Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 maart 2003.

Achtergronddinsdag, 4 maart 2003

Drugsgeweld verstoort Braziliaans carnaval

Rio de Janeiro verkeert dezer dagen in de ban het carnaval en de misdaad. Omdat er in de hoofdstad van het Braziliaanse carnaval al sinds begin deze week een klimaat van onveiligheid hangt, heeft president Lula Inacio da Silva het nationale leger ingezet tegen de drugbendes die het feest willen ‘vieren’ met een orgie van geweld.

Achtergronddinsdag, 4 maart 2003

Van actiegroep tot lobbyclub

Ooit begonnen als Stichting Friese Milieuraad met twaalf organisaties, inmiddels uitgegroeid tot een koepelorganisatie van de natuur- en milieubeweging in Fryslân: de Friese Milieu Federatie. Gisteren vierde de federatie haar dertigjarig jubileum. In drie decennia is de federatie veranderd van een actieclub in een lobbypartij, die vooral invloed probeert uit te oefenen op beleid. ,,Wij zijn als Federatie geen actiepartij’’, zei voorzitter Wiebe Wieling in zijn toespraak. De federatie is steeds minder tegen, behalve als het over de zweeftrein gaat.

Bijschriftdinsdag, 4 maart 2003

Wie bent U?

Dat is een intrigerende vraag: wie zeggen de mensen dat Jezus is.

Cultuurdinsdag, 4 maart 2003

Ennio Morricone maakt soundtrack voor Friese film

Amsterdam - De Italiaanse componist Ennio Morricone gaat de soundtrack componeren voor de Friese film Sportman van de eeuw van regisseur Mischa Alexander. Dat heeft producent Staccato Films maandag bevestigd.

Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Wonen en werken


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Verkeer en vervoer


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Jongeren en onderwijs


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Landbouw, natuur en milieu


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Financiën en bestuur


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Zorg en welzijn


Dossierdinsdag, 4 maart 2003

Taal en cultuur


Hoofdartikeldinsdag, 4 maart 2003

Dijkstal en het populisme

Oud-politicus Dijkstal heeft eindelijk zijn mond opengedaan. Afgelopen weekeinde heeft hij in interviews verteld hoe het hem de laatste jaren en vooral de laatste maanden voor zijn vertrek uit de politiek is vergaan. Een ding houdt hem in het bijzonder bezig: het populisme dat rondwaart in de Nederlandse samenleving, in politiek en in media.

Hoofdartikeldinsdag, 4 maart 2003

De verontruste Kamerleden

Er is geen reden om landbouwminister Veerman in bescherming te nemen, maar de neiging is er wel: Kamerleden haasten zich om een debat met de bewindsman aan te gaan om hem scherp te ondervragen over zijn beleid in de vogelpest-crisis. Ze hebben uit ‘het veld’ vernomen dat er allerlei dingen veel te traag gaan.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Statenverkiezingen 2003

Op dinsdag 11 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. In dit dossier verhalen uit de verkiezingsbijlage, zoals die gepubliceerd is in het Friesch Dagblad van 4 maart. Op woensdag 12 maart zijn op deze site alle uitslagen te vinden en veel nieuws over de verkiezingen.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Nieuwe mensen en oude politiek in Fryslân

Dat alles straks bij het oude blijft in de Staten van Fryslân, is uitgesloten. Al zou de stemuitslag volgende week exact gelijk zijn aan die van 1999, dan nog worden drie van de vijf Statenleden gewisseld. Het kan dus wel even duren eer er na alle vrolijke en pijnlijke vernieuwing weer rust is op het veld. Een overzicht van nieuwe spelers in een oude competitie.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Feiten en cijfers over de Statenverkiezingen

De provinciale verkiezingen brengen de laatste jaren steeds minder mensen op de been. Toch is de provincie redelijk invloedrijk, zeker met ontwikkelingen op de lange termijn. Bovendien hangt de kleur van de Eerste Kamer er direct van af: op 26 mei kiezen de nieuwe leden van de Provinciale Staten de 75 Senatoren.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Een bestuur dat zo oud is krijg je niet zomaar weg

Af en toe wordt er wat gemorreld aan de noodzaak van een middenbestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten. Maar de provincie is een oud en stevig instituut, en een actiegroep tot opheffing der provincies is nimmer opgericht. Dus al zijn de Statenleden geen eersterangs politici, voor het voortbestaan van hun ambt hoeven ze niet te vrezen. Dat betoogt hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Verkiezingen Staten vormen Eerste Kamer

Het gaat 11 maart om Statenverkiezingen, maar de landelijke politici reizen opnieuw stad en land af om de gunst van de kiezer te verwerven. Dat doen zij niet alleen ter ondersteuning van hun regionale partijgenoten; ook voor henzelf staat er veel op het spel.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

‘Partijen houden het niet graag kort’

Wat te stemmen als je vóór het aaisykjen bent? En tegen de zweeftrein? Voor meer nieuwbouw in de dorpen? En tegen meer asfalt in de provincie? De provinciale stemwijzer biedt uitkomst. Medewerkers van het Instituut van Publiek en Politiek pluisden alle partijprogramma’s uit om de twaalf stemwijzers van Nederland van juiste informatie te voorzien. In Fryslân kunnen stemmers kiezen tussen de Nederlands- en Friestalige stemwijzer. En wat blijkt: Friestalige raadplegers krijgen linksere stemadviezen.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

‘Holland is spoedig één provincie’

De provincies Zuid- en Noord-Holland zijn over vijftien jaar samengevoegd tot één grote provincie met de naam Holland. ,,We moeten met deze twee provincies wat dat betreft terug in de tijd toen Holland ook al bestond, maar dan als een sterk gewest’’, zegt professor D. Elzinga, staatsrechtgeleerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Landelijke provincies als Fryslân staan er sterker voor naar zijn oordeel.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Betonningspersoneel Terschelling voert actie

Terschelling - Verontruste personeelsleden van de betonningsdienst op Terschelling hebben maandag geprotesteerd tegen sluiting van de vestiging op het waddeneiland. Met spandoeken wachtten zijn bij het gemeentehuis enkele topambtenaren van Rijkswaterstaat op. De werknemers vrezen het verlies van hun baan.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Milieuclub: steeds minder tegen

Leeuwarden - Een proef met gratis openbaar vervoer in Fryslân kan de verkeersoverlast terugdringen en de bereikbaarheid van Leeuwarden verbeteren. Dat geluid, onder meer van PvdA-gedeputeerde Mulder, klonk maandagavond in Leeuwarden tijdens een debat over natuur en milieu in Fryslân.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Raad: Zonnehuis gaat naar Oostrand

Zuidhorn – Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Zuidhorn heeft maandagavond ingestemd met de verhuizing van woonzorgcentrum het Zonnehuis naar de Oostrand van Zuidhorn.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Twijfel over diepte vaargeulen

Harlingen - Onder het Friese bedrijfsleven bestaan twijfels over de toekomstige bereikbaarheid van de Harlinger haven voor grote schepen. Dat bleek maandag tijdens een werkbezoek van de PvdA-Statenfractie aan de havenstad.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Verkenning exploitatie Bildtse Slag uitgesteld

St Annaparochie - De verkenning naar een andere exploitatievorm voor sportcomplex De Bildtse Slag in Sint Annaparochie wordt uitgesteld. Pas in het eerste kwartaal van het volgende jaar valt de beslissing over een mogelijk andere opzet.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Vijf visstropers op IJsselmeer betrapt

Makkum – Een inwoner van Makkum en vier mannen van Urk zijn de afgelopen dagen betrapt op visstroperij op het IJsselmeer. Drie van hen waren met vistuig op het IJsselmeer en twee hadden netten aan boord. De vijf zijn bekeurd.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Weidevogels profiteren van reservaten

Leeuwarden – Weidevogels doen het in de reservaten beter dan op gewoon boerenland. Dat constateert het Weidevogelmeetnet Friesland na bestudering van de broedgegevens over het jaar 2002.

Regiodinsdag, 4 maart 2003

Zwembad Kalverdijkje eerder dicht

Leeuwarden - Zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden gaat op 1 november dicht, maanden eerder dan gepland. Reden daarvoor is dat het bad volgens een recente inspectie geen nieuwe vorstperiode overleeft. De baantjeszwemmers zijn zwaar teleurgesteld. De raadsleden waren gisteravond verbijsterd.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 maart 2003

Vijf stappen vooruit, één stap op de plaats

Nes Ammim - De internationale christelijke nederzetting Nes Ammim (Teken der Volken) in Israël is kortgeleden een nieuwe koers gaan varen. Jarenlang voorzag de nederzetting in haar eigen onderhoud door middel van landbouw en voorzieningen voor toeristen. Die beide sectoren leveren nu nauwelijks meer inkomsten op. Nes Ammim is nu een ontmoetings-centrum voor verschillende religies.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 maart 2003

LoF: twee keer grote paasjubel in Harmonie

Leeuwarden - Het comité Licht over Friesland (LoF) houdt dit jaar twee keer een grote paasviering in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. De paasviering op Palmpasen, zondag 13 april, wordt eens per twee jaar gehouden.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 maart 2003

Ouweneel en Grandia sprekers op EO-jongerendag

Leeuwarden – Willem Ouweneel en Wim Grandia zijn de sprekers op de 29ste EO-jongerendag, 14 juni in de Gelredome in Arnhem. Dat heeft de Evangelische Omroep bekendgemaakt. ‘Experience God’ (Ervaar God) is dit jaar het thema van de jaarlijkse jongerenhappening.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 maart 2003

Zoektocht van ‘zwevende’ student

Zweven maar niet landen, dat is het grootste gevaar voor (ex-)studenten die op zoek zijn naar een kerk of gemeente. Als dat zoeken langer dan zes maanden duurt, wordt de kans steeds groter dat mensen helemaal afhaken van kerk en geloof. Een oproep dus aan afstuderenden om werk te maken van hun keuze. Maar ook een oproep aan gemeenten om een aantrekkelijke landingsbaan te zijn voor de zwevers.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 maart 2003

Zending over Grenzen: geen kort geding tegen Trouw

Leeuwarden – De stichting Zending over Grenzen (ZoG) in Almere heeft het kort geding tegen dagblad Trouw ingetrokken. Dinsdagmiddag zou de zaak dienen in Amsterdam. ZoG eiste van de krant rectificatie van een aantal artikelen en wilde schadevergoeding.

Sportdinsdag, 4 maart 2003

‘Topsporters kunnen nog heel wat leren van krijgsmacht’

Soesterberg - Van fouten moet je leren, excuses tellen niet. Dat is een van de lessen die topsporters maandagmiddag op Vliegbasis Soesterberg konden trekken uit de briefing van luitenant kolonel vlieger Peter Tankink. De F-16-piloot uit Franeker sprak de sporters toe op uitnodiging van de sportkoepel NOC*NSF, met als uiteindelijke doel de mentale weerbaarheid van de sporter te vergroten.

Sportdinsdag, 4 maart 2003

Derksen terug naar ’t tweede na uiten kritiek

Leeuwarden – Dirk Jan Derksen is maandmorgen uit de eerste selectie van Cambuur-Leeuwarden gezet. De speler uitte volgens de clubleiding onterechte kritiek op Cambuur. Hij was het niet eens met het beleid van de trainer. Die hield hem na de wanprestatie thuis tegen Den Bosch (0-3) op de bank in de daaropvolgende wedstrijd tegen VVV.

Sportdinsdag, 4 maart 2003

‘Mijn eerste en laatste jaar bij de senioren’

Drachten – De schrik zit er goed in bij Sander Hoekstra. De negentienjarige linkerspits van vijfdeklasser Blue Boys liep zaterdag in de uitwedstrijd tegen VIOD in Driesum een dubbele (scheen- en kuitbeen) beenbreuk op. En dat was al de tweede keer in een half jaar tijd dat de aanvaller uit Nij Beets een botbreuk opliep en kennis maakte met de schaduwzijde van de voetballerij.

Sportdinsdag, 4 maart 2003

Heerenveen temt maestro, maar niet Ajax

Heerenveen – De nieuwe held in het Nederlandse voetbal heet Rafael van der Vaart. En dat zal de Ajacied bij zijn rentree maandagavond op sportpark Skoatterwâld weten ook. Wanneer hij het duel Heerenveen 2 – Ajax 2 na een uur voor gezien houdt, duiken de tientallen Friese handtekeningjagertjes en de talloze media massaal op de Ajacied.

Weerdinsdag, 4 maart 2003

Vochtig weer

Vanavond en vannacht regent het af en toe en het wordt niet kouder dan 6 graden. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten. Morgen is het vochtig weer met een beetje regen of motregen en aan zee mogelijk mist. Het wordt 8 tot 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties