Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 31 maart 2008.

Cultuurmaandag, 31 maart 2008

Weinig publiek bij hafabra-evenement

Met een wervelende muzikale show opende show en drumfanfare Smelena zaterdagavond het Groot Muziekevenement Drachten. Een schitterend begin van een lange avond met veel muziek in allerlei soorten.

Cultuurmaandag, 31 maart 2008

Zoeken en zappen in Drachten

Zaterdagavond was schouwburg De Lawei in Drachten een doolhof voor de Friese muziekliefhebber. In alle zalen vond namelijk het festival Zappop plaats. Voor de vierde keer alweer. Nou ja, zalen. Alleen het podium van de grote zaal, waar normaal grote cabaretiers en theaterproducties staan, is groot genoeg om dienst te doen als concertzaal. Verder kon de bezoeker op zoek naar de overige zalen.

Economiemaandag, 31 maart 2008

Groenrijk Haule neemt Tuinwereld Hommerts over

Hommerts - De eigenaar van GroenRijk Haule, Hans Menken, heeft het failliete Tuinwereld Hommerts overgenomen. Het tuincentrum in Hommerts gaat verder onder de naam GroenRijk Hommerts. Dat maakte Menken dit weekend bekend. Bij het tuincentrum werken zestien mensen. Na het faillissement heeft de curator het centrum opengehouden. Woensdag opent het vernieuwde tuincentrum zijn deuren.

Hoofdartikelmaandag, 31 maart 2008

Verkeersboetes...

Het is een gemakkelijk onderwerp: schelden op de politie. Daar is vanaf morgen weer alle reden voor. Dan gaan de boetes voor overtredingen omhoog, met maar liefst 20 procent. De noodzaak voor die verhoging heeft niets ter maken met verkeersveiligheid of een ander nobel doel op het terrein van het verkeer, maar simpel met de schatkist. Een reden des te meer dus om te gaan schelden als na een overtreding van tien kilometer te hard rijden op de autosnelweg de brief in de bus valt.

Regiomaandag, 31 maart 2008

Hogere boetes in het verkeer vooral ‘kassa’

Leeuwarden - De verkeersboetes gaan vanaf morgen met gemiddeld 20 procent omhoog. Door vooral de gevaarlijke overtredingen zwaarder te beboeten, hoopt het Openbaar Ministerie verkeersdeelnemers ervan te weerhouden deze overtredingen te begaan. Maar volgens de ANWB en verkeerspsycholoog Karel Brookhuis wil de overheid vooral meer geld ophalen.

Regiomaandag, 31 maart 2008

Koffie met veel suiker, en een beetje heroïne

Leeuwarden - Het gebeurt allemaal in een ruimte van nauwelijks vier bij vier meter. In het midden staat een tafeltje met vijf stoelen. Twee van de vier hoge muren zijn groen, de andere twee wit. De kamer heeft veel ramen. ,,Hier gebruiken de cliënten een paar keer per dag heroïne”, vertelt Floor Reicher, medewerkerster van de heroïne-unit. Een halfjaar na de ingebruikname werd het gebouw aan het Vliet in Leeuwarden, waarom zoveel te doen was, zaterdag eindelijk officieel geopend.

Regiomaandag, 31 maart 2008

‘Ziek door ventilatie in woningen’

Leeuwarden - Het energiezuinige balansventilatiesysteem, dat wordt gebruikt in onder meer duurzame nieuwbouwwijken in Zwaagwesteinde en Leeuwarden, zorgt voor gezondheidsklachten en zou moeten worden afgeschaft. Dat zei de Eindhovense hoogleraar Annelies van Bronswijk gisteren in het televisieprogramma Zembla.

Regiomaandag, 31 maart 2008

Aula Nijenhof gered voor laatste eer

Oudwoude - Dankzij Dorpsbelangen Oudwoude en de plaatselijke uitvaartvereniging De Laatste Eer heeft Kollumerland nog steeds een aula met aflegruimte. Zaterdag werd de gerenoveerde aula Nijenhof op de gelijknamige gemeentelijke begraafplaats net buiten het dorp heropend. ,,Lokkich mar. Sûnder dit plak soenen Kollumerlânners foar it ôflizzen nei Dokkum ta moatte”, zegt Aukje Dijkstra-Swart van De Laatste Eer.

Regiomaandag, 31 maart 2008

Kippenvel van de Big Boy van de Union Pacific

Drachten - Kippenvel krijgen ze ervan. De Big Boy van de Union Pacific, ’s werelds grootste stoomlocomotief. Op schaalmodel. Van een duur merk. Dus hij kan stoomgeluidjes en remgeluiden maken en de verlichting aanzetten. Erwin Wierema (29) en Gino Damen (36) vertellen er in geuren en kleuren over. Voorzitter Fetze de Jong (64) van Modelspoorvereniging Drachten e.o. hoort het met bijbehorende rillingen van genoegen aan. ,,Ja, het is een mooi model. Het heeft wel wat.”

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2008

‘Investeer in kinderen’

Zwolle - ,,Investeer in kinderen. We hebben in het kerkelijk jeugdwerk geen onderwijzers nodig, maar herders, gidsen.” Dat was de belangrijkste raad die ds. Ron van der Spoel meegaf aan driehonderd jeugdleiders uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) tijdens de bijeenkomst JOP Coach live in Zwolle ‘Aansprekend coachen’.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2008

Geen schuld, maar heimwee naar het volmaakte

Drachten - Van de 1400 vrouwen die zaterdag naar de EO VrouwZijn-dag in de Bethelkerk in Drachten gekomen waren, gingen er heel wat met een lichter hart naar huis. Met meer inzicht over (onterechte) schuldgevoelens: ‘Motje ’t moet zo’ en ‘Rupsje nooit genoeg’. ,,Geen schuldgevoel, maar heimwee naar het volmaakte.”

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2008

Creatief samenwerken met Jozef

Opeinde - Opeinde stond dit weekeinde in het teken van musical Jozef. Na maanden oefenen werd de musical drie maal opgevoerd. Arjen (met de rol van vader Jacob) en Ankie (lid van het 38 leden tellende koor) de Jong doen verslag van de laatste repetitieweek.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2008

‘Koppel Numeri aan bestaande software’

Utrecht - Het nieuwe systeem voor de landelijke ledenregistratie Numeri van de Protestantse Kerk in Nederland wordt mogelijk gekoppeld aan bestaande software voor de ledenregistratie als Baruch en Scipio. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de projectleiding Numeri in een besloten zitting van de kleine synode afgelopen vrijdag. Onduidelijk is nog wat deze aanpassing van de huidige plannen gaat betekenen voor de kosten en de daadwerkelijke invoering van Numeri. In ieder geval betekent de verruiming van de doorlooptijd van het project extra projectkosten. De synode heeft aangegeven dat deze zaken uiterlijk in juni helder moeten zijn.

Geloof & Kerkmaandag, 31 maart 2008

BVR in Sneek brengt ruim 34.000 euro op

Sneek - De 33ste BVR (Bazar, Veling, Rommelmarkt) heeft 34.077 euro opgebracht, na aftrek van de kosten. De rommelmarkt gaat uit van de Protestantse Gemeente (i.w.) Sneek en is een van de grootste van Fryslân. Van de opbrengst gaat een deel naar de stichting Stop Aids Now, daarnaast worden enkele kleine projecten gesponsord.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Heerenveen krijgt les in effectiviteit

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft zaterdagavond verzaakt een voorschot te nemen op een plaats in de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. De equipe van scheidend trainer Gertjan Verbeek toonde zich op alle fronten de meerdere van Ajax, uitgezonderd op één cruciaal onderdeel: het benutten van de kansen.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Sulejmani is nu al te goed voor Heerenveen

Verbeek: ‘Als ik de baas van Ajax was, dan wist ik het wel’

Sportmaandag, 31 maart 2008

Heerenveen blij met afschaffing play-offs

Leeuwarden - De play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League worden hoogstwaarschijnlijk afgeschaft. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen in de eredivisie is de nummer twee van de competitie weer zoals vroeger zeker van deelname aan het kwalificatietoernooi voor de CL. SC Heerenveen-directeur Yme Kuiper was verheugd over het besluit.

Sportmaandag, 31 maart 2008

FVC verkrampt in zicht haven

Groningen - ,,Eigen schuld, dikke bult”, mompelde FVC-trainer Bert Hollander na het laatste fluitsignaal bij de dug-out tegen niemand in het bijzonder. Zijn team had in de tweede helft het aanstaande kampioenschap in de tweede klasse K, dat een uur lang virtueel in de knip zat, uit handen gegeven. Velocitas 1897 bracht de Friezen in de slotfase zelfs hun tweede seizoensnederlaag toe. ,,Dan moet het volgende week maar”, baalde spits Hendrik de Zwart.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Bij Surhuisterveen is ‘jong’ het sleutelwoord

Surhuisterveen - Er zijn dorpen met zesduizend inwoners waar maar één voetbalclub is, zoals in Buitenpost. Er zijn er ook waar er nog twee zijn, zoals in Surhuisterveen. Dit jaar bestaat die situatie daar een halve eeuw, getuige ook de naam van zaterdagtweedeklasser ’t Fean’58. Diens moederclub is voetbalvereniging Surhuisterveen, actief in de zondag vierde klasse C. Van aftakeling, zoals bij sommige andere zondagclubs, is geen sprake. ‘Jong’ is daarbij het sleutelwoord, zowel op bestuurlijk als op sportief vlak.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Roelof Koop is ook in de zesde klasse blij met goals

Sportmaandag, 31 maart 2008

Postma komt net te kort

Veendam - Joost van Weerd uit Deurningen won zaterdag de Grote Omloop van de Veenkoloniën. Theo Postma kwam na 160 kilometer in Veendam als eerste Fries over de streep, maar hij was wel de laatste van zes koplopers en dat gaf voor de 22-jarige renner in het shirt van Otto Ebbens een dubbel gevoel na de tweede wedstrijd in de noordelijke clubcompetitie.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Friese Paarden op weg naar mooie toekomst

Wolvega - De drafbaan van Wolvega vormde zaterdagmiddag het decor voor een recordpoging. Niet de normale harddravers, maar de Friese Paarden probeerden hun eigen topsnelheid te overtreffen. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken werd afgezien van de gebruikelijke stilstaande start. De zes combinaties werden op topspeed gelanceerd vanachter de startauto die ook in de gewone koersen wordt gebruikt.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Friese judotitelstrijd is feest van herkenning

Franeker - Ze pakken elkaar bij de kraag van hun judopak vast. Oog in oog staan de bezwete judoka’s tegenover elkaar. Dan volgt een vlugge voetbeweging. De tegenstander wordt over het been geworpen en belandt met zijn rug op de mat. De scheidsrechter roept het einde van de wedstrijd uit en met een tevreden gezicht loopt de nieuwe Friese kampioen van de mat.

Sportmaandag, 31 maart 2008

Goed voorbeeld doet goed volgen

Wat een teleurstelling! Theo Bos is niet langer ‘The Boss’ op de sprint. Drie jaar lang was hij onklopbaar. Ongenaakbaar zelfs. Rondom zijn strakke, geblokte lijf straalde het aura van de onoverwinnelijkheid. Of hij ook intrinsiek de snelste was - het meeste vermogen trapte, zeg maar - daar kun je een vraagteken bij zetten. Er rijden heel wat dikkere billen rond in het baanwielrennen. Je ziet de slagers likkebaardend op de tribune zitten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties