dronrijp

Dronrijp - De Friestalige punkrockgroep N.N.B. uit Dronrijp en Engelum heeft een platencontract getekend bij Marista Records uit Dronrijp. Op dit moment is de groep bezig met de opnames voor een album dat begin volgend jaar zal uitkomen, zo heeft de band bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 30 september 2009

Een heuse skybox in vernieuwd Bolwerk

Sneek - Poppodium het Bolwerk in Sneek is een jaar dicht geweest wegens een ingrijpende verbouwing. Komend weekeinde gaat het pand weer open voor publiek.

Economiewoensdag, 30 september 2009

Nieuwe webwinkel voor biologische voeding in Fryslân

Leeuwarden - Vanaf volgende maand start er een verkooppunt voor biologische voeding van de ideologische organisatie Van Haver tot Gort in Leeuwarden. In Fryslân heeft de organisatie met de al bestaande locatie in Beetgumermolen daarmee twee verkooppunten.

Economiewoensdag, 30 september 2009

Nieuwe ondernemers hebben andere motivatie

Bergen - De groei van het aantal zelfstandige ondernemers is ondanks de recessie nog niet gestopt. Wel verandert de motivatie van de nieuwe ondernemers. Zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de ZZP Gids naar de motieven van starters.

Economiewoensdag, 30 september 2009

Opnieuw soepeler regels voor uitrijden van mest

Den Haag - Nederlandse melkveehouders mogen ook de komende jaren meer dierlijke mest uitrijden. Deze uitzonderingspositie, de derogatie, is vooral van belang voor de ruim twintigduizend melkveehouders in ons land. Zonder de derogatie moeten veel van deze melkveehouders dierlijke mest afvoeren. Met de derogatie kunnen ze de dierlijke mest nuttig op hun bedrijf gebruiken.

Hoofdartikelwoensdag, 30 september 2009

Links blijft achter

De Europese sociaaldemocratie heeft moeite haar bestaansrecht te bewijzen. In Duitsland leed de SPD van Frank-Walter Steinmeier dit weekend een bittere nederlaag. In Groot-Brittannië beleven premier Gordon Brown en diens Labour-partij een record waarop ze weinig plezier aan zullen beleven: de steun van het publiek voor de regering bevindt zich op een historisch laag peil. In Nederland is de PvdA kleiner dan D66 (volgens peilingen, wat die ook waard mogen zijn, maar toch). In Portugal verloren de regerende socialisten dit weekend hun meerderheid. In Frankrijk zijn de sociaaldemocraten nog altijd de nederlaag twee jaar geleden tegen Nicolas Sarkozy niet te boven gekomen. En in Italië krijgt links geen poot aan de grond, ondanks alle schandalen rond de rechtse premier Silvio Berlusconi.

Regiowoensdag, 30 september 2009

‘Ik zet mijn ezel tussen de kerkbanken en ik begin’

Wier - Het vervallen kerkje van Wier is het zorgenkindje van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Kunstschilder Douwe Elias trekt zich het lot van de kerk aan. Hij gaat in de kerk aan het werk en hoopt daarmee een restauratie dichterbij te brengen.

Regiowoensdag, 30 september 2009

Antonius wil in gesprek met MCL en Kijlstra

Sneek - Directeur Wouter van der Kam van Antonius Ziekenhuis in Sneek wil met het MCL en vervoerder Kijlstra praten, om toch samen te gaan werken in de ambulancezorg. Gisteren maakte het MCL bekend een belang in Kijlstra te hebben genomen in de hoop de ambulancevergunning per 2011 voor Fryslân binnen te halen.

Regiowoensdag, 30 september 2009

Het lichtknopje in ’n donkere kamer helpen vinden

Heerenveen - Hij dacht acht jaar geleden, bij zijn vut, lekker de schoenen uit te doen, zijn huis niet meer uit te komen, en alle ongelezen boeken die hij had te lezen.

Regiowoensdag, 30 september 2009

Palingvisser voelt zich met levenswerk bij het oud vuil gezet

Suwâld - Met Jappie Spijkstra (53) uit Suwâld gaat het niet goed, zegt hij somber. Zijn werkzame leven lang, 34 jaar, is hij palingvisser. Maar in oktober en november mag er niet meer op aal worden gevist. De laatste van zijn 120 fuiken op de Burgumer Mar en De Leien haalt hij dezer dagen uit het water. De consequenties zijn funest, zegt hij. ,,Mijn levenswerk gaat naar de knoppen.”

Regiowoensdag, 30 september 2009

Honderden banen Friese overheid weg

Leeuwarden - In de Friese ambtenarij staan vanaf 2011 honderden banen op de tocht. Alleen al bij de provincie Fryslân zou het zomaar kunnen gaan om meer dan honderd banen die verdwijnen. Volgens gedeputeerde De Vries vallen er geen gedwongen ontslagen.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 september 2009

Nauwelijks tembare leeuw geeft prachtig inzicht in jonge kerk

De brieven van kerkvader Hieronymus die vorig jaar in het Nederlands zijn vertaald, tonen niet de souplesse en diepgang van zijn collega Augustinus. Toch zou juist deze gestalte van deze man met onvrede met zichzelf, wel eens een oorspronkelijker beeld van het vroege christendom kunnen geven dan de geniale Augustinus, meent Wessel ten Boom. Vandaag is Hieronymus’ sterfdag.

Geloof & Kerkwoensdag, 30 september 2009

‘Amsterdam heeft meer gemeentestichting nodig’

Amsterdam - Er is in Amsterdam meer missionaire gemeenschapsvorming nodig. Dat is de overtuiging van de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Amsterdam. De kerkenraad zendt daarom predikant Siebrand Wierda per 1 januari volgend jaar uit om missionaire gemeenschapsvorming in en vanuit Amsterdam te stimuleren.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Kaatsende veteranen krijgen bondspartij

Leeuwarden - Het aantal bondswedstrijden in de kaatssport wordt volgend seizoen van negen naar tien partijen uitgebreid. Nieuw is de bondspartij voor 50-plussers, die op zaterdag 3 juli in Sint Nicolaasga wordt gehouden. De seniorenbond en de Jong Nederland worden, zoals te doen gebruikelijk, gehouden in Franeker. De damesbond is komend seizoen toegewezen aan Holwerd, waar de plaatselijke kaatsclub Concordia het 110-jarig bestaan viert.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Go Ahead Eagles - SC Cambuur op tv

Leeuwarden Het duel tussen Go Ahead Eagles en SC Cambuur Leeuwarden van vrijdagavond 16 oktober komt live op RTL 7. Het duel in de Deventer Adelaarshorst begint al om 19.30 uur. Dit zal voortaan met alle live duels gebeuren. De overige wedstrijden starten zoals gebruikelijk om 20.00 uur. Go Ahead Eagles is koploper in de eerste divisie en greep zondag door een 3-0 zege op BV Veendam de eerste periodetitel.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Schepers in voorlopige WK-selectie

Leeuwarden KNVB-coach Albert Stuivenberg heeft Bob Schepers van SC Cambuur opgenomen in de voorlopige selectie voor het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar, dat van zaterdag 24 oktober tot en met zondag 15 november plaatsvindt in Nigeria. De selectie telt 24 spelers en zal voor het WK teruggebracht worden naar achttien veldspelers en drie keepers.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Seip verruilt Plymouth voor Blackpool

Plymouth Oud-Heerenveenspeler Marcel Seip wordt door zijn club Plymouth Argyle in ieder geval tot aan 31 oktober aan Blackpool verhuurd. In Plymouth kon Seip niet op veel speelminuten meer rekenen. De verdediger speelde de eerste vijf wedstrijden van dit seizoen volledig mee, maar daarna belandde hij op de bank. In de laatste vier duels van Plymouth kwam de verdediger niet meer in actie.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Koning niet mee naar Letland

Heerenveen Gerry Koning is vanmiddag niet met sc Heerenveen afgereisd naar Letland, waar morgenavond het duel in de groepsfase van de Europa League tegen FK Ventspils wordt gespeeld. De verdediger is vanwege privé-omstandigheden in Nederland achtergebleven.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Bij FK Ventspils houden ze er maar rare ideeën op na

Riga - Bij Futbola Klubs Ventspils, morgen de tegenstander van sc Heerenveen in de groepsfase van de Europa League, houden ze er rare ideeën op na. Want na drie landstitels op rij en op de drempel van deelname aan de Champions League werd het contract met de succesvolle trainer Roman Grichorchuk door de club (lees: voorzitter Yuri Bespalov) ontbonden. ,,Het besluit was al enige tijd geleden genomen. Maar ik heb de club in mijn hart gesloten”, zei Grichorchuk.

Sportwoensdag, 30 september 2009

Vitalijs Astafjevs: routinier en (bijna) recordhouder

Ventspils - De bekendste speler van FK Ventspils, tegenstander van sc Heerenveen in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Europa League, is ontegenzeggelijk Vitalijs Astafjevs. Hoewel de 38-jarige middenvelder nog maar een handvol wedstrijden heeft gespeeld voor de drievoudig Letse kampioen - hij kwam in de zomer tussentijds over van Olimps JFK - heeft hij een staat van dienst om u tegen te zeggen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties