Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 4 november 2004.

Economiedonderdag, 4 november 2004

140 veehouderijen getroffen door dioxine in veevoer

Den Haag – Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gisteren 140 veehouderijbedrijven tijdelijk gesloten na de vondst van het kankerverwekkende dioxine in veevoer. Of daaronder Friese bedrijven zijn wilde het ministerie niet bekendmaken.

Economiedonderdag, 4 november 2004

Veerman wil gebruik biobrandstoffen stimuleren

Stadskanaal – Minister Veerman wil de teelt van biobrandstoffen stimuleren met een pakket van maatregelen. De belangrijkste daarvan is dat hij de accijns op biobrandstoffen zoals koolzaadolie wil afschaffen. Ook wil hij meer onderzoek, verdere belastingmaatregelen en extra geld voor concrete projecten.

Economiedonderdag, 4 november 2004

Geluk bij verantwoord ondernemen belangrijk

Vught - Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt gelukkig. Dat concluderen professor Johan Graafland en promovendus Corrie Mazereeuw-Van der Duijn Scouten na onderzoek. ,,Het kan ook omgekeerd zijn”, zegt Graafland. ,,Omdat je je gelukkig voelt, doe je aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Hoofdartikeldonderdag, 4 november 2004

Wetterskip Fryslân…

De begrotingsvergadering van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân is tot nader order uitgesteld. De conceptbegroting 2005 is nog niet klaar. Behalve de betrokken ambtenaren en bestuursleden zullen weinig Friezen daarvan wakker liggen - waar hebben we het over. Maar stel je eens voor dat een gemeenteraad of Provinciale Staten hun algemene beschouwingen zouden moeten uitstellen, omdat het college z’n begroting niet klaar heeft - geen wethouder of gedeputeerde zou zijn politieke leven nog zeker zijn. Stel je eens voor dat Prinsjesdag wordt uitgesteld omdat de ministers het niet eens kunnen worden over de Miljoenennota - Nederland zou te klein zijn voor zo’n klucht.

Regiodonderdag, 4 november 2004

Zuivelschool was een begrip in Bolsward

Bolsward - De Zuivelschool was een begrip. Wie in Bolsward de Zuivelschool met goed gevolg had afgelegd, kon rekenen op een glansrijke carričre in de zuivel. Voor het merendeel van de afgestudeerden was zelfs een baan als directeur van een zuivelfabriek weggelegd.

Regiodonderdag, 4 november 2004

Oudere ‘voor de zekerheid’ op wachtlijst

Leeuwarden – Wachtlijsten voor verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen de helft korter. Veel mensen staan ‘voor niks’ op de wachtlijst. Ze hebben zich slechts aangemeld voor de zekerheid.

Regiodonderdag, 4 november 2004

‘Een mooi podium in Jubbega’

Jubbega – Maar liefst vier toneelverenigingen zijn er in Jubbega en Hoornsterzwaag. Best veel, als je nagaat dat de dorpen samen ongeveer vierduizend inwoners herbergen. Best vreemd dus ook dat er in de noordoosthoek van de gemeente Heerenveen alleen het gebouw De Alde Slűs over een podium beschikt, vinden de clubs zelf. ,,Wy spylje ek wol op oare plakken. As jo dan sjogge węr’t wy hjir spylje en wat foar rűmtes dy oare, faaks multifunksjonele sintra hawwe, dan sjogge wy ús de eagen soms wol út”, zegt voorzitter W. de Jong van toneelgroep Fleurich Fierder. Hij wil samen met de andere verenigingen graag een zaal met ministens 250 plaatsen en een mooi podium realiseren. Deze week ging een plan richting de projectgroep De Kompanije: het dorpsinitiatief dat een kloppend dorpshart wil maken van het gebied rondom de Expansiehal en het dienstencentrum aan de Gentiaanweg. In het plan de Kompanije moeten bijvoorbeeld een brede school met peuteropvang, levensloopbestendige huizen en de dokterspraktijk komen. ,,No’t der allegearre plannen binne, is dit miskien wol it momint om ek foar it toaniel wat te dwaan’’, meent De Jong.

Regiodonderdag, 4 november 2004

Kotter vist oud scheepswrak op

Harlingen – De vissers van de garnalenkotter WON 24 hebben gisterochtend tussen half zeven en half acht een deel van een onbekend scheepwrak opgevist. Het gaat om een stuk van een houten kiel, met daarop nog delen van de opbouw van het schip. Bronzen pennen houden de verschillende stukken aan elkaar.

Regiodonderdag, 4 november 2004

Staten lijken geloof in zweeftreinvariant kwijt

Leeuwarden – Als laatste van de elf regionale partijen heeft ook de provincie Fryslân besloten de bestuursovereenkomst met het Rijk te tekenen, inzake de aanleg van de Zuiderzeelijn. Gisteravond stemde een meerderheid van Provinciale Staten, bestaande uit CDA, PvdA, VVD, D66 en OSF daarmee in. Opvallend is dat de fracties van de collegepartijen CDA, PvdA en VVD het woord zweeftrein niet meer in de mond nemen, maar spreken van een snelle verbinding. Daarmee lijken de fracties niet langer te geloven dat de Zuiderzeelijn als magneetzweefbaan wordt aangelegd.

Regiodonderdag, 4 november 2004

Bubbelen in de Friese buitenlucht

Harlingen - ,,Als je ‘s avonds licht ziet branden in de showroom test Sellie weer onze buitenbaden.’’ De uitspraak van verkoper en werknemer Ronald Hoen is kenmerkend voor het enthousiasme van eigenaresse Sellie Jongema van Jongema Bestrating wanneer het gaat om de Spa-baden die staan opgesteld in de nieuwe showroom. De onderneemster opent zaterdag de nieuwe showroom waarin een assortiment van bestrating, tuinbeelden en buitenbaden van het merk Sunbelt staan opgesteld. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van het pand, dat eigendom is van het stuwadoorsbedrijf van Sellie en Floris Jongema.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 november 2004

Literaire uitgave van nieuwe bijbel hoogste in hitlijst

Leeuwarden – De literaire editie van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) is op de tweede plaats binnengekomen in de top-60 van bestverkochte boeken, een wekelijkse hitlijst van de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Alleen van De Da Vinci Code van Dan Brown, die al 41 weken in de top-60 staat, zijn de afgelopen week nog méér exemplaren verkocht.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 november 2004

SGP blij dat zwaard in de NBV blijft staan

Den Haag – De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) is blij dat de ‘zwaardmacht van de overheid’ ook in De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) van Romeinen 13 erkend wordt. SGP-Kamerlid Van der Staaij zei dat dinsdag in het debat met minister Donner over diens begroting van Justitie.

Geloof & Kerkdonderdag, 4 november 2004

Vernieuwende diaconie is concreet

Leeuwarden - ,,We hebben vanuit de bijbel een heldere boodschap meegekregen: de naaste helpen. Dat eindigt niet met het trekken van de portemonnee voor de diaconie.’’ Dat zegt Wijnand Prins, voorzitter van WIN Nederland. Deze ideële organisatie helpt mensen met een bescheiden inkomen om maandelijks meer geld over te houden. ,,Vernieuwende diaconie’’, noemt Prins het.

Weerdonderdag, 4 november 2004

Wat regen

Vanmiddag hardnekkige wolkenvelden waaruit regen kan vallen. Het wordt 12 graden en de zuidwestenwind is matig, in het Waddengebied nu en dan krachtig en draait naar het westen. Vannacht 6 of 7 graden. Er is kans op mist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties