Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 4 januari 2006.

Achtergrondwoensdag, 4 januari 2006

Jan Pronk: de onschuld voorbij

Vorig jaar verscheen er weer een boek van Jan Pronk, onze voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking. Het is een bundel opstellen die Pronk in de afgelopen tien jaren heeft geschreven. Boeken van Jan Pronk zijn altijd de moeite waard, omdat hij kennis van zaken paart aan praktijkervaring. Bij hem geen beschouwingen uit de ivoren toren of blaffen tegen de maan, maar een zorgvuldige combinatie van wetenschap en politiek.

Achtergrondwoensdag, 4 januari 2006

Ook links in Brazilië blijkt corrupt

Voor de vele Brazilianen die verlangden naar een integer bestuur, werd 2005 het jaar van de ontnuchtering. De linkse Arbeiderspartij (PT), lange tijd gezien als toonbeeld van integriteit, kreeg te maken met een groot corruptieschandaal.

Achtergrondwoensdag, 4 januari 2006

De Zapatisten laten weer van zich horen

Na vier jaar stilte laat subcomandante Marcos, de leider van de Mexicaanse Zapatistenbeweging, weer van zich horen. Op 1 januari is ‘s werelds meest vreedzame rebellenbeweging voor de tweede keer op een tournee gegaan langs de 32 Mexicaanse deelstaten. Ze hopen dat Mexico zich in het verkiezingsjaar 2006 ontpopt tot een behartiger voor de rechten van inheemse volkeren.

Agendawoensdag, 4 januari 2006

Klassiek

Nieuwjaarsconcert In sporthal Maggenheim t e Makkum is zaterdag een nieuwjaarsconcert met muziekvereniging Hallelujah. Tijdens dit concert worden de hoogtepunten van de afgelopen 29 jaar gespeeld, waaronder Orpheus in de onderwereld en An der Schönen Blauen Donau . Het jeugdorkest komt met A Mozart Mix . Verdere medewerking wordt verleend door het tamboer- en lyrakorps, de Makkumer Bluesbrothers Band en de Makkumer drumband. Het concert begint om 20.00 uur.

Analysewoensdag, 4 januari 2006

Een vérstrekkende rechtszaak

Het jaar 2006 wordt het jaar van een vérstrekkende uitspraak in de rechtszaak tegen de Hofstadgroep: kunnen ‘terroristen’ worden veroordeeld die nog geen misdaad hebben begaan? Kan iemand in de gevangenis worden gezet omdat hij een ideologie aanhangt die wel tot geweld móet leiden? Ook als dat geweld zich nog niet heeft voorgedaan?

Analysewoensdag, 4 januari 2006

De aaisikers achter de hikke

Ze hadden er dit jaar flink de smoor in. De eierzoekers in Fryslân konden welgeteld zeventien dagen door de weilanden struinen, op zoek naar kievitseieren. Toen verbood de bestuursrechter in Leeuwarden het eierrapen. Die uitspraak werd eind dit jaar nog eens onderstreept door de Raad van State in Den Haag. Gaat 2005 de boeken in als het jaar waarin voorgoed een einde is gebracht aan een Friese traditie?

Analysewoensdag, 4 januari 2006

Nederland poetst gevolgen van de ‘nee’ weg

Het kon niet uitblijven. Een half jaar nadat de kiezer in ons land zo ongeveer de hele politieke kaste een oorvijg van jewelste had gegeven, heeft het suizebollen plaatsgemaakt voor stiekem verzet. Langzaam maar zeker worden er toch krenten uit de pap gevist. Over een paar jaar zal de Europese Unie functioneren, zoals de Nederlandse kiezer het niet heeft gewild.

Analysewoensdag, 4 januari 2006

Rechterlijke macht op pijnbank

Er moet een speciale commissie in het leven worden geroepen die zich buigt over dwalingen van Justitie. Dat vindt Wim Orbons. De commissie is nodig na de verschillende uitglijders van Justitie, onder meer in de zaak Nienke. Het aanpakken van wanbeleid aan het kabinet en de rechterlijke macht zelf overlaten is geen optie, vindt Orbons. Daarvoor is er te veel sprake van vriendjespolitiek en elkaar de hand boven het hoofd houden.

Bijschriftwoensdag, 4 januari 2006

Vermanen

Mensen houden er over het algemeen niet van vermaand te worden.

Economiewoensdag, 4 januari 2006

Rechter wijst ontslagaanvragen Enna Aerosols af

Leeuwarden – De Rechtbank in Leeuwarden heeft de ontslagaanvragen voor 66 van de 91 medewerkers van Enna Aerosols afgewezen. Dat maakte CNV-vakbondsbestuurder J. Kampherbeek vandaag bekend. Volgens de rechter had Enna gewoon langs het CWI kunnen gaan met de aanvragen. Daarbij biedt Enna een te lage ontslagvergoeding. Daarmee lijkt het einde van de spuitbussenfabrikant uit Dokkum nabij. Enna kondigde eerder aan zelf het faillissement aan te vragen als de rechter de ontslagaanvragen niet accepteert. Morgen dient de faillissementsaanvraag van de vakbonden, ingediend vanwege achterstallige loonbetalingen.

Economiewoensdag, 4 januari 2006

Nieuw distributiecentrum Sandd Drachten

Drachten – Postbedrijf Sandd heeft deze week zijn nieuwe distributiecentrum in Drachten geopend. Dat maakte Sandd gisteren bekend. Vanuit dit nieuwe centrum gaat Sandd de post van zestigduizend adressen in Drachten en omgeving bezorgen. Bij het centrum werken negentig bezorgers.

Expowoensdag, 4 januari 2006

Allingawier, Museumdorp: expo ‘Holland Waterland‘.

Hoofdartikelwoensdag, 4 januari 2006

Wetteloosheid in Gaza…

De wetteloosheid groeit in de Palestijnse Gazastrook. President Abbas verliest steeds meer de greep op militante groepen in de smalle strook land aan de Middellandse Zee. Sinds het vertrek van de Israëlische troepen uit de Gazastrook in augustus kunnen de Palestijnse autoriteiten nog nauwelijks hun gezag in het gebied doen gelden.

Regiowoensdag, 4 januari 2006

Wethouder eerder op het matje roepen

Leeuwarden – Gemeenteraadsleden moeten burgemeester en wethouders gemakkelijker op het matje kunnen roepen. Nu nog is hiervoor een raadsmeerderheid nodig. Een ,,betekende minderheid’’ is voldoende, vindt minister Pechtold.

Regiowoensdag, 4 januari 2006

‘Meer samenwerking nodig’

Stiens – Kleine gemeenten moeten hun positie versterken door intensiever samen te werken met gelijksoortige buurgemeenten. Herindeling kan zo voorlopig voorkomen worden. Dat zeiden de burgemeesters van Leeuwarderadeel, Wymbritseradiel en Bolsward gisteren in hun nieuwjaarstoespraak. Intensievere samenwerking met kleine buurgemeenten moet ervoor zorgen dat Leeuwarderadeel zijn positie als zelfstandige gemeente versterkt. Plattelandsgemeenten kunnen elkaar versterken, vindt burgemeester Ter Keurs. Leeuwarden zou de gemeente in het geval van inlijving alleen maar leegzuigen.

Regiowoensdag, 4 januari 2006

Het paspoort moet voortaan mee naar het ziekenhuis

Leeuwarden – Ponskaartje, verzekeringspapieren en het paspoort: ook deze moet dit jaar mee naar het ziekenhuis. Moedwillige fraude van onverzekerden wordt zo tot een minimum beperkt, evenals het abusievelijk verwisselen van persoonsgegevens.

Regiowoensdag, 4 januari 2006

Politie slaat vrouw onterecht in boeien

Wolvega – De politie in Wolvega heeft een vrouw onterecht geboeid, verzuimd haar echtgenoot in kennis te stellen van haar tijdelijke insluiting en haar ten onrechte niet een maaltijd verstrekt. Dat is het oordeel van de nationale ombudsman, naar aanleiding van een klacht van de vrouw.

Regiowoensdag, 4 januari 2006

Voor een schoon en beter milieu

Leeuwarden - Een grote groep familie en vrienden heeft zich verzameld in de koffiezaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Ze komen afscheid nemen van de 23-jarige Johan Roos en de 22-jarige Sander Ansems uit Den Haag. De twee jongens zijn gisteren vanuit Leeuwarden vertrokken richting Peking in een auto die rijdt op puur plantaardige brandstof.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 januari 2006

Website beschrijft 200 bijbelse plaatsen

Ermelo – Ds. Reinier van den Berg (76) uit Ermelo maakte in zijn leven meer dan 23 reizen naar landen met plaatsen die beschreven zijn in de Bijbel. Hij kwam erachter dat op internet niet één Nederlandse site was over historische gegevens over die plekken. Daarom startte hij zelf de site bijbelseplaatsen.nl.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 januari 2006

‘Bidden op het werk’ neemt toe

Houten - Het aantal christenen dat ook in hun werksituatie concreet gestalte wil geven aan het geloof, neemt toe. Dat blijkt volgens Maarten Pijnacker Hordijk uit de nieuwe lijst van bedrijven waar zogenaamde bedrijfsbidstonden plaatsvinden.

Sportwoensdag, 4 januari 2006

Het winnen van de Elfstedentocht als praatje voor bij de koffie

Leeuwarden - De winst van de laatst verreden Elfstedentocht (1997) als gespreksonderwerp voor bij de koffie. Dat was woensdagochtend het geval bij de familie Angenent. Want de 38-jarige Henk Angenent en zijn vrouw Sannah bedachten zich dat het alweer negen jaar geleden is dat de marathonschaatser op de Bonkevaart de winst greep in de moeder aller schaatswedstrijden. Negen jaar later is er veel veranderd. Maar de herinneringen zijn blijvend.

Sportwoensdag, 4 januari 2006

Shorttracker Rutger Straathof wil knallen op eerste WK

Leeuwarden – De schaatsen zijn geslepen en tussen de oren zit het wel goed. Kortom shorttracker Rutger Straathof is klaar voor het WK junioren dat vrijdag in het Roemeense Miecurea Ciuc begint. Toch weet de negentienjarige Leeuwarder niet precies wat hij kan verwachten, want het is pas zijn eerste wereldtitelstrijd. ,,Het is één van de mooiste wedstrijden en daar moet het gebeuren. Maar zo denk iedereen erover. Ik wil daar gewoon knallen.’’

Weerwoensdag, 4 januari 2006

Bewolkt 

Het blijft morgen bewolkt en we krijgen daarbij ook af en toe wat motsneeuw. Vanmiddag schijnt de zon nog geregeld en het wordt daarbij ongeveer |3 graden. Morgenmiddag komt het kwik niet hoger dan ongeveer 2 graden, bij een matige tot krachtige oostenwind. |


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties