Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 31 januari 2004.

Analysezaterdag, 31 januari 2004

Blair blijft ongeschonden

De Britse premier Tony Blair treft geen blaam rond de zelfdoding van wapendeskundige David Kelly. Door die conclusie van onderzoeksrechter Lord Hutton kan Blair opgelucht ademhalen.

Bijschriftzaterdag, 31 januari 2004

Prioriteiten

Geen mens kan alles tegelijk. Hij moet dus kiezen. Prioriteiten stellen…

Cultuurzaterdag, 31 januari 2004

Kung Fu aan de kades van Rotterdam

Het gaat goed met de Nederlandse film, kun je zeggen. Dat valt dat voor een deel op te maken uit films die misschien niet het predikaat goed verdienen, maar die kennelijk wel de bioscopen halen, omdat ze tegemoet komen aan de verwachtingen en verlangens van een deel van het bioscooppubliek. Fighting Fish kan onder die noemer geplaatst worden. De makers hebben buiten de geijkte (subsidie)paden om de productie gerealiseerd voor een minimaal budget.

Cultuurzaterdag, 31 januari 2004

Shouf Shouf Habibi houdt ons spiegel voor

Er was geen geld vanuit het filmfonds voor het initiatief van de Marokkaanse acteur Mimoun Oaïssa om een film te maken over Marokkanen in Nederland. Dat het ook nog om een grappig bedoelde film ging, zal daarbij vast een rol hebben gespeeld. Kunst is serieus. Dat het fonds wel allerlei commerciële rommel mogelijk maakt, schijnt niet zo hinderlijk te zijn.

Cultuurzaterdag, 31 januari 2004

Hellow op popacademie

Leeuwarden - ,,Ik geniet! Dit gaan we dus echt vaker doen.’’ De Academie voor Popcultuur opende vrijdagavond haar deuren. Voor de eerste keer. Het voormalige Fryslânhûs in Leeuwarden was voor de gelegenheid omgebouwd tot een heus cultuurfestival. Een mini-Lowlandsfestival wel te verstaan, omdat de muziek- en vormgevingstudenten een impressie moesten geven van het driedaagse culturele polderfestijn, dat tijdens de schoolintroductie was bezocht. Onder de naam Hellow toonden de nieuwbakken kunstenaars hun exposities en muzikale indrukken aan een breed en enthousiast publiek.

Hoofdartikelzaterdag, 31 januari 2004

Boeren, burgers…

In meerdere opzichten hebben ze het niet gemakkelijk, de boeren. In economisch opzicht zijn er steeds nieuwe dreigingen; uit Brussel, door de prijsoorlog tussen de supermarkten of uit de samenleving die wel haar ‘geneugten’ van het platteland wil, maar er niet voor wil betalen. Mede door de bedreigingen wordt het vak van boer-zijn niet populairder. Voor veel startende boeren zijn de kosten niet meer op te brengen en/of zijn de te verwachten inkomsten te onzeker. Daardoor verdwijnen veel boerenbedrijven en worden de bedrijven die blijven, alsmaar groter.

Regiozaterdag, 31 januari 2004

Emailactie tegen sluiting Spijkerdorp

Drachten – De speeltuin Spijkerdorp in Drachten gaat waarschijnlijk dicht. De gemeente Smallingerland kort het speeltuinbestuur jaarlijks met zesduizend euro. Hierdoor kan het bestuur niet voldoende toezicht garanderen en ziet het zich genoodzaakt de voorziening te sluiten. Het speeltuinbestuur is via de website van Spijkerdorp een protestactie begonnen tegen de sluiting.

Regiozaterdag, 31 januari 2004

‘Ook theaterstudie in Leeuwarden’

Leeuwarden - Naast een hogeschool voor popcultuur, moet Leeuwarden ook een theateropleiding krijgen. De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, die al een dramaopleiding heeft, zou hiertoe het initiatief moeten nemen. Dit zei D. Houwer van de Raad van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen gisteren bij de opening van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. ,,Met een opleiding voor acteurs erbij zou het Noorden alle mogelijke kunststudies in huis hebben.” Groningen heeft het conservatorium, de opleiding voor beeldend kunstenaars Minerva en de dansopleiding al in huis, en Leeuwarden heeft sinds gisteren de popacademie.

Regiozaterdag, 31 januari 2004

Verband kanker en zendmast nooit bewezen

Tjerkgaast - De zendmast van Spannenburg leidt niet tot méér kanker onder omwonenden, stelt de GGD. Bewoners zijn er niet gerust op. Ze constateren immers zelf dat het aantal mensen met de ziekte de laatste jaren stijgt. Kan kanker werkelijk veroorzaakt worden door elektromagnetische straling? ,,Dat is een zeer controversieel onderwerp”, zegt hoogleraar A.P.M. Zwamborn van de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij is gespecialiseerd in elektromagnetische effecten. In een onderzoek dat hij september vorig jaar publiceerde toont hij aan dat er een statistisch significante relatie bestaat tussen hoe mensen zich voelen en electromagnetische (EM) velden die veroorzaakt worden door UMTS-antennes. Het is aangetoond dat mensen last kunnen hebben van duizeligheid, tintelingen en concentratievermogen door de EM velden. Zwamborn durft zeker geen link te leggen tussen de EM velden en kanker. ,,Ik heb alleen gekeken naar de effecten op korte termijn. Er is meer onderzoek nodig om voor de lange termijn conclusies te trekken.”

Regiozaterdag, 31 januari 2004

Ondernemer

Leeuwarden – Veel bedrijven in Fryslân zijn gefrustreerd door de trage gang van zaken op gemeentehuizen. Ambtenaren zetten zich onvoldoende in voor het bedrijfsleven in hun gemeente. MKB-noord vindt dat gemeenten beter hun best moeten doen voor bedrijven. De Vereniging van Friese Gemeenten erkent het probleem.

Regiozaterdag, 31 januari 2004

Waterschapsverkiezing een beetje Amerikaans

Drachten – De Friese landbouworganisaties hebben de handen in elkaar geslagen en twintig kandidaten naar voren geschoven voor het Algemeen Bestuur van het nieuwe Wetterskip Fryslân. De kandidaten werden gisteren gepresenteerd, tijdens een bijeenkomst in het Landbouwhuis in Drachten. De waterschapsverkiezingen worden in juni gehouden, voor het eerst schriftelijk.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 januari 2004

Vertalen voor verzoening in Kongo

Amsterdam – Na een jarenlange burgeroorlog heerst in de Democratische Republiek sinds twee jaar een broze vrede. De slachtingen tussen verschillende bevolkingsgroepen houden echter aan. Theoloog Londroma Bandoy werkt mee aan verzoening in zijn land. Niet door te onderhandelen of te bemiddelen, maar door de Bijbel te vertalen.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 januari 2004

‘Israël moet luisteren naar profeten van nu’

Amersfoort – Israël moet luisteren naar die schrijvers die als hedendaagse profeten in de lijn van het Oude Testament de weg wijzen uit het conflict met de Palestijnen. Dat betoogde Christine Mallouhi uit Beiroet gisteren in Amersfoort, op een debat van de Nederlandse Zendingsraad, Kerkinactie en de stichting Evangelie en Moslims.

Geloof & Kerkzaterdag, 31 januari 2004

Hennie en Coos: de buddy’s van Stiens

Stiens - Een kapotte lamp vervangen, iemand even naar het ziekenhuis brengen, boodschappen doen of gewoon een keertje langskomen om een praatje te maken. Gemeenteleden van hervormd en gereformeerd Stiens kunnen hiervoor sinds enige tijd een beroep doen op het echtpaar Hennie en Coos Waringa: de buddy’s van Stiens. ,,Wij zijn maar hele gewone mensen.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 31 januari 2004

‘Desnoods helpen wij met onderduiken’

Dokkum – De Evangeliegemeente De Ark in Dokkum zal asielzoekers te hulp schieten, die door het COA uit het asielzoekerscentrum worden gezet. Dat zegt voorganger Ben Buwalda van de tachtig leden tellende gemeente. Het liefst ziet Buwalda dat de gemeente Dongeradeel de asielzoekers opvangt. Maar als dat niet gebeurt, zal hij zijn gemeenteleden oproepen om de asielzoekers te helpen. ,,Desnoods helpen wij hen om onder te duiken.”

Sportzaterdag, 31 januari 2004

Voetbalduels district Noord afgelast

Heerenveen – Het voetbaldistrict Noord heeft alle (inhaal-)duels voor zaterdag en zondag afgelast. Na overleg met de consuls bleek dat de gesteldheid van de velden door de sneeuwval en de opdooi hiervan zo slecht is, dat er niet gespeeld kan worden. Ook de wedstrijden uit de hoofdklasse C van Flevo Boys tegen Harkemase Boys en CSV Apeldoorn tegen ACV werden vrijdag al afgelast.

Sportzaterdag, 31 januari 2004

Cambuur kan belofte nog niet nakomen

Sittard - Cambuur Leeuwarden is er, ondanks de aangetrokken versterkingen tijdens de winterstop, niet in geslaagd om de eerste uitzege van dit seizoen te behalen. Tegen het nog lager geklasseerde Fortuna verloor de ploeg van Dick de Boer vrijdag met 1-0. Een nederlaag waar niets op af te dingen viel. Cambuur had snode plannen, maar kwam ietwat bedrogen uit.

Weerzaterdag, 31 januari 2004

Regen

Vandaag regent het geruime tijd en waait er een matige tot krachtige wind boven land uit het zuidwesten. In het Waddengebied steekt later een stormachtige wind op. Het wordt 8 of 9 graden. Morgen is er af en toe ruimte voor de zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties