Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 31 augustus 2005.

Bijschriftwoensdag, 31 augustus 2005

Iets meer spot, aub!

Dossierwoensdag, 31 augustus 2005

Honkbal: teamsport voor denkers én leeghoofden

In het voorwoord van Play ball, Honkbalverhalen uit de dug-out van Nederland , schrijft Theo Reitsma dat ook Willem-Alexander het ontzettend jammer vond dat besloten was om honkbal na 2008 van de Olympische Spelen te schrappen. ‘Nederland was zo goed in die sport’, zo zei de Prins, zelf een IOC-lid, met zichtbare spijt over het verloop van de stemming binnen zijn groep. En voegde eraan toe dat juist honkbal ‘een voorbeeld was van geslaagde integratie met de inbreng van zoveel goede Antillianen’.

Economiewoensdag, 31 augustus 2005

Matige kwaliteit aardappelen door ziekten

Drachten/Emmeloord – De kwaliteit van pootaardappelen is dit jaar matig. Veel aardappelen kregen een lagere kwaliteitsklasse mee, vooral door bacterieziekten. Het aardappeljaar is matig, met grote verschillen. Boeren die heel vroeg gepoot hebben, doen het goed. Door een koude periode in mei en juni komen de boeren die later begonnen zijn er aanzienlijk minder goed vanaf.

Hoofdartikelwoensdag, 31 augustus 2005

Kritiek van Weisglas

Kamervoorzitter Weisglas ergert zich aan een aantal ministers van het kabinet Balkenende. Nu het goed gaat met onze Rijksfinanciën lijken zij elkaar te verdringen voor de camera’s om het volk ‘het zoet’ te kunnen vertellen. Ofwel: welke meevallers, cadeautjes ze voor hen in petto hebben in het nieuwe parlementaire jaar dat straks, op de derde dinsdag van september, aanbreekt. De minister-president deed braaf met hen mee. Hij nam zelfs het voortouw door vorige week twee keer publiekelijk een uiteenzetting te geven van de kabinetsplannen na Prinsjesdag, onder meer over de ontwikkeling van onze koopkracht.

Regiowoensdag, 31 augustus 2005

Sloepenroute loopt stuk op brug Eagum

Grou/Eagum – De kans dat er nog een sloepenroute komt tussen Grou en Leeuwarden lijkt verkeken. De raadscommissie Wenjen, Wurkjen en Rekreaasje van de gemeente Boarnsterhim steunde gisteravond het protest van de inwoners van Eagum. Die willen niet dat voor de route de brug bij hun dorp wordt verhoogd.

Regiowoensdag, 31 augustus 2005

Limiet aan wachten op tbs

Arnhem - De Nederlandse Staat moet een 51-jarige man uit Driesum vóór 1 december 2005 in een tbs-kliniek plaatsen. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem gisteren in kort geding bepaald. De Fries spande een kort geding aan tegen de Staat, omdat hij van oordeel was dat hij veel te lang moest wachten op plaatsing in een tbs-kliniek.

Regiowoensdag, 31 augustus 2005

Amerikaanse club houdt Friese roots hoog

Randolph/Metslawier – Ook al heeft Nancy Elliman-Douma haar hele leven in de Verenigde Staten gewoond, haar Friese afkomst houdt ze hoog. Twee jaar geleden nam zij met een plaatsgenoot het initiatief voor de Frisian Womens’ Society. De vereniging telt veertig leden en over drie jaar hoopt de groep een bezoek te brengen aan ‘it heitelân’.

Regiowoensdag, 31 augustus 2005

Wonen op plek oude stins van Abbengawier

Fryslân kent tientallen buurtschappen en streken waar een wit aanduidingsbord staat. Vandaag het laatste deel van een zomerse serie over kleine gemeenschappen zonder kerk, kroeg of winkel.

Regiowoensdag, 31 augustus 2005

‘We verpesten de jeugd als we de ogen sluiten’

Bijna een jaar geleden werd Arie Aalberts geïnstalleerd als burgemeester van Dantumadeel. Hij spande zich in om de stroeve verhoudingen met het bedrijfsleven in de gemeente te verbeteren en ontpopte zich als strenge en bezorgde burgervader voor de jeugd. ,,We verpesten een deel van onze jongeren als we onze ogen sluiten voor de problemen.’’Na een jaar kent Aalberts zijn gemeente al vrij goed. In de eerste maanden na zijn aanstelling heeft hij elk dorp bezocht om kennis te maken met dorpsbelang, ondernemers en bewoners. Het rondje door het dorp ging steevast op de fiets. ,,Dan zie je veel meer.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 31 augustus 2005

‘Wat dunkt u van de Christus?’

Leeuwarden – Moderne theologen als Roessingh, Kuitert en Dingemans kunnen pas volop uit de verf komen als zij in de context van hun tijd worden geplaatst. Esther Kopmels doet dat in haar boek Beelden van Christus in de moderne theologie . Een trefzeker, overzichtelijk en duidelijk werk. In het boek rijst de vraag of de rol van de moderne theologie op het christelijke erf zo langzamerhand niet uitgespeeld raakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 augustus 2005

Historici leggen volksverhalen over ds J.H. Zelle vast

Leeuwarden – Het Historisch Centrum Leeuwarden, Open Monumentendag Leeuwarden en de historische vereniging Aed Levwerd organiseren in het kader van de Open Monumentendag een avond over de gerenommeerde predikant ds Johannnes Hendrikus Zelle (1907-1983).

Geloof & Kerkwoensdag, 31 augustus 2005

Bisdommen kopen geboortehuis van Benedictus XVI

Marktl am Inn – Drie Zuid-Duitse bisdommen hebben het geboortehuis van paus Benedictus XVI gekocht. Dat meldt de krant Die Welt vandaag. De kopers zijn het aartsbisdom München en de bisdommen Regensburg en Passau. Voor het te koop staande huis in het stadje Marktl am Inn hadden zich ongeveer 450 belangstellenden gemeld.

Geloof & Kerkwoensdag, 31 augustus 2005

Duitse protestanten herdenken nieuwe start na nazi-tijd

Hannover – Met een viering in Hannover herdachten de Duitse protestanten vandaag dat zij zestig jaar geleden, na de met schuld beladen nazi-tijd, hun krachten bundelden in de Protestantse Kerk in Duitsland (EKD). In de EKD verenigden zich op 31 augustus 1945 lutherse, reformatorische en geünieerde kerken van lutheranen en reformatorische christenen zich.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

De voetbalcompetitie barst dit weekeinde weer los

Leeuwarden – Met drie Friese ploegen in de hoofdklasse C - ONS Sneek, Drachtster Boys en Harkemase Boys - barst komend weekeinde overal in Nederland de voetbalcompetitie weer los. In de eerste klasse E verdedigen slechts twee ploegen de Friese belangen: SDS en BCV. Het programma is als volgt:

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Record deelname aan Brinklopen

Diever - Na de laatste van de negen Brinklopen, die mede wordt georganiseerd door SV Friesland, stond de teller dinsdagavond op 1249 deelnemers Dat is een nieuw record.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Sjoerd Hamburger met record naar halve finale

Gifu - Sjoerd Hamburger heeft woensdagnacht in het Japanse Gifu de halve finale bereikt van de WK roeien. De 22-jarige Fries, die vorige maand op de Amsterdamse Bosbaan de wereldtitel onder 23 jaar veroverde, eindigde in de skiff als tweede in zijn herkansingsrace.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Jong Cambuur begint met verlies

Apeldoorn – Het belofteteam van Cambuur Leeuwarden is de competitie in de reserve eerste divisie A zwak begonnen.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Roorda bij Oranje onder 17 jaar

Heerenveen – Heerenveen-speler Geert-Arend Roorda uit Noardburgum zit bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal onder 17 jaar dat later deze maand in Peru aan het jeugd WK voetbal deelneemt.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Pluspunten kent Cambuur al, nu nog winstpunten

Leeuwarden – De vele keuzes die Cambuur-trainer Roy Wesseling tot nu toe heeft gemaakt in de zoektocht naar succes hebben volgens hem al enkele pluspunten opgeleverd. Ideaal zou het zijn als ze ook eens winstpunten zouden opleveren. Maandag waren die op eigen veld tegen Fortuna Sittard in zicht, maar voor de vierde keer op rij bleef het bij gelijkspel.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Sjoerd Hamburger op WK roeien in de herkansingen

Gifu – Jeugdwereldkampioen skiff Sjoerd Hamburger, oorspronkelijk afkomstig uit Oldeberkoop, heeft op de eerste dag van het WK roeien in Japan in een race tegen wereld- en olympisch kampioen Olaf Tufte indruk gemaakt. Hij kreeg nipt klop van de Noorse gigant en werd daardoor naar de herkansingen verwezen.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Nieuwe spits voor SC Heerenveen

Heerenveen - SC Heerenveen heeft zich per direct versterkt met de Finse international Niklas Tarvajärvi van Mypa-Myllykosken Pallo. De 22-jarige aanvaller tekent in Heerenveen een contract voor twee seizoenen.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Heerenveen hofleverancier voor Jong Oranje

Heerenveen – Sportclub Heerenveen is voor het EK-kwalificatieduel in en tegen Armenië hofleverancier voor Jong Oranje. Coach Foppe de Haan heeft vier spelers van Heerenveen in zijn selectie opgenomen.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Hakansson naar Djurgardens IF

Heerenveen - Jesper Hakansson speelt dit seizoen voor het Zweedse Djurgardens IF.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Jong Heerenveen laat winst liggen

Heerenveen – Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft maandagavond verzaakt om tegen Jong Feyenoord de winst te grijpen.

Sportwoensdag, 31 augustus 2005

Klompe vier duels geschorst

Groningen - Tieme Klompe moet een onbezonnen daad bij zijn debuut in het shirt van FC Groningen met een schorsing van vier duels bekopen.

Weerwoensdag, 31 augustus 2005

Zomer

Vanmiddag zon en temperaturen rond 27 of 28 graden. Vanavond blijft het met 23 tot 25 graden nog lang warm en vannacht koelt het niet verder af dan tot rond 17 of 18 graden. Morgen eerst nog 27 graden, in de middag een (onweers)bui en afkoeling. Het weekend: ook nog zomerweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties