Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 31 januari 2008.

Cultuurdonderdag, 31 januari 2008

Waarderend portret van een geloofsautist

Uit de overlevering van de Leeuwarder dominee Johannes Hendrikus Zelle (1907- 1983) hoor je de meest zonderlinge verhalen. Thuis werd er ook altijd smakelijk om hem gelachen. Zoals die keer dat hij een gemeentelid adviseerde eens goed met zijn vrouw van bil te gaan, want stroomt het niet van onder, dan loopt het niet van boven. Maar hoe koddig, vreemd en bizar de verhalen ook waren, men toonde toch ook altijd respect voor hem. Hij trok immers volle kerken en boezemde met zijn priemende ogen en overdonderende, theatrale stem ontzag in.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

Biosector met beide benen op de grond

Leeuwarden - De biologische sector kiest voor realisme. Het derde Convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw straalt dezelfde vrijblijvendheid uit als de vorige twee, maar de groeidoelstelling lijkt deze keer haalbaar: 10 procent per jaar.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

.‘Fryslân moet weer agrarisch merk worden’

Goutum – De debatreeks Fryske Fiersichten, over hoe de provincie er over enkele decennia uit zou kunnen zien, heeft vorig jaar verschillende ondernemers in de agribusiness wakkergeschud. ,,Het ging alleen maar over allerlei projecten op het platteland. Er werd niet eens over de landbouw gesproken”, zegt landbouwkundig adviseur en ondernemer S. van der Zwaag van The Friesian Agro Consultancy. Volgens hem is het een teken des tijds, dat de Friese landbouw zijn voorheen grote invloed, zowel regionaal, landelijk en internationaal niet meer optimaal gebruikt. Alle reden dus om meer samenwerking te zoeken met andere bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en adviesbureaus. Het idee om een Friese Agro Alliantie op te richten om de positie als landbouwprovincie te behouden en te versterken binnen en buiten de eigen provincie, was geboren.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

Hoge kosten drukken winst melkveeboer

Arnhem – Het inkomen van de Nederlandse melkveehouders is vorig jaar licht gestegen. De hoge kosten zorgden ervoor dat de boeren amper konden profiteren van de hogere melkprijs. De opbrengsten stegen 5,2 cent per kilo melk; de kosten 3,5 cent.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

Landbouw bundelt zijn krachten

Leeuwarden - Friese bedrijven en scholen gaan samen met de provincie aan de slag om de positie van Fryslân als sterke landbouwprovincie te behouden. Zij richten daartoe de Friese Agro Alliantie op. Onder deze vlag moeten er onder meer kenniscentra voor de melkveehouderij en de akkerbouw worden opgericht.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

.HZPC op jacht naar ‘neppoters’

Joure - Aardappelhandelshuis HZPC gaat samen met collega-huizen op jacht naar verkopers van illegale pootaardappelen. Vooral in België worden veel pootaardappelen van bekende handelshuizen verkocht, zonder dat deze er geld voor zien. Dat is een inbreuk op het kwekersrecht, stellen de handelaren.

Economiedonderdag, 31 januari 2008

Groningen - Bedrijven met aandacht voor het milieu boeken weliswaar minder winst dan niet-milieuvriendelijke bedrijven, maar ze blijken wel meer waard te kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van econoom Lammertjan Dam van de Rijksuniversiteit Groningen. Begin februari promoveert Dam op dit onderzoek.

Hoofdartikeldonderdag, 31 januari 2008

Gezondheid als kostenfactor...

Het was een merkwaardig bericht dat vorige week in de media verscheen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis kosten de maatschappij tussen de 3,6 en 7 miljard euro per jaar, zo luidden de koppen. De kosten zouden voor het grootste deel bestaan uit medische behandelingen. Daarnaast worden de kosten voor een flink deel veroorzaakt doordat mensen met een persoonlijkheidsstoornis vaker met justitie in aanraking komen en veel ziek zijn en dus niet werken. Het gaat om mensen met borderline (instabiel zelfbeeld, zelfdodingsneigingen), antisociale stoornissen of narcistische en dwangmatige stoornissen. De kosten waren uitgerekend door een onderzoeksgroep bestaande uit vertegenwoordigers van een psychotherapeutisch centrum, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Medisch Contact.

Regiodonderdag, 31 januari 2008

Masthoogte windmolens tot 100 meter

Leeuwarden - Provinciale Staten (PS) zijn verdeeld over het ruimtelijk beleid voor windenergie. Gedeputeerde Staten willen het huidige beleid pas in 2010 wijzigen, maar verschillende fracties willen nu al ingrijpen. Een grote meerderheid van CDA, PvdA, VVD, SP en ChristenUnie neigt naar het toestaan van maximale masthoogtes in de clustergebieden van tachtig tot honderd meter.

Regiodonderdag, 31 januari 2008

Het zijn mooie weken voor de echte oranjefan

Burgum - ,,It binne moaie wiken hear”, zegt Tine Hiemstra-Kloosterman (60) uit Burgum. Ze is een zeer fanatieke volgster van het koningshuis en ze kan dezer dagen volop haar hart ophalen. ,,Ferline wike prinses Margriet 65, no de keninginne santich. Dat bestjut moaie dokumintęres op tillevyzje en nije tiidskriften en boeken. Ik haw der niis noch ien oer Margriet kocht.”

Regiodonderdag, 31 januari 2008

‘Rake klappen’ van Tryater moet land in

Den Haag - De voorstelling ‘Rake Klappen’ van Tryater, over huiselijk geweld, moet niet alleen in het Noorden opgevoerd worden. In het stuk wordt op zo’n indringende wijze de aandacht gevestigd op de nare gevolgen van allerlei soorten mishandeling, dat zoveel mogelijk hulpverleners, onderwijzers, bestuurders en beleidsmakers het moeten kunnen zien.

Regiodonderdag, 31 januari 2008

Van de Ridderarena naar de achtertuin

Twijzelerheide - Het is nu zesenhalf jaar geleden dat Remco overleed, maar hij speelt nog dagelijks door het hoofd van zijn ouders Siebren en Wijtske van der Velde. Dat zal misschien wel nooit veranderen, maar nu is het zo dat het verhaal nog niet goed is afgesloten. Gelukkig gaan de Van der Veldes volgende week vrijdag naar Drunen, om de herdenkingsboom die ze voor Remco in het Land van Ooit plantten op te halen.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Arjan Stroetinga lacht op Weissensee iedereen uit

Techendorf - Arjan Stroetinga blijft bescheiden. Maar als de 26-jarige automonteur uit Oldeberkoop op de Oostenrijkse Weissensee gekust wordt door zijn vriendin Aline en voor hem de tweede keer deze winter het Wilhelmus wordt gespeeld, dan lacht Stroetinga wel even heel fijntjes. Het rood-wit-blauw om zijn schouders is de bevestiging dat de Fries dit seizoen de beste sprinter is van het hele peloton marathonschaatsers.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Friezinnen vissen achter het net

Techendorf - Schaatsster Yvonne Spigt heeft gisteren op de Oostenrijkse Weissensee het open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. De twintigjarige Foekens-rijdster uit Wervershoof toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen vrouwen. Mireille Reitsma en Iris Prinsen werden respectievelijk tweede en derde.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Arbitragecommissie laat Alves zweten

Zeist - De kans dat Afonso Alves het seizoen bij sc Heerenveen moet afmaken, is sinds gisteren aanzienlijk toegenomen. De arbitragecommissie van de KNVB deed, zoals verwacht, nog geen definitieve uitspraak. In een schriftelijk tussenvonnis bepaalde de commissie dat Alves zelf met bewijsmateriaal dient te komen om zijn zaak tegen AZ te onderbouwen.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Kuperus naar sc Heerenveen

Heerenveen sc Heerenveen heeft per direct Harmen Kuperus aangetrokken. De doelman uit Idskenhuizen wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Zwolle.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Ketting gaat, Colak komt

Leeuwarden Jeroen Ketting speelt voor de rest van het seizoen op huurbasis voor Haarlem. De spits van SC Cambuur Leeuwarden maakte in het eerste half jaar een ongelukkig seizoen door bij de Leeuwarders.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Vrouwen fors onderuit

Heerenveen De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond een flinke tik gekregen. Het bezoekende Willem II vertrok met een 0-5 overwinning op zak terug naar Brabant.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Ritsma blijft lang overeind

Techendorf Voor viervoudig wereldkampioen en zesvoudig Europees kampioen allround Rintje Ritsma verliep zijn eerste kennismaking met natuurijs redelijk naar wens.

Sportdonderdag, 31 januari 2008

Bokskampioen Van Houten overleden

Leeuwarden De legendarische bokser Lolle van Houten is dinsdagnacht op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties