Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 4 februari 2006.

Economiezaterdag, 4 februari 2006

Sâlt en Zucchero in Workum heropend

Workum – Na een grondige verbouwing heeft de delicatessenwinkel Sâlt en Zucchero in Workum gisteren zijn deuren heropend. ,,De winkel is helemaal gestript en opnieuw opgebouwd’’, licht eigenaar Bas Oosterbaan toe. Samen met zijn vrouw Willie nam hij de snoepwinkel op dezelfde locatie over. Al gauw kwam het echtpaar erachter dat er meer toekomst zat in delicatessen. Bas Oosterbaan heeft als evenementenorganisator altijd al veel gedaan met Friese streekproducten: Fries bier, Friese mosterd, Friese kazen. Omdat daar het hart van de Oosterbaans lag, wilden ze die producten gaan verkopen. ,,Maar met Friese delicatessen alleen red je het niet’’, merkte Oosterbaan.

Economiezaterdag, 4 februari 2006

Woningcorporaties lenen recordbedrag

Leeuwarden – Woningcorporaties hebben vorig jaar samen voor het recordbedrag 7,2 miljard euro aan leningen aangetrokken, onder borgstelling van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat is 1,6 miljard euro meer dan in 2004. Het WSW, waarvan gemeenten en het Rijk de achtervangers zijn, staat nu borg voor in totaal 56 miljard euro. Dat heeft het waarborgfonds gisteren bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 4 februari 2006

‘Biolandbouw moet op de persoon spelen’

Mildam - De biologische sector moet meer communiceren met consumenten om de groei van de afzet te verbeteren. Dat was gisteren een van de belangrijke uitkomsten van de jaarlijkse sectorbijeenkomst voor de biologische land- en tuinbouw. ,,We moeten niet strijd leveren tegen de reguliere landbouw. Die strijd verliezen we, want we spelen dan op een heel ander veld’’, zei Eerste Kamerlid professor Rudy Rabbinge (PvdA), hoogleraar in Wageningen. ,,De biologische sector moet zich concentreren op de eigen herkenbaarheid.’’

Economiezaterdag, 4 februari 2006

Feenstra krijgt geen ‘omrijvergoeding’ van de provincie

Damwoude – De provincie Fryslân hoeft het Damwoudster transportbedrijf Feenstra geen vergoeding te betalen voor het omrijden bij wegwerkzaamheden. De Rechtbank in Leeuwarden oordeelde net als de provincie dat het omrijden bij het ‘gewone ondernemersrisico’ hoort. Het bedrijf claimde de schade omdat de aansluiting van de Achterweg op de provinciale weg Damwoude-Dokkum (N356) was opgeheven. Feenstra stelde dat zijn vrachtwagens hierdoor moeten omrijden. De rechter vindt dat er een alternatieve route is door Damwoude, via de Voorweg.

Economiezaterdag, 4 februari 2006

‘Duurzame’ Triodos Bank komt met betaalrekeningen

Mildam - De Triodos Bank breidt de bankdiensten voor consumenten uit met betaalrekeningen. Tot nu toe biedt de ‘groene bank' vooral kredieten aan duurzame bedrijven en spaar- en beleggingsrekeningen voor consumenten. Nu komen daar voor consumenten ook betaalrekeningen met bijbehorende faciliteiten bij, werd gisteren bekend bij de jaarlijkse sectordag voor de biologische landbouw in Mildam.

Economiezaterdag, 4 februari 2006

Transporteur S. Postma failliet na negentig jaar

Leeuwarden – Transportbedrijf S. Postma uit Leeuwarden is failliet. Het negentig jaar oude familiebedrijf kon niet tot overeenstemming komen met de schuldeisers. Dat maakte curator W. Sturms gisteren bekend.

Hoofdartikelzaterdag, 4 februari 2006

Toetreding tot de EU…

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft deze week besloten dat Roemenië en Bulgarije mogen toetreden tot de Europese Unie. Alleen het CDA en de SP stemden tegen. Het is de vraag of het meerderheidsbesluit van de Kamer wijs is geweest. ‘Toetredingsdeskundige’ Arie Oostlander waarschuwde er eerder deze week al voor in deze krant: de rechtstaat in deze landen is niet in orde. Corruptie is er de norm. Gelijkheid voor de wet voor iedere burger is een farce. Wie tot de Europese waardegemeenschap wil behoren, moet eerst laten zien dat die waarden – en dan vooral met betrekking tot de rechtstaat – hem ernst zijn. Dat is nog lang niet het geval, zo blijkt uit alle rapporten.

Regiozaterdag, 4 februari 2006

Jachthaven moet straks naam van

Den Haag – Havenmeesters van kleine luchthavens en (jacht-)havens moeten vanaf 1 juli 2007 een lijst gaan bijhouden van alle bemanningsleden, opvarenden en passagiers die in- of uitreizen. Met die maatregel wil het kabinet de grenscontrole op terroristen verbeteren. De Algemene Rekenkamer had vorig najaar tot die ingreep geadviseerd.

Regiozaterdag, 4 februari 2006

Man zat bijna jaar lang onschuldig in Leeuwarder cel

Leeuwarden – Het Leeuwarder gerechtshof heeft gisteren een 21-jarige Leeuwarder in hoger beroep vrijgesproken van een gewelddadige roofoverval in recreatiegebied De Groene Ster in februari vorig jaar. De rechter veroordeelde hem daarvoor in augustus tot dertig maanden cel. Vier anderen werden ook veroordeeld. Een van deze vier heeft nu voor het hof verklaard dat ze de jongeman een loer wilden draaien, omdat hij de hoofddader van de moord op een cafébaas in de Leeuwarder wijkNijlân zou hebben aangegeven. Ze hadden daarom afgesproken hem medeplichtig te verklaren aan de overval.

Regiozaterdag, 4 februari 2006

‘Maak het wad testcentrum voor energie uit golven’

arjen bakker

Regiozaterdag, 4 februari 2006

Loverboys mikken op ama’s

Leeuwarden – Steeds meer jonge asielzoekers vallen in handen van mensenhandelaars, sinds het verstrekken van leefgeld per definitie wordt gestopt zodra zij achttien jaar worden. Nidos, de voogdij-instelling voor minderjarige asielzoekers, ziet jongeren vaak al voor hun achttiende uit beeld verdwijnen.

Regiozaterdag, 4 februari 2006

Tv-kijken en bellen is duur in ziekenhuis

Leeuwarden – Patiënten betalen vaak hoge bedragen voor tv-kijken, telefoneren en parkeren in het ziekenhuis. Dat constateert de Consumentenbond na een vergelijkend onderzoek. De Friese ziekenhuizen horen niet tot de duurste.

Sportzaterdag, 4 februari 2006

Van der Weij helpt Cambuur aan drie punten

Leeuwarden - Een strijd der giganten uit de kelder van de eerste divisie. Dat had het duel gisteravond tussen Cambuur Leeuwarden en FC Omniworld uit Almere moeten worden. Na het hartverwarmende duel vorige week tegen Helmond Sport (1-2) wist Cambuur andermaal de drie punten veilig te stellen. Met dank aan matchwinner René van der Weij.

Sportzaterdag, 4 februari 2006

Said Bakkati komt ‘never nooit meer’ terug

Den Haag – Said Bakkati staat zondagmiddag in het Abe-Lenstrastadion weer op zijn vertrouwde positie als rechtsback. Maar niet in het shirt van SC Heerenveen, maar in het groengele tricot van ADO Den Haag. Want de 23-jarige Groninger zien ze in Fryslân ‘never nooit’ meer terug.

Weerzaterdag, 4 februari 2006

Wolken en buitje

Vanmiddag is er veel bewolking met misschien een beetje lichte regen. De wind komt uit veranderlijke richtingen en is zwak, bij zee matig. Het wordt 4 tot 5 graden. Vannacht koelt het af tot omstreeks 1 graad. Morgen is het waterkoud bij 2 tot 3 graden en veelal droog weer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties