Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 4 oktober 2008.

Cultuurzaterdag, 4 oktober 2008

Leeuwarder instellingen willen meer cultuurgeld

Leeuwarden - De gezamenlijke culturele instellingen in Leeuwarden roepen de gemeenteraad op om te kiezen voor een hoger structureel cultuurbudget en een goed huisvestingsplan. Alleen dan zijn de ambities uit de cultuurnota te redden. In een brief aan de raad stelt het DOL (Directeuren Overleg Leeuwarden) dat ,,de gemeenteraad tot een keuze moet komen die voor de komende jaren bepalend zal zijn voor het culturele klimaat van onze stad”.

Cultuurzaterdag, 4 oktober 2008

Skriuwersboun siket nije skriuwers

Der binne al tsien oanfragen binnen, fertelt Elske Schotanus, koördinator projekt Skriuw! en bestjoerslid fan it Skriuwersboun. Mar se kinne fansels noch folle mear manuskripten brűke. Se hat genôch begelieders efter de hân.

Economiezaterdag, 4 oktober 2008

Taxicentrale NW-Friesland in problemen

Franeker - Taxicentrale Noord-West Friesland heeft uitstel van betaling aangevraagd. Naar verwachting zal volgende week het faillissement over het bedrijf worden uitgesproken. Volgens advocaat Geert Winter van het bedrijf is de kans op een doorstart groot.

Economiezaterdag, 4 oktober 2008

KvK gaat met de trailer naar nieuwe ondernemers

Leeuwarden - De Kamer van Koophandel Noord-Nederland maakt deze maand een tour met een trailer door de drie Noordelijke provincies om aspirant-ondernemers te informeren bij het opzetten van een bedrijf. Tijdens de tour komen verschillende onderwerpen aan bod. De KvK wil van de ondernemers horen wat er bij hen leeft in dat gebied en eventuele problemen bespreken. Ondernemers moeten zich wel opgeven voor het bezoek. Woensdag 15 oktober staat de bus ’s ochtends in Burgum en ’s middags en aan het begin van de avond in Gorredijk. Op donderdag 16 oktober staat de bus ’s middags en ’s avonds in Joure.

Economiezaterdag, 4 oktober 2008

Automatiseerder neemt failliet IT Accent over

Leeuwarden - NadecoN Informatisering in Leeuwarden heeft het failliete IT Accent overgenomen. Een belangrijke oorzaak van het faillissement van het Leeuwarder bedrijf was dat er onvoldoende focus was op verkoop in combinatie met de hoge kosten. Op het moment van het faillissement was er een schuldenlast van 300.000 euro, volgens curator E.J. Rotshuizen.

Economiezaterdag, 4 oktober 2008

Gas en stroom kunnen miljoenen euro’s goedkoper

Den Haag - Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen miljoenen euro’s besparen op hun gas- en stroomrekeningen als de import efficiënter zou verlopen. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het gisteren gepubliceerde rapport Monitor Energiemarkten 2007.

Economiezaterdag, 4 oktober 2008

Vaccinatie tegen Q-koorts start vanaf half oktober

Den Haag - Om de verspreiding van Q-koorts aan te pakken, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een programma voor vrijwillige vaccinatie vastgesteld. De ziekte komt vooral voor bij schapen en geiten en kan ook mensen treffen. Rond 20 oktober kunnen eerst de schapen en geiten op de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden gevaccineerd. Dat geldt ook voor de dieren op kinder- en zorgboerderijen. Daarna is het vaccin ook voor andere bedrijven beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het alleen beschikbaar voor bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond een besmettingshaard in Uden.

Hoofdartikelzaterdag, 4 oktober 2008

Graaicultuur...

Na de eerste schrik over omvallende banken kwamen de miljardenkredieten van overheden. De Verenigde Staten spannen de kroon – alles is daar het grootst – met zevenhonderd miljard dollar, maar ook Europa moet eraan geloven. Nederland bijvoorbeeld, dat een kleine zeventien miljard euro betaalt voor de Nederlandse Fortis-vestigingen en ABN-Amro. Het is onwaarschijnlijk hoe snel de politieke wil tot overheidsingrijpen in de markt is omgeslagen. Enkele decennia lang hebben politiek en overheid geroepen dat de markt zichzelf moet redden; er zijn strenge Europese regels die overheidssteun moeten voorkomen en de markt is gepromoveerd als de beste omstandigheid waarin taken voor de samenleving gedaan kunnen worden.

Regiozaterdag, 4 oktober 2008

Stoelendans in zuidoosten van Fryslân

Leeuwarden - Het enthousiasme in Gaasterlân-Sleat voor een herindeling met Skarsterlân en Lemsterland wordt niet unaniem gedeeld. Gedeputeerde Galema gaf gisteren al aan hier niks voor te voelen, maar ook Skarsterlân en Lemsterland plaatsen kanttekeningen.

Regiozaterdag, 4 oktober 2008

‘Dokter, geef me nou gewoon die slaappil’

Leeuwarden - Een beetje gek is het wel, vindt Bert van Kapel, voorzitter van de Friese Huisartsen Vereniging. Zet zorgverzekeraar De Friesland een grote campagne op om mensen van hun slaappil-verslaving af te helpen, worden de huisartsen er niet bij betrokken. Terwijl dat toch degenen zijn die de benzodiazepines (benzo’s) voorschrijven.

Regiozaterdag, 4 oktober 2008

‘Ik leer net zo veel van de leerlingen als zij van mij’

Gytsjerk - Het gaat er nogal onorthodox aan toe in de lessen van Elly Veltman, docent Nederlands in de bovenbouw van de havo en het vwo aan het Dockinga College in Dokkum. De leerlingen noemen haar bij de voornaam, en zijn in de les vaak net zo veel aan het woord als de docent zelf. Zelfs de onwilligste leerlingen draaien als een blad aan de boom om. ,,Een aantal jaar geleden kreeg ik een klas waarbij meteen duidelijk werd dat we níks met elkaar konden”, vertelt ze aan de vooravond van de Dag van de Leraar. ,,Maar toen ze van school gingen, miste ik ze echt. Er was iets ontstaan. En dan denk ik: ‘Nou Veltman, dat is nu het mooie van je vak’.”

Regiozaterdag, 4 oktober 2008

Bogerman zonder muziekbus, dat kan niet

Sneek - Eind maart, om half drie ’s nachts, sloeg het noodlot toe voor een groep muzikale leerlingen van Bogerman in Sneek. De groep had eerder die avond in Emmen een concert gegeven en was op weg naar huis. ,,Maar toen kregen we autopech. De bus waarmee de instrumenten en het andere materiaal altijd naar de optredens werd gebracht, was met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. We hebben een bergingsbedrijf gebeld en zo is de bus naar Sneek gesleept”, vertelt Jos van der Zwan van de voorlichtingsafdeling van de school.

Regiozaterdag, 4 oktober 2008

Vrienden maken bij de, eh... grijsgroene Noordzee

Aardappels eten, Nederlands leren en op de fiets naar school. Een schooljaar lang woont Rodrigo Rojas uit Bolivia in Eastermar en verblijft de Italiaanse Marella Bessone in Hurdegaryp. Het Friesch Dagblad volgt de scholieren in hun ontdekkingstocht door Fryslân. Vandaag: Marella Bessone op schoolreis naar Ameland.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 oktober 2008

Hoe vaak je ook in de Bijbel leest, het verveelt nooit

Leeuwarden - De Bijbel is het meest verkochte boek, maar komt ook vaak onder een dikke laag stof terecht. Níet bij de elf mensen die journaliste Marusja Aangeenbrug interviewde. Zij sprak met hen over hun leven en de rol die de Bijbel daarin speelt. Het leverde bewogen portretten op die laten zien hoe de Bijbel de weg wees in hun leven. Door Hanneke Goudappel.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 oktober 2008

Nieuw hart voor gemeenteleven Drachtster doopsgezinden

Drachten - Met behoud van het monumentale karakter is de kerkzaal van de doopsgezinde vermaning in Drachten helemaal opnieuw ingericht. Na een half jaar van renoveren worden zowel de vermaning als het naastgelegen Mennohuis aan de Zuiderbuurt zondag feestelijk in gebruik genomen.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 oktober 2008

Delirious? treedt voor het laatst op in Nederland

Den Haag - De Britse christelijke rockband Delirious? komt op 3 december nog één keer naar Nederland. De bandleden hebben begin juli besloten om eind 2009 te stoppen met optreden en het produceren van albums.

Geloof & Kerkzaterdag, 4 oktober 2008

‘PKN moet excuses aanbieden aan remonstranten’

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet excuses aanbieden aan de remonstranten voor het verleden. Daarvoor hield ds. Jan Offringa, voorzitter van Op Goed Gerucht vrijdag een pleidooi tijdens de remonstrantenlezing in de Geertekerk in Utrecht.

Sportzaterdag, 4 oktober 2008

Van der Heide zet Cambuur op juiste spoor

Leeuwarden - Cambuur heeft het derde duel onder leiding van Stanley Menzo gewonnen. Met een uitblinkende Sandor van der Heide in de hoofdrol was Haarlem gisteren 75 minuten lang nauwelijks een sta-in-de-weg. Daarna was het nog even billenknijpen voor de Leeuwarders.

Sportzaterdag, 4 oktober 2008

Heerenveen kan de borst nat maken bij loting

Heerenveen - Sc Heerenveen kan volgende week dinsdag in het Zwitserse Nyon de borst nat maken bij de loting voor de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. De Friese ploeg is voor de tweede ronde, waarin het vier tegenstanders tegenkomt, ingedeeld in groep 2 met onder andere Ajax. De formatie van Trond Sollied kan van de 29 mogelijke tegenstanders stuiten op zeer gerenommeerde clubs.

Sportzaterdag, 4 oktober 2008

‘Uitgekleed’ Flyers moet heel hard willen werken

Heerenveen - Met een fors afgeslankt budget begint de onervaren coach Chris Eimers aan zijn avontuur bij Heerenveen Flyers. Het verhaal is bekend. Een hoofdsponsor werd deze zomer niet gevonden waardoor veel importspelers niet aangetrokken konden worden. Het doel van de Friezen is dan ook niet langer het landskampioenschap, maar slechts het halen van de play-offs. ,,We moeten al lang blij zijn dat er dit seizoen ijshockey in Heerenveen is.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties