Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 4 september 2009.

Cultuurvrijdag, 4 september 2009

Symfonische Queen-concerten NNO uitverkocht

Amsterdam - De vier concerten Symphonic Queen van het Noord Nederlands Orkest (NNO) zijn uitverkocht. Dat heeft het orkest gisteren bekendgemaakt. Het NNO brengt de hits van Queen op symfonische wijze ten gehore, met medewerking van Joseph Clark, Ellen Evers en Syb van der Ploeg.

Hoofdartikelvrijdag, 4 september 2009

Zware straffen...

Joost Eerdmans, oud-Kamerlid van de LPF en nu wethouder te Capelle aan de IJssel, presenteerde maandag zijn Burgercomité tegen Onrecht. Dit comité heeft voor ogen dat in de rechtsspraak vergelding weer het belangrijkste motief voor een straf moet zijn. Kortom: de straffen moeten in Nederland zwaarder worden.

Regiovrijdag, 4 september 2009

Uit Omrin stappen kost geld

Drachten- De gemeente Smallingerland mocht uit de NV Afvalsturing Friesland stappen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De gemeente is wel verplicht tot het betalen van een schadevergoeding en die kan oplopen tot een bedrag van drie miljoen euro.

Regiovrijdag, 4 september 2009

Antwoorden over herrie JSF blijven uit

Leeuwarden - Deskundigen van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) kwamen gisteren naar Fryslân om uit te leggen dat het meevalt met het lawaai van de JSF - de beoogde opvolger van de F-16 straaljager. Maar ze beantwoordden niet één van de kritische vragen van omwonenden van de vliegbasis Leeuwarden.

Regiovrijdag, 4 september 2009

Paperclip is veel waard in een fairtradegemeente

Sint Jacobiparochie - Je bent fairtradegemeente of je bent het niet. Het Bildt gebruikte zijn bijzondere status gisteren ook op de personeelsdag. Om het bewustzijn van de eigen mensen te vergroten, en tegelijk om een mooi bedrag binnen te halen voor een waterproject van Humana in Mozambique.

Regiovrijdag, 4 september 2009

Schaatsen over dun ijs loopt bijna verkeerd af

Joure - Piet Hein Bloemer uit Amsterdam en Jan Hoffland uit Donkerbroek hebben de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen gekregen voor de redding van een echtpaar uit Goingarijp in januari van dit jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 september 2009

De kerk waar Piet Paaltjens op de kansel stond

Foudgum - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag de hervormde kerk van Foudgum. Door Lodewijk Born.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 september 2009

Kardinaal Willebrands beïnvloedt nog altijd oecumene

Utrecht - Vandaag is het 100 jaar geleden dat kardinaal Johannes Willebrands (1909-2006) werd geboren. Ter gelegenheid van zijn geboortedag vindt dezer dagen in Utrecht een internationale conferentie plaats over de oecumenische erfenis van de invloedrijke Nederlander.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 september 2009

Presentatie dagboeken en agenda’s Willebrands

Utrecht - Sinds woensdag vindt in Utrecht op tal van locaties een internationaal theologisch congres plaats ter herdenking van de 100e geboortedag van kardinaal Willebrands. ,,Dagelijks zijn er rond de 120 deelnemers. Sommige maken de hele conferentie mee, anderen delen ervan”, vertelt Pieter Kohnen bestuurslid van het Kardinaal Willebrands Archief. Deelnemers komen vooral uit Nederland en Vlaanderen, maar ook uit bijvoorbeeld Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De achtergrond is zeer divers: katholieken, protestanten, joden, oud-katholieken en anglicanen.

Geloof & Kerkvrijdag, 4 september 2009

Aanval op christenen Orissa die terugkeren

Orissa - Christenen in de Indiase deelstaat Orissa die na de onlusten van vorig jaar terugkeren, zijn hun leven nog niet zeker. Extremistische hindoes hebben vorige week dertien christelijke gezinnen aangevallen. Dat meldt Open Doors, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen. De gezinnen waren sinds kort weer terug in hun dorp, nadat ze bijna een jaar in een opvangkamp hadden gewoond na het geweld tegen christenen eind augustus 2008.

Sportvrijdag, 4 september 2009

Zonderland: geen studie maar stage in VS

Leeuwarden Epke Zonderland gaat niet studeren in de Verenigde Staten en dus ook niet turnen voor Penn State University. Na een halfjaar en veel gesteggel over de vraag of hij amateursporter genoeg was, bleken de Amerikanen onvermurwbaar: Zonderland wordt niet toegelaten. ,,Ze (de toelatingscommissie, red.) vroegen juist de afgelopen tijd veel gedetailleerde informatie over de sponsorcontracten die ik had. Het leek erop dat het vervolgens wel goed zou komen, maar nu ben ik alsnog afgewezen. Het voelt nu alsof ik aan het lijntje ben gehouden.” In plaats van studeren, gaat Zonderland nu op een nog nader te bepalen moment voor een trainingsstage naar de VS. Hij zet zijn loopbaan gewoon voort bij Sportstad Heerenveen.

Sportvrijdag, 4 september 2009

‘Ozan’ Türk wilde van waarde zijn voor Cambuur, en dat is-ie

Hij zei het in de voorbereiding op dit seizoen: ‘Ik wil van waarde zijn voor Cambuur’. Luttele weken en vijf competitiewedstrijden later, heeft Oguzhan Türk (spreek uit als ‘Ozan’) een basisplaats, scoorde hij belangrijke treffers en voegt-ie duidelijk iets toe aan de ploeg. En dus heeft de 23-jarige middenvelder zijn woorden nu al waargemaakt. ,,Maar”, zegt hij, ,,het kan altijd nóg beter.”

Sportvrijdag, 4 september 2009

Cambuur wil Eurovoetbal in Leeuwarden

Leeuwarden Cambuur wil het het jaarlijkse Eurovoetbal-toernooi mee helpen organiseren. Algemeen directeur Alex Pama had daarover donderdagmiddag naar eigen zeggen een verkennend gesprek met de organisatie van het vermaarde jeugdtoernooi. Het Eurovoetbal vindt traditiegetrouw tijdens het pinksterweekeinde plaats en kent veel deelnemers van internationale allure. De teams die in actie komen zijn B-junioren. Tot vorig jaar was ook Heerenveen met het Abe Lenstra Stadion betrokken bij het toernooi, maar dat is niet meer het geval. Naast Haren en Emmen wil Cambuur nu proberen om van Leeuwarden ook een speelstad te maken. Ook kan de club daardoor zelf met een team mee gaan doen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties