Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 4 december 2006.

Achtergrondmaandag, 4 december 2006

In Beiroet begint de vrede?

Bijna vier maanden na het einde van wat in Israël de Tweede Libanon-oorlog heet, blijkt wederom dat de voortdurende provocaties van Hezbollah, die tot die oorlog leidden, deel uitmaken van een groter geheel.

Bijschriftmaandag, 4 december 2006

Verbond


Cultuurmaandag, 4 december 2006

Vlaanderen roept, wie luistert?

,,Vlaanderen roept... maar waar is Nederland?”, vroeg Stijn zich af. Stijn, het Belgische multitalent was zaterdag de grootste naam op de tweede editie van popfestival Vlaanderen roept. Het festival beoogt een podium te zijn voor Vlaams talent - en daar is genoeg van - maar blijkbaar is er in Leeuwarden geen belangstelling voor. Nog geen tweehonderd bezoekers kochten een kaartje voor het festival, dat zich daardoor zorgen moet maken over zijn toekomst. Lag het aan het ontbreken van een publiekstrekker? Vorig jaar was het festival redelijk bezocht en toen was Millionaire de hoofdact en dat is toch een bekendere band dan bijvoorbeeld Stijn. Misschien had een optreden van Zita Zwoon, Vive la Fęte of Ozark Henry meer publiek naar de Harmonie gelokt. Of lag het aan het feit dat op dezelfde avond de New Cool Collective optrad in Poppodium Romein en The Gathering in het Bolwerk in Sneek? Wie zal het weten?

Cultuurmaandag, 4 december 2006

Perfecte jazzprecisie doorleefd gebracht

In de aankondiging stond dat het Jazz Orkest van het Concertgebouw bij Hothouse Redbad stukken van Count Basie en Thad Jones zou spelen. Dat was inderdaad het geval maar toch, bandleider Henk Meutgeert is er niet de man naar om zich scherp aan die beperkingen te houden. Als je tien jaar lang regelmatig grote solisten uitnodigt die hun eigen voorkeur meenemen, krijg je een heel groot speelboek waaruit onbeperkt gekozen kan worden.

Cultuurmaandag, 4 december 2006

Geslaagd eerbetoon aan Gershwin

,,Zijn muziek overbrugt de werelden van de concertzaal en de music-hall, van swing en romantiek, van neger en blanke, van jazz en klassiek.” Met deze woorden werd gistermiddag het concert geopend dat pianiste Irina Osetskaya en saxofoonkwartet Les Boréades samen met zangeres Ellen Klopstra gaf in de Rinkelbom in Heerenveen. De omschrijving sloeg op Gershwin, de muzikant aan wie het concert was opgedragen. Gershwin was in het begin van de vorige eeuw in Amerika een muzikaal fenomeen die de Amerikaanse muziekwereld volledig op zijn kop zette. Hij combineerde de klassieke muziek met de toen opkomende jazzmuziek. En introduceerde daarmee eigenlijk een typisch Amerikaanse sound. Vele malen is zijn muziek op plaat en cd gezet.

Dossiermaandag, 4 december 2006

Schelden doet niet zeer


Hoofdartikelmaandag, 4 december 2006

Burgeroorlog...

De Amerikanen noemen het sektarische geweld in Irak liever geen burgeroorlog, want dat betekent dat de chaos helemaal niet meer in de hand is te houden. Maar als dit geen burgeroorlog is, wat dan wel?

Regiomaandag, 4 december 2006

Friese top drie op NBK

Groningen - Kosten noch moeite hadden ze gespaard om de vorig jaar veroverde nationale brassbandtitel te prolongeren, maar het mocht niet baten voor Soli Brass

Regiomaandag, 4 december 2006

Pleegkinderen hebben verwennerij nodig

Leeuwarden - ,,Ze worden eigenlijk wel wat meer verwend dan onze eigen kinderen”, geeft Pietsje Postma uit Leeuwarden stamelend toe. ,,Maar dat mag ook. Ze kunnen wel wat extra’s gebruiken.” De zeventigjarige Postma zorgt samen met haar man Theunis (72) al sinds zijn geboorte voor de zeventienjarige Jeroen Boersma, haar kleinzoon. Kleindochter Pietsje Kuipers (10) woont in een gezinsvervangend tehuis in Sneek en komt in de weekeinden regelmatig op bezoek. Postma’s dochter, de moeder van Jeroen en Pietsje, woont in Hoorn. ,,Ze kan zelf niet voor de kinderen zorgen. Dus doen wij het voor haar.”

Regiomaandag, 4 december 2006

Lauren (10) ontwerpt outfit voor Barbie

Winsum/Amsterdam - ,,Modeontwerpster... hmm. Ja, misschien wel. Het lijkt me wel leuk.” Lauren van Woensel (10) uit Winsum overweegt haar carričremogelijkheden. Modeontwerpster staat nu hoog op haar lijstje. Ze vindt het niet alleen leuk, ze heeft er ook nog aanleg voor en haar eerste ontwerp ligt volgend jaar in de winkel.

Regiomaandag, 4 december 2006

Verkopen Sinterklaas flink in lift

Leeuwarden - De Sinterklaasverkopen zijn dit jaar flink hoger dan vorig jaar, zo melden winkeliers. Mensen kopen meer en duurder. Toppers zijn de elektronica, dvd’s, woonartikelen, dameslingerie en cosmetica. Zaterdag was de absolute topdag. Op de extra koopavonden was het doorgaans rustig.

Regiomaandag, 4 december 2006

Scholen in Fryslân doen het goed

Leeuwarden - Friese middelbare scholen presteren goed. In het jaarlijkse onderzoek van dagblad Trouw naar de kwaliteit van scholen voor voortgezet onderwijs scoren de meeste scholen in de provincie een ruime voldoende. Scholen die vorig jaar een minnetje kregen, hebben hun niveau opgeschroefd.

Geloof & Kerkmaandag, 4 december 2006

‘In ieder dorp in Nederland zijn engelen’

Ternaard - De weg van de hemel naar de aarde en van de mens naar God, is kleiner dan mensen vaak denken. Dat is de ervaring van ds. Herman. F. de Vries. ,,Heel onverwacht ervaren mensen soms ineens iets van het licht van Christus’ liefde.” De predikant uit Ternaard schreef erover in zijn nieuwste boek: Lichtverzen.

Geloof & Kerkmaandag, 4 december 2006

Hoe verhalen je ongemerkt betoveren


Geloof & Kerkmaandag, 4 december 2006

Paus Benedictus ‘Happyissimo’ over bezoek

Vaticaanstad - Paus Benedictus XVI heeft zijn recente reis naar Turkije afgesloten zoals hij er aan begon: met een hartelijke groet aan het bevriende Turkse volk. Tijdens het traditionele zondagse Angelusgebed vanuit het venster van zijn werkkamer, hoog boven het Sint Pietersplein, bedankte hij gisteren de Heer voor deze apostolische reis en de gebeden van de hele christenwereld die hem op die reis vergezelden.

Geloof & Kerkmaandag, 4 december 2006

Elisabethbode zonder redactie na conflict

Deventer - Uitgeverij EB Media moet op zoek naar een nieuwe redactie voor het blad Elisabethbode. De huidige redactie is voltallig teruggetreden, zo meldt ds. B.H. Weegink namens hen in een persbericht.

Sportmaandag, 4 december 2006

Franeker FTTC pakt thuis titel in slotduel

Franeker - Na een half jaar absentie is tafeltennissend Fryslân met FTTC uit Franeker weer terug op divisieniveau. De Franeker Tafel Tennis Club degradeerde vorig jaar uit de derde divisie maar heeft na één competitie in de Noordelijke eerste divisie meteen het verloren niveau weer teruggepakt. In de slotwedstrijd moesten thuis minimaal zes punten worden gepakt tegen directe concurrent GTTC 2 uit de stad Groningen en dat lukte: 7-3.

Sportmaandag, 4 december 2006

Kwartet zeges opsteker voor Cees Kamminga

Wolvega - Voor de dravertrainer Cees Kamminga was 2006 een rampjaar. Door verschillende oorzaken kwamen zijn klassieke troeven niet uit de verf. De kapitaalkrachtige stal Vibelzee, met ruim 50 paarden Kamminga’s grootste, besloot onlangs om de samenwerking in 2007 op een lager pitje gaan zetten.

Sportmaandag, 4 december 2006

Douwe de Vries gaat nu voor klassement

Assen - Douwe de Vries begon het seizoen als marathonschaatser ambitieus en hoopte op een plaatsje bij de eerste tien in het klassement. Tegelijk bedacht de Hallumer die nu in Heerenveen woont, dat hij zich af en toe kon meten met de topsprinters. Inmiddels zijn de doelen bijgesteld. Zaterdag liet de 24-jarige Fries zien dat hij alleen veelvraat Jan Maarten Heideman uit Oldebroek, die zijn vijfde wedstrijd won in zes weken, nog voor hoeft laten gaan in de finale. Douwe de Vries stond na twee derde plaatsen nu op de tweede trede van het erepodium. Hij staat vierde in het klassement en richt zich halverwege het seizoen nu al op een plaats bij de beste drie.

Sportmaandag, 4 december 2006

Tepper troeft leermeester af

Burgum - Suzanne Tepper uit Veendam nam vier paarden uit de stal van haar leermeester en werkgever Jur Vrieling mee naar het eerste indoor concours van Burgum en zij pakte met drie paarden de eerste prijs. Tegelijk troefde de 22-jarige Groningse haar leermeester uit Holwierde af, die zelf eveneens met vier paarden in actie kwam.

Sportmaandag, 4 december 2006

Vrouwen lopen warm voor Fries dammen

Lollum - Het eerste Open FK Fries dammen voor vrouwen was zaterdag in Lollum een groot succes. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat er in dorpshuis De Nije Haven een officieel kampioenschap werd gehouden in deze spelsoort. De plaatselijke damclub De Rűge Wolf trok in het kader van haar 45-jarige bestaan de stoute schoenen aan en met 22 deelneemsters liepen de vrouwen warm voor het Fries dammen.

Sportmaandag, 4 december 2006

Flyers walst over de koploper heen

Leeuwarden - De ijshockeyers van Vadeko Flyers hebben uitgerekend de Tilburgse koploper Destil Trappers flink onder de voet gelopen. Daarmee werd de wrange nasmaak van het onnodige verlies tegen Hatulek Emperors weggespoeld.

Sportmaandag, 4 december 2006

Van der Meulen dicht bij nationaal record

Eindhoven - Arjen van der Meulen van Drachtster zwemclub DZPC verbeterde in Eindhoven bij de laatste kwalificatiewedstrijden voor het NK kortebaan dat later dit seizoen in Drachten volgt, zijn eigen Fries record van 15.54.88 op de 1500 meter vrijeslag. Met 15.39.91 nadert de Fries het nationale record van Sebastiaan Verschuren, dat op 15.35.26 staat. Van der Meulen zwom in de serie 400 meter wisselslag naar 4.40.21. Dat was de tweede tijd achter Torn Haffield (4.23.75), maar wel een verbetering van het Fries record jongens tot 19 jaar. De 4.44.28 was ruim vier seconden sneller dan het seniorenrecord dat Maarten Postma op 21 maart 2002 zwom.

Sportmaandag, 4 december 2006

Aris dunkt Leiden in last

Het 600-koppige publiek kon genieten van heel wat spektakel, in Leeuwarden. En al was het lang niet allemaal even goed, het amusementsgehalte lag zeer hoog. Aris slaagde er uiteindelijk in voor de eerste keer de 100-punten-grens te slechten. ,,Ik ben hier heel blij'', zei Woon!Aris-coach André Roorda. ,,Deze moesten we winnen.”

Sportmaandag, 4 december 2006

Heerenveen laat Legioen weer juichen

Rotterdam – In een decor dat past bij een club in nood – regen en harde wind – hielp Heerenveen gistermiddag Feyenoord weer in het zadel. In een knotsgek duel werd gemakzucht de Friezen fataal, waardoor het Rotterdamse Legioen, gebroken door de wanordelijkheden vier dagen eerder in de ‘Nacht van Nancy’, opgelucht kon ademhalen.

Sportmaandag, 4 december 2006

Nominatie De Haan en Jong Oranje

Arnhem Tijdens het sportgala op 21 december van NOC*NSF en de NOS is het Jong Oranje van bondscoach Foppe de Haan genomineerd voor de beste sportploeg. Deze wordt uiteindelijk gekozen door de verschillende topsporters en coaches van Nederland. De Haan won afgelopen zomer met zijn keurkorps het EK in Portugal en heeft concurrentie van het nationaal vrouwenhockeyteam en de ploeg springruiters.

Weermaandag, 4 december 2006

Storm(achtig)

Vandaag is het al herfstachtig maar morgen wordt het storm(achtig). Vanavond en vannacht is het regenachtig bij minima rond 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties