Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 30 oktober 2007.

Cultuurdinsdag, 30 oktober 2007

.Een predikant met een gitaar

Volgens de Friese folkzanger Sido Martens hebben wij zowel in Fryslân als in Nederland geen folkcultuur. Volksmuziek - want dat is de vertaling van folkmuziek - gaat in ons land over zangers als André Hazes en Frans Bauer. Maar het gaat niet over een cultuur waar al zingend rond het haardvuur verhalen worden verteld. Zo’n cultuur is er wel in Ierland. En daarom komen er uit Ierland grote folkartiesten zoals Luka Bloom.

Cultuurdinsdag, 30 oktober 2007

Expositie Hamburg van noordelijke kunstenaars

Hamburg - Vier kunstenaars uit Groningen en Fryslân stellen vanaf donderdag hun werk tentoon in museum Westwerk in Hamburg. PEEP is een multidisciplinaire tentoonstelling waarin de kunstenaars Wim Bosch, Bas Epker, Harma Heikens en Marten Winters optreden als voyeurs die intensief waarnemen, maar wel afstand houden tot het geobserveerde.

Dossierdinsdag, 30 oktober 2007

De onverwoestbaar optimistische pupillencoach


Economiedinsdag, 30 oktober 2007

Groei Max Havelaarproducten zet door

Leeuwarden - Door samen te werken met het Nederlandse Keurmerk Max Havelaar ontvangen arme boeren in ontwikkelingslanden steeds vaker een prijs die tenminste de kosten van duurzame productie dekt. Nederlandse consumenten kopen nu naast de bekende koffie massaal fruit en vruchtensappen van dit keurmerk. Dat zegt directeur Coen de Ruiter bij de start van de Fairtradeweek die tot en met 4 november duurt. ,,Dit jaar verwachten we een groei van het handelsvolume van ongeveer 30 procent.” Vorig jaar was er sprake van een groei van 21 procent.

Economiedinsdag, 30 oktober 2007

Minder uitval in tweede fase keuring poters

Leeuwarden – Telers van pootaardappelen hebben dit jaar veel minder te kampen gehad met virusziekten dan voorgaande jaren. Volgens keuringsorganisatie NAK zijn er bij de nacontrole van de geoogste aardappelen veel minder partijen in klasse verlaagd. Bacterieziekten hebben eerder dit groeiseizoen wel voor veel schade gezorgd.

Economiedinsdag, 30 oktober 2007

‘Huizenprijs lager bij aanleg Centrale As’

Hurdegaryp – Nu de plannen voor de aanleg van de Centrale As van Dokkum naar Nijega steeds concreter worden, begint dat effect voorzichtig door te werken in de huizen langs de route. ,,Het drukt de prijs voor huizen die vlakbij de route liggen”, vertelt makelaar Koos Scherjon (27) van makelaarskantoor Scherjon en Meinema uit Hurdegaryp. ,,Maar aan de andere kant zijn er ook huizen die wat duurder verkocht kunnen worden doordat langs wegen die nu nog druk zijn, straks minder verkeer komt.”

Hoofdartikeldinsdag, 30 oktober 2007

Een nieuwe noordelijke trein...

Vandaag verenigen de noordelijke provincies zich nog eenmaal in een pleidooi voor de Zuiderzeelijn. De bijeenkomst heeft op voorhand een wat moeizaam karakter: die lijn komt er immers niet. Tenzij minister Eurlings een bekering doormaakt. Hoewel we zo’n gebeurtenis nooit kunnen uitsluiten, is het realistischer om ervan uit te gaan dat de beslissing is genomen. Die moet alleen nog even netjes worden gecommuniceerd, met hier en daar wat plichtplegingen en mooie woorden.

Regiodinsdag, 30 oktober 2007

‘Drachten hoe dan ook aan het spoor’

Drachten - Het plan van vervoersbedrijf Arriva om een spoorlijn aan te leggen van Heerenveen naar Drachten en Groningen, kan op positieve reacties rekenen. Drachten moet sowieso aan het spoor, vinden betrokkenen als de provincie Fryslân, VNO-NCW en de Hanzehogeschool Groningen. Toch blijven ze vooralsnog inzetten op de Zuiderzeelijn.

Regiodinsdag, 30 oktober 2007

Frisia wil naar het Bildt en ‘Menaldum’

Harlingen - Zoutfabriek Frisia uit Harlingen gaat vergunningen aanvragen om te mogen boren onder het Bildt en Menaldumadeel. De fabriek wil in principe eerst onder de Waddenzee zout winnen maar als dat niet kan, moet er wel een alternatief onder land zijn, aldus het bedrijf. De provincie en de gemeenten zijn fel tegen nieuwe activiteiten onder land.

Regiodinsdag, 30 oktober 2007

Groningen herdenkt drama van 1907 groots

Midwolde - Groningen gaat op grootse wijze herdenken dat precies een eeuw geleden een drama plaatsvond op de grens van de toenmalige gemeente Hoogkerk en Groningen. Op 6 november 1907 verongelukte de adellijke familie Van Panhuys en hun huisknecht. In de donkere avondmist raakte hun koets te water in het Hoendiep. Alle vier inzittenden en de palfrenier verdronken.

Regiodinsdag, 30 oktober 2007

Inwoners IJlst willen fusie

IJlst - De mogelijke herindeling in de Zuidwesthoek is vooral een gevoelskwestie. Dat bleek gisteravond op de eerste van vijf bijeenkomsten die de gemeente Wymbritseradiel houdt, waarop de inwoners hun mening kunnen geven. Op de bijeenkomst in IJlst kwamen zo’n vijftig mensen af die heel uiteenlopende visies naar voren brachten.

Regiodinsdag, 30 oktober 2007

‘It moat net sa’n bende wurde as yn 1984’

Stavoren - Over een nieuwe gemeentelijke herindeling - waarover in de Zuidwesthoek wordt gesproken - is met Ansje Veldstra uit Stavoren best te praten, maar ze wil geen toestanden ŕ la 1984. Bij de herindeling van 1984 was de strijd om de vestigingsplaats van het gemeentehuis in Nijefurd zo hevig, dat er tijdens de gemeenteraadsvergaderingen zelfs politie aan te pas moest om de orde te handhaven. ,,It moat net sa’n bende wurde as yn 1984’’, zegt Veldstra, die in Stavoren de functie van Stavers Belang bekleedt.

Geloof & Kerkdinsdag, 30 oktober 2007

‘Heilige Geest is onvoorspelbaar’

Leeuwarden - ,,De kerk is soms heel slechte reclame voor wie Jezus is.” Jongerenwerker Robert Colijn (31) uit Leeuwarden, werkzaam bij Youth for Christ, windt er geen doekjes om. Al bedoelt hij het niet zo scherp. Colijn heeft sinds kort een nieuwe functie: coördinator Kerkenwerk voor Groningen, Fryslân en Drenthe.

Sportdinsdag, 30 oktober 2007

Bekertreffen met Excelsior heel speciaal voor Dijkhuizen

Leeuwarden - Hij is nog maar 35 jaar oud en beleeft nog altijd veel plezier aan het spelletje. Het einde van zijn carričre is wat hem betreft dan ook nog niet in zicht. Komt er na dit seizoen - zijn contract loopt af - nog een leuke club dan hangt hij zijn voetbalschoenen zeker niet aan de wilgen. ,,Ik ben fit en vindt het nog veel te leuk”, aldus SC Cambuur-Leeuwarden pinchhitter Marinus Dijkhuizen.

Sportdinsdag, 30 oktober 2007

Strafcommissie van kaatsbond stapt op

Franeker - De Strafcommissie van de kaatsbond KNKB stapt op. Dat heeft het bestuur van de kaatsbond te horen te kregen tijdens de seizoensevaluatie. De commissie voelde zich in strafzaken de afgelopen zomer tot tweemaal toe in de kou gezet door de beroepscommissie. En omdat er in die zaken met de regels gemarchandeerd is, vindt de Strafcommissie zichzelf niet langer geloofwaardig. ,,Sa koene wy net langer funksjonearje”, zegt oud-commissie-voorzitter Auke Swart.

Sportdinsdag, 30 oktober 2007

Heerenveen 2 - NEC 2 gestaakt

Heerenveen Dichte mist was gisteravond de spelbreker bij het duel tussen de beloftenteams van Heerenveen en NEC. Scheidsrechter Honig staakte de wedstrijd na zeventien minuten voetbal omdat de steeds dikker wordende mist voetbal onmogelijk maakte.

Sportdinsdag, 30 oktober 2007

Reserves Cambuur fors onderuit

Leeuwarden De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden zijn gisteravond fors onderuit gegaan tegen Jong FC Groningen. Ze verloren met 1-6 het bekerduel dat een half uur werd onderbroken vanwege de mist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties