Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 31 december 2004.

Bijschriftvrijdag, 31 december 2004

Grensoverschrijdend

De wijzen uit het oosten zijn mannen geweest van groot aanzien. Zij waren koningen van de wetenschap.

Hoofdartikelvrijdag, 31 december 2004

Oudejaarsavond…

Het wordt een merkwaardige oudejaarsavond. Niet de weemoed over het voorbije jaar, of het opzien tegen de moeiten van het nieuwe houdt ons bezig, maar de onrust over de ramp in Azië. Vrijwel alles wat op een gewone oudejaarsavond aanleiding kan zijn voor overpeinzingen betreffende onszelf, blijkt te ‘klein’ voor wat we ervaren bij het nieuws van de doden en de vernietiging. De maat van het leed is te groot; de beelden zijn te indringend; het verstand kan de stijging van het aantal doden niet begrijpen: we kunnen geen redelijk woord meer zeggen over wat er zich heeft afgespeeld.

Regiovrijdag, 31 december 2004

‘In een dag sloeg het perspectief om’

Franeker – Tot 13 augustus leek het een heel mooi jaar voor akkerbouwer Frans Ypma uit Franeker te worden. ,,Toen kwam er 140 millimeter regen naar beneden en sloegen de vooruitzichten compleet om. Van de ene op de andere dag verandert alles”, blikt Ypma terug.

Regiovrijdag, 31 december 2004

Vroegknaller heeft zwaarder vuurwerk

Leeuwarden – Het aantal ‘vroegknallers’ dat de afgelopen dagen is opgepakt komt overeen met dat van vorig jaar. Wel hebben ze veelal zwaarder vuurwerk. Intussen bereiden politie en brandweer zich voor op de oudejaarsnacht.

Regiovrijdag, 31 december 2004

Fries opgepakt die paardenprik vervalste

Leeuwarden - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen week een man uit Fryslân aangehouden die nep-wormkuren voor paarden zou hebben verkocht. De AID wil niet zeggen waar de man precies vandaan komt. Hij heeft inmiddels bekend dat hij vijftienduizend spuiten heeft gevuld met een vitaminepreparaat, en deze heeft verkocht alsof het wormkuren van de bekende merken Noromectin en Strongid-P waren. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt wegens valsheid in geschrifte en overtreding van de Diergeneesmiddelenwet.

Regiovrijdag, 31 december 2004

Opruimen, biljarten en snoepen voor Azië

Wolvega – ,,Ik dacht bij grote rampen tot nu toe altijd ‘iemand moet iets doen’. Deze keer ben ik erachter: je moet zelf iets doen!” Ben Scheffer (41) uit Wolvega is de laatste dagen van het jaar eigenlijk maar met één ding bezig: zoveel mogelijk geld inzamelen voor giro 555: de rekening van de samenwerkende hulporganisaties. De ramp met de vloedgolven in Azië heeft Scheffer geïnspireerd om morgen met tien vrijwilligers de straten van Wolvega vuurwerkvrij te maken. Voor ieder schoongemaakt stoepje moeten de bewoners 1,50 euro betalen.

Regiovrijdag, 31 december 2004

‘Even heb ik gedacht: we verdrinken hier’

Gorredijk – ,,Water, water”, schreeuwde de zoon van het Srilankaanse gezin, waarbij Geert en Rinskje Klijnstra uit Gorredijk in een gasthuis verbleven. Geert Klijnstra liep instinctief het appartement in, op zoek naar blusmiddelen want hij dacht dat er brand was. Het volgende moment was er water en werden de Klijnstra’s met de vier Srilankanen door het huis geslingerd, het water steeg tot het plafond. ,,Even heb ik gedacht, we verdrinken hier”, zegt Klijnstra. ,,Maar op de een of andere wonderlijke manier konden we een gat in het plafond maken, waardoor we ons konden optrekken.”

Geloof & Kerkvrijdag, 31 december 2004

‘Invloed uitoefenen op het beleid’

Sneek - De diaconie van de rooms-katholieke Sint Martinus Kerk in Sneek heeft het initiatief genomen voor de oprichting van een werkgroep Cliëntenraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). ,,De diaconie wil meepraten over het gemeentebeleid dat gaat gelden als de WMO vanaf 2006 wordt ingevoerd’’, legt diaken Ton Maas uit. ,,De gemeente moet straks op veel meer terreinen dan nu het geval is, het geld gaan verdelen. Daar willen we bovenop zitten.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 31 december 2004

‘Workum’ moet wachten op Künckel-orgel Hoorn

Workum/Hoorn – De Protestantse Gemeente van Workum moet nog zeker een half jaar wachten voor de rechter een uitspraak doet in de zaak van het Künckel-orgel uit Hoorn.

Geloof & Kerkvrijdag, 31 december 2004

Het meisje heette Maria

De Nieuwe Bijbelvertaling is uit. Zestien miljoen Nederlanders staan klaar om hun oordeel te vellen. Tot welke nieuwe inzichten en ontdekkingen komen zij? Een serie met leeservaringen in de NBV. Deel 9.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Richard Groenendaal neemt in Centumcross sportieve revanche

Surhuisterveen – Cadeautjes worden niet vaak gegeven in de sport, zelfs niet bij het afscheid van een drievoudig wereldkampioen. De Belgische veldrijder Mario de Clercq weet dat na zijn laatste optreden donderdag in de modder van Surhuisterveen in ieder geval zeker.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Yge Visser behaalt eerste grootmeesterresultaat

Groningen – Veelvuldig oud-Fries kampioen Yge Visser uit het Groningse Haren heeft donderdag tijdens de slotdag van het Harmonie schaaktoernooi in Groningen zijn eerste grootmeesternorm gehaald. De 41-jarige oud-Sneker werd in de einduitslag ook nog eens gedeeld eerste, maar op grond van de onderlinge resultaten en de Sonneborn-Berger telling werd Yuriy Kuzubov tot winnaar uitgeroepen. Naast Visser en Kuzubov eindigden ook Friso Nijboer en John van der Wiel met zes punten uit negen wedstrijden op de gedeelde eerste plaats.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Grijpen ‘jonkies’ de macht bij NK marathon?

Heerenveen - Bij het NK langebaanschaatsen stootte de achttienjarige Sven Kramer de gevestigde orde van de troon. Komend weekeinde zal duidelijk worden of de jonkies bij het marathonschaatsen al zover zijn. Martijn Kromkamp (Wolvega), Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) en Bob de Vries uit Haule maken deel uit van de nieuwe lichting schaatsers van de lange adem en alle drie lijken zondag bij het Nederlands kampioenschap in Alkmaar zeker niet kansloos in een wedstrijd over 150 ronden.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Eppinga keert terug in Friese trainerswereldje

Drachten – Sjoerd Jan Eppinga keert terug in het Friese trainerswereldje. De Drachtster, die in het seizoen 2002/2003 Harkemase Boys naar het kampioenschap leidde in de hoofdklasse C, wordt volgend seizoen trainer van eersteklasser Heerenveense Boys.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Bastiaan Hollander verrast op FK rapid dammen

Leeuwarden – Als vervolg op het vorig jaar ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Provinciale Friese Dam Bond (PFDB) voor het eerst gespeelde open FK rapid dammen hield de Leeuwarder damclub De Oldehove gisteren de tweede titelstrijd. Na zes ronden ging de jonge Drachtster Bastiaan Hollander verrassend met een score van 10 punten met de titel strijken.

Sportvrijdag, 31 december 2004

Het bange voorgevoel van Dick de Boer wordt bewaarheid

Leeuwarden – Hij koesterde de hoop de klus af te mogen maken, maar zijn gevoel gaf hem toch wat anders in. Dick de Boer (56) werd donderdag na anderhalf seizoen bij Cambuur Leeuwarden uit zijn trainerstaken ontheven. Wie De Boer opvolgt, is door het bestuur nog niet bepaald. Assistent-trainer Jan Schulting heeft voorlopig de leiding over de spelersgroep.

Weervrijdag, 31 december 2004

Regenachtig

Vandaag en morgen hebben we veel bewolking en perioden met regen. Het is zacht met temperaturen rond 10 graden. Tijdens de oudejaarsnacht is het droog, met enkele opklaringen en mist bij 5 graden. Morgen wordt het 7 graden met regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties