Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 31 december 2002.

Bijschriftdinsdag, 31 december 2002

Gods lichtinval

Nu is het nog zo: Elke dag gaat voorbij. Elk jaar gaat voorbij.

Economiedinsdag, 31 december 2002

De Europese Unie en haar schuldenaars

Alle landen van de Europese Unie zijn het met elkaar eens: het kan niet langer, de te late betalingen van ondernemers en wanbetalers moeten worden aangepakt.

Economiedinsdag, 31 december 2002

Klassiek bouwen voor de brede beurs

Drachten – Op meer dan tachtig plaatsen in het Noorden zijn de laatste acht jaar fraaie houten villa’s in Zweedse stijl gebouwd. Een belangrijk deel hiervan is gebouwd door GBS Zweedse kwaliteitsbouw uit Drachten.

Hoofdartikeldinsdag, 31 december 2002

Over zorgen…

Voor de een is het een gewone dag, misschien een beetje lastig omdat de avond zo lang is, voor anderen is oudejaarsdag iets bijzonders. Het laatste is bijvoorbeeld van toepassing op al degenen die voor het eerst zonder een geliefde, soms zelfs meer, de overgang van het jaar meemaken. Op zo’n avond wordt het verdriet in het bijzonder gevoeld. Tegelijkertijd ligt er in die eerste keer iets van opluchting: de volgende keer doet niet weer zo’n pijn.

Regiodinsdag, 31 december 2002

Notaris druk door erfrecht

Leeuwarden – De notarissen in Fryslân en Groningen maken drukke tijden door in verband met de invoering van het nieuwe erfrecht. De wet, die op 1 januari van kracht wordt, roept zoveel vragen op dat de notariskantoren overspoeld worden met telefoontje van verontruste cliënten. Ook geven ze op eigen initiatief voorlichting over de wetswijzigingen.

Regiodinsdag, 31 december 2002

‘Pontje moet weer in de Nieuwe Vaart’

Nij Beets – Net als vroeger weer met het pontje van Nij Beets naar Uilesprong en vice versa. Als het aan de inwoners van Nij Beets en Tijnje ligt, wordt de oorspronkelijke overtocht in ere hersteld. De gemeente Opsterland staat niet onwelwillend tegenover het plan. De provincie Fryslân is zelfs enthousiast; zij heeft al veertigduizend euro toegezegd.

Regiodinsdag, 31 december 2002

‘It fielt krekt as wy it doarp yn de steek litte’

Marssum – En weer verdwijnt er een winkel uit Marssum. Jan (57) en Grietje (54) Sijbesma sluiten na bijna 35 jaar noodgedwongen hun groente- en fruithandel aan de Skoallestrjitte in het dorp. Jan Sijbesma is ‘versleten’, het lichaam wil niet meer. Gisteren stonden ze voor het laatst in de winkel, vooral om afscheid te nemen van de klanten.

Regiodinsdag, 31 december 2002

Zwak hart? Geen nieuwjaarsduik nemen

Leeuwarden – De traditionele nieuwjaarsduiken die in een aantal plaatsen in Fryslân worden gehouden, zijn niet per definitie zonder gevaren. Volgens dokter P. van der Tas van de GGD Fryslân kan de duik in ijskoud water vooral risicovol zijn voor mensen met (verborgen) hartklachten.

Regiodinsdag, 31 december 2002

Strenge controle bij vuurwerkverkopers

Makkum – Vuurwerk verkopen gaat niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Na de rampen in Enschede en Volendam zijn de regels aangescherpt. Wie knalgoed achter de toonbank heeft liggen, moet aan een hele rits voorwaarden voldoen.

Regiodinsdag, 31 december 2002

Carbid schieten, een oeroude traditie

Augustinusga – Op verschillende plaatsen in Fryslân en Groningen is in deze dagen het geluid van knallend carbid te horen. Zo ook in Augustinusga, waar carbid schieten erg populair is.

Regiodinsdag, 31 december 2002

‘Gemeente mag lokale omroep niet bestelen’

Menaldum – Een gemeente die de lokale omroep niet subsidieert, houdt geld op zak dat haar niet toebehoort. Heerenveen gaat daarom lelijk in de fout wanneer ze de Heerenveense Omroep Stichting (HOS) niet langer steunt.

Regiodinsdag, 31 december 2002

Gaatske Wiersma liep dit jaar met de ziel onder de arm

Leeuwarden – Zo rond de jaarwisseling gaan de gedachten bij menigeen terug naar de gebeurtenissen in het afgelopen jaar: wat ging er goed, wat had beter gemoeten. Het Friesch Dagblad kijkt met een aantal bekende en minder bekende Friezen die het nieuws haalden, terug op 2002.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 december 2002

SoW-kerkfederatie in Emmeloord een feit

Emmeloord - De Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente te Emmeloord gaan vanaf 1 januari officieel een federatie aan. Er ontstaat dan een kerkgemeenschap van rond de zevenduizend leden, 3300 pastorale eenheden, zes predikanten en drie kerkgebouwen.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 december 2002

SoW-scriba Plaisier: 2003 wordt jaar van belangrijke besluiten

Leeuwarden – 2003 wordt een jaar van belangrijke besluiten waar-bij de kracht van het geloof hard nodig is. Dat zegt dr B. Plaisier, scriba van de Samen op Wegkerken op de SoW-website in zijn nieuwjaarswens.

Geloof & Kerkdinsdag, 31 december 2002

Oud en nieuw in de kerk

Sneek – Dinsdagavond en woensdagochtend worden in het hele land weer de traditionele oudjaars- en nieuwjaarsdiensten gehouden. Pastoor L.M. van Ulden uit Sneek geeft een beschouwing over het gedenken van oud en nieuw in de kerk. ,,Wij zijn een weemoedig volk geworden dat bijna hydraulisch de toekomst ingeduwd moet worden.’’

Sportdinsdag, 31 december 2002

Friese dambond jubileert zonder officiële poespas

Leeuwarden – De Provinciale Friese Dambond, de PFDB, zal zich in het komende jubileumjaar vooral gaan richten op zijn kernactiviteit: dammen. Officiële plichtplegingen zijn buiten het programma gehouden. Hoogtepunt van het jubileumjaar is het vierdaagse invitatietoernooi, dat op 7 januari – precies 75 jaar na de oprichting van de PFDB - begint.

Sportdinsdag, 31 december 2002

Het goede moment afwachten en dan toeslaan

Mantgum - Het leven hangt soms van toevalligheden aan elkaar. Zes jaar geleden had Arjen Klaversma nooit kunnen bevroeden dat hij shorttracker zou worden. Hij bekwaamde zich als tiener in het langebaanschaatsen bij de Friese Doorlopers uit Leeuwarden en later bij de Eskimo’s in Heerenveen.

Weerdinsdag, 31 december 2002

Koud


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties