Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 4 januari 2010.

Cultuurmaandag, 4 januari 2010

Weens nieuwjaarsconcert door het NNO

De nieuwjaarsconcerten van het Noord Nederlands Orkest (NNO) zijn over het algemeen laagdrempelig en lichtvoetig van aard; een goed begin van het nieuwe jaar. Speelde het vorig jaar voornamelijk Engelse muziek, dit jaar keerde het orkest terug naar de roots, namelijk Wenen. In De Harmonie in Leeuwarden vond zaterdagavond het eerste concert in de reeks nieuwjaarsconcerten plaats.

Economiemaandag, 4 januari 2010

Boeren lopen miljoenen mis door zuivelfusie

Leeuwarden - Melkveehouders die lid waren van de vorig jaar gefuseerde onderneming Friesland Foods hebben honderden miljoenen euro’s te weinig ontvangen. Vooral voor de buitenlandse bedrijven is te weinig betaald na het samengaan met Campina. De leden zijn voor vijfhonderd tot negenhonderd miljoen benadeeld.

Hoofdartikelmaandag, 4 januari 2010

Goede voornemens, besluiten...

Het lijkt erop dat in de samenleving de gewoonte van de goede voornemens bij het nieuwe jaar wat minder populair wordt. De vraag ‘wat zijn jouw goede voornemers’ lijkt minder gesteld te worden. Eigenlijk is dat wel terecht; het gaat niet om voornemens, maar om besluiten.

Regiomaandag, 4 januari 2010

IJsbanen open: slecht ijs, maar het is razend gezellig

Wommels - Honderden mensen waagden zich dit weekeinde op het ijs. Op de ijsbaan van Wommels waren gisteren ruim zevenhonderd mensen. ,,Om fiif oere hawwe wy de baan wer tichtdien. Der kaam fanwege de drokte te folle wetter op it iis.”

Regiomaandag, 4 januari 2010

Puzzelen met kapotte zerken in Raerd

Raerd - Bij de restauratie van de Laurentiuskerk in Raerd zijn stukgeslagen grafzerken weer in elkaar gepuzzeld. Nu de begroting nog sluitend krijgen.

Regiomaandag, 4 januari 2010

Wouter Smilde Leeuwarden - Henk Angenent is er klaar voor, dagblad de Telegraaf ook en als je sommige binnen-en buitenlandse nieuwsprogramma’s mag geloven droomt heimelijk elke Nederlander er dezer dagen van: een Elfstedentocht deze winter.

Regiomaandag, 4 januari 2010

Lekker blazen, en daarna naar de biertap

Nijland - Voor de veertiende keer organiseerde Excelsior in Nijland de Nacht van de Fanfare. Om lekker te kunnen spelen met nieuwe mensen, maar vooral ook voor de gezelligheid.

Regiomaandag, 4 januari 2010

December vormt een koud slot van een warm 2009

Leeuwarden - Met zeventien vorstdagen en een dik pak sneeuw, dat meer dan tien dagen bleef liggen, beleefde het warme jaar 2009 een winters slot. December was in Fryslân bijna anderhalve graad kouder dan normaal. Na januari was december de tweede maand in 2009 die kouder verliep dan normaal.

Geloof & Kerkmaandag, 4 januari 2010

Protestants Buitenpost viert fusie samen en zeer uitbundig

Buitenpost - Een springkussen in de kerk, die rijk versierd was door de kindernevendienst en waar de zitplaatsen op de galerij zelfs bezet waren; zo heeft de Protestantse Gemeente Buitenpost gisteren heel uitbundig de kerkfusie gevierd. Zo’n zes- tot zevenhonderd bezoekers zorgden voor een zeer goed gevulde Kruiskerk.

Geloof & Kerkmaandag, 4 januari 2010

Op de golven van de tijd met Huub Oosterhuis

Een essentieel onderdeel van de zondag was in mijn jeugd (ook nu nog?) het koffiedrinken met familie en vrienden na de ochtendkerkdienst. In de gesprekken werd als het ware een recensie geschreven van de dominee en zijn preek. Soms werd daarbij geconstateerd dat de dominee ‘gebedsgaven’ had. Die had hij niet, vond men, wanneer hij (te vaak) een formuliergebed uitsprak of een van tevoren opgeschreven gebed: ‘hij bad van een briefje’. Dat hoorde eigenlijk niet: een gebed moest ter plekke ontstaan, spontaan zijn.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Geen Spelen, wel zege voor Stroetinga

Heerenveen - Het olympisch vuur zal dit jaar niet branden voor Arjan Stroetinga. Het plan om als Kazach naar Vancouver te gaan is definitief van de baan. En dus kan hij zich weer volledig richten op marathonschaatsen. Zaterdagavond beschikte Stroetinga in de massasprint over een vlammend eindschot.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Flyers toont spierballen tegen titelfavoriet Den Haag

Heerenveen - Een beetje roestig oogden de ijshockeyers. Op zich niet vreemd, na bijna twee weken stilstand. Eenmaal op gang was Hajé Flyers gisteravond niet af te stoppen. HYS The Hague, op papier favoriet voor de landstitel, werd met noeste arbeid afgetroefd. Het leverde de Heerenveense ijshockeyers een mooie zege op, wist ook coach Dave Hyrsky. ,,Deze telt.”

Sportmaandag, 4 januari 2010

Gaat een outsider er in de ratrace met de winst vandoor?

Leeuwarden - Nijelamer, Uilesprong, Steggerda, Haulerwijk. Een stip op de wereldkaart, maar ‘wereldberoemd’ als deelnemer in de ratrace om als eerste ijsvereniging van Nederland een wedstrijd op natuurijs te houden. Hoewel? Ratrace? Het vriest dat het kraakt en geen geluid uit Opsterland en de Stellingwerven. Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Het verpest de schaatsvreugde.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Valse start korfballers De Hoeve

Noordwolde - De korfballers van De Hoeve hebben gisteren in de overgangsklasse D een valse start gemaakt. De jonge equipe van trainer Ruben de Jong ontbeerde in sporthal de Duker in Noordwolde scherpte in de afronding, waardoor hekkensluiter ZKC’19 uit het Drentse Zuidwolde in de slotfase kon toeslaan. .

Sportmaandag, 4 januari 2010

SIOS start ondanks goede voornemens met verlies

Wolvega - Debutant SIOS is gisteren het nieuwe jaar, ondanks de goede voornemens, begonnen met een nederlaag. De debutant in de eerste klasse A uit Wolvega slaagde er in sporthal De Steense niet in het bezoekende Steeds Hooger in een regelrechte degradatiekraker te verslaan. Daarin was SIOS opnieuw niet op schot en dat was voor de jaarwisseling ook al vaak het manco bij de ploeg van Evert Frieswijk.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Meisjes VIOD beste zaalvoetballers van Noord-Nederland

Franeker - Met groot machtsvertoon hebben de meisjes C-junioren van VIOD zaterdag de zaalvoetbaltitel van het KNVB district Noord, dat onder de noemer van het open Fries kampioenschap werd gespeeld, gewonnen. In de finale werd het team van VVAK uit Kerkenveld overtuigend met 4-0 verslagen. Maar liefst veertig teams uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe gaven zaterdag in sporthal De Trije in Franeker acte de presence.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Veenema wint Vegelingbosloop

Sint Nicolaasga Atleet Jan Albert Veenema uit Sneek heeft zaterdag de Vegelingsbosloop op zijn naam geschreven. Op een besneeuwd maar redelijk goed begaanbaar parkoers liet Veenema zijn voornaamste concurrent Tiedo Tinga uit Lemmer achter zich. Veenema finishte in een tijd van 37 minuten en 22 seconden. Tinga kwam elf seconden later binnen.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Friezen heersen in loop De Wilp

De Wilp De dertigste editie van de Nieuwjaarsloop in De Wilp is zaterdag door Friezen gedomineerd. Onder het decor van gestage sneeuwval greep Eelco Hoogeveen bij de mannen de hegemonie. De atleet uit Blije noteerde over de halve marathon een tijd van 1.23,55, waarmee hij zijn voornaamste belager Alfred Kuiper uit Leek bijna drie minuten voor bleef. Bij de vrouwen ging de zege naar Jantsje Lageveen uit Ureterp. Haar tijd van 1.42,54 was een kleine minuut sneller dan die van de nummer twee Evelien Hoogendoorn uit Nieuw Roden.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Kramer en Kruis winnen Winterloop

Sneek De derde Winterloop in Sneek deed gisteren zijn naam eer aan. Met een temperatuur van twee graden onder nul en de landerijen bedekt met een dikke laag sneeuw liep zo’n tweehonderd deelnemers de 8250 meters.

Sportmaandag, 4 januari 2010

Weerman vijfde in veldrit Almelo

Almelo Veldrijder Jannes Weerman is het nieuwe jaar begonnen met een topvijfnotering. In de nationale veldrit van Almelo finishte de uit Nijeholtwolde afkomstige Weerman zaterdag als vijfde. De winst ging naar de Duitse Michael Stenzel (Nordhorn). Henk Weerman uit Wolvega eindigde op de achtste plaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties