Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 4 februari 2010.

Cultuurdonderdag, 4 februari 2010

Geen geld voor master conservatorium

Groningen - Cultuurminister Plasterk stelt geen geld beschikbaar voor de hbo-masteropleiding Master of Music van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Dat heeft een woordvoerster van de onderwijsinstelling gisteren gemeld.

Cultuurdonderdag, 4 februari 2010

Cultuurwijzer Smallingerland online

Drachten - Inwoners van de gemeente Smallingerland kunnen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart stemadvies krijgen via een online cultuurwijzer. Na het beantwoorden van een aantal vragen op de website drachten.cultuurwijzer.nl krijgen mensen te zien welke politieke partij het best past bij hun culturele visie.

Cultuurdonderdag, 4 februari 2010

Dvd-opname Teake van der Meer

Kollum - De Friese conferencier Teake van der Meer staat 15 februari samen met Griet Wiersma en Minze Dyksma op het podium van De Colle in Kollum voor de opnames van een nieuwe dvd.

Cultuurdonderdag, 4 februari 2010

Admiraliteitshuis opent met moderne techniek

Dokkum - Museum Het Admiraliteitshuis is weer open na een verbouwing van drie maanden. In deze periode is in het museum achterstallig onderhoud gedaan en gemoderniseerd. Zo kunnen bezoekers voortaan meer informatie over tentoongestelde attributen krijgen, met behulp van hun eigen mobiele telefoon. Door de telefoon met camera voor een streepjescode te houden, kom je automatisch op internet waar allerlei extra informatie te vinden is. Deze techniek met zogenoemde QR-codes is niet nieuw, maar het Admiraliteitshuis is wel een van de eerste musea die ermee werkt.

Cultuurdonderdag, 4 februari 2010

Muziekbonden Fryslân vergaderen voor eerst samen

Leeuwarden - De twee muziekbonden in Fryslân houden aanstaande zaterdag voor het eerst een gezamenlijke jaarvergadering. Er stond aanvankelijk een fusiefeest gepland, maar omdat de landelijke fusie van de drie muziekbonden nog steeds niet rond is, is er geen gebak.

Economiedonderdag, 4 februari 2010

Veehouder krijgt 0,2 eurocent per liter melk steun

Den Haag - De steun van 300 miljoen euro die de Europese Commissie heeft vrijgemaakt om noodlijdende melkveehouders te steunen, komt in Nederland neer op 0,2 eurocent per liter melkquotum. Minister Verburg krijgt krap 25 miljoen euro uit Brussel.

Economiedonderdag, 4 februari 2010

Omzet in de horeca zes kwartalen op rij gedaald

Woerden - De omzet in de horecasector is in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met 3,5 procent gedaald. Het was het zesde kwartaal op rij dat de horecabranche een omzetdaling voor de kiezen kreeg, maakte Koninklijke Horeca Nederland gisteren bekend.

Economiedonderdag, 4 februari 2010

Veel boerderijen zijn te klein voor broodwinning

Den Haag - Drie op de tien land- en tuinbouwbedrijven in Nederland zijn te klein om een agrariër een fatsoenlijke boterham te laten verdienen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdartikeldonderdag, 4 februari 2010

Criteria voor terroristen

De Hoge Raad heeft bepaald dat het proces tegen de Hofstadgroep over moet. De criteria voor een terroristische organisatie waren door het gerechtshof in Den Haag te streng toegepast. De uitspraak van de Hoge Raad is begrijpelijk, omdat toepassing van de regels zoals het Haagse hof heeft gedaan, het vervolgen van een vermeende terroristische organisatie vrijwel onmogelijk maakt.

Regiodonderdag, 4 februari 2010

Geen treinen en geen blakend burgervertrouwen

De verkiezingstijd is een periode van beloftes en goede voornemens. Wat stelden coalitiepartijen de kiezer vier jaar geleden ook alweer in het vooruitzicht, en wat is daarvan terecht gekomen? Vandaag Leeuwarden.

Regiodonderdag, 4 februari 2010

N381 mogelijk toch deels vierbaans

Drachten - De N381 wordt deels mogelijk toch vierbaans aangelegd. Een opmerking van Veilig Verkeer Nederland (VVN) dat de nieuwe weg onveiliger wordt dan de huidige, heeft Provinciale Staten aan het denken gezet. CDA en VVD zijn voor een vierbaansweg tussen Drachten en Donkerbroek. ChristenUnie en PvdA twijfelen.

Regiodonderdag, 4 februari 2010

‘Stel voorbeeld door SP-werkgroep te vervolgen’

Joure - De SP-werkgroep die zonder toestemming in Skarsterlân intekende voor de verkiezingen, moet vervolgd worden, vindt hoogleraar Elzinga.

Regiodonderdag, 4 februari 2010

Draagvlak spoor via Drachten brokkelt af

Leeuwarden - De oppositie in Provinciale Staten weet het wel. Bezuinigingen om medefinanciering van het Regio Specifiek Pakket (RSP) mogelijk te maken, zijn heel eenvoudig. Schrap de plannen voor een spoorlijn van Heerenveen naar Groningen, adviseren VVD, FNP, GrienLinks en SP. Daarmee speel je 160 miljoen euro rijksgeld vrij, en houd je dus nog over ook op de negentig miljoen die bespaard moet worden om de compensatiemaatregelen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn mee te financieren.

Regiodonderdag, 4 februari 2010

De tijd dringt voor cruciale toetsing JSF

Leeuwarden - Ernstige vertraging dreigt voor de tweede blik op het lawaai van de JSF-straaljager. Fryslân wil zo’n second opinion om zeker te weten of het lawaai niet ten koste gaat van woonplezier in de provincie. Maar de onderhandelingen over de studie duren nu al weken. Belangrijke beslismomenten komen dichterbij.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 februari 2010

We hebben weer tijd!

Sinds enige weken word ik elke morgen heel rustig en vol vertrouwen wakker. Omdat ik dat niet gewend ben, begon ik mij al snel af te vragen hoe dit komt. Ik, die de tekst ‘Ontwaak gij die slaapt’ maar lastig vind, aanschouw nu het licht met een gedempte juichkreet: ‘Hoera, een nieuwe dag!’

Sportdonderdag, 4 februari 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport

Sportdonderdag, 4 februari 2010

Heerenveen verworden tot meelijwekkende karikatuur van een voetbalclub

Heerenveen - Het is de club die geprezen wordt om haar standvastigheid, haar rust, kalmte, haar scherpe oog voor talenten en haar doordachte beleid. Een voorbeeld van hoe je op een gezonde en sportief succesvolle wijze betaald voetbal moet runnen. Maar negen maanden na het grootste succes in de clubhistorie - de bekerwinst - is Heerenveen verworden tot een meelijwekkende karikatuur van een voetbalclub. Supporters schreeuwen op diverse internetsites moord en brand, directeur Yme Kuiper is op Marktplaats te koop gezet en intern heerst paniek. En voor de tweede keer dit seizoen moet de club op zoek naar een nieuwe trainer.

Sportdonderdag, 4 februari 2010

De Jonge: met deze spelersgroep geen eer te behalen

Heerenveen - Na een dag van praten heeft interim-trainer Jan de Jonge van sc Heerenveen gisteravond besloten de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Na de wanvertoning van een dag eerder tegen VVV-Venlo, waarin hij vanwege een schorsing op de tribune moest plaatsnemen, komt de 46-jarige Drentse oefenmeester tot de conclusie, dat er met deze spelersgroep geen eer te behalen is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties