Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 4 mei 2005.

Achtergrondwoensdag, 4 mei 2005

Japan zoekt toenadering tot India

Japan heeft India herontdekt als ‘strategische partner’ en als land om zaken mee te doen. In een gezamenlijke verklaring stelden de Japanse premier Junichiro Koizumi en de Indiase premier Manmoham Singh eind vorige week dat ,,India en Japan elkaar meer dan ooit nodig hebben om te groeien en te bloeien.’’

Achtergrondwoensdag, 4 mei 2005

Na ‘nee’ wordt het doormodderen

Europa heeft eerder referenda meegemaakt en heeft al eerder een nee-stem moeten slikken. Een afwijzing is deze keer niet zo eenvoudig te repareren als toen. Er lijkt maar één kuur voorhanden: doormodderen, schrijft Cor de Horde.

Achtergrondwoensdag, 4 mei 2005

Strikte gehoorzaamheid is heidens

Burgerlijke ongehoorzaamheid hoort bij de christelijke traditie. Het is daarom onbegrijpelijk dat het CDA in Wűnseradiel haar steun stopt aan de asielopvang, vinden Jan Bosman, Pieter Vos en Harry van der Snee van Flechtlingen Wolkom en Ate de Jong en Harry Prins van Tumba.

Agendawoensdag, 4 mei 2005

Klassiek

Piano De beroemde Poolse pianist Krystian Zimerman komt maandag naar De Harmonie te Leeuwarden voor een concert dat om 20.15 uur begint. De hoge graad van perfectie die Zimerman nastreeft, heeft als gevolg dat hij pas op het allerlaatste moment beslist wat hij gaat spelen: het programma deze avond is dus een verrassing!

Bijschriftwoensdag, 4 mei 2005

Dodenherdenking

Wat moeten we aan met de geschiedenis van de drie jongemannen in de vurige oven?

Economiewoensdag, 4 mei 2005

Van auto’s poetsen naar showen

Heerenveen - Vijftig jaar geleden begon Wybren Valkema met een autobedrijf in Joure. Niet te vergelijken met een dergelijk bedrijf vandaag de dag. De belangrijkste werkzaamheden waren destijds reparatie en het poetsen van de auto’s van de notabelen van het dorp.

Economiewoensdag, 4 mei 2005

Opstallen melkvee

Voorburg - Het percentage boeren dat zijn koeien dag en nacht binnenhoudt, is de laatste zeven jaar bijna verdubbeld, van 8 tot 15 procent. Het aantal boeren dat zijn koeien alleen overdag in de wei houdt, steeg in die periode van 45 naar 55 procent. Van de boeren in het Noorden houdt 10 procent de koeien 24 uur per dag binnen. Zeven jaar geleden was dat 7 procent. Het aantal noordelijke boeren dat zijn koeien alleen overdag in de wei laat, steeg van 42 naar 56 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend.

Expowoensdag, 4 mei 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo schilder Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen‘, 7 mei t/m 25 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 4 mei 2005

Herdenken…

Er zijn steeds minder mensen voor wie de dodenherdenking van vier mei en de bevrijdingsdag van vijf mei een levende herinnering zijn; er overlijden dagelijks mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Voor de jongere generaties zijn de gebeurtenissen waarnaar dodenherdenking en bevrijdingsdag verwijzen, verhalen. Die verhalen kunnen ook ‘levend’ zijn; sommigen die tijdens of na de oorlog zijn geboren hebben aan den lijve ondervonden wat de oorlog met hun ouders heeft gedaan. Ofwel: het zijn niet alleen degenen die tijdens de oorlog (jong)volwassen waren voor wie de oorlog een realiteit is en de dag van vandaag en die van morgen een bijzondere betekenis hebben. Vooral vandaag zal een deel van hen het moeilijk hebben; de wonden blijken misschien wel geheeld, maar niet ten diepste. Herdenken maakt het verleden levend en dat kan een bijzonder pijnlijke ervaring zijn.

Regiowoensdag, 4 mei 2005

Gemeenten treden vaker naar buiten

Leeuwarden – Steeds meer gemeenteraden spannen zich in om de kloof tussen politiek en burger te dichten. Sneek en Leeuwarden hebben concrete plannen. Uit onderzoek komt naar voren dat burgers hun gemeente hoger waarderen als de raad naar buiten treedt.

Regiowoensdag, 4 mei 2005

April krijgt meer zomerse dan winterse trekjes

Leeuwarden - De laatste jaren mag april met recht en reden een voorjaarsmaand worden genoemd. De maand heeft sinds eind jaren tachtig vaker zomerse dan winterse trekjes. Ook april 2005 gaat als warmer dan normaal de weerboeken in. In Fryslân lag de gemiddelde etmaaltemperatuur ongeveer twee graden boven het langjarig gemiddelde. In de afgelopen 35 jaar waren alleen de aprilmaanden van 1993 en 2004 warmer.

Regiowoensdag, 4 mei 2005

Beperkt jagen op de vos mag

Leeuwarden - De vos mag bejaagd worden in Fryslân, maar niet het hele jaar en ook niet overal. Dat bleek gisteren uit de uitspraak van de bestuursrechter in Leeuwarden. De provincie is blij met de uitspraak. Volgens gedeputeerde Andriesen blijkt hieruit dat de rechtbank het belang van weidevogelbescherming inziet.

Regiowoensdag, 4 mei 2005

Vlaggers met diploma mogen torens Tytsjerksteradiel niet op

Burgum – Albert Wester van Frasco Hijs- en Hijftechniek had het nog zo leuk bedacht: ,,Als de kosters van de kerken van Burgum, Jistrum en Sumar dan niet de torens op mogen om de vlag uit te steken, dan laat ik mijn werknemers het wel doen.’’

Regiowoensdag, 4 mei 2005

Pieterzijl krijgt na zestig jaar oorlogsplaquette

Pieterzijl – Tot de zomer van 1944 verliep de oorlog in Pieterzijl redelijk geruisloos. Totdat vier jonge jongens werden opgehaald door landwachters uit Grootegast. Ze keerden nooit terug. Vandaag komt er een monument dat herinnert aan de vier omgekomen Pieterzijlsters. Het idee om een monument op te richten, ontstond vorig jaar toen Hendrik Jan Pelster (57) zijn woning aan de Diepswal stond te schilderen. Zijn gedachten gingen toen naar de oorlog. Hij wist van horen en zeggen wel dat er in de oorlog vier jongens uit het dorp waren omgekomen in Duits gevangenschap, maar nooit had hij er goed bij stil gestaan. Met zijn verfkwast in de hand drong het tot hem door dat alle vier jongens aan de Diepswal hadden gewoond. ,,Zes huisjes en dan vier doden. Ik heb zelf jongens in die leeftijd en dacht: wat een drama moet dat zijn geweest. Die jongens mogen niet naamloos de geschiedenis ingaan.’’ Pelster opperde op een vergadering van Plaatselijk Belang het idee om een monument op te richten voor de vier omgekomenen. Iedereen reageerde enthousiast en de gemeente Zuidhorn stelde meteen gratis materiaal beschikbaar. Het monument voor Arnold Stuut, Sjoerd Kok en de broers Klaas en Jan Reinder Wiersma komt op de plek waar ooit een molen stond aan de Diepswal. Pelster woont in de woning van de familie Wiersma, die twee zonen moest missen.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 mei 2005

Een impuls voor de Groeigroepen

Drachten – In Drachten bestaan al zo’n tien jaar Gemeente Groei Groepen (GGG), huiskamergroepen waar mensen met elkaar spreekt over het geloof. Alleen een van de doel-stellingen, groeien in aantal, dat stokte. Vorig jaar startten enkele Groeigroepleden daarom met een Impulsgroep. De resultaten zijn opmerkelijk.

Geloof & Kerkwoensdag, 4 mei 2005

PKN doet het met minder dominees

Leeuwarden – De Protestan tse Kerk in Nederland wordt in de toekomst steeds minder een domineeskerk. In 2020 zijn er nog 1400 fte predikanten in de PKN, zo is de voorspelling. In 1990 hadden de drie Samen op Wegkerken nog ongeveer 3000 fte predikanten.

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Veel bewolking

We krijgen vandaag te maken met buien en het wordt niet veel warmer dan 14 graden. In de loop van de middag krijgen we opklaringen en wordt het droog. De minimumtemperatuur is 4 ŕ 5 graden. Morgen hebben we al gauw veel bewolking en later ook wat regen.

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Ja is ja voor Paul Bosvel

Olderberkoop – In de tijd dat hij bij Go Ahead Eagles nog geen grote meneer was, liep hij die ‘gekke’ voorzitter met de onvermijdelijke blauw-witte gebreide sjaal om z’n nek regelmatig tegen het lijf. Lachen kon Paul Bosvelt met Riemer van der Velde. ,,Toen al zei Riemer gekscherend: Paul, de laatste paar jaren van jouw carričre kom je bij ons.’’

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Drachtster Boys enige Friese ploeg in districtsfinale beker

Leeuwarden - Drachtster Boys is de enige Friese voetbalclub die in actie komt tijdens de finaledag om de noordelijke districtsbeker. De eersteklasser verzekerde zich dinsdagavond door een 2-1 overwinning op tweedeklasser Zeerobben van een plek bij de acht teams die deelnemen aan de districtsfinale. Die vindt op 21 mei plaats in het Drentse Westerbork.

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Schulting volgend jaar trainer van Be Quick’28

Uilesprong - Jan Schulting traint volgend seizoen zaterdaghoofdklasser Be Quick’28. Bij de ambitieuze voetbalvereniging uit Zwolle tekende hij een contract voor één seizoen. Schulting is op dit moment interim-trainer bij eerste divisionist Cambuur Leeuwarden. Daar moet hij vertrekken na aanvankelijke toezeggingen dat hij komend seizoen assistent kon worden van Roy Wesseling.

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Oranje onder 20 jaar speelt gelijk op EK

San Guiliano – Met SC Heerenveen-jongeling Robin Huisman de Jong de hele wedstrijd als rechtsback, heeft het Nederlands elftal onder 17 jaar gisteren in de eerste wedstrijd van het EK in Italië met 2-2 gelijk gespeeld tegen Kroatië.

Sportwoensdag, 4 mei 2005

Winst voor Brandenburg en Struik

Schagen – Daan Brandenburg uit Beetsterzwaag en Tjapko Struik uit Veenwouden hebben dinsdag in Schagen tijdens de nationale kampioenschappen schaken voor jeugd beiden hun vijfde partij gewonnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties