Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 31 augustus 2009.

Cultuurmaandag, 31 augustus 2009

Expositie Klassieke Academie Franeker

Franeker - Een groep studenten van de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen exposeert volgende maand in de doopsgezinde kerk in Franeker. Het gaat om werk van Susan Baxter, Heico van der Block, Monica Busser, Elvira Dik, Saskia Dingelstad, Marian Gerrits, Wiebe de Jong, Klaas Koops, Ans Smits en Aly van der Wal.

Cultuurmaandag, 31 augustus 2009

Landelijke première ‘Amália’ in Dokkum

Dokkum - Filmhuis Dokkum begint het nieuwe filmseizoen met de landelijke voorpremière van Amalia, een film over het leven van fadozangeres Amália Rodrogues (1920-1999). Haar leven is verfilmd door regisseur Carlos Coelho da Silva en Sandra Barata Belo speelt de rol van Rodrogues.

Cultuurmaandag, 31 augustus 2009

Nieuwe cd Rommy

Leeuwarden - Twee jaar na het overlijden van Rommy Henstra is er een nieuwe cd van de Friese zanger uitgebracht. Op de cd staan negentien nummers die niet eerder op cd zijn uitgebracht. Onder meer zijn bekende lied, Ave Maria, staat op de cd.

Cultuurmaandag, 31 augustus 2009

Kunst-Ateliers voor kinderen in Heerenveen

Heerenveen - Duizend basisschoolkinderen in Heerenveen kunnen binnenkort op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende kunstzinnige disciplines. Dat kan met Kunst-Ateliers, een lesproject dat het Centrum voor de Kunsten a7 (Cvk) in Heerenveen aanbiedt.

Cultuurmaandag, 31 augustus 2009

Beste christelijke kinderboek is van Gerry Velema

Leeuwarden - Het boek Eruit jij! van de Drentse schrijfster Gerry Velema is winnaar van Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek van het jaar. Dat heeft de Werkgroep Christelijke Kinderboeken dit weekend bekendgemaakt, initiatiefnemer van de prijs.

Hoofdartikelmaandag, 31 augustus 2009

Partijvoorzitter Ploumen...

De PvdA beleeft moeilijke tijden. Of, als men wil: interessante tijden. De sociaaldemocraten voeren een discussie over geld. Hoeveel mag iemand die actief is in de partij, aan zijn baan verdienen? De voorzitter van de partij, Lilianne Ploumen, heeft er een duidelijk standpunt over: niet meer dan de minister-president. Die opvatting wordt haar niet in dank afgenomen. Partijleden vinden dat hun salaris een privé-aangelegenheid is. En zou de partij niet blij moeten zijn met leden die een zware functie hebben in de Nederlandse samenleving en dienovereenkomstig worden betaald ?

Regiomaandag, 31 augustus 2009

Meldplicht moet voor zicht op geweld

Leeuwarden - Geweld tegen werknemers van woningcorporaties wordt onvoldoende in beeld gebracht. De Arbeidsinspectie wil daarom dat er een meldplicht komt. ,,Ook is meer nazorg noodzakelijk voor na de agressie.”

Regiomaandag, 31 augustus 2009

Afgezien, maar toch die Kennedymars uitgelopen

Wâlterswâld/Workum - Het was vreselijk afzien, die wandeltocht van tachtig kilometer, maar uiteindelijk hebben Sjoerd Postma uit Workum en zijn vier kompanen de Kennedymars zaterdag uitgelopen.

Regiomaandag, 31 augustus 2009

Een (terug)kijkje

Emma Doornbos (8) heeft het syndroom van Down, ADHD en autisme. Ze functioneert op het niveau van een eenjarige. Emma woont met haar vader Jurrien, moeder Margriet en broertjes Jorien (14) en Thijs (12) in Winsum (Gr). Emma’s moeder schreef de afgelopen maanden over haar, of het gezin. Vandaag de laatste bijdrage.

Regiomaandag, 31 augustus 2009

Puffende machines, vettige walmen en veel rook

Harlingen - Het wisselvallige weer lijkt zaterdagmiddag geen invloed te hebben op de bezoekersaantallen van de Harlinger Visserijdagen. Rond een uur of drie is het druk, heel druk in het centrum van de vissersstad waar dit jaar voor de vijftigste keer de visserijdagen worden gevierd.

Geloof & Kerkmaandag, 31 augustus 2009

De behoefte aan rituelen blijft onverminderd groot

Leeuwarden - In het landelijk jaar van de traditie mag een speciale dag voor de christelijke traditie niet ontbreken, vindt het verband van katholieke Maatschappelijke Organisaties. Op zaterdag 19 september is het zo ver.

Geloof & Kerkmaandag, 31 augustus 2009

Waldenzen vasten tegen veiligheidswet Berlusconi

De Synode van de Waldenzer en Methodistische kerken, bijeen in het Italiaanse Torre Pellice, heeft donderdag een dag van vasten gehouden als teken van protest tegen de recente wetgeving met betrekking tot immigratie.

Geloof & Kerkmaandag, 31 augustus 2009

Inwijding in liefdesgeheimen

Drachten - De Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten besteedt dit jaar volop aandacht aan relaties. Gisteren was de aftrap met een Lovespecial voor stellen. Een schot in de liefdesroos, want het leidde zelfs tot een wachtlijst. Alles van seksualiteit tot de Bambi-verliefdheid kwam in vier uur tijd voorbij.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Huizum is weer van Triemstra

Leeuwarden - Taeke Triemstra heeft wat met Huizum. De afgelopen drie jaar stond de achterinse uit Sint Jacobiparochie in de finale van de Huizumer Cup-dei en gisteren was het met Rutmer van der Meer en Renze Pieter Hiemstra opnieuw raak.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Fluitend door het toernooi

Het nadeel van vrouwenvoetbal is dat de stemmen van vrouwen scheller zijn dan die van mannen. Mannenstemmen worden geabsorbeerd door het geluid dat het publiek voortbrengt. Tegen het monotone gezang, gedreun en getrommel op de tribune valt iedere mannelijke communicatie geheel weg. Het onderlinge geschreeuw en gescheld van mannen hoor je alleen als er bij wijze van straf een wedstrijd zonder toeschouwers moet worden gespeeld. Pas dan valt op dat er in het veld gecoacht, gesard en gevloekt wordt. Alleen een richtmicrofoon die pal achter de grensrechter staat opgesteld, wil nog wel eens het bijtende commentaar van een speler of trainer de huiskamer in slingeren, meestal met een schorsing tot gevolg.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

‘Nederlands vrouwenelftal betaalt nu de eredivisie terug’

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam zorgden zaterdag voor een unieke prestatie door zich te plaatsen voor de kwartfinale van het EK. Werpt de eredivisie voor vrouwen nu al haar vruchten af en wordt het niveau van de vrouwen nog hoger als de competitie verder wordt uitgebreid?

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Trije spul is út. Eerder is een kaatspartij niet afgelopen

Trije spul is út is een gevleugelde uitspraak in de kaatssport. Het betekent: een kaatswedstrijd is niet eerder afgelopen dan dat een van de twee parturen drie spellen (zes eersten) aan de telegraaf heeft hangen.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

‘Pikefel, om’t Totilas noch in bytsje as ús hynder fielt’

Windsor - In de wereld van de internationale dressuur is zaterdagavond het tijdperk van Moorlands Totilas echt begonnen. Edward Gal reed in de tuinen van Windsor Castle het in Broeksterwâld bij Jan en Anna Schuil gefokte paard naar de Europese titel in de kür. De score was 90,750, de beste ooit gereden. Schuil zegt dat hij ‘pikefel’ kreeg toen ‘zijn’ paard zaterdag na het optreden een staande ovatie kreeg. ,,It fielt noch bytsje ús hynder. Krekt as de ruter en de eigner, krigen ek wy de felisitaasjes.”

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Harkema maakt zich op voor komst Feyenoord

Heerlerheide - De naam Feyenoord gonsde al een paar weken door Harkema. Het dorp kan zich nu gaan opmaken voor een ware invasie, want door met 2-4 te winnen in Heerlerheide van zondagseersteklasser Groene Ster is de komst van de Rotterdammers een feit.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

‘En? Tegen wie spelen we ná FC Twente?’

Drachten - Met de tweede ronde tegen FC Twente in het vooruitzicht, kan het ietwat stoffige draaiboek bij SC Joure weer uit de kast worden gehaald. Met een thuiswedstrijd op 23 september voor de boeg maken de groen-witten zich op voor een drukte van formaat op sportpark De Hege Simmerdyk. In 2002 en 2005 stonden er ook al lange rijen voor de kassa’s. Vooral zeven jaar terug verkeerden de Jousters in een ware bekerroes.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Joure mag met nodige fortuin tegen FC Twente

Drachten - Voor SC Joure wacht op woensdag 23 september een thuiswedstrijd in de KNVB-beker tegen FC Twente. De zondaghoofdklasser verzekerde zich zaterdag van de tweede ronde door Drachtster Boys te kloppen. Het spel van de Jousters liet echter veel te wensen over.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Jelle ten Rouwelaar in Oranje. Waarom eigenlijk ook niet?

Breda - De prijsvraag van de week luidt: noem drie (geboren) Friezen die in de eredivisie spelen. Lastig zegt u? U hoeft zich niet te schamen. Het ‘Frysk bloed tsjoch op’ is dun gezaaid in de eredivisie, altijd al geweest ook. Maar met een beetje goede wil en enige kennis van het vaderlandse voetbal zou ook u tot dit trio moeten komen: Geert Arend Roorda (Heerenveen), Jan Kromkamp (Makkinga) en Jelle ten Rouwelaar (Joure).

Sportmaandag, 31 augustus 2009

Geen goals, geen punten

Breda - De voetballerij kent vele wetmatigheden, maar de belangrijkste is toch wel deze: wie niet scoort, kan ook niet winnen. Heerenveen kampt al het hele seizoen met dat probleem en dus is het logisch dat de ploeg van trainer Trond Sollied in de onderste regionen van de eredivisie is beland.

Sportmaandag, 31 augustus 2009

sc Heerenveen en Trond Sollied uit elkaar

Sportclub Heerenveen en trainer Trond Sollied hebben tijdens een vandaag gehouden evaluatiegesprek besloten hun samenwerking met onmiddellijke ingang te beëindigen. Beide partijen kwamen tot de conclusie dat de samenwerking momenteel niet datgene brengt wat zij ervan verwacht hadden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties