Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 4 mei 2009.

Cultuurmaandag, 4 mei 2009

Dronrijp roept op tot een ‘groen’ iepenloftspul

Dronrijp - Het Iepenloftspul Dronryp roept toeschouwers op om in het groen gekleed naar de voorstelling te komen. Welke functie de groene kleding heeft blijft een verrassing, maar wordt tijdens de voorstelling duidelijk, meldt de organisatie van het iepenloftspul.

Cultuurmaandag, 4 mei 2009

Friese Jeugdbrass wint eerste prijs op Belgisch festival

Neerpelt/Leeuwarden - De Friese Jeugdbrassband heeft een eerste prijs cum laude gehaald op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in het Belgische Neerpelt.

Hoofdartikelmaandag, 4 mei 2009

De herdenking...

De dodenherdenking van vandaag is niet alleen een dag van herinnering aan toen. Het gaat er vandaag om het verleden werkzaam te laten zijn in het heden. Tot dat verleden behoort de dood en het lijden van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de ruime zin: de gedoden, de mensen die in kampen hebben gezeten, de mensen die in het verzet hebben gezeten en al die mensen - ook de kinderen van toen - die door de oorlog voor hun leven zijn getekend. Aan al die mensen wordt vandaag gedacht, met respect en dankbaarheid.

Regiomaandag, 4 mei 2009

Een deftig joods stel bij een eenvoudige keuterboer

Garyp - Niet altijd ontstonden in de Tweede Wereldoorlog warme banden tussen joodse onderduikers en hun gastgezin.

Regiomaandag, 4 mei 2009

Pasar Malam: even in een andere wereld

Leeuwarden - ,,En nu gaan we naar Bali”, klinkt het door de microfoon vanaf het podium in een van de hallen van het WTC Expo in Leeuwarden. Een handjevol mensen kijkt vanaf een klapstoel toe hoe drie traditioneel geklede jonge meiden aan hun Balinese welkomstdans beginnen. ,,Dames en heren, mag ik uw aandacht voor de Tari Puspa Wresti.”

Regiomaandag, 4 mei 2009

Fries CDA dwarsboomt de duurzaamheidsambitkies

Regiomaandag, 4 mei 2009

‘Bijen tegen insecticide beschermen’

Leeuwarden - Het insectenbestrijdingsmiddel imidacloprid velt zowel schadelijke als nuttige insecten. Ook honingbijen kunnen er het slachtoffer van worden. In Nederland wordt de toepassing van het middel nu verruimd, terwijl in omringende landen juist een moratorium van kracht is geworden.

Regiomaandag, 4 mei 2009

Kûbaard herdenkt vanavond bij nieuw monument

Leeuwarden - De inwoners van Kûbaard hebben vanaf dit jaar hun eigen plek om de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogshandelingen en vredesmissies te herdenken. Vanavond wordt in het dorp een oorlogsmonument onthuld van de hand van de plaatselijke kunstenaar Monique Verbruggen. Op de sokkel staan de namen van de Kûbaarder gevallenen Jouke Cnossen, Ype Hemstra, Simentje Bijlsma-Dijkstra, Rients Tjipke Jorna en Siebren Koopmans.

Geloof & Kerkmaandag, 4 mei 2009

Festival 316 is elke dag weer anders en verrassend

Met het Festival316, op zaterdag 16 mei, willen jongeren rond Ureterp getuigen dwars tegen alle kerkelijke verdeeldheid in. Vrijwilliger Henk Lap, secretaris van het bestuur, houdt een dagboek bij op weg naar het festival.

Geloof & Kerkmaandag, 4 mei 2009

Een wervende kerk die luistert naar stem van de ware Heer

Amersfoort - De Protestantse Kerk in Nederland stond zondag in kerkelijk centrum De Brug in Amersfoort stil bij vijf jaar verenigde kerk. Hieronder de tekst van de preek die scriba dr. Arjan Plaisier hield naar aanleiding van het bijbelverhaal van de Goede Herder uit het Johannesevangelie.

Geloof & Kerkmaandag, 4 mei 2009

Stichting Trin houdt conferentie Heaven on Earth

Zwolle - Geen opwekking zonder transformatie, dat was de boodschap van Che Ann. Hij sprak zaterdag in Zwolle tijdens de conferentie Heaven on Earth van stichting Trin. ,,Echte opwekking betekent verandering in mensen én in de maatschappij.”

Sportmaandag, 4 mei 2009

Graspiepers vecht alleen nog tegen negatief record

Drachten - De hockeysters van de Graspiepers spelen sinds een week of vier weer frank en vrij hun wedstrijden in de eerste klasse. Hun laatste potjes op dat niveau welteverstaan, want de club uit Drachten heeft even voor het einde van het seizoen nog altijd geen punt gesprokkeld. Maar nu de druk van de ketel is, komt het plezier weer langzaam terug. ,,We kunnen dit seizoen zelfs nog een record pakken”, schamperde routinier Annemarie van der Werff gisteren na de twintigste nederlaag in evenzoveel wedstrijden tegen Groninger Studs.

Sportmaandag, 4 mei 2009

DIO krijgt het heen en weer

Oosterwolde - De volleybalsters van Bank Bercoop/DIO Oosterwolde hebben zaterdag de degradatie naar de tweede divisie niet kunnen afwenden. Er werd weliswaar gewonnen van Bejo/Dinto, maar dat was onvoldoende voor handhaving. DIO krijgt er zo langzamerhand een beetje het heen en weer van.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Friesland is na 32 jaar weer kampioen

Lippenhuizen - In het seizoen ’76-’77 wapperde de kampioensvlag voor het laatst bij Friesland. Het werd dus wel weer eens tijd om met de borst vooruit te zeggen dat je de beste bent. De ploeg van trainer Gerry de Jonge legde een week eerder tegen koploper Lemmer het fundament voor een heuse kampioenswedstrijd. In Lippenhuizen tegen THOR kon de kampioensvlag na 32 jaar weer uit voor de Leeuwarders.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Drachtster Boys gaat voor beker

Drachten - Er was zaterdag een kleine kans dat Drachtster Boys de derde periode zou winnen. Het kwam er door een thuisverlies tegen Urk niet van. Toch is er nog steeds een mogelijkheid om een teleurstellend seizoen af te sluiten met een prijs. Dat kan in de beker, waarin morgen Joure in de halve finale de tegenstander is.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Hengst steelt show tijdens Ladies Day

Wolvega - Dé ster was zaterdag tijdens de jaarlijkse Ladies Day op de drafbaan in Wolvega een hengst. Topshot Norg kreeg het publiek op de banken door in handen van Martine Westerveld de koers voor gelegenheidsrijdsters te winnen. Een opmerkelijke prestatie, want de achtjarige hengst raakte twee jaar geleden zo ernstig geblesseerd dat een rentree in de koers volgens iedereen die het weten kon onmogelijk was.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Kroon op werk Van der Mei

Mierlo - Nathalie van der Mei is gisteren in Mierlo als tweede geëindigd op het Nederlands kampioenschap springen. Op de slotdag moest de amazone uit Makkinga met Heechiem’s Sprintime (v. Indorado) alleen olympisch, wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam uit Weerselo voor laten gaan.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Tzummarum kleurt Bangma partij

Weidum - Zover Tzummarum tot een kanshebber op de Bangma partij in Weidum werd gerekend, dan hooguit door een enkeling. En zelfs voorinse Hans Wassenaar had niet verwacht dat zijn partuur het tot verliezend finalist zou schoppen. ,,Ik had vandaag maar een stuk brood in mijn trommel mee”, lacht hij. Wel een beetje zuur overigens, want op 5-5 en 6-6 in de finale tegen Witmarsum was zijn partuur zó dicht bij een daverende verrassing. ,,Dit is toch jammer”, zei Wassenaar, vorig seizoen nog debuterend op de PC. ,,We waren er zo dichtbij.”

Sportmaandag, 4 mei 2009

Witmarsum beschikt over langste adem

Weidum - Folkert van der Wei en Herman Sprik hebben gisteren voor de derde keer in successie It Sulveren Keatslân naar Witmarsum gebracht. Samen met de voor de geblesseerde Gert Jan Meekma ingevallen Klaas de Vries rekende het partuur in de finale van de Bangma partij in Weidum af met Tzummarum.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Sollied stuurt reserves play-offs in

Heerenveen - Trainer Trond Sollied van sc Heerenveen stuurt bij de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht van de eredivisie niet zijn beste elftal het veld in. Heerenveen wordt hiertoe veroordeeld als het op 17 mei in de Rotterdamse Kuip de bekerfinale tegen FC Twente verliest.

Sportmaandag, 4 mei 2009

Heerenveen met het hoofd al in De Kuip

Heerenveen - Op de deelnemerslijst van de Europa League prijkt komend seizoen de naam van Heerenveen, maar over de vraag waar en vooral wanneer de Friezen zich voor het eerst dienen te melden voor het Europese bekertoernooi hangt vooralsnog een deken van mist. De mededeling van de Europese voetbalbond UEFA dat Heerenveen bij verlies van de bekerfinale móét meedoen aan de play-offs leidde in het Friese Haagje tot meewarige blikken. Niet zo vreemd dus dat Heerenveen al met het hoofd in De Kuip is.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties