Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 4 augustus 2009.

Cultuurdinsdag, 4 augustus 2009

Led-verlichting in theater Steenwijk

Steenwijk - Theater de Meenthe in Steenwijk stapt vanaf 1 september over op Led-verlichting. In de komende anderhalf jaar worden alle ruim tweeduizend lampen in het theater vervangen door duurzame Leds.

Cultuurdinsdag, 4 augustus 2009

Wereldtitel voor North Frisian Percussion Corps

Kerkrade - Het North Frisian Percussion Corps uit Dokkum is afgelopen weekend uitgeroepen tot wereldkampioen in de eerste divisie op het onderdeel ‘show corps style class’ tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.

Economiedinsdag, 4 augustus 2009

Bedrijfsleven trekt 110 miljoen uit voor jeugd

Zoetermeer - Het bedrijfsleven trekt 110 miljoen euro uit voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Dat maakte Colo, de samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, gisteren bekend.

Economiedinsdag, 4 augustus 2009

Leeuwarden op vijftiende plek ondernemende stad

Leeuwarden – Leeuwarden staat op de vijftiende plaats van meest ondernemende gemeenten in Nederland. De ondernemerswebsite www.ondernemersunited.nl publiceerde deze rangorde gisteren. Criterium is het aantal nieuwe ondernemers als percentage van de bevolking. In de eerste zes maanden van dit jaar begonnen 360 mensen in Leeuwarden een eigen bedrijf. Dit is 0,39 procent van de Leeuwarder bevolking.

Economiedinsdag, 4 augustus 2009

LTO: matig verhoging pachtprijzen

Den Haag - Landbouworganisatie LTO Nederland vindt een matiging van de pachtprijsverhogingen noodzakelijk. Volgens LTO treden in het huidige systeem te grote fluctuaties op. De extra lastenverzwaring door verhoging van de pachtprijs tast de liquiditeit van agrarische bedrijven verder aan en bedreigt zelfs de continuďteit.

Hoofdartikeldinsdag, 4 augustus 2009

De Evangelische Omroep...

‘De EO onderscheidt zich duidelijk van alle andere verenigingen binnen de Publieke Omroep. De medewerkers hebben het verlangen om vanuit een persoonlijke relatie met Jezus Christus het Goede Nieuws van Gods Koninkrijk vorm te geven en door te geven. Vanuit dit verlangen wil de EO zoveel mogelijk mensen bereiken en bouwen aan de samenleving’. Deze drie zinnen komen uit de missie van de Evangelische Omroep. Ze geven precies aan waar het om gaat in de kwestie rondom het stopzetten van de voorbereidingen voor een programma met een ongelovige cabaretier over Jezus.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Friezen tellen 21 soorten vlinders in tuin

Leeuwarden - De landelijke tuinvlinderteldag heeft in totaal 22.663 waarnemingen van vlinders opgeleverd. Het aantal waargenomen vlindersoorten bedroeg 22. In Fryslân werden 21 soorten waargenomen.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Siebe Zijsling pakt snelle zege

Stavoren - Amper vijf kwartier hadden ze gezeild, de zestien skűtsjes in de A- klasse van de IFKS, toen de wedstrijdleiding de finish er al ingooide bij Stavoren. Siebo Zijsling uit IJlst vond het best. Hij won.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Strand Middellandse Zee kan niet op tegen Makkum

Makkum - Om de economie te stimuleren moeten we dit jaar maar in eigen land op vakantie gaan, vindt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Geeft de Nederlander gehoor aan zijn oproep? Op camping De Holle Poarte in Makkum stikt het in het hoogseizoen van de Nederlanders.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Fietser heeft in Fryslân erg veel keus

Leeuwarden - Fietsers in Fryslân hebben opvallend veel verschillende mogelijkheden om hun bestemming te bereiken. Met Zeeland en Drenthe heeft de provincie de meeste befietsbare wegen per duizend inwoners. Fryslân heeft 997 kilometer echt fietspad en 4.750 kilometer gedeelde weg, waar ook ander verkeer mag komen.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Tjongerschans de eerste met slimme pacemaker

Heerenveen - De Tjongerschans heeft vorige week als eerste ziekenhuis in Europa een patiënt van een nieuw soort pacemaker voorzien. Cardioloog Jan van Os plaatste het eerste exemplaar. In totaal zullen in Heerenveen vijf mensen met de nieuwe pacemaker worden geholpen.

Regiodinsdag, 4 augustus 2009

Zonder angst het water op, dankzij de alarmknop

Anja Mast Sneek - Een metalen plaatje met een helder rode alarmknop en een ingebouwd microfoontje bij het roer. Aan boord is er misschien niet zo veel van te zien, maar achter deze apparatuur gaat een keten van hulpverlening schuil. Met een druk op de knop kan een schipper met plotselinge pijn op de borst of andere gezondheidsklachten vanaf het water medische hulp inroepen.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

Nepalese slaven zijn vrij, maar aan hun lot overgelaten

Geertruida de Jong (21) uit Damwâld is in het kader van een uitwisselingsproject van de Protestantse Kerk in Nepal. In het Friesch Dagblad vertelt ze over haar ervaringen.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

Toegewijd bidden, voeten wassen én schoffelen

1500 jaar geleden schreef St. Benedictus zijn Regel voor het leven in kloosters. Maar ook voor het dagelijks leven anno 2009 blijken zijn richtlijnen nog altijd bruikbaar en inspirerend. Gerard Mathijsen en Adri Kortekaas uit het Benedictijner Adelbertklooster te Egmond belichten de actualiteit van een aantal kloosterwoorden. Deel 4: Toewijding.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

Duits Bijbelgenootschap start ‘Bijbel-Video-Blog’

Stuttgart - Het Duits Bijbelgenootschap is begonnen met een Bijbel-Video-Blog. Elke week verschijnt op de weblog een actueel commentaar op een bijbeltekst of een bijbels thema. Op maandag komt er een nieuw filmpje op.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

Gelovige zwarte Amerikaan bijbelvaster

Washington - Spiritualiteit en geloof neemt een meer centrale plaats in onder de zwarte bevolking in de VS dan bij andere etnische groepen. Ze zijn ook meer gericht op bijbelse waarden. Dat blijft uit nieuw Amerikaans onderzoek dat vorige maand is gepresenteerd.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

Stienser kerken gaan in ‘ondertrouw’ voor kerkfusie

Stiens - Er is weer iets nieuws als het gaat om plaatselijke kerkfusies: in ondertrouw gaan. De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk van Stiens bekrachtigen zo hun voornemen om binnenkort te fuseren.

Geloof & Kerkdinsdag, 4 augustus 2009

‘Aantal leden van Protestantse Kerk in 2030 gehalveerd’

Leeuwarden - Het ledental van de Protestantse Kerk zal in 2030 gehalveerd zijn tot één miljoen. Dat is een voorspelling die het kerkelijk onderzoeksbureau Kaski doet. In opdracht van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG) is een voorstudie gemaakt naar de ontwikkeling van het ledental.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Ernst in de achtervolging in Vlissingen

Vlissingen Schaker Sipke Ernst blijft kanshebber voor de eindzege bij het Hogeschool Zeeland-toernooi in Vlissingen. De grootmeester uit Damwoude versloeg gisteren Leon Piasetski en kwam na vier ronden op 3,5 punt. De winst van Leeuwarder Migchiel de Jong tegen Rene in ’t Veld bracht hem op drie punten. Het klassement wordt aangevoerd door vijf schakers die al hun partijen wonnen.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Zar As van Hagoort wint Duitse Derby

Berlijn Zar As van de Friese trainer Paul Hagoort (Wolvega) heeft dit weekeinde op de baan van Berlijn de Duitse Derby gewonnen. De driejarige hengst verdiende voor de eigenaren, de familie Gerrits uit Helmond, ruim 140.000 euro. Ook trainer Appie Bosscha was succesvol. Ruud Pools reed voor hem het paard Marc Burgerheide naar een derde plek. Peter Burgerheide bleef, gereden door Tom Kooyman, steken op een vijfde plek. Samen maakten ze eigenaar Meindert Terpstra (Noardburgum) 50.000 euro rijker. Cees Kamminga werd met Zalgado Transs R vierde (23.000 euro).

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Hammers prolongeert tweespantitel

Opmeer Henk Hammers heeft gisteren bij het CH van Opmeer met Tobias (v.Milano) en Varanno (v.Manno) van de HBC-stal in Boyl de kampioenstitel geprolongeerd bij de tweespannen in de ereklasse. Vier van de zes deelnemende combinaties gingen naar de herkansing, waarin Hammers met zijn rotsvaste eenheid onbedreigd de titel pakte. Er was een vierde plaats voor Uilke Haarsma (Tjerkwerd) met de Reflex-nazaten Wednesday en Vlo. In de tandemaanspanning leidde Hammers zijn vossen ook weer naar de winst, ditmaal gevolgd door Haarsma. Er waren nog twee tweede plaatsen bij de eenspannen in de ereklasse en voor dames (H. van Wessel), terwijl Haarsma bij de eenspannen nog twee keer een derde plaats behaalde.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Friese zeilers in vorm bij WK

Kalmar De Friese zeilers zijn de strijd om het open wereldkampioenschap Yngling uitstekend begonnen. In het Zweedse Kalmar staat het team van stuurman Hidde-Jan Haven eerste. Hij zeilde gisteren naar een vijfde en eerste plek. Wereldkampioen Tom Otte deed het met een overwinning en een achtste plek niet veel slechter. Hij staat tweede. Christiaan Roukema (Heerenveen) staat derde, Sander Zwanenburg (Sneek) volgt op de vierde plek in een veld van 35 boten. Wartenaar Roelof Bouwmeester begon in de Laser sterk aan het EK in het Zweedse Landskrona. Hij pakte de eerste dag een tweede en vierde plek en staat overall op de tweede plek.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Rijpma wint Jeugdtour in Assen

Assen Coen Rijpma (Oldeholtpade) heeft de internationale Jeugdtour van Assen bij de junioren op zijn naam geschreven. De zeventienjarige renner van WRV De Peddelaars, die op de voorlaatste dag in het bezit kwam van de leiderstrui, was de beste van het zes dagen durende evenement, ook wel de junior Vuelta genoemd. De Friese renner hield in het eindklassement een kleine tien seconden over op de Duitser Kai Exner, vorig jaar nog winnaar bij de nieuwelingen. Rijpma’s ploeggenoot Gert-Jan Bosman werd derde.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

De Haan in gele trui in Namen

Namen De Friese wielrenner Sierk-Jan de Haan heeft gisteren in de derde etappe van de Ronde fan Namen de leiderstrui veroverd. De Dokkumer finishte als derde in de derde etappe die gewonnen werd door de Belg Edwig Cammaerts. In de eerste twee ritten kwam de 28-jarige Fries in de Belgische wielerkoers als 22e en 5e over de streep. Hij verdedigt in de ronde een voorsprong van tien seconden.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Wind laat het afweten bij Sneekweek

Kolmeersland - De oogst op de derde dag van de Sneekweek is gisteren bijster tegengevallen. Bij liefst 26 van de 36 klassen kon niet gefinisht worden op de Snitser Mar en het lange wachten op een briesje kon daar niets aan veranderen. De wedstrijdleiding is voornemens de gestaakte of niet eens gestarte wedstrijden vandaag in te halen, maar getuige het weer is dat plan er een zonder handvatten.

Sportdinsdag, 4 augustus 2009

Heerenveen huurt doelman Lejsal en Losada voor jaar

Heerenveen - Met het aantrekken van de Tsjechische doelman Martin Lejsal en de Argentijnse middenvelder Hernán Losada heeft sc Heerenveen de selectie rond. Dat idee had de Friese club twee weken geleden ook al, maar door blessures van doelman Kenny Steppe en de middenvelders Mika Väyrynen, Geert Arend Roorda en Arnor Smarasson was de club genoodzaakt weer zaken te doen. Beide spelers worden voor een jaar gehuurd met een optie tot koop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties